Ulrica Hydman Vallien –
Minnesutställning i Krapperups konsthall

Krapperup 210702
Monica Zetterlund liknades för ett lingonris i ett cocktailglas. Glaskonstnären Ulrica Hydman Vallien 1938 – 2018 blev i sin tur liknad med en tuff tulpan, denna enkla men lätt uppkäftiga blomma som blev hennes signum i djungeln bland slingrande ormar och vargar., ansikten och figurer. Bitskt men lekfullt och med känsla och insikt skapade hon konst tillgängling för alla. Med skaparglädje och passion målade och berättade hon både på och genom det transparenta glaset.

Varken hennes nyskapande av måleri på glas eller hennes vilja till kommersiellt mångfald av glaskonsten vann gehör hos konnässörer och finsmakare under sjuttiiotalet hemma i Sverige. Utomlands vann dock denna Pippi Långtstrump i glasskor tidigt gehör och gav dessutom massor med jobb till glasblåsarna på Kosta Boda. Idag är hon en av de högst respekterade inte bara hemma i stugorna utan även även bland de kräsnaste proffs.

Med en rasande energi och intensitet förädlade Ulrika färgstarkt och lekfullt och alltid egensinnigt såväl kristallvaser, likkistor och teaterscener som brittiska jetplan. Eller kaffekopparna därhemma….

 Den 3 juli får Ulrika Hydman Vallien visa sin näst otroliga mångsidighet inom keramik och glaskonst på Krapperups konsthall. Båda disciplinerna  var hon väl fötrogen med redan efter Konstfackåren, där hon träffade sin äkta man, trogna följeslagare och kollega Bertil Vallien.

Utställningen är producerad av Kullens konstförening i samarbete med Galleri Kamras.

Denna utställning visar med all önskvärd tydlighet Ulrika Hydman Valliens färgstarka bildspråk med ett starkt personligt signum.

Men framför allt visar den hennes konstnärliga bredd, kunnande och vetgirighet. Kalligrafiska teckningar, grafik,keramik och konstglas i alla tänkbara tekniker bl.a. graverad kristall- och Graalteknik ger prov på hennes konstnärliga passion. En handknuten ullmatta med dekor av Ulrika antyder att hon haft Stig Lindberg som lärare under studietiden. En förkärlek för den marockanska konsten tar också en tydligare plats i denna utställning.

En konstnär som Ulrika Hydman Valllien var ständigt i farten och höll alltid elden levande, såväl den inre glöden som glöden i glasmassan.. Därför känns det så rätt att utställningen innehåller en video med en arbetande Ulrika i aktion.

Ulrika Hydman Valliens utställning på Krapperups Konsthall med opening
3 juli pågår t.o.m. 8 augusti.