Register

Stina Marntell i Klippans konsthall

Paula Fohlin-Svanberg i Örkelljunga kulturhus

Nan Embäck på Galleri Skelderhus

Joanna Holmgren i Klippans konsthall

Jurybedömd samlingsutställning på Galleri Oscar

Gunnar Nilmén i Örkellunga konsthall

Färgfest på Galleri Moment

Champions of Freedom i Åstorps konsthall

Elisabeth Brenner i Örkelljunga konsthall

Olof Behrens intar Klippans konsthall

Drömskt och Sagolikt på Galleri Oscac

Christer Svanberg på Galleri Moment

Åse Ulvtorp och Lucie Rääf på Galleri Oscar

Nina Jensen ställer ut i Åstorps konsthall

Katriona S. W. Persson på Galleri Oscar

Charlotte Hedberg på Galleri Moment

Energi injection i Krapperup

Maria Montelius-Grifo´ i Örkelljunga konsthall

Leif Haglund i Klipans konsthall

Stina Östberg på Galleri Skelderhus

Kjell Strandqvist på Galleri Hattlösa

Caroline Färnström i Klppans konsthall

Gitt Grännsjö i Örkelljunga kulturhus

Jerker Andersson på Galleri Moment

Lis Kläpp på Galleri Skelderhus

Jucivaldo Tavares på Galleri Moment

Johan Sundgren i Klippan konsthall

Christina Berglund på Galleri Moment

Kajsa Palmquist på Galleri Hattlösa



Stina Marntell

Stina Marntells träsnitt pryder väggarna i Klippans konsthall

Klippan 231208
Vardag, fantasi och förgänglighet kallar Stina Marntell sin utställning i Klippans konsthall med vernissage lördagen 9 december kl. 13 – 15.
Titeln är lika inkännande, lekfullt berörande som Stina konstverk i  grafiska träsnittsbilder och återbruksobjekt.
Det är en utställning där de lilla nära, vardagliga tingen får huvudrollen i träsnittsmotiv och återbruksobjekt får fantasifulla dekorativa, humoristiska funktioner. Det vardagliga får ny identitet, får oss att reflektera över sakernas och naturens kretslopp och förgänglighet.

Det är julstämning  med kombinerad humor och skönhet i konsthallen. 
Likt en treenlighet  är två gnistrande ljuskronor av icke skådat slag placerade diagonalt i två hörn med en julgran dem emellan.

I de fantasieggande,  smart välkomponerade ljuskronorna kan man hitta allt  tänkbart överblivet som de flesta utan att tänka glatt slänger.

Överblivna verktyg, askkoppar, kaffekoppar, lock, bakljus, det mesta hämtat från Stinas brors verkstad, hänger här och lyser på spikband med ljuskronor på den ena skapelsen. Den andra ljuskronan glittrar glatt med bl.a. porslinsprylar, flaskor och muggar. Även den gröna granna granen är smyckat med gammalt bortglömt porslin som legat och skräpat i lådorna.

De skickligt utförda träsnitten på väggen med varierande motiv bildar en mjuk, harmonisk inramning. Det är kärleksfulla betraktelser över naturens skönhet, människors arbetsliv, vardagsting, stilleben…

Stina levandegör det stora i det lilla.

­–Det var  när jag studerade på Munka Ljungby Konstskola som Fredrik Lindström fick mig intresserad av just träsnitt.. Jag älskar fortfarande den tekniken, säger Stina Marntell som bor på sin familjegård i Perstorp nära skogen, där hon gärna hjälper till.

Stinas konst har synts på vandrings- och samlingsutställningar men denna utställning är hennes solodebut.

Öppet-tider på Klippans konsthall är detsamma som bibliotekets.
Utställningen pågår till 13 januari 2024. 





Paula Fohlin-Svanberg

Paula Fohlin-Svanberg ställer ut i Örkelljunga kulturhus

Örkelljunga 231103
Ljusets luriga, retsamma flöde – dess speglingar, skuggor och oväntade ljusinsläpp leker tafatt med oss dagligen. Allra mest leker och lockar ljuset i urbana, glasade miljöer.
I stadens ögon – skyltfönstren, är ljuset ledaren och skaparen av flera, ofta oväntade verkligheter.  Du upplever både gatan du står på och utbudet i fönstret. Det inre möter det yttre. Perspektiv ändras.
Ett fascinerande fenomen som är så basalt och vanligt förekommande att vi alltför ofta tar den vackra magiska processen för given.
En som i decennier sökt fånga gäckande, gåtfulla ljusögonblick och göra dem till sina egna, är konstnären Paula Fohlin-Svanberg.

Speglingsmotiven har blivit hennes uppskattade unika signum.

Lyhört söker hon ljusögonblicken och perspektiven, fångar med kameran, bearbetar, rensar, skalar av och gör motiven till sina och våra.
Finstämt, mjukt och suggestivt fyller Paula Fohlin-Svanbergs målningar konsthallen.

Allt är stilrent i en stillsamt väl avvägd färgskala i tempera – en teknik som med dess matta textur passar perfekt till motiven, där olika verkligheter stämmer träff.

Vackra skyltfönsterplagg kan t.ex. bilda stlllebenliknande solitärer …
Ben skymtas från ett fönster med stort utbud. Ljuset skymmer resten.
En klänning från shoppingcenter lyser på en fasad…
En tröja har fastnat på del av ett hus…
Perspektiv förändras…

Det är alltid ljuset som styr.

I Paulas bildrum är man inte gäst hos verkligheten utan i en slags illusion mellan dröm och verklighet som man gärna vill stanna kvar i.

Paula Fohlin-Svanberg är en erfaren konstnär som vet vad hon vill och har den begåvning och breda kompetens som behövs för att nå dit.
Hon blev tidigt uppmärksammad.  Uppvuxen i konstnärsfamilj och med utbildning på Forum 1979 – 84 i Malmö har det regnat med både stipendier och en mängd utställningar under åren.

Innan Paula började med sin kända speglingskonst var det djungelliknande motiv av bland annat monstera som gällde.
Gröna, sköna och slingrande växtmotiv skapar sitt eget liv på ena väggen i konsthallen, där resten av målningarna har ljusets skiftningar i olika dimensioner som vägledare.

Paula Fohlin-Svanbergs utställning på Örkelljunga kulturhus har vernissage lördagen 4 november kl. 11 00  och pågår t.o.m. 25 november.




Nan Embäck

Nan Embäck tillbaka på Galleri Skelderhus – nu med en soloutställning

Munka Ljungby 231026
Nan Embäck som visade objekt och målningar i en grupputställning i somras är nu tillbaka solo på Galleri Skelderhus med en miniutställning.
Hennes målningar och objekt ger en försmak av den utställning som väntar på Dunkers kulturhus , där  hon medverkar tillsammans med Gertrud Alfredsson och Johan Bjärtoft.

Utbildad på konsthögskolor i såväl Sverige som Norge och med erfarenhet som konstpedagog, har Nan de senaste åren sin konstnärliga inriktning och målsättning klar för sig.
Hon vill utforska våra relationer och kommunikationsmönster - mellan människor, mellan färg, form och figurationer.

Människors möten, närhet och avstånd…

Ämnet är ständigt aktuellt i ett samhälle som vårt när mobilen har blivit en alltid närvarande kompis och skärmbilder en mötesplats.

– Jag ser alla mina målningar och keramikgods som porträtt, säger Nan Embäck och visar syn för sägen.

– Min oljemålning av en interiör t.ex. kan ju indirekt ge ett porträtt av en familj. Min stengodsskulptur med ben och fötter och en galge upptill ”I´m here already” kan ses som en person som samtidigt är frånvarande. Eller?, säger Nan, vars utställning domineras av en stor oljemålning ”Sovaren” med ett motiv av en sängliggande man i blått och rosarött, kallt och varmt.

– Livet är som en scen, en skådeplats, vars aktörers kommunikationer och relationer jag fortsätter att utforska.

Nan Embäcks utställning har vernissage på Galleri Skelderhus i Munka Ljungby lördagen 28 oktober och pågår t.o.m. 19 november.



Sköna bilder under ytan

Havets andetag – Joanna Holmgren ställer ut i Klippans konsthall

Klippan 231020
Nya sköna världar öppnas när kreativa fotokonstnären Joanna Holmgren gör eleganta, säkra djupdyk i den tysta världen under ytan. Tidlöst svävar vackra kvinnor i viktlös koreografi, likt undervattensälvor i vajande lyriskt sköna undervattensmiljöer. I ett av motiven ser regulatorn ut som en mikrofon och kvinnan som en sångerska under vatten. I andra verk bär modellerna glamorösa aftonkläder.

Undervattensvärlden blir här en ny scen att beträda. Det är kanske inte så konstigt då Joanna Holmgren har ett förflutet i artistvärlden som dansare och sångerska. Alla Joannas foton bär på en impressionistisk, lyrisk känsla i en värld bortom tingen.

Havets andetag kallar Joanna sin utställning på Klippans konsthall 21 oktober -25 november. Andetagen från havet hörs svagt i högtalare hörs som en extraförstärkning till de stora fotoverken. Gamla, tunga klassiska ramar ger ytterligare effekter till det nyklassiska intrycket där modern teknik möter klassisk skönhetstörst.

­ – Ingen bild är retuscherad eller digitalt behandlat, understryker Joanna, uppvuxen i konstnärsfamilj och där kameran varit Jonnas favoritredskap ända sedan sjuårsåldern.

– För mig helt främmande människor ställde upp för mig när jag vid ett inbrott förlorande all min tekniska utrustning! Det har varit ett fantastiskt teamwork, där vi fotograferade 11 modeller under ytan på 1,5 dygn! Modellerna fick lära sig det andningstekniska, hålla ett naturligt avslappat ansikte, röra sig lagom mycket och hålla kolla på kläder och rörelse!

Vissa av mina bilder är fotograferade i det iskalla vattnet på Kullaberg, magiskt vackert. Tång och tångbotten på bild är oslagbart! Alla mina bilder är från fotograferingstillfället, inget klipp eller klistrande!

Merparten av bilderna i denna utställning kommer dock från Mexico och dess Cenotes-undervattensgrottor!


Text: Ann Christine Montelius / Colibri Montelius
Foto: Joanna Holmgren


Joanna Holmgren. Foto från Facebook



Galleristen Maria Montelius Grifo´

Exklusiva grejor med kvalitet i jurybedömd utställning på Galleri Oscar

Mjöhult 231020
Visst har storleken betydelse… Åtminstone i konstutställningar.
Det bevisas med lysande syn för sägen i Galleri Oscars första jurybedömda utställning, där alla medverkandes 50 konstverk mäter 30X30 cm.
57 konstnärer med 171 verk från hela landet kände sig manade. 22 av dem blev uvalda av en välrenommerad jury, alla KRO medlemmar: Nobelkonstnären Susanne Jardeback, konstnär Karin Müller Lindberg, tidigare utvecklingsansvarig på Dunkers Kulturhus samt Nobelkonstnären Hans Karlsson.

– Det var ett äventyr att följa deras arbete, se hur de snabbt slängde de bilder som inte höll samma personliga enhetliga uttryck i sina tre verk eller slarvat med hantverket. Sedan följde en mycket noggrann selektering.

Ingen jurymedlem kunde heller påverkas av konstnärens kända eller okända namn eftersom allas namn låg dolda i resp. kuvert, berättar konstnären och Galleri Oscars gallerist Maria Montelius Grifo´. Med råge fyllde juryn deras egen utmanande målsättning:

– Exklusiva grejor med kvalitet! Vi skall vara stolta över det vi visar upp!

För första gången på decenniers besök på samlingsutställningar kändes också samlingen som en vilsam homogen helhet över det vanliga. Ingen spretighet, ingen färgkollision och ingen försummad trots skilda uttryckssätt och tekniker. Akrylmålningar, akvareller, oljemålningar, textiler, keramik och grafik samsades på galleriväggarna. Hans Ekbladhs kraftfulla, realistiska oljemålningar intill Gun Klings mjukt lyriska akrylmålningar, med Johan Herders starkt koloristiska akrylmålningar intill bildade en spännande, förvånande vilsam vägg för att ta ett av många exempel.

Exakta avstånd, mellan kreatörernas ganska tätt samlade tre bildverk och större avstånd mellan de olika konstnärernas bildverk är en bidragande orsak till det sköna, fria och homogena intrycket av konstnärernas utvalda exklusiva bildverk med kvalitetstänk.

En samlingsutställning med hög, jämn kvalitet, där inget fallerar eller faller ur ramarna!

Den jurybedömda utställningen på Galleri Oscar i Mjöhult med vernissage 21 oktober pågår t.o.m. 5 november.


Hans Ekbladh


Johan Herder, Gun Kling och Ylva Östlund


Per Lindqvist

Philip Nicholson

Renée Karlsson

Eva Nelander Juntunen


Elisabeth Johansson



Gunnar Nilmén i Örkelljunga konsthall

HANDTRYCKT i Örkelljunga konsthall

Örkelljunga 231005
Rakt in i plåten… Tryck och avtryck…Mellan ljus och mörker…
Sedan urminnes tider är konstgrafik genom dess mångfaldighet och beständighet en folkets konst. Även den med tunnare plånbok får möjlighet att skaffa sig högklassig konst.

Den grafiska arbetsprocessen är spännande med snudd på magi. Överlag är den synnerligen tuff, tidsödande, riskfylld och tålamodsprövande. Ett drag för mycket, fel papper, för blött…

Allt kan hända.

Med en experimentlusta som grafikern Gunnar Nilméns krävs en kunskapsportfölj över det vanliga för att nå dit han vill.
En sådan späckad portfölj har han skaffat sig i utbildningar i olika grafiska tekniker både inom -och utomlands.

De senaste åren har han utbildat sig i polymerfoto, denne grafiker som ständigt är på jakt efter nya utmaningar, aldrig ser sig färdigutbildad och nyfiket söker nya möjligheter i svårigheter.

Förutom ordförandeskap i KKV – Konstnärernas Kollektiv Verkstad i Ängelholm, medlemskap i såväl Kullakonstnärer som Konstrundan NVSK har Gunnar Nilmén nyligen fått medlemskap i det celebra Grafiska sällskapet, vars jurys argusögon bara tar med de bästa av de bästa.

Lördagen den 7 oktober ställer Gunnar Nilmén sin grafik i Örkelljunga kulturhus.

Det är en befriande stilren, homogen och estetiskt tilltalande utställning Gunnar Nilmén bjuder in till.

Grupperingarna av bilderna hänger samman som buketter av en florist. Det är abstrakta, suggestiva och inträngande oinramade bilder i dova toner fyller väggarna. En mobil i taket skapar rörelse.

En Artistic box och ett par andra skulpturala verk ger smak på det tredimensionella som Nilmén skapar en kittlande föraning av i vissa av sina verk, skapade med fingertoppskänsla.

Koppargrafik, collografi, fotopolymer, chine collé, ofta i kombinationer, svartvit och färg… De flesta möjliga och till synes omöjliga hantverkstekniker är representerade.

Detaljer som medveten trasighet i kanter på etsningar, sydda eller broderade partier för större djup, flätade underlag i olika svarthetsgrader med tredimensionella effekter, tryck på samma motiv med flera olika plåtar är bara några exempel på uniciteten i Nilméns bildrum.

Fotopolymerbilder med utgång från ett foto som vrids och vänds är en annan spännande teknik som öppnar för nya magiska bildvärldar.

–Jag strävar efter struktur och balans, skapa en helhet i spänningen mellan ljus och mörker. Arbetsprocessen från tanke till resultat är alltid lika fantastisk, fascinerande och utvecklande, säger Gunnar Nilmén som aldrig skissar, aldrig tröttnar på sitt jobb och aldrig vill sluta utvecklas.

Gunnar Nilméns utställning Hantverk med vernissage 7 oktober
pågår t.o.m. 28 oktober .



Bibi Forsman och Johan Haugen

Färgfest på Galleri Moment

Ängelholm 230922
En lekfull stund full av energi och en sprakande färgrikedom väntar besökarna på Galleri Moment.
Det är två erfarna konstnärer med olika tekniker och erfarenheter som bjuder in till en gemensam vernissage lördagen 22 september – Bibi Forsman med keramiska objekt och Johan Haugen med oljemålningar.

I färg, form och linjespel närmar de sig syskonlikt, mjukt symbiost till varandra. Ändå har de aldrig ställt ut tillsammans, arbetar i olika delar av landet, Johan i Malmö medan Bibi är Göteborg trogen på Epidemin. Men visst de har känt varandra och kollat varandras arbeten under åren, men mer är det inte.

”Organisk organisering” är titeln på deras första efterlängtade gemensamma utställning.

Det organiska, abstrakta med professionell kontroll, dock med medvetet motstånd att uppnå det i folkmun perfekta, lyser i kraftfull linjesamverkan i igenkännbara naturinspirationer.

Men vem har sagt att en blomma måste vara en blomma eller ett träd i en annan kontext?

I deras värld blommar fantasin och skaparkraften i ett intuitivt professionellt skapande hantverk! Varken Bibi Forsman eller Johan Haugen behöver förklara sina konstverk i seriösa haranger. De skall upplevas.

– Jag bygger upp och raserar. Min konst är mitt eget kungarike, där jag själv bestämmer, säger Johan och visar sitt rike av kraftfulla, stora expressiva oljemålningar med insprängda pastelllkritkomponenter.

I hans detaljrika bildvärld är prickar återkommande inslag medan Bibi använder insprängd mosaik som sin extra förstärkning.

Bibi Forsmans underfundiga färgstarka objekt i glad väggkonst, ihåliga formsköna vaser, där ljuset tittar in eller varför inte små korvar, stenar, kakor eller paletter, är i likhet med Johan Haugens målningar fyllda av liv, lust och energi.

Det organiska formspråket och den bedövande sköna färgrikedomen tar plats i såväl Haugens målningar som Forsmans keramiska objekt.

Ett mycket lyckat samspel av två väletablerade konstnärer som hittat sitt.

Bibi Forsman utbildade sig på HDK och har en Masterexamen i skulptur. Parallellt arbetar hon även som programproducent på Epidemin i Göteborg. Även Johan Haugen, medlem i KRO utbildade sig i Göteborg men då på Domen i måleri och skulptur.

Utställningarna har blivit många under åren för de båda men denna utställning Organisk Organisering är den första tillsammans.

Utställningen Organiserad organisering med Bibi Forsman och Johan Haugen har vernissage på Galleri Moment lördagen 22 september och pågår t.o.m. 14 oktober.



Samaneh Roghani

Vernissage på Champions of Freedom på Åstorps kulturfredag

Åstorp 230914
Våldsbrottet mot den 22-åriga iranska kvinnan Mahsa Amini som torterades till döds för att hon bar huvudschalen fel, skakade och förfasade en hel värld förra året.
Kvinnokampen för rättvisa i ett reaktionärt samhälle som Iran, där mäns maktutövning mot kvinnor är så genomgripande att varje rörelse och tanke kringskärs av censur och förbud, är aktiv och stark. Drivkraften är stor i deras strävan efter jämställhet, mänskliga rättigheter och att få bestämma över sin egen kropp men vi hör mycket lite av deras kamp. 

För ökad påminnelse, förståelse och infospridning av kvinnors situation i Iran har iranska konstnären numera Malmöbon Samaneh Roghani skapat en  multisensorisk installation ”Champions of Freedom, through and through”.

Samaneh har i denna utställning intentionen att ge ett universellt budskap om alla kvinnor som kämpar för förändring i auktoritära samhällen, där kvinnor som höjer sina röster utsätts för förtryck.

För att  stärka sitt budskap använder sig Samaneh Roghani av flera medier och tekniker bl.a. foto, ljud och video.

”Champions och Freedominstallationen” är manshög och delar ytan med "Perpetual Ultimatum" ytan i Åstorps lilla konsthall i biblioteket.  
I en rund metallställning cirkulerar printade foton på halvtranparent material.
I en annan, fyrkantig installation, insvept i trasiga slöjor som symboliserar övergreppen, vilar 400 kronblad av rosor.
Varje ömtålig blomma är försedd med namn på en kvinna som blev skadad, fängslad eller dödades under Woman, Life, Freedomupproret efter Mahsa Aminis död i häktet 2022. Verket är en mix personliga och universella erfarenheter.

Samaneh Roghani född 1984 har studerat vid Azad University i Teheran, Malmö- och Wiens konsthögskolor.

Vernissage på Samaneh Roghanis ”Champions of Freedom” fredagen 15 september kl. 15.00 – 17.00 på Åstorps bibliotek. Utställningen pågår
t o m 15 november.

Denna dag är det kulturfredag med olika aktiviteter på Åstorps bibliotek från kl.10 00 fram till vernissagen. Bl.a. kommer Brewer&Brennow att ge en performance och i det interaktiva verket Läsfåtölj leds av koreografen Sanna Blennow i samarbete med designern och konstnären Ida Blichfeld.


Champions of Freedom


Samaneh Roghani inne i sin Perpetual Ultimatum



Elisabeth Brenner Remberg

Elisabeths konst, en värld av flugfiskerör,
bh-band, knappar, digitala element samt
lin och ull

Örkelljunga 230908
Textilkonstnären och designern Elisabeth Brenner Rembergs bildvärld lämnar ingen oberörd. Nyfikenheten tar överhand.
Vad har hon fångat i nätet, denna nätfiskare och sakletare av rang?  

I Elisabeth Brenners matematiskt beräknade geometriska eller mjukt, rundade bildrum, klättrar stilrent allt möjligt och omöjligt på nätet – från återvunnet material, flugfiskrör, bh-band, knappar, digitala element till lin och ull.  De flätade, knutna eller påsydda objekten är ofta föränderliga i takt med ljusets skiftningar genom reflexband och fiberoptik.

Skulpturala eller trompe l´æileffekter anas i de avskalade, elegant stringenta och fantasieggande bildverken.
Brenners skapande med nätverk i stället för duk och med allsköns vardagliga småpryttlar, där pensel och färg brukar ta plats, är unikt.

Suverän enkelhet med subtila nyanser och schatteringar präglar hennes konstruktivistiska bildverk i utställningen på Örkelljunga kulturhus.
Bortkastade eller vardagligt ointressanta småprylar förvandlas till estetiskt tilltalande konst – glimmande gnistande koloristiska eller i en mjuk, väl avvägd färgskala.

Elisabeth Brenners konst känns ung och fräsch, lyser upp såväl hemma hos de nygifta som i stora offentliga inrättningar och kyrkor runtom i världen.

I över ett halvt sekel har hon varit textilen trogen, under många decennier drev hon parallellt med maken/designer Rolf ett välkänt internationellt mattföretag med egendesignade handtuftade mattor.
Elisabeths CV är så långt och brett, att det knappast finns någon början. Nåväl, en passande början, efter studier därhemma är bl.a. sexåriga studier på Academy of Fine Arts i Hamburg. Hon var vid tjugo års ålder den första som blev textildiplomelev i staden.

Sedan följde år av chefdesignerjobb – i bl.a. företag Kasthall, Kinna och Hatena Gamma Goldings i Nederländerna. Därutöver skötte hon en flerårig verksamhet som chefsdesigner i Swaziland, där hon ledde ett kvinnokollektiv.
Hennes tid där tar sig uttryck bl.a. i det geometriska tänket samt inte minst i den hårflätning som skedde där.

Delar av den flätningsproceduren har Elisabeth använt i det stora bildverket ”Livets träd” som visas på utställningen. Lärarverksamhet och ordförandeskap har också följt i spåren bl.a. som lärare vid Academy of Industrial Design i Eindhoven och som vice ordförande i Nordic Textil Art.

Elisabeth Brenners utställning med vernissage 9 september på Örkelljunga kulturhus pågår t.o.m. 30 september.





Olof Behrens

Olof Behrens intar Klippans konsthall

Klippan 230901
I en berättande dialog med sig själv och världen visar Olof Behrens  målningar, grafik och collage i Klippans konsthall med vernissage lördagen 2 september.
Gränsland kallar Behrens utställningen, en signifikativ titel för denne  gränslöst, ständigt sökande konstnär som gillar att testa gränser.

Hans unika bildvärld i stora format är explosivt kraftfull, energirik och färgstark i neoexpressiv anda.
Behrens snabba säkra pensel jobbar kontrastrikt koloristiskt med de figurativa frontmotiven medan han låter en omgivande kulör genomströmma bildverken, där mystik eller surrealistiska element alltid anas.

Det subjektiva möter det abstrakta, det inre med det yttre, det yttre med
det inre…

Olof Behrens född 1978 är mest känd för sin Street- och Contemporary Art. Det är i popkulturen han har sina rötter.

I denna utställning visar han nya sidor av sin mångåriga, mångsidiga konstverksamhet.

– Det är första gången jag ställer ut målningar i olja. Det känns fint och rätt med den textur oljefärgen skapar.

Det är också första gången vissa av mina motiv är utan människogestalter.
Nu får havet och horisonten, vida fält och öppna landskap berätta, säger Olof som har sin ateljé i Rydebäck, Carl Fredriks Reuterswärds tidigare arbetslokal på hundra kvm.

På vernissagen 2 september på Klippans konsthall är konstnären själv närvarande för frågor och samtal. Utställningen pågår t o m 15 oktober.




Två av utställarna på Galleri Oscars samlingsutställning Anna Rydén Westling och Pia Nordqvist

Drömskt och sagolikt på Galleri Oscar

Mjöhult 230728
Vad vore livet utan drömmar?
–  En person måste drömma för att se meningen med livet, menade Voltaire. Den tesen instämmer med säkerhet de flesta kreativa personer i.
En konstnär  letar ofta efter alternativa världar för att söka nya uttryck för sina inre och yttre känslor.
I sagans, mytens och drömmens värld finns en uppsjö av ting att skapa, associera och hitta metaforer till för att nå fram till det man vill  berätta - i färg och form, skulptur och bild.

I utställningen Drömskt och Sagolikt på Galleri Oscar med vernissage lördagen 29 juli sprudlar det av  en fantasifull, hoppfull  och förtrollande färgrik mix av konstverk. Allt skapat av erfarna konstnärer med stark unicitet. I måleri, skulptur och textil…

Pia Nordqvist, Bodil Vinke, Anna Rydén Westling och Danaxel Lindberg skapar här i god grannsämja en betagande lustfylld och homogen helhet.

Det är skickligt gjort av galleristen och konstnären Maria Montelius Grifó att skapa ett helhetstänk med detta kreativa gäng med personligt starka signum. Det känns befriande att se konstnärer som hittat sitt och inte spretar hit och dit för att visa nya delar av det konstnärliga jaget. 

Det gnistrar förförande färgrikt på ena väggen där koloristiska textilaren Bodil Vinkels utsökta textil – Guardian Angel, stolt presiderar. Frihet, drömmar och girlpower i flödande färgrikedom präglar hennes verk i olika textila tekniker med spännvidd, målningar eller Fine Art print. Naturmystik och naturfenomen hittar också in i Bodils vackra drömvärld.

I Pia Nordqvist surrealistiska allmogekonst, kan allt hända i hennes imaginära rum med allt från lemlästade dockor och utopiska maskiner till pennor, metall och glitter. Det är ett återbruk där prylar som kastats av andra, blir konst i Pias händer som aldrig är stilla utan måste ha en penna till hans. Vissa är 3-D collage med broderier eller skulpturala delmoment. Flera verk är skapade i diptyker eller triptyker.

Anna Rydén Westlings subtilt, ljus- och färgfångade akrylmålningar i andra änden av galleriet har organiska lättsamma komponenter i motivet – ett rörligt pussel med förnimmelse av en ljuv sommardag med fläktande bris. Hennes målningar är efter skisser, varsamt byggda lager på lager.

I hallen hänger en målning med starka, varma vibrationer, där bruna och röda färger lyfter varandra och skapar djup. På andra våningen visar Anna prov på sitt textila kunnande i roliga, underfundiga textilskulpturer samt bilder i screentryck.

Roliga och underfundiga är sannerligen också Danaxel Lindbergs skulpturer, där galna fågelfän med fjädrar tar plats. I fantasirikedom ligger han nära salig Rolf Hazelius vidunderliga skapelser.
Den stora skillnaden är Lindbergs yrkesskicklighet som synnerligen formsäker skulptör. Hans figurativa skulpturer i olika tekniker visar på en slående uttrycksförmåga. En liten rund bronsfigur med igelkottsfrisyr, böjd över ett glasstativ, ställer frågan om han tänker hoppa eller inte.  

En humoristisk byst av en gubbe är så uttrycksfull att man undrar vad han tänker på. Kommunikation är nyckelordet i Lindbergs unika konstnärskap.

– Håll fast vid dina drömmar! Drömmar ger själen lust och näring!

Så klokt uttryckte sig konstnärerna i denna drömska och sagolika utställning!

Temautställningen Drömskt och sagolikt på Galleri Oscar i Mjöhult med vernissage lördagen 29 juli pågår t.o.m.13 augusti.


Tänkande figur på ett isblock av
Danaxel Lindberg

3-D collage av Pia Nordqvist


Danaxel Lindberg

Bodil Vinke


Målningar av Anna Rydén Westling

Textil av Bodil Vinke


Surrealistisk teckning av Pia Nordqvist



Christer Svanberg på Galleri Moment

Djupdyk under havsytan på Galleri Moment

Ängelholm 230720
Att fånga det dolda under ytan och söka nya sköna världar, kämpar det flesta konstnärer med.
Konstnären, grafiker och konceptkonstnären Christer Svanberg gör det bokstavligen genom sin forskning av livet under havsytan, i de undervattensmotiv som varit hans signum ända sedan 1993.
Vid den tiden hade han redan varit igång i många år efter studier på Konstskolan Forum under fem år och med uppmärksammade utställningar bl.a. på Liljevalchs konsthall.

För sjutton år sedan gästade Christer Galleri Moment. Nu är det dags igen – i nya, betydligt mer funktionella och generösa lokaler.

Här kommer hans stora oljemålningar till sin fulla rätt i en mycket homogen utställning som klargör hans konstnärliga målsättning med djupdykningar i hav runtom i världen, såväl i tropiska vatten som på Kullahalvön.
Närvaro och nerv är centrala honnörsord i Christers konstnärskap.

– Jag använder inte skissblock utan en digital kamera när jag söker motiven, som är rena, icke förändrade kompositioner, säger Christer som älskar havet, en ynnest som han som gammal höganäsare har runt husknuten.

Det är en fascinerande parallell, för de flesta okänd värld, Christer Svanberg bjuder på i denna utställning med vernissage 22 juli.
Många nyanser av blått svävar och reflekterar det tysta livet under havsytan i stämningsladdade motiv av färger, rörelser, former och kroppsliga formationer bland pirayor, korallrev och snäckor.
Det är mjuka, harmoniska anslag med matt textur i Svanbergs oljemålningar, där det alltid finns slingrande former som i sig skapar både liv och gåtfullhet under speglingar och ljus.

En värld man gärna vill besöka…

Nygammalt för i år är att Christer även söker sig tillbaka till basic – grafiken.
I denna utställning visar han originaletsningar av olika sjöväsen bl.a. sjögurka. Motiven är hämtade och plåtade på Naturhistoriska Muséet i London.

– Jag har hittat en röd tråd som jag vill vidareutveckla!
Konst består i att få något att finnas till, hävdade redan gamle Aristoteles.
Det stämmer nog ganska bra även i dag.

Christer Svanbergs utställning på Galleri Moment i Ängelholm med vernissage 22 juli pågår t.o.m. 19 augusti.







Åse Ulvtorp och Lucie Rääf

LESS IS MORE när Åse Ulvtorp och Lucie Rääf intar Galleri Oscar

Mjöhult 230630
Less is more på Galleri Oscar I Mjöhult när två halländska konstnärer gästar galleriet. Vernissage lördagen 1 juli.
Det råder en stämningsfull, tidlös ro och skönhet när Åse Ulvtorp och Lucie Rääf med vana professionella händer skalat bort allt görligt, möjligt och omöjligt i det mysiga galleriet och låter konsten tala och komma till sin rätt.

Att det är roligt att se folk jobba upptäckte redan gamle Albert Engströms Kolingen, men att se dessa två in action för att skapa nya betingelser för utställningen, var en upplevelse.

– Enkla linjer ger utrymme till betraktarens egna reflektioner, förklarar Lucie Rääf som här visar skira naturmålningar i mjuka färgsättningar, skapade i vattenbaserade tekniker bl.a. akryl med pigmentfärger och akvareller, byggda i lager på lager, skikt på skikt.

Målningarna med naturmotiv på papper eller duk, är avskalat rena men fyllda av vibrerande ljus, rytm och dynamik.
Lucie Rääf som debuterade redan som sjuttonåring, är utbildad på konstskolor i Danmark och Sverige. Sedan dess har det runnit vatten inte bara i målningarna utan även under broarna. Som gallerist, kursledare, projektledare, konsult, konstutsmyckare…

Lucies Rääfs organiska formspråk matchar perfekt Åse Ulvtorps utsökta skulpturer, där tradition möter nytänkande i olika tekniker från akrylharts och gjutning till direktskulptering. Stor vikt läggs vid texturen eller patinan som ger karaktär och stärker känslan i de abstrakta eller figurativa skulpturerna.

En tvåårig Diplomautbildning i figurativ skulptur och en konstutbildning på Heatherley School of Fine Arts ligger tryggt i Åses referensbagage. En ettårig bronsgjuteriutbildning i Sydney gav fartränder till karriären. Mångåriga erfarenheter som dekoratör och stylist kommer väl till pass när hon skapar nytt liv i olika utställningsrum. Det är en känsloladdad, befriande ren utställning med många undertoner Lucie Rääf och Åse Ulvtorp bjuder på.

Utställningen på Galleri Oscar med vernissage lördagen 1 juli kl. 13 - 17 pågår t.o.m. 16 juli.







Nina Jensen

Vad är meningen med livet?

Åsorp 230602
Vad är kvar, vad får fäste i framtiden efter den stora smällen? Vad öppnar tidigare och vad har vår nutida civilisation för möjligheter i en kommande framtid? Var går gränsen mellan naturen och civilisationen?
Konstnären. Nina Jensens sökande och forskande, bakåt och framåt, under och över ytan, visar hon i utställningen ”Genom berg mot en bortglömd stad” med vernissage på Åstorps konsthall 3 juni.
Utställningen är baserad på en text ur musiken Kjell Höglunds blogg om Aquapuls, en evighetsmaskin som löser energikrisen i världen.

Projektet Graal, som Höglund själv kallar sitt arbete i jakt på den fria energin, kombinerar tron på mänsklighetens tekniska utveckling och dess förmåga att  existera i en bättre relation till jorden och universum. (De sistnämnda raderna kommer från ett blad med fullödig information av hans verk som finns tillgängligt för besökare på utställningen).

– Den ger hopp i en trasig framtid!

Det visionära  i hans text  påminde mig om något jag saknat: tron på mänsklighetens förmåga och hopp om att det är värt att försöka i vår tids klimatkris, krig, polarisering och mörka framtidsbilder, säger Nina och visar på sina ljusa teckningar och målningar i torrpastell, där hoppet tar sitt uttryck i klorofyllda grässtrån bland spår av forna tiders lerobjekt, ruiner av kolonner, stenar och marmor.

Den klassiska lerkrukan står i fokus bland motiven. Naturens - jordens och havets skatter i form av snäckor och fossiler bland antika arkitektoniska former har också hittat hit.

Keramiska objekt kompletterar naturligt.

Nina Jensen, utbildad på Konsthögskolan i Malmö har även en master i konstvetenskap. Hon är drivande i Flock plattform, som bygger på deltagarbaserad konst med interaktiva experiment samt i det postapokalyptiska hantverkskollektivet Babels Rehab.

 Nina Jensens utställning ”Genom berg mot en bortglömd stad” med vernissage på Åstorps konsthall 3 maj kl. 10- 13 pågår t.o.m. 16 augusti



Katriona S W Persson

Ett skepp kommer lastat med grafik

Mjöhult 230530
Gåtfulla grafiska skepp i dimma dolda, lastade med dåtid, nutid och framtid, är målaren och grafikern Katriona S. W. Perssons signum.
Lördagen 3 juni visar Katriona delar av sin mycket breda, halvsekellånga grafikproduktion i en retrospektiv utställning  på Galleri Oscar i Mjöhult. Vernissage kl. 13

Traditionella tekniker möter gärna de experimentella i  Katrionas magiskt skimrande bildrum, skapade i lager på lager. Det är ett symboliskt bildberättande, där Katrionas intresse för geologi, historia och mytologi gärna hittar sina platser i motiven. Men mycket inspiration hittar hon även i vardagen bland nära och kära eller vid stilla stunder vid stranden hemma i Båstad.

Symboliska motiv av flyktingkrisen, kvinnoliv, humoristiska bilder av dans och umgänge samt porträtt möter besökaren. Finstämt, evigt allmängiltigt och aktuellt…

Tolkningarna är som alltid upp till var och ens personliga referenser.

Hon tycks följa det som fångar hjärtat. Allt återskapas och föds på nytt i nya, tänkbara konstellationer.

– För att få kunskap måste man studera… För att få visdom måste man observera, är ett berömt citat som passar utmärkt på Katriona S. W. Perssons liv och leverne.

Född och uppvuxen i Skottland, bar det först iväg till London för lingvinska studier i bl.a. engelska. Den kunskapsbasen fick henne till Sverige för att undervisa svenskarna som vid den tiden var ganska dåliga på främmande språk. Det konstnärliga arvet från hennes farfar tog dock så småningom över.

Efter giftermål och fyra barn tog Katriona som alltid målat och skapat , steget vidare till en lång konstnärlig utbildning bl.a. hos Geo Wide 1974 – 82, Fria målarskolan och KKV-studier.

Sedan följde en mängd utställningar i såväl Sverige och Skottland som Litauen och England. Medlemskap i Grafiska sällskapet, Konstrundan NVSK och KKV Ängelholm följde i spåren. Under många år arbetade sedan Katriona som bildlärare vid sidan om sitt eget skapande.

– Det gav mig mycket.! Det var roligt och inspirerande.

Läraren lär sig ofta lika mycket av sina elever som tvärtom, säger Katriona och ler sitt breda leende. Hennes glada leende syns för övrigt även på ett foto i galleriets entréhall, en bild som hon återskapat och gett nytt liv i lysande gul grafik.

Katriona S. W. Perssons retrospektiva grafikutställning på Galleri Oscar i Mjöhult med vernissage lördagen 3 juni pågår t.o.m. 18 juni.



Charlotte Hedberg

En poetisk vandring i tiden

Ängelholm 230518
Charlotte Hedberg - en gränsöverskridande konstnär och tidsresenär gästar Galleri Moment med vernissage lördagen den 20 maj.
Vår mänskliga uppfattning om tids-, förgängelse- och evighetsbegrepp är mer än mångtydigt.

–­Tiden är naturens sätt att se till att inte allt sker på en gång, är ett känt citat som inte alltid stämmer.

I fantasins och konstens värld kan allt ske samtidigt. I Charlotte Hedbergs bildvärld kan dåtid och nutid samsas i samma kontext.

Charlotte inte bara reflekterar utan exponerar tidsbegreppet med ett eget, personligt grepp med sina dekorativa, berättande triptyker .

De tre bilderna i varje triptyk kan ses som en minikortfilm, där då och nu bildar en helhet. Bilderna fotograferas och monteras på aluminium och dibond.

Huvudrollen i motiven spelas av klassiska, uttrycksfulla kvinnoporträtt från 1300-talet och framåt. Oftast är det oljemålningar av kända och okända kvinnor från en svunnen tid som placeras tillsammans med Charlottes egna foton från resor i Europa.

Europa är Charlotte för övrigt väl förtrogen med. Sju års konststudier i London, studier i New York samt Master i grafik hittar vi hennes välspäckade CV. Triptykerna som fyller väggarna i galleriet.

– Kvinnoporträtten visar bara starka kvinnor. De är valda efter sina uttryck och blickar med förhoppning att ge dem nytt liv i en annan kontext, säger mångsidiga Charlotte som gärna jobbar avskalat men kontrastrikt även i hennes grafik, målningar eller i hennes silverdesign.

Tidlöshet, oväntade inslag och renhet präglar hennes breda produktion.
Det är många tankar om livet och förgängelsen ur ett evighetsperspektiv som virvlar fram vid åsynen av Hedbergs poetiska, fotobaserade bildverk.

Panta rei…

Charlotte Hedbergs utställning, som hon vill ge titeln Längtan, har vernissage på Galleri Moment lördagen 20 maj och pågår t.o.m. 10 juni.


Energi injection i Krapperups konsthall

Krapperup 230512
Boosta själen, fyll på det dammiga förråden med förnyad livsglädje och inspiration på Krapperups konsthall!
Lördag 13 maj är det vernissage på utställningen ”Energi injection” där paret S Camilla Boström/SCEB och Jonathan Josefsson/Ollie med explosiv lust, yrkesskicklighet och experimentella tankebanor skapar vibrerande energi i konsthallen.

Färger och former leker lustfyllt tafatt och skapar ett eget inspirerande homogent bildrum, trots att det är två olika aktörer som är i farten. Färgstarka målningar i akryl eller mixed media, textiler, mjuka, milda tuftade mattor i upplösta former samt udda objekt hittar sina platser i hallen utan att kollidera med varandra.

Stora format dominerar i den lekfulla hetluften, där S Camilla Boström gärna låter fåglar flyga in i sina bildrum, där ofta olika röda, ibland explosiva nyanser, samsas. Hennes favoritredskap är snabbtorkande sprayfärg, där olika uttryck kan skapas ur samma färgburk.

Abstrakt, figurativt, expressivt eller grafiskt skapande i en arbetsprocess som är spontan, energisk och snabb.

Jonathan Josefsson som främst arbetar med textil, illustration och måleri har en bakgrund som graffitimålare och är en känd frontfigur inom graffitin. Det bör han ha nytta av i sina många arbeten med stora muralmålningar i offentlig utsmyckning.
De senaste tio åren har han skapat 45 offentliga gestaltningar ! på skolor, och sjukhus runt om i landet. Han experimenterar ständigt med nya material och tekniker.

Både S Camilla Boström/SCEB och Jonathan Josefsson/Ollio är utbildade på HDK, Camilla med masterexamen i design och Jonathan i textil.

Utställningen Energi injection med vernissage på Krapperups konsthall 13 maj pågår t.o.m. 25 juni.











Maria Montelius-Grifo´

Maria Montelius-Grifo´ ställer ut i
Örkelljunga konsthall

Örkelljunga 230512
Visserligen är Maria Montelius Grifó en tidsoptimist av Guds nåde, även om hennes bildverk är tidlösa, men två vernissager samma dag kan knäcka den starkaste. Lördagen 13 maj ställer Maria ut sitt eget måleri och sin grafik på Örkelljunga konsthall. Samma vecka är det vernissage på mamma Gunda Hellmouth Montelius målningar, tovor och bildvävar och styvfars Olle Hellmouths silverarbeten på det egna galleriet Oscar i Mjöhult.
Kanske ljuset leder henne vidare, då ljuset är budbäraren i alla hennes bildverk.

I Örkelljunga konsthall är också värmen och ljuset som först sätter fart på sinnenas tentakler. Tidlöst och rofyllt skapar ett subtilt utvalt färgflöde, omfamnat av ett varsamt formspråk stämning i galleriet.

Hellre avskalat, renodlat än för mycket…

I Marias oljemålningar, där landet Bortom anas i ett harmoniskt linjespel finns alltid hoppfulla öppningar. Det visar Marias antroposofiska livssyn med närvaro i alltet.
Maria hittade tidigt ett eget uttryckssätt i såväl oljemålningar som grafik. Tidigt , efter olika kosntutbildningarblev hon medlem i såväl KRO och NVSK.
De flesta känner igen hennes abstrakta, mjuka oljor, med meditativ känsla.
Ändå var det mest grafiken som fångade henne som ung och som hon utbildade sig i under flera år.

Nu är hon back to basic.
Här visar hon utsökt stilrena collografier och torrnålsgrafik. Även här finns öppningar för vandring i fantasin, strävan efter närvaro i alltet.

Det starkt meditativa inslaget i Marias olika bildrum står i skarp kontrast till det lantliga, mycket jordnära liv hon lever med familj, hund och hästar hemma Mjöhult.

Utställningen på Örkelljunga kulturhus med vernissage lördagen 13 maj
pågår t.o.m. 3 juni.





Leif Haglund

Menageri – en mans värld!

Klippan 230505
Vem är jag?
Ett självporträtt , en spegelbild av konstnären Leif Haglund med liknande skräckkänsla som Munchs Skriet men fylld av lekfull humor, ligger och väntar på hängning i Klippans konsthall. ”Någon jag kände” är  den mångtydiga titeln. Den är signifikativ för Haglunds utställning ”Menageri – En mans värld”.  Vernissage lördagen 6 maj.

Leif Haglund är en kulturarbetare som jobbar brett. Han arbetar med såväl måleri, skulptur, teckning och installationer som digitala projekt, grafisk form, design, video och scenografi. Därutöver driver han landets mest tillfälliga konsthall – Årstads konsthall, ett f.d mejeri på bystan utanför Falkenberg samt projektleder inom digital design, scenframträdanden och evenemang.

– Jag arbetar både med traditionella- som nyskapande digitala verktyg.
Som utbildad konstgrafiker sågs de inte med blida ögon när jag på tidigt åttiotal jobbade med s.k. datagrafik. Jag gillar mångfalden med grafiken. Därför blir det gärna temata eller serier under processens gång även  inom måleriet. Motiven blir det som fängslar mig, det jag är nyfiken på. Ofta är det tillfäligheternas spel. Min målsättning är att påverka, politiskt, känslomässigt eller mänskligt.
Konsten vill jag se som en naturlig del av människors vardag, säger Leif medan han sorterar en mängd målningar av mycket stora format.

Målningarna är av olika blandtekniker - främst kol, torrkrita, tusch eller vinylfärger på akvarellpapper. Det är kraftfulla, expressiva målningar, fulla av liv och rörelse – i inre eller yttre uttryck, som visas.
Menageriet består bl. a. av motiv av fåglar, katter, kossor, paddor, alla mycket utrycksfulla med egna personligheter och karaktärer. Att få en kossa intelligent och balanserad, kräver sin man!
En utsökt kolteckning av två män, pojke på väg till man tillsammans med en vuxen man, hänger på en kortväggen, fångar och visar vägen i det färgstarka menageriet med spännande djur bland dansande män och inträngande porträtt.

– Det här är mitt sätt att se på världen, säger Leif och berättar att  utställningen även kompletteras av en biosalong, där en film med dansande män visas.

Leif Haglunds utställning ”Menageri – En mans värld” med vernissage 
6 maj pågår t.o.m. 17 juni.



Stina Östberg med lilla hunden Bullen

Stina Östberg tillbaka på Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 230421
Galleri Skelderhus aktuella utställare, Stina Östberg är en sökare av format. Som konstnär, konstkonsult och med teologiska studier i bagaget, kopplas gärna teologins mysterier samman med konstens.
Det andliga tänket och existentiella frågeställningar sätter i gång den skapande processen, det s.k. tillstånd, som Stina själv ser som det egentliga konstverket.
Frågeställningen ”Vad är en bild” är ständigt närvarande.

– Möten. Projektioner, bilder i förändring. Aldrig statiskt. Ett levande medium…

Det är några av Stinas analyser i ett ämne lika hett och snårigt som ”Vad är konst?”

Göteborgaren Stina Östberg, utbildad från bl.a.Valands och Umeås konsthögskolor, arbetar med såväl måleri som film, textil , videos, installationer och projektledning.
Hon arbetar ofta med utmanande material, plockar komponenter ur helheten eller vice versa eller varför inte sy ihop två verk för förstärkning av bilden i strävan efter optimal effekt. De senaste åren är måleriet i högsätet.

I högsätet tronar också hennes senaste verk i textil.
Uppbyggt som på en liten tron, ligger en matta majestätiskt upphängd i taket , designad av Stina.

– Jag ville jobba med den taktila textilen, den kroppsliga känslan. Bilder som närmar sig kroppen och bildar en egen enhet.

Längs galleriväggarna syns bilder främst i akvarell, äggoljetempera och tusch under plexiglas. Trianglar, dropp- eller cirkelformationer växer här fram i mjuka pasteller.

– I måleriet kan jag jobba mer kravlöst utan måsten. Det känns fritt och befriande, säger Stina som är glad att vara tillbaka på Galleri Skelderhus efter utställningen ”Älskarna” för fem år sedan.

Stina Östbergs utställning på Galleri Skelderhus med Klenodbutiken har vernissage lördagen 22 april kl. 13- 16.

Utställningen pågår t.o.m.14 maj. Öppet lörd. och sönd kl. 11-16.




Kjell Strandqvist på Galleri Hattlösa

Förslöv 230331
Det är alltid med spänd förväntan vi gör ett besök på Galleri Hattlösa.
Denna lilla pärla till konsthall har i åratal bjudit på spännande utställningar av bästa kaliber.
Den 30 mars intog konstnären och professorn i teckning Kjell Strandqvist galleriet. Denne man som av en recensent kallades för ”en av konstvärldens vise män” visar här ett urval ur tematutställningarna "Image" och "Lättsinne". 

Det strama, behärskade geometriska tänket i Image möter här i den nyare Lättsinne, en mer lekfull, spjuveraktig släkting.

Denna kontrastverkan skapar i sig en extra spännvidd i den harmoniska, tidlösa bildvärlden, där geometriska figurer står i frontlinjen i konkretismens anda.

Kjell Strandqvist bildvärld lever i flera dimensioner, är så genomtänkta och välgjorda, att de aldrig känns platta eller kalla. Strukturerna betyder mycket i hans konstverk, känns som rätt jordgrund för att figurerna skall komma till sin rätt, växa och bjuda på mångtydighet.
– Kalla mig aldrig konstruktivist! Jag jobbar med en idé eller händelse som utgångspunkt i mina koncept, utgår från en enkel struktur eller figur. Jag jobbar mycket med korrigeringar, balans och obalans, säger Kjell Strandqvist som själv gick på Kungl. Konstakademien innan han blev professor i teckning på samma högvälborna ställe -86 till -96.

Som elev på ”Mejan” träffade han eminente Ulf Lindhe som fick honom in på nya kreativa tankebanor som han fortsatt med i ett livslångt sökande.

Likt en dykare med blyskor och pannlampa…

Så uttrycker denne verbale och skrivskickliga konstnär sin process i en av sina utgåvor som finns på plats till försäljning i galleriet.

Blyskor och pannlampa tycks vara en lyckosam process.

Förutom uppmärksammade utställningar, främst på de stora gallerierna i Stockholm samt lärartjänster är Kjell Strandqvist även projektledare i Statens konstråd.

Kjell Strandqvists utställning på Galleri Hattlösa i Förslöv med vernissage 30 mars pågår t.o.m. 29 april. Öppet lördagar och söndagar kl. 11 – 15. Annandag påsk kl. 11 – 15.


Galleristen Torvald Berg och Kjell Strandqvist



Caroline Färnström

På ena sidan alltid den andra

Klippan 230317
– Allt som finns i mitt huvud och hjärta, registreras och kan sedan hitta en plats i mina verk. Mitt konstnärskap bottnar i ett lustfyllt uttrycksbehov, en lek i färg och form, säger en pigg konstnär vid namn Caroline Färnström.
Lördagen 18 mars  bjuder in till Caroline vernissage på sin utställning utställning ”Mellan oss” på Klippans konsthall.
Tittar man Carolines långa CV med en 45 årig yrkesverksamhet som konstnär i bagaget, tycks hennes sökande inom konstens gyllne ramar oavbrutet förnyas med nya kunskaper.

Carolines utbildning som startade på Grafikskolan Forum i Malmö har bl.a. kompletterats med studier till folkskollärare, kurser på Dramatiska institutet samt konstvetenskap 60 p  och en fil.kand. i beteendevetenskap.
Det sistnämnda bör Caroline kunna dra nytta av rent generellt i sitt konstnärskap men kanske allra mest, när hon i denna utställning uppmärksammar det som sker mellan människor, djur och natur.

”Mellan oss” är titeln på utställningen där hon visar sitt tema i akrylmålningar och olika grafiska tekniker.
Temata och serier i grafik, måleri, foto och databaserad konst är basen i hennes vardag som konstnär.
”På ena sidan alltid den andra” skriver Caroline en av de trycksaker som producerats om hennes konst. Och visst är det så…

Det finns alltid ett mellanrum som skall fyllas mellan två parter. Mellan människor, djur, natur, former och färger…

– Eller ett samtal mellan mig och betraktaren, säger Caroline som vi träffar mitt i hängningen.

Säreget känslosamma färgetsningar av människor i olika nära vardagssituationer, fångar blicken och stannar kvar i dess känsloladdade skönhet. Intill hängs det upp färgstarka abstraktioner i akryl, som uttrycker tillstånd. Figurer anas, gärna florerar de under en fiktiv vattenyta.
Små svartvita tavlor i kartongtryck ger liv åt Östgötaslättens landskap och skapar kontrast till målningarnas färgflöde.  Små uttrycksfulla porträtt blickar ut från röran på golvet. Ett annat blickfång väntar på uppmärksamhet rakt fram. Det är en ensam ros med en blomknopp. Kan blommor kommunicera? Fylla mellanrummet dem emellan?

Träd i rätt jord kan ju kommunicera med rötter… Allt är upp till betraktaren.
Oavsett vilket, är Caroline Färnströms ”Mellan oss” en starkt variations- och upplevelserik utställning med utsökt grafik!

 Caroline Färnströms ”Mellan oss” med vernissage på Klippans konsthall
lördag 18 mars pågår fram till 30 april. 



Gitt Grännsjö

Gränslöst spännande och energirikt konstnärsskap i Örkelljunga kulturhus

Örkelljunga 230317
Gitt Grännsjös utställning på Örkelljunga kulturhus liknar en välfylld skattkista, späckad av oväntade, inspirationsrika bildverk och objekt.
Sällan har jag skådat en så spännande, hoppfull bildvärld, där kompositioner av färger, former och material skapar så effektfulla, laddade, oftast tredimensionella färgstarka bildrum.

Sköldar av pilgrenar i Fiber Art, hopknutna med lintrådar, strån av målad textil och band, möter besökaren på ena långväggen. Stora undersköna, färgstarkt välbalanserade applikationer med symaskinsbroderi skapar stämning i hela galleriet. Bildspråket är mångfacetterat, skapar en känsla av att äventyrligt vilja gå in i bildrummet.

Plexiglaslådor med pastellfärgade collage av perforerade papperskomponenter på distanser till akvarellbotten har en tredimensionell effekt som ger en skir, drömlik framtoning. Det papper som används i olika bildverk är emballagekomponenter och kartong som perforeras och målas på bakgrunder av neonfärg.

Underfundiga objekt i form av små kåtor, höljda i plexiglastorn ger andra positiva intressepilar. Över byggena, såväl objekt som bildkonst, svävar ett rikt trådregn som ger en livfull textur. Denna utställning kan ingen gå oberörd ifrån.

Gitt Grännsjö har nu varit yrkesverksam konstnär i över femtio år, efter bl.a. femårig utbildning på Konstfack, är ständigt på hugget. Förr vävde hon bildvävar och mattor bl.a. till Märtha Måås Fjetterströms ateljéer.

– Skador på två fingrar, har fått mig att sluta med vävandet, men jag som älskar att experimentera hittar ständigt nya uttrycksmöjligheter, säger Gitt som mer än gärna utmanar i finmotoriska arbeten och udda material.

Förutom en mängd utställningar hemma och utomlands, har Gitt Grännsjö utfört uppmärksammade offentliga uppdrag. Hennes konstverk syns bl.a. på Laholms bibliotek, stadshus och dagcenter samt i kapell, kyrkor och på sjukhem.

 Gitt Grännsjös utställning på Örkelljunga kulturhus med vernissage 18 mars pågår t.o.m.8 april.



Jerker Andersson

Från det kollektiva tänket till det individuella...

Ängelholm 230317
Tiderna förändras och vi med dem. Samhällets skiftningar och strukturer skiftar  så snabbt och ofta att vi inte hinner med att få en överblick i alla skeenden.
Vi måste kunna se bakåt för att se framåt – i stort som i smått.
Det vi glömmer eller har glömt, kan ibland ett annat öga registrera och få oss att minnas – kameraögat.

I bildberättelsen ”Domicile” presenterar fotografen Jerker Andersson en svartvit bildserie förändringarna i hans eget barndoms villakvarter Kristineslätt i Falkenberg.

Vernissage på Galleri Moment lördagen den 18 mars.

Jerker Andersson låter bilder av villor och natur få tala för sig själva utan mänsklig närvaro.
Bilderna spänner över flera decennier - från sextiotalet då fortfarande den svenska modellen med folkhemmet och vikten av gemenskap frodades i kollektiv anda – till idag.

Jerker Andersson, född 1966, har lagt in föräldrarnas foton från 1961 i utställningen, den tid då familjens villa byggdes. Seriebyggt för arbetar- och medelklassfamiljer enligt den tidens anda…
Titeln på utställningen, Domicile (hemvist), är en honneur till Jerker Anderssons pappa Ingmar som var lärare i romanska språk.
Bilderna från utställningen är fotograferade mellan 2006 och 2016.

 – Det är ingen nostalgisk resa. Men fotografering är ett språk, där tiden viskar.

Det gav mig en möjlighet att dokumentera samhällsförändringar. Jag själv formades och påverkades av gemenskapen, solidariteten och ideologiskt polemiska debatter under sjuttiotalet. Den medelklassuppväxten gav mig självförtroende och hopp. Men det var absolut ingen självklarhet för andra i samma stad. Jämställheten lyser fortfarande med sin frånvaro.
Jerker berättar, att från början såg både villor och trädgårdar likadana ut. Staket och häckar mot gatorna tilläts inte. Enhetlighet var ett nyckelord.
Idag uppvisas en stor variation i såväl fasader som trädgårdar. De materiella skillnaderna mellan då och nu speglar ett bredare ekonomiskt skifte.
Dåtidens strävan efter kollektivism har idag förvandlats till individualism.

Jerker Andersson är utbildad på Fotohögskolan i Göteborg 1989 – 93.
Förutom utställningar arbetar han med reportage- och porträttfoto, workshops samt undervisar i fotografering.

Bildberättelsen Domicile på Galleri Moment med vernissage 18 mars
pågår t.o.m. 15 april.





Lis Kläpp

Tidlöst, balanserat i strålande kolorit

Munka Ljungby 230224
Energier, rytmer, klanger anas i Lis Kläpps spännande, slösande koloristiska bildvärld. Det är expressiva, abstrakta oljemålningar hon bjuder på, där berättande symboler i form av djur, träd eller människor håller i taktpinnen.
Färger, former och figurativa element lever i ett tidlöst, balanserat samspråk i en levande, mångfacetterad bildvärld, där det ljusa, positiva gärna hittar sin plats.

Associationer, drömmar och naturintryck, hämtade ur minnesbankens klara, suddiga eller omedvetet förändrade sinnesintryck, växer fram på stora dukar. Först förlagor i det lilla formatet i blandteknik, därefter för vidare befordran till äggoljetempera/oljemålningar.

Lördagen 25 februari har Lis Kläpp vernissage på oljemålningar och pappersförlagor i blandteknik på Galleri Skelderhus kl. 13–16.

– Jag målar min samtid, en blandning av intryck och oro. Färgerna upplever jag om musikaliska klanger, laddade med stämningar och känslor säger Lis Kläpp som värnar om ett avskalat, reducerat bildspråk som är hennes eget.

Formerna ger rörelsen, de väl valda färgkombinationerna stämningen. Att Lis även är en skicklig grafiker syns på det renskrapade i färgflödet.

– Jag bryter upp, lugnar ner, bearbetar ett kaotiskt motiv i äggoljetempera…

Efter fyrtiofem år som yrkesverksam konstnär vågar jag ta ut svängarna och experimentera, säger Lis som avverkat hundratals utställningar i Sverige, Danmark, Tyskland och Tjeckien.
Lis Kläpp är representerad i ett flertal konsthallar bl.a. Malmö- och Kalmar.

Lis Kläpps utställning på Galleri Skelderhus med vernissage 25 februari  kl.13 pågår fram till 26 mars. Invigningstal kl. 14.  
Öppet lördagar och söndagar kl. 11- 16 eller enl.ö.k.



Jucivaldo Tavares

Jucivaldo Tavares  konst bejakar livet

Ängelholm 230218
– Jag vill måla hela världen, lilla mamma!
Den klassiska repliken i gamla filmrullen Rännstensungar sitter som smäck, passar fint för att beskriva konstnären Jucivaldo Tavares`syn på sin konstgärning.
Den stora skillnaden är att han inte bara talar till sin mamma utan till alla världen över. Brasilienfödde Jucivaldo, uppvuxen i en känd gammal släkt har såväl portugisisk som indianskt och afrikanskt blod i sin gener.

Den 18 februari var det vernissage på Jucivaldos glödande heta koloristiska olje målningar på Galleri Moment.
Fulla av kontraster, det heta tropiska uttrycksfulla kontra det svala nordiska, utfört i expressiv, abstrakt anda, sjuder utställningen av livs- och skaparglädje. Figurativa element och geometriska former ger spännvidd till primärfärgernas flödande, rena uttryck.

Jucivaldo Tavares  har lyckats hitta ett eget bildspråk för att nå fram med det han vill förmedla.

– Jag vill påverka, förändra, bidra till nya känslor hos betraktaren. Bildmässigt söker jag skapa balans i ett kaos…

Är fascinerad av det svenska pastellen, fortsätter att utveckla den som kontrast till mina varma färger. Vill inte fastna i en viss tid eller kultur, älskar den svenska disciplinen. Inspiration hittar jag framför allt i musiken men även i resor och meditation, säger Jucivaldo som sedan 2007 bor i Lund, där han även är verksam som bildlärare.

 Jucivaldo Tavares, utblldad på Museum of Modern Art i Salvador och på Sao Paolo Museum of Art, har ställt ut i  såväl USA, Österrike och Italien som Holland och Frankrike förutom på ett flertal svenska gallerier.

 Jucivaldo Tavares utställning på Galleri Moment pågår t.o.m. 11 mars.



Johan Sundgren

Johan Sundgren –
en framgångsrik representant för dagens dokumentärfotografer

Klippan 230128
Fotot minns och påminner när minnet sviktar…
Det är ett av många kluriga citat som beskrivit vikten av fotots särställning i historien.
Att fånga ögonblicket, beröra och konstnärligt presentera resultatet är en på konstform som kan påverka våra sinnen och medvetandegöra vårt samhälle av idag. I stort som smått, idag, i morgon…

Johan Sundgren med vernissage på Klippans konsthall lördagen 29 januari är en framgångsrik representant för dagens dokumentärfotografer inte bara härhemma utan world wide. Denne mans andra hem är Mexiko, där han fick sin första treåriga fotoutbildning – ett kulturellt Mekka som han ofta återkommer till.

 Idag har Johan varit verksam i 23 år med en osedvanlig rik skörd av priser och stipendier från Sverige, Turkiet och Mexiko.  Bl.a. ett femårigt arbetsstipendium kan ses som ett konkret bevis på en begåvning över det vanliga.

– I Mexico finns humor och kontemplation och ett levande kulturliv, trots att det politiska turerna oroar mer och mer.

Mexiko balanserar idag mellan explosivitet och tystnadens tyranni.

Jag söker, letar och forskar för att hitta mitt eget bildspråk. Vill hitta det unika, ge varandra, tittaren och jag, någonting nytt i ett enda moment.

Det har Johan sannerligen gjort, bl.a. i sina utsökta fotoböcker. I titlar som ”Limbo,” där han berättar sopsamlares vardag och i den senaste ”Justice persuit” som behandlar åklagarmyndigheten.

”l lampans sken” är ett annat unikt, ömsint tidsdokument som visar ett äldreboende, där starka, levande porträtt av spännande individer tar plats. Alla har en egen identitet och värdighet, ett befriande dokument till skillnad trotsande medias rådande ålderism.

– Jag jobbade i hemtjänsten på Södermalm under flera år. Det var inte bara jag som plåtade dem. De själva tog bilder av mig i aktion, säger Johan som när vi tittar in dagarna innan vernissagen, selekterar sina vardagsrealistiska bilder bland foton som visar terrorns ansikte. Samtidigt visar kollektionen Janusansiktet av honom själv som dokumentärfotograf.

Det mjuka vardagliga och terrorns röda skynke…

Ögonblick som fastnar…





Christina Berglund

"Översvämning" på Galleri Moment

Ängelholm 230120
När mardrömmar besannas, i stort som i smått, och verkligheten visar sitt fulaste, otänkbara tryne, väcks ett passionerat intresse av att påverka och åskådliggöra vad som pågår.
Sätta ögat på eländet…
Drömmar, mardrömmar, verklighet i en salig röra…
Konstnärer inom bild, konst, teater, litteratur och musik har i sin yrkesverksamhet möjligheten att göra just detta, visa sitt personliga gehör för det som sker i världen och härhemma.
En av dem är Christina Berglund som nu visar utställningen ”Översvämning” på Galleri Moment i fotocollage/montage.

Christina Berglund har en lång konstutbildning i bagaget med tonvikt på måleri - bl.a. fem år på Kungl. Konsthögskolan.
Idag är kameran främsta byggstenen i arbetsprocessen. I likhet med dadaismens, kubismens och surrealismens pionjärer använder Christina  fotocollage/montage för att ifrågasätta och belysa vårt samhälle och omvärlden.

Hennes teknik är inte det digitala pusslandet med foton utan det enkelt primära: Ett manuellt pussel med klippa ut och klistra in.

 – Bilderna till denna utställning är min egen betraktelse av tillvaron av idag – en hyllning till skogen. Startskottet till temat ”Översvämningar” var mina mardrömmar om olika översvämningar.

Mardrömmarna minskade men temat gick vidare till intryck från dagsfärska nyheter.
Nyheterna visar oss en ny skrämmande verklighet, präglat av oväder, översvämningar och torka över hela världen.

Små fragment, spår och tankar, drömmar, minnen samt inte minst nyheter skapar inre bilder som utvecklas och förändras i en fortgående process, alltefter nya referensramar.

Tekniken passar mig, detta att klippa ut och klistra in i ständig förändring under processens gång. Nya upplevelser kan rubba den ursprungliga tanken och leda framåt. Jag vrider och vänder på aktuella teman och vinklingar. Processen med det manuella hantverket triggar fantasin och skapar en känsla av ett ständigt förändringsarbete, säger värmländska Christina, som redan som barn fascinerades av skogens magi.

Denna magi får vi del av i denna utställning. Skogen har huvudrollen, människan regissören i bildberättelsen. Formspråket är elegant, rent och ibland udda. Symboliken med mänskliga händer och fötter i skilda åtbörder kring de inre skogsmotiven, människan som skövlare eller kramare, vädrets makters intåg, allt kan associeras alltefter behag. Naturen i människan eller människan i naturen?

 Christina Berglunds utställning ”Översvämningar” med vernissage 21 januari på Galleri Moment pågår t.o.m. 11 februari.




Kajsa Palmquist

Bra vibrationer på Galleri Hattlösa

Förslöv 230106
Nya sköna världar öppnas där alltet - rymden med dess planeter, månar och ufon, omfamnar betraktaren, när Galleri Hattlösa  slår upp porten till årets första utställning. Vernissage trettondagen 6 januari kl. 17 – 20.
Kajsa Palmquists suggestiva bildvävar bjuder på ett lätt svindlande, vackert möte som sätter fart på torkade, fantasivissnade tankerötter.
Redan i hallen visar skira fantasifulla maneter i taket att Kajsa Palmquist är i farten.
Hela livet har Kajsa sysslat med färg och form, sökt och hittat ett alldeles eget signum.

Efter Konstfack har Kajsa Palmquist mestadels arbetet med inrednings- och möbeldesign.Bl.a. har hon inrett Börshuset i Malmö för att ta ett exempel  av många av hennes decennier långa arbeten med design för offentliga miljöer.

Sedan pensioneringen har hon utvecklat ett bild- och skulpturspråk, där bl.a. numera infärgade plastremsor är ett huvudverktyg. Med hjälp av genomskinlig plast för print, skärs remsor som flätas och träs till en väv över ark av spraymålade motiv i tre lager, där varje skikt färgläggs för sig.

Färgskalan är minutiöst  och professionellt medvetet utarbetad för att uppnå känslan av tredimensionella effekter och få motivet att förändras allt efter distans och ljusförhållanden.

Matt och blankt leker tafatt. Olika färgsekvenser skapar liv och ger nya dimensioner.
Motivet förändras om man går nära, på avstånd eller till höger eller vänster.
Den lever sitt eget liv i en värld där det platta kan byta ansikte och bli skulpturalt, där glöd, vibrationer och färgmättnadsgrad mattas eller förstärks.

– Jag ger betraktaren en del av en helhet. Hjärnan får fylla i resten, säger Kajsa Palmquist som älskar sin unika arbetsprocess, där det ena föder det andra.

– När färgerna sakta glider intill varandra och lägger sig på plats och börjar sjunga, då är det väl använd tid, säger Kajsa, inspirerad av rymdforskning och strålningsfrekvenser.