Tommy Ramhed

Ur det rostiga lilla, fula, trasiga, korrugerade, krackelerade växer ett bländande macrokosmos fram

Förslöv 240105
Det är  inträngande, intensiva och oväntade möten i Galleri Hattlösas nya bildrum i en utställning där det lilla dolda, det fula, trasiga, krackelerade förvandlats  till ett bländande macrokosmos.
Det är Tommy Ramhed som med mobilkameran och ett subtilt sökande öga forskat och undersökt traumatiserade ytor och korrugerat material för att i mikrokosmos hitta makrokosmos.

Det lilla blir stort… Små detaljer blir häpnadsväckande huvudmotiv… Ur det rostiga, repade, avskavda, krackelerade eller söndriga växer nya världar fram.

Färgskalan  i ockra, svart och rött och texturen som ofta får en nästan tredimensionell effekt  för tanken till grottmålningar eller nya outforskade landskap.

Livsstigar, livsträd, djur, gestalter anas i de gnistrande färgskimrande, vackra motiven monterade på kapraplatta och exklusivt papper – smultronställen där var och en kan hitta sitt eller sig själv.

– Jag söker det icke perfekta,  jagar kontraster, detaljer, söker skönhet i det fula. Det kan vara ett stuprör i koppar, en träbit från ett snickeri. Det är de små, små detaljerna som gör det, säger Tommy Ramhed som efter pensioneringen äntligen gett sig i kast med det han själv brinner för.

Hans pappas vilja och förhoppningar styrde honom motvilligt länge. Med ett dåligt självförtroende som ett brev på posten…

Men Ramhed har ändå under åren hunnit med mycket kreativt skapande, om än på andra arenor. Då var det örat inte ögat som gällde. Som ljudtekniker hos Mikael Wiehe och Stefan Jarl och Skånska teatern fick han utlopp för sitt stora musik och ljudintresse. Under många år jobbade han sedan med egen mottagning inom alternativ medicin. Fotointresset har alltid funnits med den namnkunnige fotografen Georg Oddner som mentor, men inte fått något utlopp förrän efter faderns bortgång.

2019 hade Tommy sin första separatutställning.

– Då insåg jag vikten av rätt hängning, insåg hur förändrade positioner av mina verk ändrade karaktär och stämning i mina bilder. Det var en ren terapeutisk upplevelse,  berättar Tommy som nu går in på de livsstigar han brinner för.

Det bör han få även på Galleri Hattlösa, där Galleri Hattlösas ständige utställningsscenograf Ulf Melvin Fjellström kreerat helheten.

Vernissage på Galleri Hattlösa 6 januari kl. 17– 20.
Utställningen pågår t.o.m. 2 mars.

Dialogföredrag kl. 19 mellan Tommy Ramhed och Torvald Berg på vernissagedagen. Förbokning: torvald.berg@me.com

Även dialog torsdag 11 januari kl.19.