Konstnärerna Ingela Ihrman och Frida Peterson

På spaning efter Scania

Åstorp 210422
Pandemins effekter lämnar dörren vidöppen för nya idéer inom såväl näringslivs- som konstvärlden.
Vi ställs inför nya tankebanor och fordringar som tvingar oss att tänka om söka nya lösningar.
Att söka i det lilla, hitta nya infallsvinklar, kasta skygglappar och med öppet sinne betrakta sin hembygd, kan leda till förvånande, inspirerande upptäckter. Framför allt om kreativa, objektiva ögon ser på byarnas identitet, historia och utveckling…

Ett kreativt, spännande och utmanande konstprojekt i tiden sätter nu fart i bygden med stöd från såväl Kulturrådet som Region Skåne.

Nätverket för konstnärligt utforskande av Skåne kallat ”Den platta jorden” med delprojekt som ”På spaning efter Scania,” har nu fyra skånska kommuner nappat på, däribland Åstorp.

Två unga men välutbildade, mångsidiga Malmökonstnärer – Ingela Ihrman och Frida Peterson utforskar, utmanar och kompletterar bilden av Åstorp i residens sedan 6 april Åstorp fram till 3 maj. De samtalar, frotterar med kreti och pleti och skaffar sig en egen uppfattning om livet i Åstorp.

På ett lekfullt sätt kan duon ge åstorpare nya, oväntade perspektiv på sin hembygd och dess identitet i en utställning kommande år. Där samlar de in sina olika aspekter och perspektiv och uttrycker sina intryck lustfyllt i skilda konstnärliga discipliner och tekniker.

Närheten till vardagslivet och inblicken i Åstorps historia och identitet förstärks genom boende i familj i Kvidinge –  Kulturbygden, Den forna porten till Keramikriket.

Kvidinge är signifikativ för en by stadd i förändring. Förr var den historiska orten som bl.a. bidrog till att Bernadotterna kom på tronen, full med keramiker i vart och vartannat hörn. Idag en enda…

Inne i Åstorp är Nyvångs gruva stängd sedan många decennier medan gruvhögen blir mindre och mindre. Ett annat brand i kommunen Björnekulla Frukt, den sagan blev all för ett år sedan.

Tiderna förändras och vi med dem. Det geografiska läget  i Åstorp består men hur är det med identiteten? Hur har konsten påverkat?

Björnskulpturer som symbol för den första människan, Bjarne i Åstorp poserar glatt fortfarande, likaså folkkära ”gåramålningar” bland samtida, högkvalitativa…

Det är med spänning vi ser fram emot Ingela Ihrmans och  Frida Peterssons syn på Åstorp i utställningen på Åstorps konsthall nästa år.


Fr. v.Konstnärerna Ingela Ihrman och Frida Peterson samt initiativtagare och projektledare intendent Julia Björnberg, Ystad Konsthall och Anna Johansson, intendent på Malmö Konsthall