Kathinka Lindhe

Sixten Sparre – en kallblodig mördare

Kvidinge Hembygdshall 211007
News eller fake news? Det är frågan för många i dag med mobilen i hand och lurar i öron. I alla tider har det skvallrats och nyfikenheten på grannen likaväl som stora världens nyheter tillhörde livets vardagliga nödtorft och gav lite lysten spänning i en tunga vardagslunken.

Sanning eller inte… Mycket förvrängdes och romantiserades. Människan är sig lik - med eller utan mobiler.  Det är bara informationskanalerna som ändrat karaktär. På artonhundratalet var skillingtryck bästa kanalen för gemene man. Vissa av dessa lever kvar än idag. Alla i mogen ålder kan sjunga skillingtrycket ”Sorgeliga saker hända…

 I  skillingtryckets folkliga form- och musikspråk berättas här den romantiska, tragiska lovestoryn mellan adelsmannen, den gifte militären, 35-årige Sixten Sparre med hustru och tre barn och den framgångsrika, vackra cirkusartisten Elvira Madigan. Mannen av börd – ung, vacker kvinna av folket… En känslosam berättelse om en till synes omöjlig relation som slutar med att Sixten skjuter Elvira och sedan sig själv.

Deras kärlekshistoria har haussats upp och glorifierats under decenniernas gång.  Danska monument berättar deras historier i ting och bilder. Filmer har följts i spåren, den första 1943 och senare en version av Bo Widerberg 1967. Medan folket har gråtit floder över deras öde, har andra tjänat storkovan på deras historia.

Hur mycket sanning låg det i deras kärlekshistoria? Hur mycket ”hittepå”? Hur mådde den bedragna hustrun?

Bibliotekarien, journalisten och författaren Kathinka Lindhe, barnbarnsbarn till Sixten Sparre har i åratal grävt djupt, rotat i alla tänkbara och otänkbara arkiv, släktforskning och familjebrev. Två böcker har hennes beundransvärda researtharbete resulterat i.

Den senaste med titeln ”Vacker var han utav börd, mannen som mördade Elvira Madigan” låg på bordet i Kvidinge hembygdshall på torsdagskvällen den 7 oktober, där Kathinka Lindhe höll ett inträngande, belysande föredrag om sin berömde anfader – hennes farmors far. Kathinka är en berättarsjäl och retoriker av Guds nåde. Hennes djupgående analys av den spektakulära händelsen är helt annan än den offentliga.

– Inte förrän jag var i tonåren berättade min pappa om släktskapet. Sedan talade vi inte mer om det. Det var tabu, säger Kathinka som här tar upp den s.k. romansen, sett hur hustruns synvinkel, den hustru som han gifte sig med för pengar, pengar som han snabbt fick att försvinna.

Det är en fantastisk, spektakulär historia som rullas upp. Historien ger klart och tydligt bilden av Sixten som en bortskämd slyngel som var van att få allt han ville. Uppvuxen i den bästa av ekonomiska världar, var det ett dråpslag när den prominenta, ytterst välbesuttna familjen gick i konkurs i nödens år 1867. Bästa lösningen för sonen Sixten var en militärutbildning, vilket lär ha passat hans starka fysik. Men då militärlönen var låg och Sixten hade extravaganta vanor, blev det till att söka sig en hustru med mycket pengar. Sagt och gjort. Men hustruns stora förmögenhet, bl.a. stort modersarv, rann ut som sand mellan fingrarna. Han blev luspank, lämnade hustru och barn i en åttarumsvåning med obetalda hyror 1889.

Hustrun förstod ingenting.  Sixten var min stora kärlek, skrev hon i ett efterlämnat brev.

Rymningen med den oskuldsfulla Elvira Madigan 1889 ledde dem till ett hotell i Danmark. Elvira tog med sig allt hon ägde på resan som Sixten hade lovat henne skulle sluta i Paris. medan Sixten bagage var endast en liten handväska med bl.a. manschetter och – en pistol och patroner. Efter fem veckor på ett pensionat och en nota som de inte betalat, gav de sig i väg till skogs. Där sköt han Elvira och sedan sig själv.


Foto från internet

En död i skönhet, en iscensättning, mycket likt Mayerlingdramat som skedde samma år… Ett  ypperligt sätt att göra sig själv odödlig.

– Det var ingen självmordspakt. Det var mord!

Det var en otroligt spännande föreläsning som Kathinka Lindhe elegant och säkert presenterade och trollband publiken med denna torsdagskväll i Kvidinge hembygdshall.