Register
Lutz Müller
Paula Fohlin Svanberg
Carl Fredrik Dahl
Karin Müller Lindberg
Kayo Mpoyo
Urban Jungle i Kulturhuset Höganäs
Therese Thorngren
Erik Hardstedt
|

Lutz Müller
Himmel och hav och allt däremellan på
Örkelljunga konsthall
Örkelljunga 250425
Himmel och hav…
Magin i dessa två fenomen, deras skimrande sagolika gemensamma möten, deras ständiga förändringar i ljus och rörelser… De omfamnar som en överjordisk scenografi och vårt liv på Moder jord.
Målaren, grafikern och keramikern Lutz Müller, KRO-konstnär från Laholm har i sextio år yrkesverksamt gestaltat dessa fenomen. Himmel och hav är alltid berättande aktörer i hans motiv, där horisonten är ledstjärnan.
Ensamma, tillsammans eller i igenkännliga bymotiv ger de två fenomen liv och kraft, skapar eftertanke, rörelse och fägring stor. Abstrakt eller realistiskt…
Den 26 april ställer Lutz Müller ut oljemålningar, akvareller och stengods i Örkelljunga Konsthall.
Det är ett fascinerande bildflöde, sett och skapat från olika tidsperioder och infallsvinklar.
Två stora dukar dominerar den funktionella konsthallen.
Färgstarka öppna landskap, formade som ett abstrakt lapptäcke med den vita dukens grundfärg framskrapat runt oregelbundna fält, möter besökaren. Dominerande färgfält återkommer sedan i små komponenter och skapar därmed den eftersökta harmonin. Här finns dolda djup, rörelse, lek och överlappade fält i bildverk som man oavbrutet hittar något nytt i. Ljusinsläppen, i detta fall är duken skaparen, bidrar stort till en levande bildvärld.
–Jag jobbar intuitivt, Nyfikenheten att utveckla de vita fläckarna på duken driver mig framåt. Jag överraskar ofta mig själv. Efter det okontrollerande följer den kontrollerande processen som är sträng och tidsödande...
Jag slutar inte förrän jag uppnått ett inre lugn, säger Lutz, som jobbar både i ateljé och ute i det fria.
Havet och himlen tycks fylla denne öppna, positive konstnärens eget livsrum.
Lutz har rest mycket, främst studieresor i Italien, Grekland och Frankrike. Parallellt har han seglat och passat på att teckna och skissa på nya målningar under resor och vistelser.
Lutz estetiska, utsökt komponerade och välbalanserade målningar skapar överlag en känsla av välbefinnande och lugn. Det gäller såväl hans stillsamma mjuka akvareller som Lutz pastosa oljemålningar med känsla av skörhet och tid som flytt.
Det ligger ett lätt skimmer i konsthallen av havets alla blåtoner, där det turkosa lyser extra starkt.
Den turkosa färgen går igen i hans stengods. Kavlad lera i remsor med turkost målade accenter formade till stilrena oglaserade vaser eller andra bruksföremål vaktar bildflödet.
Lutz Müllers utställning är befriande säker och av bästa konstnärliga kaliber. Passar fint i vårtider när vi alla gläds åt vårens alla under…
Lutz har studerat vid Grafikschule Wuppertal och Fetcos skola för bildande konst. Han är medlem i Konstliv Halland, KRO och BUS och har en mängd utställningar och flera offentliga arbeten i livsbagaget.
Hans konst kan närmast ses även på Konstrundan Halland.
Utställningen på Örkelljunga konsthall med vernissage lördagen den 26 april 11-13 pågår t.o.m. 17 maj.

|




|

Paula Fohlin Svanberg
Paula Fohlin Svanbergs "Speglingar"
på Galleri Moment
Ängelholm 250403
Två världar smälter samman likt ett älskade par i Paula Fohlin Svanbergs poetiska, meditativa bildvärld.
Ljuset och perspektivets spännande, ostyriga lekar speglar ofta två eller flera världar samtidigt i Paulas urbana motiv, där skyltfönstrens ögon möter den yttre omgivningens ögon. Medan du tittar i skyltfönstren, kan du se vad som sker på andra sidan gatan.
Det är dessa ljusladdade möten som Paula fångar i sina finstämda, mjuka motiv i matt tempera i subtilt, varsam färgsättning.
Vi känner igen oss i detta tillstånd mellan dröm och verklighet, där ljuset är den stora, ostyriga skaparen med sitt oväntade ljusinsläpp, skuggor och speglingar.
Det är det exakta ögonblicket, när det inre möter det yttre som Paula, varit intresserad av sedan konstskoletiden I Malmö som hon nu med samma energi och professionalism återskapat i decennier.
Speglingar är också namnet på höganäsaren Paula Fohlin Svanbergs utställning på Galleri Moment, där hon nu ställer ut för tredje gången.
Det är vår både ute på torget och inne i galleriet, där Paulas stora, ljusa målningar i galleriet harmonierar med vårens intåg utanför.
Det är nästan alltid uttrycksfulla skyltdockor som blickar fram mot besökaren i skyltfönstren.
De senare åren har ibland blommor övertagit den rollen- ett spännande tillskott i en alltid suggestiv, ständigt föränderlig bildvärld med speglingar i fönster mot världen.
Paula Fohlin Svanbergs utställning ”Speglingar” har vernissage på Galleri Moment lördagen 5 april kl. 11-14 och pågår t.o.m. 26 april under bibliotekets öppettider.

|


|

Carl Fredrik Dahl
Carl Fredrik Dahl på Galleri Moment med utställningen "Det sitter i väggarna"
Ängelholm 250308
Landet som inte är… Bortom… Det outforskade territoriet där minnen och upplevelser leker tafatt… Det är ett oförtröttligt tema som alltid inspirerar alla och envar men främst kreatörer inom alla konstnärliga uttrycksformer.
En företrädare för denna inriktning inom bildkonsten är konstnären och fotografen Carl Fredrik Dahl som ställer ut på Galleri Moment den 8 mars.
Carl Fredrik som har utbildats inom såväl måleri som foto har hittat sitt eget uttryckssätt och signum. Han jobbar i gränslandet mellan foto och måleri, där det konkreta från fotot tar plats eller anas i det abstrakta målade landskapet.
Två uttrycksmedel blir ett i drömska landskap, där det figurativa från fotona löses upp av det abstrakta måleriet. Minnen, drömmar, längtan och andra inre tillstånd hittar in i det dimmiga, drömlika landskapet. Bildlandskapet är i flera bemärkelser ett gränsland: mellan dikt och verklighet, mellan foto och måleri och mellan flyktighet och tydlighet. Blänk av fotoblixtar och högblanka partier skapar extra liv i bildlandskapet.
Motiven i hans utställning ”Det sitter i väggarna” är främst hämtade ur hans farmors fotoalbum samt egna nostalgiska resor från Österlens 80- och nittiotal.
Carl Fredrik Dahls utställning ”Det sitter i väggarna” pågår t.o.m. 29 mars under bibliotekets öppettider.


|



|

Erik Härdstedt
Erik Härdstedt på Galleri Moment
Ängelholm 250109
Någonstans i Sverige... Vår lilla värld rymmer mer än vi tror, om vi bara tar oss tid att utforska det lilla, nära livet som vi ofta svischar slött eller snarare ”swishar” förbi. I det lilla, stilla livet på landsbygden finns mycket att utforska och begrunda. Det är så förrädiskt lätt att slentrianmässigt bli hemmablind.
Konstnären Erik Hårdstedt har gått på närgången spaning i sin lilla västgötska by Uddebo och skapat en serie akvareller om byn.
Lördagen den 11 januari kl 11-14 är det vernissage på denna kollektion på Galleri Moment under titeln ”Peace in the Valley”.
Det är en mycket driven, skicklig akvarellist som här exponerar lätt magiska berättelser mitt i all dess vardagliga verklighet med motiv från gårdar, fält och skogar. Inga människor eller djur tar plats i de subtilt ljussatta realistiska motiven. Det berättas i det dolda, i detaljerna.
I det berömda mellanrummet – i skrymslen och vrår, söker han själen i byn och hittar alltid spår av människors arbete och vardag. Det vardagliga fylls av eftertanke och mystik. Det oansenliga får oväntat betydelse.
– Jag jobbar med kontraster, kompositioner, speglingar…
Vill hitta nytt i det igenkännliga, söka detaljer. Med balans och kontroll försöker jag få det spontana i akvarellen levande. Ju mer jag styr akvarellens oförutsägbarhet, desto mer förstärks det individuella uttrycket., säger Erik, vars by Uddebo är befolkat av kreativt folk från alla världens hörn.
Uddebo är en enligt Erik avlägsen by med stark gemenskap och samverkan och tycks vara en bra exempel på landsbygdsutveckling.
Men tre månader om året skapar Erik sin konst på en altan i Indien, även där i en lugn avlägsen by..
Erik Hårdstedt, född 1979, har varit en flitig utställare med en mängd soloutställningar ända sedan sekelskiftet. Han är bl.a. representerad på Nordiska Akvarellmuséet.
Erik Hårdstedts utställning ”Peace in the valley” på Galleri Moment pågår från 13 januari till 1 februari 2025.
|




|

Therese Thorgren
Therese Thorgren på Klippans konsthall
Klippan 250131
Therese Thorgren fångar sinnesintrycken av vardagliga ögonblick.
Människors relationer, tankar och känslor tar fäste i mjuka, uttrycksfulla och ömsinta motiv i realistiska bildverk.
Allvar och humor möts, den inre världen den yttre. Det enkla vardagliga, tar plats i för alla igenkännbara motiv, där var och en kan göra sin egen tolkning. Det finns mycket att beröras och njuta av och njuta av i de vardagliga ögonblicken som öppnar sig i Therese Thorgrens skickligt komponerade, rena bildrum.
Samtidigt ställer hon livsfilosofiska frågor, det är inte för inte som hon läst filosofi efter fyrårig konstutbildning.
Varför upplever vi samma situation så olika? Varför missförstår vi så ofta varandra?
Det mångtydiga, det kontrasterande eller underfundiga fascinerar Therese som arbetar intuitivt i en starkt kontrollerande arbetsprocess som följer varje tum av hennes inre känslomässiga regler.
Lördagen den 1 februari är det vernissage på Therese Thorgrens utställning ”Kopplingar”
kl 13 -15 på Klippans konsthall, där hon visar teckningar, målningar i akryl eller olja samt skulpturer.
Det är stora, realistiska målningar av nära och kära i olika generationer som vi får se i alla tänkbara vardagliga situationer, fångade i ögonblicket. Det är systrar, barn eller annan nära släkt vi ser i motiven, människor Therese känner utan och innan. Uttrycksfullheten och personligheten i gestaltningarna tycks stärkas av de nära känslomässiga släktbanden mellan konstnär och de avbildade. Allt känns äkta och nära.
– Jag tecknar med penseln, vrider och vänder på vinklingar och lutningar för en balanserad rytm kombinerad med en viss skevhet. Det är små, små detaljer som jag jobbar med, säger Therese som gärna även söker det kvadratiska i sitt bildbyggande.
En slående skicklig målning av en gammal nedgången station utanför Jokkmokk som Therese har anknytning till, är uppbyggd av kvadratiska masonitskivor, hämtade vid rivningen av stationen.
Där har hon och hennes familj som annars bor i Everöd i numera ett sommarställe.
Känslomässiga band till människor, situationer, byggnader och miljöer syns vara ett av incitamenten till skaparenergin hos Therese som samtidigt söker nya vägar i de kreativa processerna. En skinnväv, hopsydd av kvadrater lyser på ena kortväggen, skulpturer hittar sitt på piedestaler…
Det är som synes en mycket aktiv, energisk konstnär som gjort flera uppmärksammade utställningar de senaste åren. I hennes tankebok ”Rimmat fläsk och fula ord” visar sig Thereses kreativa förmåga även verbalt.
Theres Thorgrens utställning ”Kopplingar” i Klippans konsthall med vernissage lördagen den 1 februari pågår t.o.m.15 mars. |




|

Shaw Petronio och Tim Timmey Nedrup
"Urban Jungle" med Shaw Petronio och
Tim Timmey på Höganäs kulturhus
Höganäs 250125
En upplevelserik, sprakande färgstark värld med oväntade överraskningar och uppstickare i såväl bildverk som skulpturer, väntar besökaren på Höganäs kulturhus.
När konstnärerna Shaw Petronio och Tim Timmey samsas i en utställning blir det alltid glatt och fräckt utmanande. Sprudlande av fantasi, sprutande av färg och nytänkande…
De sticker ut i såväl hantverk som i motiv.
Shaws och Tims utställning med vernissage på Höganäs kulturhus kallar de ”Urban Jungle”.
Då båda konstnärerna jobbar såväl utom som inomhus för att förädla fasader, offentliga och privata lokaler interiörer, bjuder dessa erfarenheter på mycket gott till de rena konstverken eller skulpturerna i deras utställningar.
Upphittade skyltdockor blir stomme till skulpturer och rivningsmaterial som gamla fönster blir eleganta tavelramar för att ta några exempel.
Fantasin flödar även hantverksmässigt.
Street-, pop-, Contemporary Art möter både surrealism och tankeväckande underfundigheter i den fantasieggande helheten. Båda går gärna mot strömmen och började sina konstnärsbanor med graffiti.
– Fuck the system, I got my own system” stod det på en av Shawns tidigare uppmärksammade kvinnoporträtt av starka kvinnoikoner.
Det stämmer på båda konstnärerna.
Stora inträngande, suggestiva kvinnoporträtt är ett av Shaws signum. I hans djurvärld är apan huvudperson. Dessa tar också plats i denna utställning. Framför allt ett förtrollande, intensivt stort kvinnoporträtt med underströmmar sätter stämning och färg i utställningen. Shaw strävar alltid att skapa det tankeväckande dolda.
För Tim är det lekfulla - främst den gula fågeln, okända djur, geometriska former och bubblor som de flesta känner igen i hans konst.
Både Tim och Shaw har kvar kärleken till graffitin och sprayburkarna.
I denna spännande, livliga djungel med motiv av människor, fantasimiljöer och surrealistiska djur, står ett eget litet rum på paradplats, lyser, blinkar och lockar som anden i flaskan.
Den är dekorerad med bildverk i fluoriserande färger, black light och UV ljus med glittereffekter.
Överlag räds dessa herrar varken glitter eller guld. Om det är befogat, vill säga…
Grundreglerna för god kvalitetskonst tappas aldrig bort.
Rörelse, liv och djup tittar in och hittar sina rätta platser i väggkonst, keramik- och träalster i denna Urban Jungle av två graffitikonstnärer son nu har en mängd utställningar bakom sig. Numera är dessa två respekterade på konstsalongerna och comme i faut med glans även hos konnässörerna.
Shaw Petrionis och Tim Timmeys ”Urban Jungle” pågår t.o.m. 2 mars på Höganäs kulturhus.


|



|

Kayo Mpoyi utmanar och berättar
på Åstorps konsthall
Åstorp 250117
Hon gräver, karvar och suddar – i ord och bild….
Gräver gör Kayo Mpoyi i sina egna och fäders och förfäders minnesbanker, karvandet får sitt i grafik och träobjekt och suddandet får hon utlopp för i sina kolteckningar. Kayo Mpoyi är född i Kongo Kinhasa 1986 och är bosatt i Sverige sedan tioårsåldern.
När tecknandet och målandet har för många begränsningar använder Kayo skrivandet i stället och vice versa.
I hennes prisbelönta roman ”Mai betyder vatten” drar hon bl.a. paralleller med kolonisationers förtryck och hur fadern reproducerar förtrycket på sin familj.
Hur skulle världen se ut om inte…Om…
Det är den typen av frågor Mpoyi ofta ömsint sätter under skäppan.
Kayo är en utmaningarnas och berättelsernas konstnär som nu ställer ut på Åstorps konstgalleri med vernissage lördagen den 18 januari under titeln ”Det handen ser”.
Dåtid, ekon av det förflutna samt nutid och framtid tas upp i ljuset, ifrågasätts och begrundas i de livskraftiga bildrummen som växer fram på konsthallens väggar.
Det är stora kolteckningar, färgstarka kritmålningar med inslag av olja och grafiska träkomponenter som fyller hallen med värme, liv, rörelse och spänning. Och hopp…
Teckning är den trygga basen när Kayo påbörjar en arbetsprocess i bild, installation eller författande.
– När jag tecknar minns jag, konstaterar Kayo.
Hon har inte för inte H.M Konungens och Konstakademiens stipendium i teckning.
På Mejan avslutar hon detta år sin femåriga konstutbildning.
2020 fick hon Katapultpriset för ”Mai betyder vatten” och hennes novell Askan nominerades till Sveriges Radios novellpris. Därutöver har hon skördat ett flertal andra priser inom den grafiska konsten.
Som om detta inte vore nog deltar Kayo i panelsamtal om konst, har undervisat i författarskap, jobbat på bibliotek och arbetat i Residenceutställningar.
Under 18 dagar är Kayo Mpoyi bosatt i Åstorp och sätter sprätt på kulturlivet. Hon kommer bl.a. att möta elever i tredjeklass som får se utställningen och själva prova på att skapa tillsammans med Mpoyi.
Konst- och författarsamtal utlovas liksom guidade visningar, sagostunder då Kayos bilderbok Kitoko läses samt en ny anordnad bokcirkel.
Det är hett på kulturfronten i Åstorp just nu efter lång till av kyla och ljummenhet.
 |
|



|

Karin Müller Lindberg
Intryck Uttryck Avtryck
Ängelholm 250208
Karin Müller Lindbergs titel på sin utställning bär syn för sägen.
Lördagen den 8 mars var det vernissage på Galleri Moment på hennes mångsidiga inspirerande utställning med samma titel. Det är en livlig, färgstarkt berörande utställning som lyckats skapa en lysande homogenitet som Müller bjuder på. Hon bygger sina målningar och utställningar med ett gemensamt helhetsgrepp.
Karins formspråk djärvt och personligt i såväl målningar som teckningar, grafik, ljusinstallationer och mobiler.
Abstrakta udda stenformer möter eleganta frigörande geometriska former i akrylmålningar med stänk av tempera. De kommunicerar och berör, ger glädje och liv i sina till synes förrädiskt enkla livsrum.
Överallt svävar lekfulla mobiler i allsköns former, material och färgsättningar.
Annat som leker och lockar är bl.a. en målning med skiftande belysning vilket skapar extra spänning. Ljusets kraft och vidunderliga förmåga till ständig förändelseprocess exponeras här med all önskvärd tydlighet.
Ljuset från prismor i mobiler som hela tiden leker med ljuset, hjälper till.
Det är en livskraftig, hoppfull och charmigt lekfull utställning kreerad av en konstnär av en konstnär, bildlärare och konstutvecklare med akademiska studier och ett halvsekels yrkeserfarenhet i bagaget. Full av rörelse, kreativitet och livslust höjer denna utställning humöret och inbjuder till samtal och gemenskap.
Vissa av Karins bildverk tar lång tid att producera. Likt en arkitekt bygger och bygger hon, skrotar eller renoverar i sina bilder.
Målade i lager på lager, bak och fram, sökande hit eller dit, tar det ofta tid innan Karin Müller är nöjd.
Hon tar gärna fram fleråriga målningar i ljuset, fyller på eller drar ifrån.
Ändå ser hennes verk ut som de är gjorda i stunden, vilket är ett gott kriterium för en konstnärssjäl och ett energiknippe som inte kan leva utan sin konst.

|




|
|