Björn Bernström

Björn Bernström, Gabriella Dahlman och Gunilla Sundström på Tomarps kungsgård

Kvidinge/Tomarp 210513
– Elefanter äter man i små bitar, säger Magdalena Väpnargård som tillsammans med maken Sven är Tomarps Kungsgårds nya arrendator.

En av de fasta, tuggbara bitarna i den komplexa, spännande verksamheten under utveckling  är att bevara den tjugoåriga traditionen med konstutställningar av klass i Nedre och Övre galleriet.
Nu väntar den andra utställningen i Väpnargårds regi på att fylla hallar och salar, uppe och nere med nytt liv, energi och magi.
Utställningen Bernsdrömskt med kände akvarellisten, globetrotten och f.d.punkaren Björn Bernströms ser vi fram emot att fångas av i Övre galleriet.

Hultsfredssonen numera stockholmaren Björn Bernström hade inte hunnit hit, när vi tittade in. Men… Vi har träffat denne mästerakvarellist tidigare och då snabbt insett att det finns fler än Lerin & Company som behärskar akvarellen.

C:a ett hundratal utställningar inom och utom landet har Bernström hunnit avverka hittills. Hans agenda är späckad, då han inte enbart är känd som en våra främsta inom akvarellen utan även är efterfrågad kursledare. USA, Australien, Italien och Tyskland och Ryssland efterfrågar hans kunskaper som pedagog eller workshophållare.

– Jag jobbar med en kombination av flödet och exakta detaljer. Att blanda, se färger och kompositioner, utforska pigmentets beteende… Färger och pigmentets eget språk sköter jobbet medan jag själv styr processen.

Varje resa tillför något nytt… Nya ljusförhållanden, nya färger..
Rätt ljus och rätt skugga i rätt miljö kan få mig att tvärnita bilen, plåta och återskapa. Oftast är det stämningar jag söker, stämningar som i vissa lägen kan påminna om en magisk filmsnutt som rullas upp. Det är sådana ögonblicksbilder jag letar efter.

Så lät det för några år sedan då vi träffade Björn Bernström och hans stämningsladdade drömska, flyhänta bilder med igenkänningsfaktor. Då Bernström går på ständiga upptäcktsfärder i sitt utvecklingsarbete skall det bli spännande att se vad som hänt sedan sist. 

I det Nedre galleriet jobbar skulptrisen Gunilla Sundström och fotografen Gabriella Dahlman med att sammanställa och hänga utställningen ”Hund”.
Två skilda tekniker men samma  filosofiska tankebanor möts i symbios i ett  gemensamt forskande kring ämnet – landskap, människa, djur och natur.

Hunden blir en symbol för människors och djurs sammanlänkade öden.
Hunden kan i vissa situationer och berättelser överta människans plats. – dubbeltydigt, bisarrt roligt samt inte minst sätter det fart på tankebanorna hos besökarna.

Med skilda tekniker och material åskådliggör Gunilla och Gabriella ämnet lustfullt, tankeväckande och avskalat. Bl.a. Gabriellas foto av en ensam hund i ett hörn av landskap är betagande, då hunden ser ut att vara inte bara en del av landskapet utan herre över naturen. Gabriella är både fotograf och skribent, med tre trädgårdsböcker i bagaget.

I likhet med Gabriellas foton finns det en utsökt renhet i  Gunilla Sundströms uttrycksfulla hundskulpturer med starka igenkänningsvibbar.
Hon är en erfaren skulptris med fingertoppskänsla som söker det perfekta men ändå inte vill genomföra det fullt ut. Det personliga avtrycket är det viktigaste.

Utställningen ”Hund”  ser ut att bli en stillsamt vacker, avskalad utställning som väcker  glädje, humor och nya tankar.

Utställningar ”Bernsdrömskt” och ”Hund” på Tomarps kungsgård har vernissage lördagen 15 maj och pågår t.o.m. 27 juni.
Björn Bernström


Björn Bernström


Fotografen Gabriella Dahlman skulptrisen Gunilla Sundström


Gunilla Sundström


Gabriella Dahlman