Tonie Roos

Känt folk uppåt väggarna på
Tomarps kungsgård

Kvidinge/Tomarps kungsgård 170217
Ett synnerligen illustert sällskap möter våren på Tomarps kungsgård…
Det är konstnären Tonie Roos som bjuder in till vernissage.
Framstående kända män och kvinnor inom de sköna konsterna och vetenskapen från det glada tjugotalet och framåt, blickar med vakna ögon ut över konstsalongens alltid lika vackra och funktionella environger.

De är alla beresta och känner sig med säkerhet lika hemma i Tonies stadsmotiv, det romantiska Paris eller det myllrande New York, där Tonie bodde i tjugo år.

– Mitt persongalleri är mitt sällskap. De talar till mig. Jag känner en närhet till dessa personer, vill gå bakom deras kända masker från massmedia, ge en egen bild och förmedla det vidare. Alla är starka människor som vågat ta steget. Jag vill hedra dem med mina målningar, säger Tonie Roos som själv varit en kärringen mot strömmen och aldrig anammat tidens trender.

– Jag var den sämsta tänkbara eleven på Konstfack mellan 1964 och 1966. Lärarnas attityd fick mig att tappa frihetskänslan. Om alla andra ska göra på samma sätt, varför skulle jag göra detsamma? Mina målningar skall berätta, jag vill kommunicera.

Tonie hämtar inspiration från filmer, böcker och foton. Hon fotograferar själv gärna på sina resor och pendlandet mellan Skåne, Paris och New York. Vissa i hennes kända personnage återkommer i flera målningar – favoriten Matisse, Majakovskij, Sarah Bernardh, Edith Södergran och så George Orwell som alltid blir blåfärgad som en personifikation av L´heure bleue.
Den sköne poeten Jacek Gulla – en av hennes kärlekar, strålar med klarblå ögon från ett flertal målningar.

– Jag skapar en egen värld till dem!

Det är en egensinnig, färgstark och oväntad värld – full av gnistrande livslust, allvar och lek samt inte minst lättsinne och humor. Skådespelerskan Sarah Bernardh med sitt träben, som provar sin måttbeställda kista, är bara ett av många exempel.

– Det är en frihet att som konstnär kunna röra sig i både tid och rum, säger Tonie som har haft hundratals uppmärksammade utställningar om kärleken, konsten och livet på båda sidor Atlanten.

Tonie Roos utställning har vernissage på Tomarps kungsgård den 18 februari och pågår t.o.m. den 2 april.