Samaneh Roghani

Vernissage på Champions of Freedom på Åstorps kulturfredag

Åstorp 230914
Våldsbrottet mot den 22-åriga iranska kvinnan Mahsa Amini som torterades till döds för att hon bar huvudschalen fel, skakade och förfasade en hel värld förra året.
Kvinnokampen för rättvisa i ett reaktionärt samhälle som Iran, där mäns maktutövning mot kvinnor är så genomgripande att varje rörelse och tanke kringskärs av censur och förbud, är aktiv och stark. Drivkraften är stor i deras strävan efter jämställhet, mänskliga rättigheter och att få bestämma över sin egen kropp men vi hör mycket lite av deras kamp. 

För ökad påminnelse, förståelse och infospridning av kvinnors situation i Iran har iranska konstnären numera Malmöbon Samaneh Roghani skapat en  multisensorisk installation ”Champions of Freedom, through and through”.

Samaneh har i denna utställning intentionen att ge ett universellt budskap om alla kvinnor som kämpar för förändring i auktoritära samhällen, där kvinnor som höjer sina röster utsätts för förtryck.

För att  stärka sitt budskap använder sig Samaneh Roghani av flera medier och tekniker bl.a. foto, ljud och video.

”Champions och Freedominstallationen” är manshög och delar ytan med "Perpetual Ultimatum" ytan i Åstorps lilla konsthall i biblioteket.  
I en rund metallställning cirkulerar printade foton på halvtranparent material.
I en annan, fyrkantig installation, insvept i trasiga slöjor som symboliserar övergreppen, vilar 400 kronblad av rosor.
Varje ömtålig blomma är försedd med namn på en kvinna som blev skadad, fängslad eller dödades under Woman, Life, Freedomupproret efter Mahsa Aminis död i häktet 2022. Verket är en mix personliga och universella erfarenheter.

Samaneh Roghani född 1984 har studerat vid Azad University i Teheran, Malmö- och Wiens konsthögskolor.

Vernissage på Samaneh Roghanis ”Champions of Freedom” fredagen 15 september kl. 15.00 – 17.00 på Åstorps bibliotek. Utställningen pågår
t o m 15 november.

Denna dag är det kulturfredag med olika aktiviteter på Åstorps bibliotek från kl.10 00 fram till vernissagen. Bl.a. kommer Brewer&Brennow att ge en performance och i det interaktiva verket Läsfåtölj leds av koreografen Sanna Blennow i samarbete med designern och konstnären Ida Blichfeld.


Champions of Freedom


Samaneh Roghani inne i sin Perpetual Ultimatum