Karol Zarbock

Hantverk, naturen och de fyra elementen är självklara inslag i Karol Zarbocks liv

Ängelholm 210709
Keramiker Karol  Zarbock lyfter både sina egna rötter och naturens rötter i en kommande utställning på Galleri Moment från 10 juli.
Med humor och underfundighet gör Zarbock djupdykningar i såväl sitt inre som i naturens skrymslen.

Han är en keramiker som med keramiken som verktyg gärna vill berätta eller sätta ljus under skäppan på existentiella frågor i keramiska collage och installationer. Men lika gärna arbetar han fram formsköna, estetiskt tilltalande skulpturala objekt med stark inspiration från natur, växter och arkeologiska studier.
Med symboliserande objekt ger han inblick i personligt upplevda händelser, ögonblick och tankar i montage, uppsatta längs ena långväggen i Galleri Moments galleri i Gamla Rådhuset.

– Här visar jag bitar av mitt polska arv. Ett litet Polen, fast i Småland… Hantverk av olika slag ligger nog i generna . Männen snickrade och byggde, kvinnorna sydde eller broderade, berättar Karol och visar på en polsk LP-skiva i montaget, pappans favorit.

Hantverk, naturen och de fyra elementen är självklara inslag i mitt liv.

– På Konstfack tog jag kandidatexamen 2015 i glas och keramik, men jag fastnade helt i leran som känns naturlig för mig. Jag gillar att jobba med texturer, imitera material, vill inte sitta och dreja bruksgods. Det är jag för rastlös för.

På golvet i galleriet växer det en stor mullig skulpturgrupp av svampar, ett objekt som platsar lika väl i offentliga som i det privata salongerna. Det gör även det guldskimrande, stora, mycket dekorativa fiskedraget i taket som dominerar och sätter extra glans åt utställningen.

Karol Zarbocks utställning med opening 10 juli pågår t.o.m. 31 juli.