Margareth Anderberg-Fjellström, Tomarp, Jan Nilsson, Tomarpseldsjäl, Maria Nord från Statens Fastighetsverk, Hans-Ingvar Jönsson, Tomarps vänner och Susann Kardell, näringslivsutvecklare i Åstorp.

Frukostmöte med Statens Fastighetsverk och info om kommunala satstningar

Åstorp 141016
En otymplig, föråldrad koloss på lerfötter, som långsamt segar sig fram under en massa, långdragna uppehåll på vägen till beslut…
Läser man mellan raderna i det föredrag om Statens Fastighetsverks verksamhet som Maria Nord från Lund ambitiöst och kunnigt redovisade på frukostmötet den 16 oktober, inser varje gräsrot verkets tungroddhet och enorma omfattning.

400 anställda skall förvalta svenska folkets kulturarv - fördela, prioritera, och utveckla och underhålla mark och byggnader i 65 länder på en markyta motsvarande en sjundedel av Sveriges yta. Omstruktureringar är på gång. Riksantikvariatämbetet kommer att ingå I verksamheten och Finansdepartementet beräknas bli huvudman i stället för nuvarande Socialdepartement. Men allt hänger på politikerbeslut.
Vissa lyckade samarbetssatsningar, där bl.a. tre närliggande kommuner med viktiga kulturminnen samarbetar för regional utveckling med utökad besöksnäring med hjälp av EU-pengar.

Så till morgonmötets fokus – Tomarps Kungsgård som fortfarande är I högsta grad levande och aktiv och tänker så förbli med Margareth Anderberg-Fjellström som drivande, kreativ motor. Tomarps kungsgård är struken från säljlistan och kommer att leva ett aktivt liv under ytterligare ett par år under Margareths ledning. Någonstans har ändå makthavarna lyssnat. Folks brinnande engagemang och protester då hot om nedläggning var nära, gav resultat – mycket tack vare Jan Jansa Nilssons och Hans Ingvar Jönssons samt inte minst Tomarps vänners aktiva insatser.

Kulturskatter som Tomarps kungsgård, som levandegörs, tillför nytt attraktionsvärde för befolkning och besökare, skapar jobb, ökar turistnäringen, sätter en liten ort på kartan samt ökar möjligheter för nyetableringar på orten är ovärdeliga.
Utan mycket kompetenta eldsjälar som Anderberg-Fjellström är det inte möjligt, något som rimligtvis borde belönas inte bara av allmänheten utan  även av Statens Fastighetsverk.

– Jag har precis skickat mejl till Tomarps vänner o meddelat att jag fortsätter ett par år till, berättade Margareth Anderberg-Fjellström som nu ändrar verksamhetsinriktningen till en mindre tonvikt på galleriverksamheten och mer tyngd på det historiska, framför allt de militärhistoriska aspekterna och caféet. Det skall också bli mycket musik, teater och fler djur, fler verksamheter riktade till barn.

På frukostmötet, där näringslivsansvariga Susann Eriksson, numera Kardell var värdinna och arrangör, var som vanligt kommunrepresentanter närvarande.

Kommunstyrelsens ordförande Ronny Sandberg berätttade vad som var på gång i kommunen. Först valresultatet.

– Vi socialdemokrater arbetar som tidigare I samverkan med centern.
Med tillskott från kristdemokraterna och ett utvecklat samarbete med miljöpartiet har vi nu breddat till en stabil majoritet med sammanlagt 18 mandat. Det som oroar mest nu är varslen på Jeld-Wen, då ytterdörrproduktionen nu ska ske I Baltikum.

På bangården kommer det att bli en stor ombyggnad med ändrad elektrifiering, nya funktioner och en rejäl uppsnyggning.
All produktion skall upphöra på Finax, Björnekulla Frukt. Det är ett attraktivt område med bästa läge och där beräknar vi förhandla om mark.
En tjänst som personalchef är utlyst och vi är nu inne I en rekryteringsfas. Att kommunen är en attraktiv arbetsplats marks inte bara till det jobbet. Vi har trettiosex sökande till platsen som teknisk chef, nu då Bengt Olle Andersson skall gå I pension.



Åstorps bangård ska rustas upp och snyggas till



Tomten som tillhör Björnekulla Frukt ska köpas upp och där ska
beredas bostäder