Stina Östberg med lilla hunden Bullen

Stina Östberg tillbaka på Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 230421
Galleri Skelderhus aktuella utställare, Stina Östberg är en sökare av format. Som konstnär, konstkonsult och med teologiska studier i bagaget, kopplas gärna teologins mysterier samman med konstens.
Det andliga tänket och existentiella frågeställningar sätter i gång den skapande processen, det s.k. tillstånd, som Stina själv ser som det egentliga konstverket.
Frågeställningen ”Vad är en bild” är ständigt närvarande.

– Möten. Projektioner, bilder i förändring. Aldrig statiskt. Ett levande medium…

Det är några av Stinas analyser i ett ämne lika hett och snårigt som ”Vad är konst?”

Göteborgaren Stina Östberg, utbildad från bl.a.Valands och Umeås konsthögskolor, arbetar med såväl måleri som film, textil , videos, installationer och projektledning.
Hon arbetar ofta med utmanande material, plockar komponenter ur helheten eller vice versa eller varför inte sy ihop två verk för förstärkning av bilden i strävan efter optimal effekt. De senaste åren är måleriet i högsätet.

I högsätet tronar också hennes senaste verk i textil.
Uppbyggt som på en liten tron, ligger en matta majestätiskt upphängd i taket , designad av Stina.

– Jag ville jobba med den taktila textilen, den kroppsliga känslan. Bilder som närmar sig kroppen och bildar en egen enhet.

Längs galleriväggarna syns bilder främst i akvarell, äggoljetempera och tusch under plexiglas. Trianglar, dropp- eller cirkelformationer växer här fram i mjuka pasteller.

– I måleriet kan jag jobba mer kravlöst utan måsten. Det känns fritt och befriande, säger Stina som är glad att vara tillbaka på Galleri Skelderhus efter utställningen ”Älskarna” för fem år sedan.

Stina Östbergs utställning på Galleri Skelderhus med Klenodbutiken har vernissage lördagen 22 april kl. 13- 16.

Utställningen pågår t.o.m.14 maj. Öppet lörd. och sönd kl. 11-16.