Christer Svanberg på Galleri Moment

Djupdyk under havsytan på Galleri Moment

Ängelholm 230720
Att fånga det dolda under ytan och söka nya sköna världar, kämpar det flesta konstnärer med.
Konstnären, grafiker och konceptkonstnären Christer Svanberg gör det bokstavligen genom sin forskning av livet under havsytan, i de undervattensmotiv som varit hans signum ända sedan 1993.
Vid den tiden hade han redan varit igång i många år efter studier på Konstskolan Forum under fem år och med uppmärksammade utställningar bl.a. på Liljevalchs konsthall.

För sjutton år sedan gästade Christer Galleri Moment. Nu är det dags igen – i nya, betydligt mer funktionella och generösa lokaler.

Här kommer hans stora oljemålningar till sin fulla rätt i en mycket homogen utställning som klargör hans konstnärliga målsättning med djupdykningar i hav runtom i världen, såväl i tropiska vatten som på Kullahalvön.
Närvaro och nerv är centrala honnörsord i Christers konstnärskap.

– Jag använder inte skissblock utan en digital kamera när jag söker motiven, som är rena, icke förändrade kompositioner, säger Christer som älskar havet, en ynnest som han som gammal höganäsare har runt husknuten.

Det är en fascinerande parallell, för de flesta okänd värld, Christer Svanberg bjuder på i denna utställning med vernissage 22 juli.
Många nyanser av blått svävar och reflekterar det tysta livet under havsytan i stämningsladdade motiv av färger, rörelser, former och kroppsliga formationer bland pirayor, korallrev och snäckor.
Det är mjuka, harmoniska anslag med matt textur i Svanbergs oljemålningar, där det alltid finns slingrande former som i sig skapar både liv och gåtfullhet under speglingar och ljus.

En värld man gärna vill besöka…

Nygammalt för i år är att Christer även söker sig tillbaka till basic – grafiken.
I denna utställning visar han originaletsningar av olika sjöväsen bl.a. sjögurka. Motiven är hämtade och plåtade på Naturhistoriska Muséet i London.

– Jag har hittat en röd tråd som jag vill vidareutveckla!
Konst består i att få något att finnas till, hävdade redan gamle Aristoteles.
Det stämmer nog ganska bra även i dag.

Christer Svanbergs utställning på Galleri Moment i Ängelholm med vernissage 22 juli pågår t.o.m. 19 augusti.