Mirja Ilkka

Välrenommerad trio i
Krapperups konsthall

Krapperup 201113
Var och en har hittat sitt bildspråk i personligt utforskande, berättande bildrum. Deras respektive manér, teknik och tankebanor är vitt skilda medan inspirationen oftast föds och återges från hemmiljöer, ute eller inne.

De första konstverken besökaren möter i konsthallen är Olof Behrens kraftfulla, starkt koloristiska akrylmålningar med doft av Contemporary Art med Streetvibrationer. Hans målningar och kolteckningar känns som födda i stunden. De är nära nära och nu.

– Jag jobbar i dialog med mina målningar, testar gränser och vågar numera avsluta målningen i rätt ögonblick, aldrig överarbeta, även om det är svårt att stoppa en rörelse eller intention, förklarar Olof.

Olof jobbar helst i större format men det är inget mot Mirja Ilkka som utför sina stämningsladdade, poetiska berättelser på meterhöga dukar. Det är mjuka, sublimt varsamma naturmotiv Mirja exponerar, där sagans magi och naturens under tar plats bl.a. i jättelika svampar samt i motiv från Jona och valfisken.

Det är en egen skimrande värld i dimma eller slöjor dold som man gärna vill gå in i och stanna kvar i.

Gustav Sundins bildvärld däremot är glatt igenkännlig för alla och envar.

Inspirerad av Carl Larssons bok ”Mitt hem” skapar Gustav personligt upplevda vardagsbilder från sitt hem med barn och familj.

Det är en skildring av en konstnärsfamiljs vardag på 2000-talet med dess stök och bök contra Carl Larssons idylliserande sekelskiftsromantik från 1899.

Homeworks kallar Gustav Sundin sin serie hemstudier med osviklig personlig touch. Egna studierna kommer från Academie Florence, där han även varit verksam som lärare. Lärartakterna sitter kvar och numera driver han målarskola och Konsthallen på Fabriken i Torekov.

Utställningen på Krapperups konsthall pågår 14 november – 13 december.


Mirja Ilkka


Olof Behrens


Gustav Sundin (arkivbild)


Olof Behrens


Gustav Sundin