Stina Berge

Storartad utställning av Stina Berge på Tomarps Kungsgård

Kvidinge/Tomarp 210702
Behovet att uttrycka sig, beröra och påverka, släpper aldrig taget om äkta konstnärssjälar. Många hittar nya, oväntade spännande stigar att trampa på i sitt konstnärliga sökande.  Författare blir målare, skådisar författare, bildkonstnärer musiker eller tvärtom…Det är samma andas barn.
På Tomarps Kungsgård slår Pink champagnes f.d. punkdrottning Stina Berge upp dörrarna till Stora galleriet.

Besökare möts av surrealistiska konstbyggen i collage eller skulpturer av sällan skådat slag. Det är en alldeles underbar galen värld som Stina bjuder in oss i. Det är en lustfylld värld där varje fantasifullt objekt har ett budskap eller berättelse – humoristiskt, lekfullt eller varför inte provocerande. Över alltihopa svävar musikens ande i form av strängar, dragspelsdetaljer, tromboner, tangenter …
You name it.

Gamla uttjänta ting av trä eller plåt, leksaker, bilder, elprylar får här nytt liv och nya funktioner i Stina Berges händer. Denna ”gör det själv" anda ligger för övrigt i punkens natur. Det är skickligt utförda, väl genomtänkta unika konstverk som Stina byggt upp med ett estetiskt öga och en teknisk fingertoppskänsla. Vissa objekt är mekaniska och snurrar. Fantasin är förödande flödande.

 I den omfattande samlingen syns bl.a.en vacker gammal trettiotalsradio är försedd med bild i inkråmet. En gammal barnvagnsunderrede blir komponenter till en  dragspelsförsedd bil med en tuff, rolig och slipsförsedd förare. En mjölkseparator blir stomme till en mekanisk skulptur. En leksaksmus har fått nya framtänder, Stinas egna! En skulptur är en tribut till Frau Einstein visar på Stinas feministiska livssyn. Förr trummade eller sjöng Stina Berge om sin livs- och samhällssyn. Idag är det i konsten  och i barnboksskrivande Stina uttrycker sina tankar och visioner.

I nedre galleriet, inte att förglömma samsas tre konstnärer med olika tekniker i ett lättsamt lekfullt samarbete: Christina Weidelt med fritt skapande i broderier, illustratören Annika Lundholm Moberg och keramikern Marie-Louise von Schewen.

Utställningarna har vernissage på Tomarps kungsgård  kl. 12.00 lördagen 3 juli. Stina Berges utställning Byggen och besvärjelser pågår till den 8 augusti medan trions utställning på Nedre galleriet hänger kvar t.o.m. 15 augusti.


Annika Lundholm Moberg


Christina Weidelt