Krapperup 240628
De rekorderliga, rättskaffens kvinnor som var så vanliga under fyrtio, femtio, sextiotalet är idag i sin livsstil ytterst ovanliga. De svenska tanterna vågade vara vanliga, en bragd i sig. Inga lösfransar, lösnaglar, tatueringar eller tingeltangel här inte…
Kristna, lojala, trygga, med baskern ordentligt på huvudet över permanentat hår eller stålpapiljottlockar, med handväskan i högsta hugg och stadiga fotbeklädnader därtill, var hon en av samhällets stadiga samhällsbärare, ofta med ett orubbligt civilkurage. Alla känner vi någon typisk tant - farmor eller
mormorsmor, som gav oss trygghet och stabilitet i tillvaron. Vi förstod inte deras potential på tiden det begav sig.
Idag i den tid när det vanliga är det mest ovanliga, tackar vi varmt för deras insats.
Den svenska tanten är numera mönsterskyddad av Patent och
registeringsverket tack vare konstnären Susanna Arwin.
Lördagen den 29 juni ställer denna mångsidiga konstnär ut på Krapperups konsthall.
Utställningen ”Med handväskan som vapen” lär dra horder av besökare till Kullabygden i sommar. Det är ett proffs av högsta dignitet som lekfullt, inbjudande och koloristiskt
lyser upp den 400 kvm stora konsthallen.
Susanna Arwins utställning har alla förutsättningar att dra folk till Kullabygden. Det är en levande, högkvalitativ utställning, fylld av humor, nostalgi, nya tankebanor och infallsvinklar, skapade i olika tekniker och bildspråk.
I glas, porslin, grafik, brons, måleri, textil och betong visar Susanna en unika bredd som konstnär. Trägen tioårig utbildning, mängder av utställningar, uppmärksammade utsmyckningar runt om i landet samt priser har gett en säkerhet – att likt tanterna, våga vara sig själv. Ny egenhändig gjutteknik ikonstglas och egenpatenterad pappersteknik i linne är bara några av Arwins spännande och lyckade experiment.
– Det är mitt livs största utställning, säger en glad Susanna som länge sneglat
på Krapperups konsthall som favorit för egen utställning. ”Den svenska tantent" projektet började med mitt intresse för ikoner som jag studerade i Ryssland.
När så Maria Magdalenakyrkan på Söder i Stockholm ville ha en ikon av mig blev det en stor bild av den svenska tanten i screentryck på tyg som placerades framför korset vid koret. Hon blev en ikon. Sedan fortsatte utvecklingsprojektet. Bildverk och skulpturer
hamnade bl.a. på Ostasiatiska muséet och i Kalmar domkyrka
Det är de inre värdena jag vill nå – Tantfullness. Ecce homo… Hos den mest kända skulpturen jag gjorde 1995 ”Med handväskan som vapen” skapad efter ett foto av Hans Runesson skapade rejäl debatt och uppmärksammade stort viralt framför allt i USA. Med den skulpturen vill jag ta fram mod och civilkurage – ett slags antivåldsmonument, säger Susanna medan hon fingrar på en porslinstant tillägnad Sara Danius – ett av de priser, hon designat till kvinnor med mod och civilkurage som utmärkt sig extraordinärt.
Summa summarum: Det är en spännande, rolig och fantasieggande utställning med många undertoner – utan tvekan en av de allra bästa på Krapperups konsthall på länge.
Vernissage 29 juni. Utställningen pågår t o m 4 augusti.
|
|