Ulf Eriksson på Järnvägsmuseet i Ängelholm

– Vid regnbågens slut fann jag
skatten i konsten

Ängelholm 200927
Det citatet inleder världsmedborgaren, medborgarrättskämpen och konstnärens Ulf Erikssons livsresa i livet och konsten. Den kan ses i hans kommande utställning på Järnvägmuseet i Ängelholm. Vernissage 3 oktober.
Ulf Eriksson har haft ateljéer och arbetat i såväl Afrika och Asien som Europa och Amerika i decennier, frotterats och insupit kunskap hos världens stora.
Orädd och agitatorisk har Ulf Eriksson ända sedan början på karriären varit sig själv, iakttagit omvärlden och hittat sitt eget ansikte bland konstens alla mångskiftande.

Som buddist söker han balans i tillvaron – ett nyckelord även för det cyklande personnage som florerar i hans motiv. Säg hans namn och merparten associerar till Ulf Erikssons populära cykelmotiv i naturskön natur och nostalgiska miljöer.
I olja, akryl med oljefärgförädlingar i handkolorerade prints eller i grafik och textil… Drömmar, möten, minnen tittar fram bland de cyklande, likaväl i himlen som på jorden i lättsamma, färgsprakande och mångkulturella motiv.

– Cyklande hjälpte mig efter en rehabilitering efter en läkemedelsförgiftning.

Cykeln blev sedan incitamentet till mina cykelmotiv, säger livsresenären Ulf i vars resebagage alltid penslar och färg intar hedersplatsen.

På de höga väggarna i den generösa lokaler på Järnvägsmuseet lyser en mängd färgsprakande, ljusa, luftiga cykelmotiv bland dramatiska kraftfulla, stilrena  och stämningsfulla naturmotiv från sjuttio-, åttiotal.
Det livsbejakande, hoppfulla trädet Yggdrasil intar sin plats lik n vägvisare på flera av museiväggarna. Dynamik, rörelse och lekfullhet är en gemensam nämnare som dominerar både nya och tidigare verk. Bland de nyare märks en stor lysande blå print, inspirerad av en Miles Davis låt.

– Det är naturen som inspirerar mig. De forna sekels byggen jag målar kan ses som en protest mot de nybyggen som byggs idag, säger Ulf som är ingenjör i botten och har anammat Hundertwassers livsfilosofi om att skapa hus där människan är fri. Även hemma i Mörarp med Thailandsfödd fru söker Eriksson ständigt nya kreativa lösningar inte enbart i konsten utan även i habitatet med 25 fågelarter, igelkottar och näckrosdamm. Det är alltid något nytt på gång…

– Jag kombinerar förnuft och känsla, vill skapa en dialog med betraktaren. Mitt måleri är en livsstil. I stället för att skriva dagböcker, målar jag!

Ulf Eriksson har avverkat många hundratals utställningar runt om i världen bl.a. .på Metropolitan och Art Expo i New York.

Nu är det Ängelholm som hägrar. Utställningen på Järnvägsmuseet i Ängelholm,
3 oktober – 29 november.