Johan Sundgren

Johan Sundgren –
en framgångsrik representant för dagens dokumentärfotografer

Klippan 230128
Fotot minns och påminner när minnet sviktar…
Det är ett av många kluriga citat som beskrivit vikten av fotots särställning i historien.
Att fånga ögonblicket, beröra och konstnärligt presentera resultatet är en på konstform som kan påverka våra sinnen och medvetandegöra vårt samhälle av idag. I stort som smått, idag, i morgon…

Johan Sundgren med vernissage på Klippans konsthall lördagen 29 januari är en framgångsrik representant för dagens dokumentärfotografer inte bara härhemma utan world wide. Denne mans andra hem är Mexiko, där han fick sin första treåriga fotoutbildning – ett kulturellt Mekka som han ofta återkommer till.

 Idag har Johan varit verksam i 23 år med en osedvanlig rik skörd av priser och stipendier från Sverige, Turkiet och Mexiko.  Bl.a. ett femårigt arbetsstipendium kan ses som ett konkret bevis på en begåvning över det vanliga.

– I Mexico finns humor och kontemplation och ett levande kulturliv, trots att det politiska turerna oroar mer och mer.

Mexiko balanserar idag mellan explosivitet och tystnadens tyranni.

Jag söker, letar och forskar för att hitta mitt eget bildspråk. Vill hitta det unika, ge varandra, tittaren och jag, någonting nytt i ett enda moment.

Det har Johan sannerligen gjort, bl.a. i sina utsökta fotoböcker. I titlar som ”Limbo,” där han berättar sopsamlares vardag och i den senaste ”Justice persuit” som behandlar åklagarmyndigheten.

”l lampans sken” är ett annat unikt, ömsint tidsdokument som visar ett äldreboende, där starka, levande porträtt av spännande individer tar plats. Alla har en egen identitet och värdighet, ett befriande dokument till skillnad trotsande medias rådande ålderism.

– Jag jobbade i hemtjänsten på Södermalm under flera år. Det var inte bara jag som plåtade dem. De själva tog bilder av mig i aktion, säger Johan som när vi tittar in dagarna innan vernissagen, selekterar sina vardagsrealistiska bilder bland foton som visar terrorns ansikte. Samtidigt visar kollektionen Janusansiktet av honom själv som dokumentärfotograf.

Det mjuka vardagliga och terrorns röda skynke…

Ögonblick som fastnar…

Christina Berglund

"Översvämning" på Galleri Moment

Ängelholm 230120
När mardrömmar besannas, i stort som i smått, och verkligheten visar sitt fulaste, otänkbara tryne, väcks ett passionerat intresse av att påverka och åskådliggöra vad som pågår.
Sätta ögat på eländet…
Drömmar, mardrömmar, verklighet i en salig röra…
Konstnärer inom bild, konst, teater, litteratur och musik har i sin yrkesverksamhet möjligheten att göra just detta, visa sitt personliga gehör för det som sker i världen och härhemma.
En av dem är Christina Berglund som nu visar utställningen ”Översvämning” på Galleri Moment i fotocollage/montage.

Christina Berglund har en lång konstutbildning i bagaget med tonvikt på måleri - bl.a. fem år på Kungl. Konsthögskolan.
Idag är kameran främsta byggstenen i arbetsprocessen. I likhet med dadaismens, kubismens och surrealismens pionjärer använder Christina  fotocollage/montage för att ifrågasätta och belysa vårt samhälle och omvärlden.

Hennes teknik är inte det digitala pusslandet med foton utan det enkelt primära: Ett manuellt pussel med klippa ut och klistra in.

 – Bilderna till denna utställning är min egen betraktelse av tillvaron av idag – en hyllning till skogen. Startskottet till temat ”Översvämningar” var mina mardrömmar om olika översvämningar.

Mardrömmarna minskade men temat gick vidare till intryck från dagsfärska nyheter.
Nyheterna visar oss en ny skrämmande verklighet, präglat av oväder, översvämningar och torka över hela världen.

Små fragment, spår och tankar, drömmar, minnen samt inte minst nyheter skapar inre bilder som utvecklas och förändras i en fortgående process, alltefter nya referensramar.

Tekniken passar mig, detta att klippa ut och klistra in i ständig förändring under processens gång. Nya upplevelser kan rubba den ursprungliga tanken och leda framåt. Jag vrider och vänder på aktuella teman och vinklingar. Processen med det manuella hantverket triggar fantasin och skapar en känsla av ett ständigt förändringsarbete, säger värmländska Christina, som redan som barn fascinerades av skogens magi.

Denna magi får vi del av i denna utställning. Skogen har huvudrollen, människan regissören i bildberättelsen. Formspråket är elegant, rent och ibland udda. Symboliken med mänskliga händer och fötter i skilda åtbörder kring de inre skogsmotiven, människan som skövlare eller kramare, vädrets makters intåg, allt kan associeras alltefter behag. Naturen i människan eller människan i naturen?

 Christina Berglunds utställning ”Översvämningar” med vernissage 21 januari på Galleri Moment pågår t.o.m. 11 februari.
Kajsa Palmquist

Bra vibrationer på Galleri Hattlösa

Förslöv 230106
Nya sköna världar öppnas där alltet - rymden med dess planeter, månar och ufon, omfamnar betraktaren, när Galleri Hattlösa  slår upp porten till årets första utställning. Vernissage trettondagen 6 januari kl. 17 – 20.
Kajsa Palmquists suggestiva bildvävar bjuder på ett lätt svindlande, vackert möte som sätter fart på torkade, fantasivissnade tankerötter.
Redan i hallen visar skira fantasifulla maneter i taket att Kajsa Palmquist är i farten.
Hela livet har Kajsa sysslat med färg och form, sökt och hittat ett alldeles eget signum.

Efter Konstfack har Kajsa Palmquist mestadels arbetet med inrednings- och möbeldesign.Bl.a. har hon inrett Börshuset i Malmö för att ta ett exempel  av många av hennes decennier långa arbeten med design för offentliga miljöer.

Sedan pensioneringen har hon utvecklat ett bild- och skulpturspråk, där bl.a. numera infärgade plastremsor är ett huvudverktyg. Med hjälp av genomskinlig plast för print, skärs remsor som flätas och träs till en väv över ark av spraymålade motiv i tre lager, där varje skikt färgläggs för sig.

Färgskalan är minutiöst  och professionellt medvetet utarbetad för att uppnå känslan av tredimensionella effekter och få motivet att förändras allt efter distans och ljusförhållanden.

Matt och blankt leker tafatt. Olika färgsekvenser skapar liv och ger nya dimensioner.
Motivet förändras om man går nära, på avstånd eller till höger eller vänster.
Den lever sitt eget liv i en värld där det platta kan byta ansikte och bli skulpturalt, där glöd, vibrationer och färgmättnadsgrad mattas eller förstärks.

– Jag ger betraktaren en del av en helhet. Hjärnan får fylla i resten, säger Kajsa Palmquist som älskar sin unika arbetsprocess, där det ena föder det andra.

– När färgerna sakta glider intill varandra och lägger sig på plats och börjar sjunga, då är det väl använd tid, säger Kajsa, inspirerad av rymdforskning och strålningsfrekvenser.