Åstorps kommuns kulturpris
tilldelades BMZ.se´s redaktion
Ann Christine och
Tomas Montelius år 2016

NÄRINGSLIVSNYTT I KLIPPAN
- klicka här!

NÄRINGSLIVSNYTT I ÅSTORP
- klicka här!


NÄRINGSLIVSNYTT I ÅSTORP

Just nu finns det en utlysning för Innovationer för en minskad elanvändning | Vinnova.
Vinnova och Energimyndighetens utlysning handlar om ”Lösningar som snabbt bidrar till minskad eller flyttad elanvändning i Sverige”.
Har ni någon tanke eller idé för hur ni i närtid kan minska och flytta elanvändningen uppmuntrar vi er att söka stödet. På tisdagen den 25 oktober kl 10-11 håller Vinnova i en frågestund om utlysningen. Se även bifogad fil för kalenderbokning. Är ni intresserade av att Länsstyrelsen håller i en
skrivarverkstad/erfarenhetsutbyte inför utlysningen så maila oss för intresse, så kan vi arrangerar det om det finns intresse.
Innovationer för en minskad elanvändning | Vinnova

Se även Åstorps hemsida:
www.astorp.se


NÄRINGSLIVSNYTT I KLIPPAN

Klippans kommun fortfarande bättre än rikssnittet i kommunranking
Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges alla kommuner. Syftet med rankingen är att på en övergripande nivå visa var det är bäst att starta och driva företag i Sverige.

Läs mer...

Viktig information om Klippans kommuns nya hemsida
Sedan den 20 september har vi ny hemsida. Förändringen av sidan innebär bland annat att länkar från våra gamla nyhetsbrev inte fungerar längre. Detsamma gäller om du länkar från din hemsida till vår.

Läs mer...

Många företag i Skåne oroas när energipriserna i södra Sverige skjuter i höjden
För att fler företag ska klara sig i en tid med höga energipriser behövs insatser utöver det högkostnadsskydd som regeringen aviserat. Därför öppnar Region Skåne en företagsakut som samlar stöd till skånska företag med höga energikostnader för både el och gas. Region Skåne finansierar även insatser i form av ökad rådgivning och checkar för energieffektivisering.

Läs mer...

Framtidscoachen
Är din verksamhet hårt drabbad av världsläget och energikrisen? Kanske vill du expandera din verksamhet och behöver ett bollplank? Är du redo att ta nästa steg mot hållbart företagande? Eller är ditt behov att möta någon som bekräftar dina tankar eller utmanar dig med frågor?

Läs mer...

Kostnadsfri Energi- och klimatrådgivning
Vill du ha tips på hur du kan minska din energianvändning? Hör av dig till Energi- och klimatrådgivningen på energiradgivning@smfo.se eller 0435-78 24 95. Här hjälper Ann-Kristine Nilsson som är vår energi- och klimatrådgivare er kostnadsfritt.

Läs mer...

Stöd till hållbarhet Region Skånes hållbarhetscheckar
gör skånska företag mer konkurrenskraftiga. Du som företagare kan söka hållbarhetscheckar för att hantera energikrisen. Stödet kan användas som medfinansiering för att göra en energikartläggning, köpa in kompetensstöd kring energieffektivisering eller andra satsningar inom hållbarhet som stärker ditt företag.

Läs mer...

Till dig som är fastighetsägare
Energimyndigheten har tagit fram information om vad du kan göra för att klara ett längre el- eller värmeavbrott. ”Värme i lägenheten vid elavbrott” är en broschyr i pdf-format som du kan tipsa dina hyresgäster om. Broschyren är en del i en serie informationsmaterial som ger råd och tips om vad man kan göra dels för förebyggande innan elavbrott, dels för att lindra konsekvenserna under elavbrott.

Läs mer...

Vill du hjälpa dina anställda
att må bra?
Som arbetande förälder kan det vara svårt att få tiden mellan arbetet, hemmet och barnens alla fritidsaktiviteter att gå ihop. Vi letar därför nu efter arbetsgivare som genom oss skulle vara intresserade att erbjuda föräldrautbildning på arbetsplatsen.

Läs mer...

Anbudsgivarekonto för dig som leverantör
Mercell TendSign Upphandlingsverktyg är Sveriges mest använda upphandlingsverktyg. Som företagare kan du registrera dig i verktyget och ta del av anbudsskolan och personlig anbudshjälp.

Läs mer...

Nyheter Näringsliv
Här hittar du fler intressanta nyheter för dig som företagare.

Aktuellt...Johan Sundgren

Johan Sundgren –
en framgångsrik representant för dagens dokumentärfotografer

Klippan 230128
Fotot minns och påminner när minnet sviktar…
Det är ett av många kluriga citat som beskrivit vikten av fotots särställning i historien.
Att fånga ögonblicket, beröra och konstnärligt presentera resultatet är en på konstform som kan påverka våra sinnen och medvetandegöra vårt samhälle av idag. I stort som smått, idag, i morgon…

Läs mer...


PRESSRELEASE


Frida Wallin

Hon blir ny vd för
Björnekulla Fastighets AB

Åstorps kommuns fastighetsbolag Björnekulla Fastighets AB (BFAB) rekryterar Frida Wallin som ny vd. Frida kommer närmast från Höörs Fastighets AB där hon arbetat som projektchef. Hon tillträder som vd den 1 april 2023.

Läs mer...Vi gratulerar Åstorps kommun som
har bäst tillväxt i Skåne!

Läs mer här...Helena Backmark

Helena Backmark ställer ut tavlor och skulpturer med uråldrig sagokänsla

Klippan 221210
– I min konst vill jag dela med mig av mina naturupplevelser! Berätta vad naturen ger, gå på upptäcktsfärd, visa på närheten och kopplingen mellan människa, djur och natur och sedan sy ihop mina intryck till ett bildrum. Det säger Helena Backmark som ställer ut sina målningar i blandteknik på Klippans konsthall med vernissage lördagen 10 december.

Läs mer...Jörgen "Fotozon" Nilsson och Ulf Eriksson

Premiär på filmen om konstnären
Ulf Eriksson

Höganäs 221108
Det var premiär på Sagabiografen i Höganäs, en av landets äldsta biografer, torsdagen 8 december.
Mannen bakom dokumentärfilmen – Jörgen Fotozon Nilsson som nu satsar på film efter att under många år framgångsrikt varit verksam som stillbilds- och konstfotograf. Tidigare i år visades en uppskattad film om Krapperups slott i slottets museum.
Konstnären, poeten och livsnjutaren Ulf Eriksson porträtteras och berättar om sitt långa händelserika konstnärsliv i denna dokumentär.Linnea Ivinger

Linniv Art Gallery Klippan – öppet t.o.m söndag vecka 49

Klippan 221206
En liten elegant konstsalong lyser i kapp med juleljusen denna vecka på Storgatan i Klippan. Utställningen med vernissage 3 december pågår t.o.m. söndagen 11 december.
Linniv Art Gallery står det på dörren till galleriet som sedan i mars varit en secondhandbutik.
Men i juletid skall det till andra delikata bullar! Gärna oftare än så, tycker butiksföreståndaren Linnea Ivinger som affärsmässigt söker sig fram mellan sina gracer: musik, konst och design.

– Jag har bestämt mig för att göra det jag vill och tror på! Men i dagens läge bör man söka sig fram, gärna med comboverksamheter!

Linnea som är uppvuxen i ett kreativt hem har bl.a. tidigare varit vice ordförande i Klippans konstförening, jobbat med musik, arrangerat modevisningar och jobbat inom vården arbetar nu med det hon länge eftersträvat.

Det är ett inbjudande, stilfull salong med stora silverstakar, läckra montrar och väggar och några smakfullt ditsatta småbord som ersätter butikens utbud.
Ett flertal konstutövare har ändå gott om plats att komma till sin rätt.
Clownmålningar i akryl och skulpturer av Helena Henriksdotter dominerar på väggar och bord. Helena Henriksdotter, säger sig jobba på hobbynivå men är medlem i Konstnärsförbundet och har ett tiotal utställningar i bagaget.
Här presenteras bl.a. också kuddar med screentryck och akvareller av Anette Olin Gustafsson.
De vackra glasmontrarna glittrar av äkta och oäkta valörer samt designsmycken bidrar tillsammans med de tända ljusen till en stämningsfull julkänsla.Helena Henriksdotter


Lucas Nagel

Lucas Nagel möblerar om naturen i sina motiv och bilder

Ängelholm 221118
Målaren och skulptören Lucas Nagel vill ge oss nya perspektiv på naturens under och dess kopplingar till mänskligt liv.
Allt Lucas Nagel skapar har sitt ursprung i naturen som alltid varit hans inspiration och ledstjärna i den konstnärliga processen med måleri och skulptur. Nagel fotograferar, förvränger, förändrar i form och färg det till synes uppenbara i naturen, upptäcker nya strukturer, spår och detaljer. Objektet blir pånyttfött. Nya verkligheter uppstår.

Läs mer...Mycket folk i Kvidinge hembygdshall

Hantverks- och verksamhetsutställningar både här och där...

Kvidinge/Åstorp 221105
Nog är det både konstigt och onödigt att så många likartade evenemang så ofta kolliderar? Kommuner emellan, stadsdelar emellan…
Hur är det egentligen med den interna kommunikationen i kommunhusen och samarbetet med grannkommunerna?
Efter att år efter år ha stött på fenomenet är frågan berättigad.
Nu hände det igen. Hantverks- och verksamhetsutställning 3 oktober på Kvidinge Hembygdshall och Höstmässa med hantverk och verksamheter på Kulturhuset Björnen i Åstorp två dagar senare i dagarna två.
Merparten av arrangörerna och utställarna var inte medvetna om den andras existens.

Nåväl, allt såg ut att slå väl ut ändå. I Kvidinge var det trångt om saligheten, då det formligen vällde in intresserade. Hantverk i alla de former ligger Kvidingeborna varmt om hjärtat, ända sedan tiden då keramiken stod högt i kurs i byn. Fortfarande drejas och skulpteras det för fullt i stugorna. Även åstorparna hade fastnat i leran och stannat kvar. I Kvidinge ståtade Strögårds vävstugas produktion av bl.a. handdukar och mattor längst fram på scengolvet.
Men det var gott om andra textiler. Flinka fingrar hade lekt avancerat med virknålar och garn och skapat välgjorda, fantasifulla alster. Andra visade på hudvårdsprodukter, en tredje sålde tjänster och kristaller för själen. Och så naturligtvis glitter, tomtar, änglar och katter i skilda material och tekniker.
Kattmotiv stötte vi på även på höstmässan, vissa utskurna i glas.

Smycken , textiler – förkläden och tygväskor, träsnidade figurer och så naturligt vis keramikobjekt…


Från hantverksmässan i Åstorps kulturhusNina Korhonen

Nina Korhonen vill visa ett annat Kina, ta bort den politiska bilden och fotografera vanliga människor

Ängelholm 221022
En kinesisk kista hemma hos hennes farfar som gjort många resor i Kina satte fart på finlandsfödda fotografen Nina Korhonens upptäckariver och nyfikenhet redan som barn. Från 2004 till 2016 gjorde Nina som då redan var etablerad fotograf med ett flertal fotoböcker och lika många utmärkelser i bagaget, nio resor till Kina.

Läs mer...Kvidingekonstnären Lie Svennbecks vernissage i Atriet på Klippans bibliotek

Klippan 221008
”Innanför Utanför i mitt Grannskap” kallar Kvidingekonstnären Lie Svennbeck sin utställning/installation. Vernissage i Atriet, den lilla konsthallen i Klippans bibliotek lördagen 8 oktober.
Äntligen en konstnär som jobbat platsspecifikt och använt den frodiga grönskan i rummet som scenografi och förstärkning av sina målningar för en inspirerande helhet!
Avlånga målningar med träramar över och under dukarna med säreget stämningsfulla naturmotiv med personligt uttryck, ligger halvt gömda bland grönskan. Andra målningar är fritt exponerade. Träbitar tittar fram bland grenarna, likaså målarredskap som trasor.

Konst och natur blir ett.

Lie har tecknat ned sina egna tankar om projektet, frågeställningar och lyriska reflektioner om Moder jord och dess framtid.

– Landskapets fyrtio nyanser av grönt skiftande till gyllenockra och brun mylla och så det härliga stilla buffliga vinter landskapet…

Räknar tiden. Årsringar i mig…

– Jag förlänger min sommartid och flyttar det stora vardagsrummet hit!

Lies verbala förmåga tog sig på vernissagedagen även uttryck i de texter som hon skrivit till Freddy&BOA:s mjuka, sköna låtar som framfördes som ett mysigt extra tillskott på vernissagedagen.

Lie Svennbecks Installation/utställningen ”Innanför Utanför mitt Grannskap” pågår t.o.m. 20 november. Öppettider desamma som Klippans bibliotek. 
Presentation av Åstorps Arena och näringslivsmöte i den nya cafeterian

Åstorp 220929
Åstorps kommuns näringslivsutvecklare, Susann Cardell hade bjudit in företagare fritidsfolk och tjänstemän till visning av den nya Arenan som bl.a. rymmer två stora hallar och en mindre. Det är förberett för externa evenemnang med ett skyddsgolv som täcker den sammanlagda ytan av båda de stora hallarna, berättar Bengt Nordén som guidade dagens besökare, en skara på 60-70 pers.
Läktarna rymmer 1100 platser.
I första hand ska idrothallen användas för badminton, handboll och innebandy samt på dagtid av Björnekullakolans och Rågenskolans elever.
Anläggningen innehåller också sex konferensrum, fyra större och två mindre.
En fräsch cafeteria med supermodernt kök intogs dagen till ära av Systrarna Buffé som vanligtvis håller till på Tingvalla.
Ronny Sandberg, kulturstyrelsens ordf, ordade lite om valet och dess betydelse för Åstorp. Andra talare var kommunchefen Jonas Jönsson, Susann och representant för ALMI.

– Jag har packat ner mitt kontor, då jag inte vet om jag får sitta kvar eller lämna om några veckor då allt beräknas blir klart, säger en bekymrad Ronny Sandberg.Natalia Johansson

Varje stad har en egen själ

Mjöhult 220923
Experimentlustan och fantasin tycks fortfarande brinna med samma starka låga hos konstnären Natalia Johansson vars konst många i Nordvästskåne stiftat bekantskap med det senaste decenniet på olika gallerier bl.a. i Klippans konsthall.
Den 24 september ställer Natalia Johansson ut på Galleri Oscar i Mjöhult.

Läs mer...Fr.v. P-O Carlson, Bengt Johansson,Britt-Marie Hellberg, Roger Ragnarsson, Karin Björk Hernandez, Ingrid Svensson och Marie Munke

Vem tror du att du är?
Kulturdag i Klippan 1 oktober

Klippan 220922
Vem är jag? Intresset för släktforskning och hembygdshistoria, sökandet efter rötter i en rotlös, otrygg värld, ser ut att öka i takt med inflationen. Långkörare som TV-programmen ”Vem tror du att du är eller ”Det sitter i väggarna” är populärare än någonsin.
På Kulturdagen i Klippan 1 oktober ligger också fokus på både hembygd och släktforskning.

Läs mer...Arkivbilder från tidigare utställningar

Stor konst- och designutställning på
Spritans Kulturnatt och "Made in Skåne"

Ödåkra 220916
Snapsen Ödåkra taffel Aqvavit var känd för sin utsökta kryddblandning.
Liknande smakfullt kryddade förädling har hänt de senaste fem åren på Spritan nu med fokus på stärkande kultur, inte starka drycker.

Gammalt möter nytt.
Inte för inte är det en konstnär och entreprenör, Andreas Wargenbrandt som förvandlat och förädlat den gamla spritfabriken till ett levande kulturcentrum.

Närmast på Spritans - Ödåkra Spritfabriks evenemangskalender, står Kulturnatten.
Under Kulturnatten öppnas en konstutställning ”Made in Skåne”. Tjugotre konstnärer presenterar sina bild- och designverk i den storslagna konsthallen på 1000 kvm. Merparten av konstnärerna kommer från Nordvästskåne. Här bjuds det på såväl måleri, foto och skulptur som keramik, blandteknik och textil.

I designavdelningen syns bl.a. designern och kungl.hovleverantören Anders Ölund och formgivaren Anna R Kinnman för att nämna några av de namnkunniga i den spännande mixen konstnärer.

Vernissage 24 september kl. 19 – 01.
Utställningen ”Made in Skåne” pågår t.o.m. 2 oktober.

Ödåkra konsthall är i sig ett udda konstverk med de dess pelargångar som för tanken till såväl hangarer och kyrkorum. Konst, design, mat och dryck, livemusik och hygge under samma tak bidrar till en upplevelse över det vanliga.
Flertalet aktörer inom shopping och fika på Spritan kommer att ha öppet på Kulturnatten.Samarbetspartners:
Helsingborgs stad, Art Öresund och Spritfabriken Ödåkra.Lone Larsen

Lone Larsen tillbaka på
Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 220908
Hon är van att breda ut sig - konstnären, skulptrisen, förläsaren och projektledaren Lone Larsen.
Lone arbetar ofta med storslagna gestaltningar i det offentliga rummet, där bl.a. skulpturer, likt jäsande degar i imploderade kroppsformer, hittat sin plats.
I Stockholm, Wanås, Island, Helsingborg för att nämna några…
Lone Larsen är rikt representerad och har en mängd utmärkelser och stipendier i bagaget.

Läs mer...Ingela Svensson

Ingela Svensson först ut på Höstsäsongen i Klippans konsthall

Ängelholm 220901
Vad kan man göra med en träbit?
Är konstnären Ingela Svensson i farten kan det hända mycket.
På såväl björk, plywood som MDFplatta men även i på linoleum och textil gör Ingela spännande, oväntade konstnärliga, avskalade avtryck i hennes grafiska arbete. I Klippans konsthall med vernissage lördagen 3 september ställer Ingela Svensson ut grafik på textil, trä och papper samt inte minst teckningar som har ett naturligt fokus i hennes breda arbetsprocess.

Läs mer...


Hans Frode

Neon och origami i Krapperups konsthall

Krapperup 220811
Neon och origami på Krapperups konsthall Krapperups konsthall har i dagarna förvandlats till en boning med japanskdoftande tempelkänsla, fylld av symboler och japansk livsfilosofi. En lång allé, livets stig?, flankerad av ett sextiotal utsökta klädnader s.k. oribobälten inbjuder besökaren till fortsatt upplevelserik vandring. Det är New Yorkbaserade paret Tokiko och Hans Frode som ställer ut origami och neonlysande bildrum under titeln ”Made in Japan”. Den unika Oribosamlingen är inköpt av paret från en nedlagd fabrik.

Läs mer...Malte Hultgren

Symbolrik utställning på Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 220804
Nu är det återigen ungt, friskt konstnärsblod på Galleri Skelderhus – det lilla galleriet i Munka Ljungby som gärna ger unga, nyexaminerade konstnärer en chans att få exponera sina verk. En sådan är Malte Hultgren som efter studier på Munka Ljungby konstskola och kandidatexamen på Gerrit Rieveld Academie i Amsterdam nu gör sin första separatutställning.

– Mitt måleri är alltid tankebaserat. Jag planerar mitt måleri, blandar och bygger upp rummet in i huvudet bit för bit till ett enda verk. Mina bildrum kallar jag för målningar, trots att de inte är det i ordets rätta bemärkelse, då jag jobbar med olika tekniker. Här har jag använt olika trycktekniker bl.a. screentryck i det största verket där jag bl.a. har foto som delkomponenter. Mitt utforskande av tekniker föder hela tiden nya idéer.
Denna utställning eller installation som jag hellre vill kalla den, har jag gett titeln Mekaniskt partnerskap.

Malte berättar att han medvetet tar bort det typiskt mänskliga i människors yttre framtoning. Alla hans figurer, liknande skolplanscher i stora tryck på duk och papper, saknar ögon och uttryck. I hans små skulpturer går han ett steg längre. De är modellerade digitalt som små stolar.

– Jag jobbar symboliskt, ofta humoristiskt och gärna med människan som symbol. Magin i människors ansikte tar kraft. Utan dem blir vi mer uppmärksamma på annat och skapar bättre jämvikt, säger Malte och börjar tillsammans med Skelderhus` Harald Hjärne bygga upp installationen där bl.a. rundstavar ska lyfta och presentera vissa verk.

Vernissage på Galleri Skelderhus med Klenodbutiken lördagen den 6 augusti kl. 13 – 16. Utställningen pågår t.o.m. den 4 september.KKV-sommarutställning för tredje
gången gillt

Ängelholm 220802
Flitiga KKV - Konstnärernas Kollektiv Verkstad i Nordvästra Skåne, öppnade sin tredje sommarutställning i Ängelholm. De tidigare utställningarna har visats på Kronohäktet och Gamla Rådhuset samt Öppen Verkstad i den egna lokalen.

Den här gången huserar man åter i Gamla Rådhuset på torget, där tio av medlemmarna visar upp delar av sin produktion.Förutom nestorn, Mats Ole Svenssons "akvarellmackor" kan besökaren bekanta sig med konstverk av Anna Rydén Westling, Azita Sassanian, Gun Kling, Monica Andoff, Karin Håkansson, Marianne Eriksson Mjöberg, Maria Montelius-Grifo´,Wicky Lundegren och Ingela Törnqvist.
Här samsas såväl måleri som grafik, keramik och textil.

Utställningen pågår t o m 14 augusti. Öppet vard. kl 13-17. lörd 11-14


Anna Rydén Westling


Kattskulptur av Karin Håkansson, keramik och keramiktrio av Gun Kling


Tillbaka till det glada 80-talet i Bruksspelets version av Silver Hill

Klippan 220706
Åttiotalet var ett decennium med framtidshopp och optimism – en tid då allt kändes möjligt för många svenskar.
En unik visionär av stora mått som levde sin dröm till fullo var Nils-Erik Sundblad som 1981 startade nöjesanläggningen Silverhill i Klippan intill pappersbruket. Som fältflygare, ryttare och läkare skapade han en turistanläggning av sällan skådat slag.
Bl.a.lippizanerhästar, flygplan med uppvisningar, veteranbilar, handgjord Rolls Royce ingick i den storslagna nöjesparken under fem år, anpassad till lyst för turister och allmänhet.
Denne man ses som en symbol för det glada åttiotalets uppgång och fall.

Läs mer...


PRESSRELEASE

Jonathan Ollio Josefsson ställer ut på
Galleri Moment

Ängelholm 220706
Sprayburkar, mönster och starka färger är naturliga följeslagare för Jonathan Ollio Josefsson (f 1978). Redan i ungdomsåren lade graffitin grunden för ett lekfullt bildbygge. Med ett rikt bildbagage från Göteborgs stadsrum, konsthögskolor och internationella arenor, finns en stor kunskap att experimentera med olika material och tekniker för att kunna röra sig fritt mellan textilkonst, illustration, måleri och graffiti. Jonathan Ollio Josefsson beskriver:
I mina konstverk är ofta abstrakta mönster återkommande i olika former och färger. Myllrande mönster blir motiv i berättelser där betraktaren själv får stå för innehållet. Med improvisation och intuition som nyckelord komponeras konstverken. Inspiration kommer från allting runt omkring mig, vilket jag försöker ta med mig in i mina verk. Ett exempel är alla mönster på möbler, tapeter och vardagliga prylar.

Vernissage 9 juli. Utställningen pågår till 6 augusti
Karolina Jacobsen tar emot besökarna i Krapperups museum. I bakgrunden, videoskärmen som visar filmen om Krapperup

Besök Krapperups museum och beskåda Jörgen "Fotozon" Nilssons unika utställning

Krapperup 220704
Den som besöker Krapperups konsthall i sommar bör inte missa fotografen Jörgen "Fotozon" Nilsson stora dokumentation av Krapperups slott. Muséet ligger ett stenkast fråm konsthallen. Inne i muséet har det byggts upp ett rum med ytterväggar som exteriören på slottet. I showrummet visas en 14 minuter lång rundvandring på video. En flicka går runt i interiören. Hon för tankarna till "Vita frun" som spökar på många slott... Filmen visar slottsinteriörer som gemene man annars aldrig får tillfälle att se då det är besöksförbud för allmänheten.
Väggarna utanför biosalongen är täckta med flera meter höga exteriörbilder av slottet och omgivningarna. Ett gigantiskt arbete av fotografen Jörgen "Fotozon" Nilsson som visas t.o.m. 31 juli.


Stillbild ur videofilmen om Krapperups slottFoto: Maria Friberg

Två fotografer visar utställningen
"Prognos" i Klippans konsthall

Klippan 330702
Två generationers fotografer, Peter Stridsberg och Maria Friberg intar den 2 juli Klippans konsthall - en gemensam utställning under titeln Prognos.
För tre år sedan då Peter Stridsberg gick ut Umeå konsthögskola sökte han kontakt med den redan etablerade fotografen och filmaren Maria Friberg för råd, stöd och mentorskap i sitt fotoskapande. Båda arbetar med iscensatt fotografering med ett måleritraditionellt bildspråk. Fokus ligger på natur, människor och förändringsarbete.
Tillsammans har de skapat både gemensamma utställningar och offentliga gestaltningar.

Utställningen Prognos pågår t.o.m. 28 augusti.


Foto: Peter StridsbergJohn F Franzén i sin ateljé på Österlen. Foto: Ulfmelvin Fjellström, Fenix Frames

Cadillac, Hells Angels och Kungaporträtt på Galleri Hattlösa

Förslöv 220701
Vad har kungafamiljen och Hells angels för gemensam nämnare om inte kontrasternas store konstnär – målaren och grafikern John F Franzén.

– Det han har velat göra, har han också gjort, enligt Ulf Linde.

John F Franzén, professor i måleri, med ”cowboyhatt och boots made för driving” är nu ”On the road again” med sin utställning på Galleri Hattlösa i Förslöv.

Vernissage lördag 2 juli, dagen efter Franzéns åttioårsdag.

Läs mer...


Ulfmelvin Fjellström, utställningsdesigner och Torvald Berg, galleriägareRitha Holst

Ritha Holst på Galleri Oscar med
får, citroner och afrikanska elefanter

Mjöhult 220630
Ulliga, gulliga får med oskuldsfull blick, fulla av tillit… Majestätiska elefanter med livsvisdom i blick… Frestande blickfång i form av små citroner gula…
Det är en betagande ömsint värld med exotiska vibrationer som Ritha Holst bjuder på i sin separatutställning ”Bland djur och citroner” på Galleri Oscar.
Vernissage lördag 2 juli.

Läs mer...Gunnar Nilmén, Katriona S W Persson och
Mats Ole Svensson
Foto: Lie Svennbeck

Nina B Johansson

KKV intar Gamla Rådhuset i Ängelholm

Ängelholm 220621
De är flitiga, konstnärerna på KKV – Konstnärernas Kollektivverkstad i Ängelholm. Utställningen ”Konst i Kvadrat” har precis avslutats på Kronohäktet, när nästa utställning ”Sommartryck” har vernissage 21 juni. Dock inte på Kronohäktet utan i Gamla Rådhuset, mitt på Torget.

Här är det nio grafiker som pryder väggarna fram t.o.m. 3 juli:
Nina B Johansson, Mimi Belfrage Mohlin, Katriona S W Persson, Maria Montelius Grifo´, Tor Udd, Gunnar Nilmén, Mats Ole Svensson, Karin Håkansson och Eva Carlstein.

Gunnar Nilmén, ordförande i KKV, Ängelholm arbetar företrädesvis i svartvitt med stora kontraster. Här har han även experimenterat med olika svartgrader som sedan klippts i remsor och flätats till ett nytt motiv.
Tecknaren Nina B Johansson är alldeles färsking på koppargrafik och visar sina fyra nya grafiska blad, där hennes tecknarskicklighet elegant överförts till plåten.
Katriona S W Persson är tillsammans med Gunnar Nilmén nestor i sällskapet som utgör en finstämd kavalkad av god grafik som nu visas i det lilla men ändamålsenliga galleriet.

Ytterligare en sommarutställning är planerad 2 – 14 augusti och KKV:s grafikverkstad kommer att ha ”Öppen verkstad” 15-17 juli samt 22 – 24 juli.

I oktober under Kulturveckan och i november/december är Kronohäktet bokat bl.a. för Julutställningen.
Det är bra fart nu för KKV Ängelholm med nyrenoverade lokaler och upprustad maskinpark och ett antal nya medlemmar…


Vernissage 21 juni
Gunnar Nilmén


Astrid Göransson och maken fotograf David Skoog

Astrid Göranssons konstverk
"Kom som du är" invigd på Riksplan

Stockholm 220615
Nu är den på plats på Riksplan i Stockholm - Maglabytösen, konstnären och skulptrisens Astrid Göranssons monument på över två meter som visualiserar kampen för jämlikhet och demokrati.  Konstverket ”Kom som du är” som uppfördes i samband med att Sveriges riksdag firade demokratins 100 årsjubileum och invigdes av talman Andreas Norlén den 15 juni.
”Skulpturen porträtterar de fem första kvinnorna i riksdagen: Kerstin Hesselgren, Elisabeth Tamm, Nelly Thüring, Berta Wellin och Agda Östlund. De bärs fram av två unga kvinnor av vår tid för att visa att kampen för demokrati och jämlikhet går vidare in i framtiden. Verket kopplar samman de fem pionjärerna med alla efterkommande generationer.
Skulpturen fångar ett fruset ögonblick och är samtidigt en symbol för samarbete, demokrati och att bära en gemensam vision.”

Fakta: Sveriges riksdag
Foto: Lie SvennbeckStrålande operaföreställning från
ett lastbilsflak

Opera till folket! Bort med finkulturstämpeln! På gator och torg likt gycklarna i antikens tespiskärror, far nu Malmö Operas aktörer med en lastbil som spelplats, runt i Skåne på turné!
Den 7 juni var det Klippans tur att gratis på njuta av deras excellenta kunnande inom sång, musik och scenisk gestaltning. Salongen denna kväll var Aktivitetsparken, där publiken parkerade sig i egna stolar framför lastbilen.

Läs mer..Lars Johansson och Magnus Persson, framgångsrika företagare på Solotec

Årets företagare och andra pristagare
i Åstorps kommun

Åstorp 220608
Årets utnämningar till Årets Företagare, Årets Entreprenör och andra, hölls på Lydinge Resort i Hyllinge under festliga former.

Läs mer om alla utmärkelser och dess motiveringar...Ulfmelvin och Malin Fjellström med John-E Franzéns tvåmeterstavla

Bilderna tenderar att bli större och större

Maglaby 220605
2 juli kommer den legendariska målaren och fotografen John-E Franzén att ställa ut sina bilder av bilar och motorcyklar. Många av bilderna är målade och fotograferade under hans tid USA.
Ulfmelvin Fjellström, rammakare och utställningsdesigner på Fenix Frames i Maglaby har under många år ramat John-E Franzéns bilder och det är också han som hänger John-E:s utställning på Hattlösa i Förslöv inför konstnärens 80-årsdag.
Ett av verken som ställs ut är en 2 meter bred bild på plåt – en Cadillac Eldorado.
– Originalet är i hela bilens längd, över 8 meter. Den hänger på Statens Konstråd i Stockholm. berättar Ulfmelvin.
Utställningen på Hattlösa pågår t.o.m. 14 augusti.Galleristen Maria Montelius Grifo' och en av utställarna
Åsa Canbäck

Katter – en utställning med klös!

Mjöhult 220602
Katter – en utställning med klös på Galleri Oscar
– Om man kunde korsa katter och människor, skulle människan bli
bättre men katterna sämre.
Så kan det låta från en lyrisk kattfantast som ser katten som en bättre hälft.
Förklädda änglar eller demoner?
Kattens komplexa, egensinniga men sociala personlighet har förundrat människor ända sedan antikens Egypten, då den dyrkades som en gud.

Läs mer...


PRESSRELEASE


Hur vill jag vara som vän/jag som en docka

Åstorp 220527
På Haganässkolan har Gertrud Afredsson genomfört ett skapande skola konstprojekt med F och 1 klasser med temat: Hur vill jag vara som vän/jag som en docka.
Barnen har läst Pelle Svanslös under året som gått och tillsammans har boken diskuterats. Att karaktärerna finns i oss på olika sätt. Vi pratade om att vara ledsen, utanförskap och ensamhet. Och att vara arg och att man ibland kan bli det. Vad gör vi för att hjälp, trösta, bry sig om någon som är blyg eller ser ensam ut, Jo vi bjuder in, berättar Gertrud.
– Dockorna blev mycket populära och det var ett mycket roligt projekt att göra. Vissa dockor har ansikten både fram och bak...
Material som använts är lakan, lim, tusch, olika tyger, glitter och garn. Dockorna ägs av barnen själva men ställs ut i bibliotekets skyltfönster.Madelene Larneby visar upp statistiken över vem som lånat mest

Åstorp bibliotek riktar stort tack
till alla låntagare – Ni är bäst i nordväst!

Åstorp 220527
I
Åstorps bibliotek har utlåningen under 2021 ökat med 2% för vuxna och hela 11% för barnen. I alla de andra kommunerna har utlåningen minskat...
Heja Åstorp!Johan Herder

Johan Herder ställer ut i Åstorps konsthall
– "Detta är jag"

Åstorp 220520
”Detta är jag” kallar Johan Herder sin utställning som har vernissage på Åstorps konsthall lördagen den 21 maj.
Konsthallen känns, sedan Johan inredde den med gamla och nya målningar, som ett smakfullt, elegant vardagsrum som man gärna vill gå in i. Gammalt och nytt blandas i en harmonisk färg- och form-mix utan att bli spretigt.

Läs mer...Anna Sörenson Rydh

En sfär, ett klot, ett hål –
Anna Sörenson Rydh ställer ut i Klippans konsthall

Klippan 220506
En eloge till Klippans konstförening som ännu en gång lyckats fånga en nytänkande, fantasifull och välutbildad konstnär till Klippans unika,  funktionella  konsthall!
Efter internationella utställningar i bl.a. New York, Brüssel, Berlin och London och uppmärksammade nationella bl.a. Art open gästar Anna Sörensson den skånska konstarenan.
Lördagen den 7 maj öppnar Anna Sörensson Rydhs utställning ”En sfär,  en bild, ett klot” på Klippans konsthall.

Läs mer...


PRESSRELEASE

Katinka Husberg

Katinka Husberg är årets kulturpristagare

Munka Ljungby 220427
Kulturpriset delas ut till en person, grupp eller organisation som bidragit med värdefulla kulturinsatser med anknytning
till staden. Vinnaren tilldelas 25 000 kronor.

Katinka Husberg, konstnär och gallerist, är mottagare av Ängelholms kommun kulturpris 2022 med följande motivering:

Genom Katinkas mångfacetterade engagemang och innovativa idéer ger hon fler människor möjlighet att möta kulturlivet samtidigt som hon främjar och uppmuntrar det konstnärliga klimatet i Ängelholm. Det är lika delar Katinkas konstnärliga drivkraft som den betydelse Galleri Skeldershus har för den samtida konstscenen som motiverar till årets kulturpris.Malmökonstnären Aleks Hill

Släpp konstnärerna loss – Det är vår!

Krapperup 220413
När livsvillkoren förändras, nya utmaningar står för dörren, vaknar många som ur en törnrosasömn, söker och hittar nya livsvägar eller konstuttryck. Den ofrivilliga isoleringen under pandemin tycks ha satt fart på många kulturutövares kreativitetsceller.
Samlingsutställningarna runtom på gallerierna det senaste året har känts mer nyskapande och överraskande än på länge.

Läs mer...Bo Wikström, Bengt Wikström och Ander Ehrenstråle

Inte en ledig stol när Bengt Wikström med kompisar intog Hembygdshallen

Kvidinge 220331
– Under femtio- och sextiotalen hade vi de flottaste bilarna, snyggaste tjejerna och den bästa musiken, inledde sångaren och gitarristen Bengt Wikström torsdagskvällen på Kvidinge hembygdshall. Sedan brakade Bengt loss med det övriga sällskapet i kvällens eminenta trio – Anders Ehrenstråle på gitarr och brodern/basisten Bo  Wikström, i en fartfylld musikalisk resa i rockens och countrymusikens tecken.

Läs mer...David Noro

David Noro på återbesök på
Galleri Skelderhus

– Bara med konst kan man uttrycka det man inte begriper, sade den gode
H Tikkanen.
Det ligger mycket i det citatet. Tikkanens ord ploppade upp ur minnet vid ett besök på Galleri Skelderhus, där 28 årige David Noro ställer ut sina målningar med vernissage lördagen den 2 april.

Läs mer...Pia Nordqvist

Pia Nordqvist på nya äventyr

Örkelljunga 220320
Konstkarriären fortsätter att gå i raketfart för Nyvångstjejen Pia Nordqvist!
Det är inte för inte som denna egensinniga kvinna lever efter devisen
”Ingen minns en fegis!”
Färgstark och orädd har Pia gått sin egen väg för att nå sina mål. Efter en yrkeskarriär som konst- och evenemangsansvarig i Åstorps konsthall, tog hon ut förtida pension för att på heltid ägna sig åt det hon brinner för.

Läs mer...
Johan Söderströms utställning "Labor"
på Galleri Moment

Ängelholm 220312
”Labor” kallar Johan Söderström sin utställning på Galleri Moment – en titel som är signifikativt för denne konstnär vars verk är material- och processbaserade. Vägen dit blir målet i Söderströms udda arbetsprocess, där han bokstavligen trampar i dynga!

Läs mer...
Konst & kontemplation eller
Fia med knuff?

Klippan 220305
Som sann brinnande humanist med kärlek till såväl mänsklig kommunikation som tystnad och kontemplation, välkomnar konstnären/konstutvecklaren Karin Müller Lindberg besökare till sin utställning i Atriet i Klippans bibliotek.
Vernissage 4 mars.
Bibliotek som vardagsrum för kultur, kunskap och kontemplation sitter som en smäck med Karins livssyn och utställningskoncept.

Läs mer...Skapande skolaprojekt i Örkelljunga
på temat Drakabygget

Örkelljunga 220208
Välkommen att kika på ett Skapande- skola projekt med temat Drakabygget!
Utställningen är i Örkelljungas Bibliotek 8-25/2

De vackra färgglada huvudena är Skapade av förskoleklasser i Örkelljunga kommun tillsammans med mig som konstnärliga inspiratör.

Barnen fick i uppgift att skapa sina egna huvud till den lilla havsfrun, ifall någon får för sig att hugga av det igen, då finns här många huvuden att välja på här i Örkelljunga! Barnen har fått skapa fritt med gipsbindor, färg och massor av glitter och annat dekorationsmaterial precis som i Drakabyggets anda. Det skall var kul att skapa!

Det har varit så roligt att få träffa barnen och dess lärare, jag vill att ni skall veta att jag har fått så många fina upplevelser av de olika skolorna jag har besökt. Både miljön och verksamheten har varit suverän! Bra jobbat Örkelljunga! Kommer gärna tillbaka.

Text och foto: Ebba Kristina Wingårdh


PRESSRELEASE

Gratis Kulturskola för barn och unga i Åstorps kommun

Åstorp 220129
Alla terminsavgifter för att gå på Åstorps Kulturskola är borttagna. Det betyder att barn och unga nu kan gå gratis på Kulturskolans olika kurser.

Från och med januari 2022 blir alla kurser på Kulturskolan kostnadsfria för både nya och gamla elever. Du betalar endast för eventuell instrumenthyra.

– Det känns fantastiskt! Tack vare statsbidrag för likvärdig skola kan vi erbjuda gratis kurser till alla barn och ungdomar i Åstorps kommun. Det gör att alla, oavsett ekonomiska förutsättningar, kan delta i Kulturskolans undervisning, säger Annette Holmberg, chef för Kulturskolan i Åstorp.

På Kulturskolan kan barn och ungdomar lära sig spela musikinstrument, sjunga, spela teater och skapa konst.

Hur anmäler jag mig till Kulturskolan?
Du kan anmäla dig till Kulturskolan när som helst, men det största nyintaget är vid terminsstart. Intagning till Kulturskolan sker i den ordning anmälningarna har kommit in.

– Det finns lediga kurser att ta del av utan någon kötid. Dock finns det några ämnen som är mycket populära och där har vi lite längre väntetid, säger Annette Holmberg.

De här instrumenten kan du börja på direkt: trummor, trumpet, horn, trombon, baryton, tuba, tvärflöjt, klarinett och saxofon. Det finns också någon plats ledig i teatergrupp för ålder 7-9 år och i teatergrupp för ålder 13-16 år.

Läs mer...Ingela Ihrman och Frida Petrson

Påfågelns andedräkt

Åstorp 220129
Malmö konstmuseum, Röstånga konsthall, Tjörnekulla konsthall, Ystads konsthall och Åstorps konsthall har ett gemensamt konstprojekt – Den platta jorden.Det är ett nätverk för konstnärligt utforskande av Skåne som kan ge nya perspektiv och infallsvinklar på respektive hembygds identitet. Konstnärerna har residensboende  i regionen under några veckor för att lära känna kommunen och dess närområden, studera folkliv, natur och historia.

Läs mer...Silvia Wieser

Silvia Wiesers utställning "Trampa jord"
i Galleri Moments nya konsthall

Ängelholm 220115
– Mycket handlar om dualism - liv och död! I naturen blir det påtagligt, säger Silvia Wieser, den första utställaren i Galleri Moments nya konsthall i Ängelholms bibliotek.

 KRO-medlemmen Silvia Wieser har många strängar på sin lyra.  Som psykoterapeut, bildterapeut, konstvetare och aktiv konstnär bör känsloregistret ha många in- och utgångar. I denna utställning ”Trampa jord” som skapats under pandemin visar Silvia målningar och objekt med fokus på naturen.

Läs mer...Åsa Forsbergs Kramboll, hängande Gosemunk och Nallehjärta

Julsalong i Klippans konsthall

Klippan 211212
Heja Klippan! Vilka duktiga kreatörer det gömmer sig i stugvärmen!
Klippans julsalong med vernissage lördagen den 11 december i Klippans konsthall är som en varm, inbjudande fantasterihatt, där allt kan hända!
Mixen av tekniker och manér bland de trettiofyra oetablerade eller halvetablerade konstnärerna på väg mot nya mål, gör helheten  spännande och inspirerande utan att spreta. Åldersspannet för utställarna sträcker sig från tjugo till nittio år.

Läs mer...Keramiker Katarina Gustafsson

Strålande ljus på Örkelljunga konsthall

Örkelljunga 211129
Vad kan passa bättre än att ha vernissage på första advent med en utställning av keramikens egen Aladdin – Katarina Gustafsson, vars skulpturer strålar av ljus! Det är en meditativ, harmonisk och stilrent avskalad utställning i strålande ljusskimmer som varsamt installerats i Örkelljungas Kulturhus.

Läs mer...Carling Family showade och spelade

Vi gjorde ett 1:a adventbildsvep över
nordvästra Skåne...

NV-Skåne 211128
Det var mycket på G i Nordvästra Skåne 1:a advent. Blå Hallen i Höganäs exponerade sin juligaste sida med många jubetonade montrar. Carling Family roade och oroade med akrobatik, trix och musikaliska konster.
Höganäs museum stolserade med en samlingsutställning med många av traktens
etablerade konstnärer.

Läs mer...Morgan Ferm med sitt stora verk "In this moment" på Galleri Skelderhus

Morgan Ferms mekaniska konstverk på
Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 211118
En unik utställning för alla sinnen har vernissage på Galleri Skelderhus lördagen den 20 november. Det är konstnären/industridesignern Morgan Ferm, en av landets främsta företrädare för rörlig, mekanisk konst som bjuder på konstupplevelser av sällan skådat slag.

Läs mer...Åstorps biblioteks nya barnavdelning invigdes av kommunchefen Jonas Jönsson, assisterad av t.v. Eva Nilsson och Kerstin Andersson t.h.

Bibliotekets nya barnavdelning invigd

Åstorp 211113
Med buller och bång, saft, popcorn och godis fick barn och föräldrar inspektera den nya barnavdelningen. Dagen till ära hade Lilla Vilda Teatern byggt upp en scen där Matilda och Magnus Eriksson bjöd på "Lilla Spökhistorien".
Det var inte alla som var förtusta i arrangemanget och ville att mamma skulle komma och hålla sällskap.


Den nya lekmöbeln "vinden" där barnen kunde krypa in och mysa med en bok uppskattades av de lite större barnen.

Text och foto: Tomas MonteliusTomas Montelius och Lisbeth Görloff

Fotokonst och keramik på Galleri Oscar

Mjöhult 211027
På Galleri Oscar stämmer sjuttiotalet möte med nutiden på väggarna. Det är Tomas Montelius sextioårsjubileum som fotograf och fotokonstnär som celebreras på galleriets milt grå väggar. I symbios med Lisbeth Görloffs formsäkra stengods i fönstersmygar och på podier skapas här en levande, varm utställning med många bottnar.

Läs mer...Astrid Göransson

Hedrande uppdrag till Maglabykonstnären
Astrid Göransson

Maglaby 211022
Vårt avlånga lands hundra år av demokrati firas av Sveriges Riksdag och Statens konstråd med ett nytt konstverk på Riksplan utanför riksdagshuset ii Stockholm.

Den som fått det ytterst hedrande uppdraget i stenhård konkurrens är skulptrisen Astrid Göransson i lilla Maglaby.

Denna skånska ”gräbba” är visserligen van vid att göra allehanda stora gestaltningar i offentliga miljöer runt om i landet men detta uppdrag kändes nästan oöverstigligt.

– Jag tänkte inte söka först. Uppdraget är mer än svårt. Det var min man David Skoog som övertalade mig, säger en glad Astrid Göransson som trots sin stora konstnärliga erfarenhet säger sig vara nervös nu när hennes drömmar blir verklighet. Hemma på gården i Maglaby bland djur och höns, jobbas det nu för fullt på att skapa en skulptur på över två meter som visualiserar kampen för jämlikhet och demokrati.

– Monumentet som jag kallar ”Kom som du är” skall stå på en slingrande stenbelagd stig på vägen till riksdagshuset. Skulpturen visar två nutida kvinnor på väg mot maktens boningar, bärande på en scen med våra fem första riksdagskvinnor. De kvinnliga pionjärer och föregångare som jag bokstavligen lyfter fram är Kerstin Hasselgren, Elisabeth Tamm, Nelly Thüring, Bertha Wellin och Agda Östlund. Nutid och dåtid möts. Inne i riksdagshuset såg jag för övrigt inga målningar och skulpturer av dessa kvinnor. Det är på tiden att de nu synliggörs.

 Patrik Amsellen på Statens konstråd beskriver Astrid Göranssons konstverk ”Kom som du är” som ”ett monument av vår tid som knyter ihop historien med samtiden och pekar mot framtiden”. Det är med spänning vi ser fram emot avtäckningen av monumentet ”Kom som du är” i juni 2022.

Text: Ann Christine Montelius • Bilder: David SkoogAnnika Zetterström

Annika Zetterströms utställning FLOEM i Klippans konsthall

Klippan 211008
Det är en mångbottnad, stämningsfull utställning med en poetisk vördnad för naturen och människan som nu visas på Klippans konsthall. FLOEM  (grekiskans bark) är titeln på Annika Zetterströms utställning med vernissage lördagen 9 oktober.

Läs mer...


PRESSRELEASE


Al Pitcher till Tingvalla
15 oktober

Fredagen den 15 oktober kommer Teckomatorps Humorfabriks work in progress-turné med Al Pitcher med flera till Tingvalla i Åstorp.
Al har sedan flytten till Sverige för lite drygt 10 år sedan successivt skaffat sig en allt större publik genom sina observationer av Sverige och svenskarna blandat med en svårslagen improvisationsförmåga. 
Föreställningen är en så kallad work in progress där Al testar nya tankar och idéer inför vårens stora arena-turné My Happy Place.

På scen ser vi även bland andra Lars Magnusson och Mats Andersson. I skrivande stund finns det 4 biljetter kvar till föreställningen.

Biljetterna säljs på www.biljettfabriken.seKerstin Svensson, Bengt Lindén och Lotte Holm, tre av ett 30-tal utställare
i två perioder

IASE ställer ut i Magasinet på Tomarp

Kvidinge 211008
– Äntligen! Det var Svenska Akademien som myntade och gav glans till det glädjerika uttrycket. Idag är det de konstnärliga själarnas självklara hälsningsfras, när gallerier, teatrar och nöjesetablissemang nu slår upp portarna på vid gavel, när restriktionerna avstannade. Det gäller även för IASES´medlemmar som nu öppnar Magazinet på Tomarps kungsgård med en samlingsutställning av tolv bildkonstnärer och konsthantverkare. IASE är en svensk förening för alla, nationella och internationella som brinner för konsten. Etablerade som oetablerade, proffs såväl som amatörer… Alla är välkomna att söka medlemskap.


Läs mer...Anette Nilsson

Fotoutställning – Close to my father

Ängelholm 210930
Fotografen Anette Nilssons varma, poetiska utställning Close to my father har vernissage lördagen 2 oktober på Galleri Moment. I det lilla galleriet i Gamla Rådhuset visas nu utvalda bilder till en kommande bok med samma titel.
Boken är en hommage till hennes 87-åriga pappa som levt hela sitt yrkesliv med fokus på odling.

Läs mer...


PRESSRELEASE

Erik och Jessica

ANGELÄGET 2 okt i S:t Petri kyrka i Klippan; filmvisning, musik och samtal

Klippan 211001
Lördag den 2 oktober kl 17.00 bjuder Klippans kommun och Klippans pastorat/Svenska kyrkan in till ett ANGELÄGET arrangemang i S:t Petri kyrka i Klippan (https://www.sanktpetrikyrka.se/) med filmvisning, musik och samtal.
Den prisade och uppmärksammade dokumentären Drömprins av Jessica Nettelbladt visas och efter filmen blir det samtal mellan filmens huvudperson Erik, regissör/producent Jessica Nettelbladt, kyrkoherde Tomas Wassenius och präst Johannes Lindsund. Dessutom bjuds det på sång av Helena Josefsson, som gjort musik till filmen.
Det är fri entré, men begränsat med sittplatser. Gratis biljetter hämtas i förväg på Klippans bibliotek och på S:t Petri expedition och kvarvarande biljetter finns på plats vid insläppet i S:t Petri kyrka från kl 16.30 på lördag.


PRESSRELEASE

Ronny Sandberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Roger Nielsen (M) oppositionråd, Jonas Jönsson, kommunchef, Lennart Fredriksson styrelseordförande för Kvidingebyggen och Mikael Fors vd för Kvidingebyggen.

Här tas första spadtaget till ett nytt bostadsområde på Björnekulla ås

Åstorp 210928

Nu börjar den första etappen i byggandet av det nya bostadsområdet på Björnekulla ås i Åstorp.
I det gamla industriområdet vid Björnekulla ås ska ett nytt bostadsområde växa fram. Totalt ska cirka 300 bostäder byggas där den större delen är radhus blandat med parhus och flerbostadshus. Området ska även bestå av torgytor, parkområde, odlingsbäddar och ett parkeringshus.

Bebyggelsen av bostäderna beräknas starta i början på 2022 och kommer att ske i olika etapper. Den första etappen innebär bland annat schaktning, anläggning av VA, el och fjärrvärme. Bostäderna varierar i storlek, upplåtelseform och höjd. De högsta husen kommer att vara 8 våningar.

- Det känns väldigt bra att det börjar hända något på det här området. Det är ett unikt läge med närhet till både järnvägsstationen, centrum och vacker natur på Söderåsen. När den nya järnvägsbron är färdig kommer Björnekulla ås och de centrala delarna av Åstorp att knytas ihop på ett fint sätt, säger Ronny Sandberg, (S) kommunstyrelsens ordförande.

Den nya gångbron beräknas vara klar 2023-2024. Där den nya gångbron landar ska ett torg skapas intill Järnvägsgatan. Torget blir en viktig mötesplats men även en entré från centrum till området och en målpunkt för stråket mot Söderåsen. I byggnaderna intill torgytorna blir det möjligt att bedriva kontor, handel och centrumverksamheter.

- Jag tror och hoppas att det nya bostadsområdet kommer att tilltala många. Det mycket goda kommunikationsläget gör att du till exempel kan ta dig till Helsingborg på 20 minuter eller vidare ut i Öresundsregionen. När Söderåsbanan står klar i december kommer det även leda till närmre tågresa till och från Malmö, säger Ronny Sandberg.


PRESSRELEASE

Invigning av nya konsthallen i Ugglarp

Ugglarp 210921
Nu har vår nya lilla konsthall blivit helt klar och har fått ett ansikte. Under kommande avslutninghelg 25-26 september kl 11.00-16.00 inviger vi den. Det firar vi lite extra med att alla besökare under helgen får välja ett eget signerat tryck!
Detta blir sista helgen med ordinarie öppettider för det här året. Under hösten kan man istället boka besök efter överenskommelse. Undantaget blir vår traditionsenliga julutställning med tre öppna adventshelger. Ring Dagmar Glemme på 0707783119 eller maila dagmar.glemme@gmail.com och boka en tid som passar om ni vill göra ett besök senare i höst!
Adressen är Ullarp Bokebo 121, 311 69 Ugglarp (parkering på Svedinos bilmuseum mitt emot).
Varmt välkomna att besöka vårt nya utställningshus och hämta ett signerat tryck 25-26 september!

Fredsängeln invigs 10 oktober i Eftra kyrka

Vackra Eftera kyrka med målningar av Waldemar Lorentzon har fått ett tillskott i form av "Fredsängeln" av Dagmar Glemme. Skulpturen invigs med en konsert av Thornberg/Wikrén Duo, söndagen den 10 oktober kl 16.00. Varmt välkomna att uppleva härlig musik och hälsa fredens ängel välkommen!Kajsa Dahl

– Livet ska levas nu och det fullt ut!

Mjöhult/Galleri Oscar 210908
– Livet ska levas nu och det fullt ut!
Det säger glasdesignern, bildkonstnären och konstpedagogen Kajsa Dahl som ställer ut på Galleri Oscar lördagen den 11 september under titeln ”Ingen mans land”.
Det är första gången denna positiva konstnär använder sig av tema i sin utställning som dubbeltydigt tar upp vår behandling av djur, miljö och natur i till synes mycket dekorativa, fantasieggande bildrum.

Läs mer...Tone Linghult

Nya generationens glaskonst på
Galleri Moment

Ängelholm 210907
Böljande kroppsformer, byster och torson fångade i rörelser skimrar, igenkännbart men främmande på Galleri Moment 7 september – 25 september.
Det är glaskonstnären Tone Linghult som visar sina skulpturala gestaltningar och glasvaser i utställningen Membran – en tunn hinna.

Läs mer...Var och en bär sitt eget landskap inom sig

Örkelljunga 210903
Att likt en generös värd bjuda in andra till sina inre upplevda eller imaginära landskap - dessa gåtfulla, hemliga rum som bara är våra egna, ingen annans - fordrar en konstnär i mästarklass. Många försöker, få lyckas.

Läs mer...Spantspjärn, en symbolrik utställning på
Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 210903
I utställningen Spantspjärn med vernissage lördagen den 4 september på Galleri Skelderhus, åskådliggör konstnären Jörgen Platzer sina existentiella, filosofiska funderingar i en installation med rodden som metafor och handling.

Läs mer...Värdelöst medicinskt avfall blir värdefullt i
Klippans konsthall

Klippan 210827
Det värdelösa skräpet blir värdefullt i Johanna Törnqvist utställning Side effects på Klippans konsthall. Det är en utställning som vill ställa frågor kring vår konsumtion, hållbarhets- och miljötänkande samt inte minst vad som styr våra värderingar. Vernissage lördagen den 28 augusti kl. 18 – 20 med begränsat antal besökare. På konsthallens innergård kan man samma kväll lyssna på en konsert med L.T: Fish.

Läs mer...

Christina Berglund

"Översvämning" på Galleri Moment

Ängelholm 230120
När mardrömmar besannas, i stort som i smått, och verkligheten visar sitt fulaste, otänkbara tryne, väcks ett passionerat intresse av att påverka och åskådliggöra vad som pågår.
Sätta ögat på eländet…
Drömmar, mardrömmar, verklighet i en salig röra…
Konstnärer inom bild, konst, teater, litteratur och musik har i sin yrkesverksamhet möjligheten att göra just detta, visa sitt personliga gehör för det som sker i världen och härhemma.
En av dem är Christina Berglund som nu visar utställningen ”Översvämning” på Galleri Moment i fotocollage/montage.

Läs mer...Johan Herder

Atmosfäriska landskap i Atriet på
Klippans bibliotek

Klippan 230110
Att hitta det sköna i det osköna är en konst i sig.
Framför allt om man har ett erfaret öga och kunskap att med kameran i högsta hugg locka fram det spännande fördolda i detaljer, balansera, förstora och komponera motivet.
En sådan konstnär är Johan Herder som nu ställer ut på Atriet i Klippans bibliotek.
Det är unika, vackra koloristiska, abstrakt berättande bildrum - blickfång, fulla av liv och spännvidd, som visas under titeln Atmosfäriska bildrum. Vernissage 14 januari.

Läs mer...Kajsa Palmquist

Bra vibrationer på Galleri Hattlösa

Förslöv 230106
Nya sköna världar öppnas där alltet - rymden med dess planeter, månar och ufon, omfamnar betraktaren, när Galleri Hattlösa  slår upp porten till årets första utställning.

Vernissage trettondagen 6 januari kl. 17 – 20.

Kajsa Palmquists suggestiva bildvävar bjuder på ett lätt svindlande, vackert möte som sätter fart på torkade, fantasivissnade tankerötter.

Redan i hallen visar skira fantasifulla maneter i taket att Kajsa Palmquist är i farten.

Hela livet har Kajsa sysslat med färg och form, sökt och hittat ett alldeles eget signum.

Läs mer...Patrik Svensson

Patrik Svensson presenterade sin
nya bok på hemmaplan

Åstorp 221205
Nyfikenheten kan driva människan hur långt som helst, både i bildlig och verklig bemärkelse, ibland ned till 8000 meters djup!
Människans förundran över livets gåtfulla mirakel, driften att utforska det outforskade, tycks outtömligt. Kvidingesonen Patrik Svensson - kulturjournalisten, författaren som numera även bör kunna kallas sig folkbildare - efter hans världssuccé med essäsamlingen Ålevangeliet som utkom för tre år sedan, gästade Åstorps bibliotek.

– Nu är jag nästan hemma, sade Patrik och blickade varmt ned på auditoriet som var påfallande stort. Ortsborna är stolta över sin världsberömde författare.

 Så tog Patrik till orda. I begynnelsen är alltid ordet.

Det blev vi snabbt medvetna när Patrik berättade om hur hans läsintresse och nyfikenhet över havets mysterium föddes genom en biblioteksbok som hans mamma Britt-Marie läste för honom när han var sex år gammal. Om och om igen… Intresset och nyfikenheten var så stor att han själv lärde sig läsa på köpet.

Hans älskade mamma som ville bli bibliotekarie men tvingades jobba med praktiska yrken istället, tillägnas hans nyutkomna bok ”Den lodande människan” – en essäsamling med underrubrikerna havet, djupet och nyfikenheten. Redan den trion rubriker visar på Patrik Svenssons unika förmåga att ta in människans känslor oh beteenden i det stora faktabaserade alltet. ”Den lodande människan” handlar om havet med tonvikt på människans relation till havet.

Spännande kända och okända karaktärer bland utforskare, erövrare, dykare och kartläggare av havet fick liv, skapade intresse för naturvetenskap när Svensson berättade om sina djupdyk i historien och havens mysterier. Samtidigt inser man hur lite man vet, hur mycket som fortfarande är outforskat. Vem trodde att så mycket som 60 till 70 procent av världens hav var outforskade? Eller att det däri lär finns 759 000  outforskade arter och organismer? Nyfikenheten väcks.
I likhet med essäerna, det formspråk som Patrik lär använda även i denna bok, bryter han spännande vetenskapliga fakta med personliga berättelser, även i som föredragshållare. Som när Patrik fick Augustpriset för bästa faktabok med Ålevangeliet och bandet Amazon signifikativt spelade ”Ut på öppet hav…”

Det blev en mycket uppskattad afton denna måndagskväll 5:e december i Åstorps bibliotek som även arrangerat Patrik Svenssons föredrag om hans nya bok ”Den lodande människan”.

Evenemanget filmades så att även de på äldreboenden kan få ta del av bygdens största kändis` berättelser.Maja Björk

Lokala amatörkonstnärer visar sina verk i Åstorps konsthall

Åstorp 221204
Vintersalongen som öppnades 3 december på Åstorps konsthall  kan ses som en hommage till ortens alla kreatörer som jobbar på amatörbasis. Det jobbas i det dolda i stugorna av lust, uttrycksbehov, för att må bra, tagga ned, utvecklas… Ett livselixir.
All skapande verksamhet är inte till för att bedömas eller säljas men förtjänar alltid uppmuntran.

Ett litet antal unga drömmer om en framtida yrkesverksamhet som konstnär och jobbar flitigt med konstens alla hantverk och discipliner. En sådan person är 18-åriga Maja Björk som går sista året på estetiska linjen i Helsingborg.
Bland de tretton amatörkonstnärer som exponerar sina bilder i skilda tekniker sticker hennes digitala bildrum ut och lovar gott för hennes framtidsplaner.

– Jag jobbar gärna med olika tekniker, blandar, experimenterar för att hitta nya strukturer, gör olika collage. Vill fortsätta att utvecklas, säger Maja som visar oss runt i den lilla konsthallen. Tidigare på vernissagedagen var det workshop för alla som ville fylla den ena långväggen med lek, färg och form.

Resultatet blev en drake/orm i rosa som kompletterats med andra rosenröda drömmar på en piedestal. På kortväggen visar fjorton förskolebarn i Nyvång sina kärleksfullt arbetade lerklumpar.  

Vintersalongen  som pågår till  den 13 januari är arrangerad av konstnären och konstpedagogen Gertrud Alfredsson som kravlöst vill synliggöra och uppmuntra den dolda kreativeten i Åstorp. Harald Hjärne

Harald Hjärnes konstverk "Ambassadören"
fyller tomt skyltfönster inför julen

Ängelholm 221122
Ett extra häftigt blickfång under julrushen i Ängelholm är Harald Hjärnes stora oljemålning Ambassadören i skyltfönstret intill Synsam på Storgatan.
Konstverket har skapats i samarbete med TB List. Konstnären är bl.a. delägare i Galleri Skelderhus och Harald Hjärnes målningar har bl.a. uppmärksammats på Liljevalchs konstsalong och Dunkers kulturhus.Monica och Bengt Malmlöf

Äventyrlig fadderresa till Burkina Faso
Kvidinge Hembygdshalls torsdagskvällar har blivit en permanent träffpunkt för många kvidingebor. Gemenskap över en fika med hembakat är många gånger lika viktigt som det uppträdande eller föredrag som presenteras. Men upplevelser i alla dess enkla eller storslagna former är ett samlande som ofta slår det populära antikvitetsintresset.
Torsdagen 17 november var det kvidingebon Monica Malmlöf som familjärt och generöst bjöd auditoriet på en upplevelserik fadderresa 2011 till  Bukina. Faso i västra Afrika.

Läs mer...Nina B Johansson

Mångsidiga Nina B Johansson har sin första separatutställning i Örkelljunga kulturhus

Örkelljunga 221028
– Räcker det att vara människa eller måste man bli något, frågar sig Nina B Johansson i ett av sina tecknade, broderade verk, varav vissa är försedda med slagfärdiga texter.
Med osviklig fingertoppskänsla fångar Nina B Johansson tillstånd och känslor hos människor i en vardag vi alla känner hos hemma i.
Det lilla nära livet, det vardagliga skeendet är fångat med underfundig precision av en oemotståndlig, driven observer som hittat sitt.  

Läs mer...Elisabeth Kettley Cronfalk

Guldskimrande utställning på
Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 221021
Allt är inte vad det synes vara. Den lilla spjuvern, Ljuset, kan förändra mycket, likaså kan traditionella ting få nya spännande funktioner.
Enintressant utställning väntar på Galleri Skelderhus.
Med en maskinell järnnål som slår upp och ned och bildar små punkter har Elisabeth Kettley Cronfalk skapat stora guldskimrande, ljusskiftande bildrum på mässingsplåtar.

Läs mer...Lucas Schönefeldt

Nyinstiftat stipendium till 17-årige
Lucas Schönefeldt

Klippan 221017
Den 15 oktober delades ett unikt stipendium ut i Klippans konsthall. För första gången delades ett stipendium ut i Magnus Ragnvids nystartade insamlingsstiftelse med fokus på en ung HBTQIA+person.

Kriterierna för ansökan gällde skåningar, aktiva inom konst, musik eller andra kulturyttringar. Intresset var stort.

30 nomineringar om 13 personer - från digitala till målande konstnärer, artister och scoutledare i åldrarna 17 – 25 år mottogs av en meriterad jury.

– Det var starka, rörande nomineringar. Alla förtjänade ett stipendium, säger  fotografen Magnus Ragnvid som själv ställde ut i Klippans konsthall med en inträngande porträttsamling för två år sedan. Då sålde Ragnvik  fem konstverk till kommunen - pengar som blev startkapital till insamlingsstiftelsen.

Valet på årets stipendiat föll på helsingborgaren, Ekebyfödda Lucas Schönefeldt som fick mottaga stipendiet på 25 000 kronor. Denna sjuttonåring har sjungit och spelat ukulele och piano sedan han var nio år, på scener såväl utanför som inom landet.
Lucas kom ut som homosexuell redan som tioåring.

Idag skriver han låtar, där han berättar om sina känslor av otillräcklighet, utanförskap och ångest.

– Lucas är en fantastisk person som med sitt engagemang och sin personliga berättelser ger stöd år unga hbtqia+, säger Magnus Ragnvik som kommer att dela ut ett stipendium årligen. Henrik Widegren i spexarform

Henrik Widegren showade i en fullsatt Kvidinge hembygdshall

Kvidinge 221007
Torsdagen den 6 oktober intog, i ordet rätta bemärkelse, Henrik Widegren Kvidinge hembygdshall. För första gången på många år var det fullsatt i salongen.Widegren är ett hett namn alla kategorier och åldrar. Förutom populära Fråga Lund har hans låtar nått miljonpublik på nätet.
4 miljoner kollade virala ”Never google your sympton” för att nämna en av  hans många  låtar som även väckt uppmärksamhet world wide bl.a. i arabländerna.


Läs mer..
.Ninni Lundvik

Ninni Lundvik ställer ut i konsthallen i hemkommunen Örkelljunga

Örkelljunga 220930
– Så jag målar ty så roar mig att måla…
Det klassiska citatet stämmer perfekt med den naivistiska målaren Ninni Lundviks intentioner. Tilläggas bör att hon målar för att själv må bra och få andra att må bra genom att ta del av Ninnis egen nostalgiska, fantasifulla, upplevelserika bildvärld.
För första gången ställer Ninni Lundverk ut i en egen separatutställning.
Vernissage på Örkelljunga kulturhus lördagen 1 oktober.

Läs mer...Först ut på Kvidinge Hembygdsförenings höstprogram var Värmlandstjejerna
Hebbe Sisters – Maria, Emelie och Josefine.

Hebbe Sisters, först ut i Kvidinge Hembygdshall på höstprogrammet

Kvidinge 220923
Nu kör Kvidinge Hembygdsförenings populära torsdagskvällar igång.
Först ut med sång, musik och dans var de tre värmländska systrarna Hebbe – Maria, Emelie och Josefine d.v.s. Hebbe Sisters välkända från såväl Allsång på Skansen som Bingolotto. Kvällen bjöd på såväl swing och klassiska pärlor av Chopin som ösiga poplåtar. Lillsyrran Maria showade dessutom med steppdans mellan varven...
_______________

Den 6:e oktober kommer Läkaren från "Fråga Lund", Henrik Widegren med sitt program: "Sjuk, Frisk eller Mittemellan?"Mer än 1500 besökare tittade in i f.d. loppislokalen på Köpmansgatan

Stort intresse för Kullakonstnärernas utställning på Kulturnatten

Höganäs 220917
Kulturnatten i Höganäs lördagen den 17 september blev en hoppfull ljuslåga att bära med sig in i det kommande höstmörkret som lär bli mörkare än någonsin.
Glada människor njöt av folklivet och det breda, festliga utbudet av levande musik, prova på konst, frestande restaurang-, pubbesök, tävlingar och lekar.

På Köpmansgatan skimrade lekfulla såpbubblor bland de horder av intresserade som besökte f.d. Loppisbutiken, nu förvandlat till ett förstklassigt, stilfullt galleri.

Ca 1500 personer lär ha kollat de sexton Kullakonstnärernas högkvalitativa bildverk. Alla verk lyckades komma till sin rätt i den generösa, funktionella lokalen. Ingen behövde trängas. Tvärtom…

Småbord och stolar bjöd elegant plats för de med trötta fötter och ryggar. Det tillfälliga galleriet blev en varm inbjudande mötesplats denna afton. En första gnistrande sten lagd till det kommande kulturhuset?

Föreningen Kullakonstnärerna har höga krav och tuffa kriterier vid sina intagningar av konstnärsmedlemmar, vilket också märktes i den homogena, välarrangerade utställningen.

Denna utställning är bara ett av många evenemang som Kullakonstnärerna anordnar. Filmer och offentliga föredrag sker kontinuerligt.

Kullakonstnärernas bidrag till Kulturnatten är årligt återkommande.


Gunilla von Zweigbergk, kassör i föreningen Kullakonstnärer samt Inga Modén, ordförande

Även hunden visade intresse för konsten


David Carlander, VD på Lydinge Resort AB, Susann Cardell, näringslivsutveclare på Åstorps kommun och Åstorps kommundirektör Jonas Jönsson

Sveriges största hållbarhetskonferens med digitala hubbar över hela landet

Åstorp 220918
Torsdagen 15 september arrangerades Sveriges största hållbarhetskonferens med 10000 digitala deltagare över hela landet. I Åstorp samlades intresserade i Lydinge Resort AB:s konferensrum för en heldag med inte mindre än 21 namnkunniga talare som bl.a. Gunhild Stordalen, Fredrik Reinfeldt, Cam och Chris Abbott och Noura Berrouba.
Bland deltagarna i Lydinge syntes många företagsledare och företrädare för kommunen samt en del från idrottsvärlden.Julia Bondesson

En skör position – ny utställning av
Julia Bondesson

Åstorp 220905
Besjälade trädockor i vuxenformat, snidade i trä med traditionella verktyg, tar plats i tak och på golv i Åstorps konsthall.
Det är skulptrisen och performanceaktören Julia Bondessons som ställer ut under titeln ”En skör position”. Vernissage 12 september.

Hennes skulpturer kan aktiveras och förändras allt efter kontext i Julias egenskapade koreografier mellan det statiska och aktiva. Kropp och själ lever i samspel i gestalter av skuret, snidat och hugget trä.

– Jag tänker i trä. Ju mer man jobbar desto mer ser man potentialen. Känslor går ut i träet. Det ger motstånd men även hopp, säger Julia som redan innan utbildningen på Kungl. Konsthögskolan jobbade med träet i fokus. Uppmärksammade utställningar och stipendier har följt i spåren bl.a. en utställning på Moderna muséet och ett Beckerstipendium 2015.

Utbildning i handdocksteater i Taiwan och träsnideri i Japan och Thailand har gett tydliga influenser av andliga dimensioner i Julias utvecklingsarbete.
Människans skörhet och utsatthet är återkommande temata i Julias produktioner.

Julia Bondessons utställning med vernissage 12 september pågår t.o.m. 4 november.Ilkka Pärni
Konkretist med eget uttryck på
Galleri Hattlösa i Förslöv

Förslöv 220901
Konstruktivism, konkretism, abstrakt geometrisk, ingenjörskonst? Beteckningar eller ismer känns ibland både onödiga och överflödiga. Ilkka Pärnis strama, in absurdum förenklade bildvärld, i ett avancerat proffsspel med färger och former skapar en suverän, elegant betagande renhet i de vackra Galleri Hattlösa i Förslöv. Rektanglar, kvadrater och cirklar gifter sig med varandra eller skapar kontraster i medvetet samspel.

Läs mer...Foto: Linnea Johagen, Åstorps kommun

Nu står den där – den nya Arenan som kostat 100 miljoner kronor

Åstorp 220822
Invigning av Åstorps nya Arena under festliga former med pompa och ståt samt alla glada föreningar som fick visa sina konster under invigningen.
– Vilket lyft för idrottslivet i kommunen! hördes samstämmiga röster från representanter i idrottsleden...

Läs mer...


Stadsteaterns foajéchef Britta Jonasson Från Malmö Opera, Sopranen Elisabeth Einarsdotter, trombonisten och sångaren Martin Hultkvist och pianisten och repetitören Albert Van Platen

Helsingborgs Stadsteater och Malmö Opera presenterade kommande repertoar

Åstorp 220810
Frihetstemat står i fokus på Helsingborgs stadsteaters kommande repertoar. Det stod med all önskvärd tydlighet klart när teaterns foajéchef  Britta Jonasson presenterade det kommande lustfyllda, spännande  utbudet hösten 2022 fram till våren 2023.

Läs mer...


Ewa Brolin och Gunilla Hansson ställer ut
på Galleri Moment

Ängelholm 220811
Små tecknade vikobjekt i Galleri Moments fönster visar att nu är det nytt på gång i de nya ljusa lokaliteterna, inrymda i Ängelholms bibliotek.
Det är Göteborgskonstnärerna och goda vännerna Gunilla Hansson och Ewa Brodin som arbetat fram en platspecifik installation till deras utställning med tre H – Hår, händelser och horisonter.
Vernissage lördagen den 13 augusti.

Läs mer...Elsebeth Malmsten, Susanne Jardeback och Ullastina Larsson. Infälld bild Lena Cronström

Unik utställning – Fyra Nobelkonstnärer för första gången under samma tak

Mjöhult 220727
Detta, att bli sedd, uppskattad och utvald av de stora är varje konstnärssjäls ofta väl dolda dröm. De fyra Nobelkonstnärer som ställer ut på Galleri Oscar i Mjöhult hade inte ens vågat låta tanken flyta upp till ytan, när Kungl. Vetenskapsakademiens representanter ringde för hedersuppdraget att utforma diplom till Nobelpristagare.

Läs mer...I A S E Samlingsutställning i Sädesmagasinet på Tomarp

I A S E Sommarutställning på Tomarp

Kvidinge 220804
Nu är det åter dags för I.A.S.Es konstutövare att visa framfötterna i en sommar
utställning i Sädesmagasinet på Tomarps kungsgård.
I.A.S.E är en förkortning av International Artists Society Europé.
Vernissage på de första tretton medlemmarna 4 augusti kl. 12 – 15.
18 augusti samma tid ställer de resterande tretton ut sina alster i måleri och
skulptur i Sädesmagasinets lokaler.Astrid Göransson och kollegan, maken David Skoog med en detalj ur förlagan till statyn "Kom som du är".

Från Riksdagshuset till Bjuv –
Astrid Göransson visar processen bakom
"Kom som du är"

Bjuv 220707
– Vi vaktar inte dörrar, vi vaktar demokratin, säger Jarmo, säkerhetsvakt i Riksdagshuset.
En annan som vårdar demokratin genom sitt jobb som städare i Riksdagshuset bjuder på en annan metafor. 
– Jag jobbar ur patientens synvinkel – patienten Sverige.
Så kan det låta bland demokratins vårdare.
I boken ”Rundor” som ingår i Astrid Göranssons prestigefulla, hedersamma projekt med demokratimonumentet ”Kom som du är” på Riksplan, får alltifrån lokalvårdare till säkerhetsvakter göra sina röster hörda. I teckningar eller ord berättar de om sina dagliga rundor i Riksdagshuset.
Som sig bör i demokratins namn… Nämnda skrift finns gratis tillgänglig inte bara i Riksdagshuset utan även i lilla Bjuv.

Läs mer...Salvador Dali
Johan Patricny

Anders Zorn

Henry Ungers

Surrealism möter naturalism i
Krapperups konsthall

Krapperup 220701
De flesta konstnärer är barn av sin tid, påverkade av samtidens influenser, vare sig de vill det eller inte, merparten sökare efter egen identitet.
Ändå hävdar en våra stora konstnärer: En stor konstnär är antingen före eller efter sin tid. Det stämmer väl med den prominenta samling konstnärer, som ställer ut på Krapperups Konstsalong: Salvador Dali  med skulpturer och Anders Zorn med etsningar samt våra samtida Henry Unger med metafysica och Johan Patricny med sitt samtida realistiska måleri.

Vernissage på utställningen med titeln ”Surrealism möter naturalism” Krapperups konstsalong den 2 juli.

Läs mer...Midsommarfirande i Kvidinge för första gången utanför Hembygdshallen

Kvidinge 220624
Kanske inte man ur huse men glädjande många hittade till gräsplätten utanför Kvidinge Hembygdshall för att fira midsommar.
Här bjöds på förtäring, dans kring stången och en alldeles riktig trollkarl.
Vanligtvis ser man inte många ute i byn men det vackra vädret och att det faktiskt anordnades midsommafirande, lockade ut såväl gamla som nya framförallt barnfamiljer.
BMZ tog en liten rundtur i byn häromdagen och upptäckte en helt ny del av Kvidinge med många nybyggda hus, framförallt vid Söderåsvägen.

Snart börjar fältet framför den heliga Prästamarken, byns stolthet, bebyggas och Kvidinge växa ytterligare till fromma för bl.a. unga barnfamiljer.


20 Morganbilar var anmälda till Söderåsrallyt 2022

Stora bilar, gamla bilar, nya bilar och några riktiga rariteter...

Åstorp 220611
184 ekipage deltog i lördagens Söderåsrlly. Färden på 11 mil slingrade sig från Åstorp och Kvidinge, Klippan, Perstorp och genom Söderåsens natur tillbaka igen till Perslund. Mänga cabroileter syntes i det vackra vädret.
Uppställd vid Perslunds hembygdsgård hittade vi en riktig raritet – En Indigo 3000.
Den byggdes på en egen rörrams-konstruktion och använde komponentrer från Volvo. Endast 40 bilar byggdes innan företaget gick i konkurs.
En campingutrustad Morgan med paraply och en Renault R 1062 CV sport 1954 hittades också bland jättestora fordar och andra skrytbilar.Hans-Ingvar Jönsson tar emot sitt kulturpris av kulturnämndens ledamot Eva Nilsson t.v. och kulturnämndens ordförande Linda Marie Camper

Åstorps kulturpris 2022 till
Hans-Ingvar Jönsson

Åstorp 220606
Mer än någonsin behöver vi känna trygghet och gemenskap, när diktatoriska, onda krafter hotar vårt demokratiska land. Sällan har vi känt oss så utsatta.
Vår blågula fana – symbolen för fred, demokrati, jämlikhet och frihet drog också extra stor publik till Nationaldagsfirandet på Perslund i Åstorp. Men när det obligatoriska regnet satte fart, fick den även fart på publiken som efterlämnade en liten skara kvar till kvällens clou – Årets kulturpris.

Läs mer...Thomas Holst

2022 års kulturpris tilldelas Thomas Holst

Klippan 220606
Kulturpriset i Klippan tilldelades Thomas Holst för sina genomgripande insatser för det lokala musiklivet, såväl som det nationella, och för att vara en fantastisk ambassadör för Klippans kommun. Få personer har så starkt och återkommande uttryckt sin sammansatta kärlek till sitt ursprung och definierat sin tillhörighet till Klippanbygden som Thomas.
Läs mer om Thomas och övriga pristagare i Klippan 2022.

Läs mer...Clara Fina Frisk

Stillastormande på Galleri Moment

Ängelholm 220603
– Jag litar på slumpen! Min konst är konsekvenserna av det som händer omkring mig! Låter händerna styra och improvisera! Vill att mina verk skall se ut som födda i stunden, slumpmässigt gjorda, även om den tekniska och konstnärliga sinnet ändå är där och kontrollerar, säger Galleri Moments nya utställare textilkonstnären och designern  26-åriga Clara Fina Frisk, utbildad på Munka Ljungby konstskola för att sedan ta kandidatexamen i textil från HDK Valand.

Läs mer...Lars Andersson, Hemköp i Ljungbyhed

Årets utmärkelser i Klippan

Klippan 220602
På grund av pandemin har flera utmärkelser blivit "hängande" och såväl Köpmanspriset och Näringslivspriset 2019 som Näringslivsprisent 2020 har nu landat på rätta ställen tillsammans med Årets Entreprenör och Årets Tillväxtföretag.


Läs mer...

Anders Segerson

Naturskönhet och snickarglädje

Munka Ljungby 220601
Mörker möter ljus, ljus möter mörker, ljus möter hav… Naturen är ständigt närvarande både i Anders Segersons dagliga liv och i hans yrkesverksamhet som målare och kreativ skåpmakare.
På Galleri Skelderhus intima galleri med frikostigt ljusinsläpp visar Anders Segerson delar av sitt livsverk som konstnär. Vernissage den 4 juni kl. 13 00.

Läs mer...Annie Johansson och Anja Fredell, två av de fyra tjejerna som ställer utpå Krapperups konsthall

"In i våra sinnens passager"
Materialbaserad konst i Krapperup

Krapperup 220520
”In i våra sinnens passager” materialbaserad konst kallar de fyra unga  konstnärerna – alla med Värmlandsanknytning, som ställer ut på Krapperups konstsalong lördagen den 21 maj.
Alla konstnärer vill naturligtvis beröra, annars fanns det i ju ingen konstform. De fyras tecken i denna utställning är att med materialets hjälp, ta beröringen ytterligare ett snäpp. Målsättningen är att beröra på insidan – i gapet mellan det funktionella, bakom orden. Allt med hjälp av materialet och dess utvecklingsmöjligheter…

Läs mer...Susann Cardell håller bandet som kommunchefen Jonas Jönsson klipper och förklarar Porten till Söderåsen invigd

Porten till Söderåsen invigd med utegym korv och tipsrunda

Åstorp 220519
Denna strålande försommardag, onsdagen den 19 maj, bjöd på en avslappad, livgivande folkfest när Åstorps leaderprojekt Porten till Söderåsen efter många turer och pandemier öppnades på Tingvalla.
Det unika strövområdet hade fräschats upp, renoverats och blivit mer funktionellt och trivsamt. Ståtliga murar flankerade öppningarna upp till Tingvalla Dansplats.

Läs mer...Caroline Leander och Jörgen Düberg

Helsingborgs stadsteater firar 100 år

Åstorp 220513
Idag rullar den gamla mångtusenåriga thespiskärran (resande teatersällskap) vidare idag i form av uppsökande teater.
Fredagen den 13 maj var det dags för Riksteaterns lokalförening i Åstorp att bjuda på ett teaterhistoriskt äventyr i Kulturhuset Björnen.
Helsingborgs stadsteaters föreställning ”Den fantastiska leken” firade teaterns hundraårsjubileum som stadsteater med en lekfull kavalkad om teaterns minst sagt händelserika, sekellånga leverne.
En rejäl research av bl.a. skådespelaren Jörgen Düberg, scenografen Yvonne Ericsson och skådespelarnestorna Anna Greta Bergman och Per Jonsson ligger bakom det omfattande manuset. Samt inte minst material ur eldsjälen och legendaren scenmästaren Henry Larssons samlingar – en man som var en stöttepelare på teatern i femtiofem år!

Läs mer...Per Ekros, Håkan Andersson, Andreas Wargenbrant och Jean Louis Merchandise

Spritans Vårsalong samlar 30 konstnärer med stor variation

Ödåkra 220513
Spritans Vårsalong i den stora konsthallen på översta våningen huserar 30 konstnärer med vernissage fredagen 13 maj.
Den här utställningen är annorlunda än vad som är brukligt. Oftast är det etablerade konstnärer som samlats för att visa upp sina alster eller glada amatörer som ställer ut tillsammans.
I den här utställningen har arrangören Håkan Andersson samlat ett illustert gäng, en blandning av rena amatörer och ett flertal garvade ringrävar…

Läs mer...Cecilia Björk

Cecilia Björk utmanar det traditionella

Mjöhult 220505
Cecilia Björk är en sökande konstnär i tiden som  gillar utmaningar och vägrar att begränsas av traditionella måsten.
Det operfekta, slitna och använda får ny funktion och mening i hennes bildrum, där kvinnan alltid har huvudrollen och elegant tar plats.
Björks starka, uttrycksfulla personligheter -  kvinnoporträtt laddade med energi och glödande inre och yttre skönhet, väntar nu på vårens besökare på Galleri Oscar i Mjöhult.

Läs mer...Galina Davydtchenko

Att berätta en historia –
Galina Davydtchenko på Galleri Moment

Ängelholm 220506
– Man skall inte förakta att bli gammal och trasig, säger Galina Davydtchenko som öppnar sin utställning ”Att berätta en historia” lördagen den 7 maj på Galleri Moment i Ängelholm.
Det förakt hon syftar på gäller inte som man kan tro människors skröplighet, utan gamla industribyggnaders liv, leverne och förfall.
Ryskfödda Galina är sedan decennier bosatt på Södermalm i Stockholm.

Läs mer...
Varför, varifrån och varthän? Arnold Bunge ställer ut i Örkelljunga konsthall

Örkelljunga 220423
– Tiden väller fram, mäktig flod, tidens ström, hastig tanke, underlig dröm…
De poetiska fraserna kommer från målaren och installatören Arnold Bunges diktsamling.
Efter femtio år som yrkesverksam konstnär, har de eviga existentiella frågorna stått i fokus i Bunges konstnärskap. De eviga frågorna ”Varför, varifrån och varthän” är grundstenarna som han sätter under luppen i sin brinnande kunskapstörst och i sitt konstnärskap.

Läs mer...Karin Gustavsson och Emma Linde

Textilkonst i tiden på Galleri Moment

Ängelholm 220408
Det är på tiden att textilkonsten får den upprättelse som sig bör efter att i decennier alltför ofta blivit smått styvmoderligt behandlat.
Idag, efter lång pandemi och ständiga miljö- och klimathot är textilkonsten mer inne och comme il faut än på många år.

Läs mer...Roliga skulpturer av Kent Andersson

Nationell jurybedömd konstutställning på Spritan i Ödåkra konsthall

Ödåkra 220325
Nu slår vårens svenska konstutbud ut i full blom på Spritans konsthall! Efter pandemin är behovet stort bland kulturarbetare att äntligen få visa sina verk för publik. Ca 250 konstnärer från hela Sverige kände sig kallade till Art Öresunds jurybedömda utställning med vernissage den 25 mars. Trettiofyra professionella aktörer från norr till söder inom alla tänkbara tekniker antogs med flera konstverk vardera.

Läs mer...Ida Bentinger

Magisk, upplevelserik utställning i
Klippans konsthall

Klippan 220319
Likt vårens blommor slår nu konstens magiska växkraft ut i full blom i såväl Atriet som Konsthallen i Klippan. Det är en förunderlig, magisk värld / bubbla som konstnären f.d. Jonstorpflickan Ida Bentinger skapat i Klippans konsthall under temat / titeln Natur Lagar.

Läs mer...Centerpartiets nya ordförande i Åstorp, Ulf Liljankoski, Jessica Rosvall och Anette Andersson från Centerkvinnorna

Jessica Rosvall – Åstorps kvinnliga företagare 2022

Åstorp 220308
Åstorps Centerkvinnor och Centerparti är som vanligt på hugget den 8 mars.
Sedan 2008 har de grönas representanter uppmärksammat och uppvaktat en driftig, kreativ kvinnlig företagare på internationella kvinnodagen.

Valet föll i år på Jessica Rosvall – en synnerligen god förebild för kvinnliga entreprenörer. Jessica startade sitt första företag Hårstudion i Åstorp 1992, kompletterat med företaget Stil och design 2017.

Ytterligare ett företag har tillkommit – ett webbföretag som säljer kläder.
Idag omsätter Jessicas företag 4,5 miljoner, en hög siffra i en svårt konkurrensansatt bransch.

– Jag brinner för kläder och design, vill skapa flera ben att stå på!
Det är viktigt för mig med personliga bemötandet - det mysiga, familjära!
Även verksamhetsmässigt håller jag mig bokstavligen till familjen. Idag har jag min syster Petra som stöttepelare och min pojkvän behjälplig med inredningskontakter, berättar en glad Jessica som är stolt över utmärkelsen till Årets kvinnliga företagare.

På fem år har hennes verksamhet i f.d. Euronics generösa lokaler blivit något av en kvinnlig träffpunkt för byns folk i farten. Här kan man få håret fixat, handla kläder och bijouterier samt kolla inredningsprylar – allt samlat i en elegant stilren miljö med hög mysfaktor. I lokalerna anordas även speciella tjejkvällar, där delar av nyinkommet visas och diskuteras.

– Det känns rätt att både kunna fixa håret och hitta rätt outfit till kunden, skapa helheten, som har dubbel anledning att korka upp champagnen efter centeruppvaktningen med diplom, tårta och blombukett.

I år firar Jessica Rosvall trettio år som egen företagare, väl värt att fira i synnerhet när företagandet krönts med Årets kvinnliga företagare 2022!Edward C Johanssons rock´n roll och country lyfte taket i hembygdshallen

Kvidinge 220217
Äntligen var det, som sig bör, fullspikat i den anrika konsertsalongen i Kvidinge hembygdshall!
Dragplåstren som lockade gammal som ung var musikgenren med rock och country samt inte minst tordagskvällens artist - den begåvade sångaren och musikern Edward C Johansson.
Charmigt, lekfullt och vibrerande svängigt, förtrollade Edward publiken från första till sista sekund med sin musikaliska professionella säkerhet och publikkontakt. Tolkningarna av låtar från bl.a. Elvis, Jim Reeves, Johnny Cash och Hank Williams satt som smäck, mjukt, personligt nyanserat till suveräna gitarrinsatser. Det är inte för inte som denne, rutinerade 31-årige musiker är med i The international Rock A billy Hall of Fame i Jackson Tennesse.
Det var en ovanligt berikande kväll, där publiken och artisten var i symbios – ett signum på ett bra gig, show eller föreställning! Det tackar vi Edward C johansson för – en kille med framtiden för sig!


Edward bjöd in namnkunniga gitarristen Anders Ehrenstråle, tillika Kvidingebo, att lira några låtarBo Göran Svensson musicerade och berättade i Kvidinge hembygdshall

Kvidinge 220217
Det börjar röra sig så mått i kultur- och föreningsliv men rädslan för pandemins härjningar sitter med rätta fortfarande hårt. Publikströmningar lyser med sin frånvaro, framför allt till utbud för den äldre publiken.
Kvidinge hembygdsförenings torsdagskvällar som nu öppnat med två evenemang har en liten men naggande god fast publik som ställer upp i ur och skur.
Efter en torsdagskväll där lokala, främst nyetablerade företag, gavs tillfälle att visa upp sin verksamhet, var det dags för nostalgisk underhållning av musikern och låtskrivaren Bo Göran Svensson den 17 februari.

Nästa torsdagskväll äger rum den 3 mars, då Edward C Johansson kör igång med country och rockn´roll för alla åldrar.
Färgprakt med spännvidd på
Galleri Moment

Ängelholm 220210
Konstnär Karin Dockson bjuder in till vernissage lördagen 12 februari  i Galleri Moments nya, funktionella lokaler.
Det är nytänkande sköna, starkt koloristiska världar som möter betraktaren i Docksons utställning Relationer.
Abstrakta målningar, de flesta i s.k. flasheteknik med liknande mjuka sammetskänsla som tempera, fyller väggarna och fångar intressespröt med ett drivet bild- och färgspråk.

Läs mer...
Kvidingeföretagare visade upp sig i hembygdshallen

Kvidinge 220205
I de sista skälvande dagarna innan dagen D, dvs innan  vissa tunga pandemi restriktioner upplöses, slogs dörrarna upp för årets första torsdagskväll på Kvidinge hembygdshall. Konst och skönhet presenterade av lokala aktörer stod på programmet. Tyvärr visade pandemin sitt fula tryne även denna kväll och vissa företagare lyste med sin frånvaro. Ändå  blev det en mysig, välbehövlig liten kvällsstund med nybryggt kafé och ny information därtill.

Som Kvidinge Hembygdsförenings Jan Jansa Nilsson mycket riktigt påpekade, har många företagare etablerat sig i Kvidinge de senaste åren och vil visa upp sina produkter och tjänster. Vissa med decenniers yrkeserfarenhet, andra nya på sina poster.

Läs mer...

Ellen Dynebrink, Emma Hasselblad och Lotta Grimborg.
Emma har gjort verken på golvet.

Girly hands – Working arms i
Klippans konsthall

Klippan 220129
En livsbejakande utställning, fylld av professionell skaparglädje med utmanande vibrationer därtill, väntar nu i Klippans konsthall.
Opening 29 januari.
Det är tre textilkonstnärer som i denna gemensamma utställning ”Girly hands-working arms” utmanar det traditionellt perfekta. Samtidigt hyllar Ellen Dynebrink, Lotta Grimborg och Emma Hasselblad sina långsamma, monotona och taktila arbetsprocesser och inte minst deras yrkesverksamma systerskap. Kvinnokraft…

Läs mer...Lars Bygdemark

Lars Bygdemarks utställning
"Under från ovan" på Galleri Hattlösa i Förslöv

Förslöv 220107
I mångt och mycket gäller det att ha perspektiv på saker och ting, både symboliskt och konkret.…
Allt är inte som det synes vara, varken bland molnen eller nere på änglamarken.
En som sett vårt av långa land från ovan och upplevt poetiska, magiska landskap med oförutsedda, tidlöst vackra inslag är flyg- och konstfotografen Lars Bygdemark.

Läs mer...


PRESSRELEASE

Anna Berg Foto: Privat

Anna Berg på Galleri Moment
"Tiden är ingenting"

Ängelholm 211202
Anna Berg har varit verksam som konstnär sedan början av 1990-talet. Hon använder olika tekniker beroende på vilka idéer hon för tillfället vill utrycka. Intressen och inspirationskällor för hennes arbete är myter, symboler, filosofi, psykologi och naturvetenskap. Utställningen har titeln ”Tiden är ingenting”.
Den är inspirerad av de tidigaste konstnärliga uttrycken i mänsklighetens historia.
En undersökning av kopplingen mellan nutid och de allra tidigaste uttrycken för bildkonst. Grottmålningar från paleolitisk tid. Genom historien har man fortsatt att göra bilder av det som är viktigt för oss – För den enskilda individen, gruppen, klanen eller samhället. Från de första grottmålningarna till dagens graffiti.
Ett återkommande motiv i den tidigaste konsten är avtryck av handflator och bilder av djur. Anna har alltid har varit fascinerad av och känt en stor respekt för andra djur än människan. Genom att göra sin egen tolkning av stenålderskonsten har hon försökt närma hennes tidiga förfäders inre värld.
Frågan om samspelet mellan människa, djur och natur är kanske viktigare än någonsin tidigare. Vill förmedla den känsla av andakt och ödmjukhet som uppstår när man är i kontakt med naturen.

Vernissage 4 december. Utställningen håller på til 8 januari 2022.Fr.v. Tim Timmey Nedrup, Helena Staffas, Victoria Curling Eriksson, Shaw Petronio. Bakom står Gunnar Tryggmo och Per Ekros.

Sist ut för året i Krapperups konsthall
den lokala konstnärsgruppen A2

Krapperup 211119
Nu står det årliga julbordet med frestande konst smakfullt färdigdukat i Krapperups konsthall! Vernissage lördagen 20 november.
Det är den lokala konstnärsgruppen A 2 Collective som bjuder in till visning.
Sex av de sju medlemmarna sätter färg, liv och stämning i årets julsalong.
Den sjunde medlemmen fotografen Jochum Klenell visade nyligen en uppmärksammad fotosamling i en separatutställning konsthallen.

Läs mer...Fr.v. Anne Marte Eggen, John Dunsö och Fia Janninge

John Dunsö alias Traveling John gästade Kvidinge Hembygdshall

Kvidinge 211119
John Dunsö alias Traveling John gästade Kvidinge Hembygdshall tillsammans med Fia Janninge på fiol och congas samt Anne Marte Eggen på bas. John är inte typen som kan vara anställd… Jobbar han mer än 50% går han in i väggen.
I stället drog John med sin gitarr till såväl syd- som Nordamerika under några år, där han fortlöpande skrev sina visor om händelser, öden och äventyr. Alla hans låtar är skrivna på resande fot.

Läs mer...


PRESSRELEASE


Viktor Rosdahl på Galleri Moment

Ängelholm 211112
Erik Viktor Rosdahl, född 27 februari 1980 i Helsingborg, är en svensk konstnär.
Viktor Rosdahl växte upp i Elineberg i Helsingborg. Han utbildade sig på Birkagårdens Folkhögskola i Stockholm 1999-2001, på Örebro Konstskola 2001-02 och vid Konsthögskolan i Malmö 2002-07.

Viktor Rosdahl fick 2009 Maria Bonnier Dahlins stipendium och Ragnar von Holtens stipendium 2014.
” Viktor Rosdahls farfar var dräng, hans far var svetsare och hans egen konst inrymmer arbetarklassens existentiella historia. Han låter sig inspireras av politiska 60-talslitografier, historiskt måleri och massmediala bilder. Hans konst väcker moraliska frågeställningar kring arbete, makt och politik och hur enskilda människors livsvägar formas av dessa faktorer.

Utställningen pågår 6 – 27 november 2021 med vernissage 6 november kl 11-14.

Text: Catrin Lundqvist


PRESSRELEASE

Bästa biennalen 2021 i Åstorp

Åstorp 211024
Arrangemangen är en del av Bästa Biennalens konstbiennal 2021, en konstfestival för barn och unga som äger rum mellan den 23 oktober till 7 november. Besök Bästa Biennalens hemsida för utförligt program www.bastabiennalen.se. Bästa Biennalen har sitt säte i Skåne och är en regional satsning på barns och ungas möte med samtida konst. Bästa Biennalens konstbiennal 2021 äger rum i hela södra Sverige.

Påminnelsestenar med konstnären Lotten Pålsson
Under två dagar har barn från Hyllinge, Åstorps kommun och hela södra Sverige haft möjligheten att måla påminnelser för framtiden under ledning av konstnären Lotten Pålsson. På fredag är det äntligen dags att inviga konstverket som barnen har skapat tillsammans!
Invigning av barnens konstverk hölls den 5 november med invigningstal, festlig fika och uppträde från Åstorps kulturskola.

Vad vill vi påminna varandra om? Vad vill vi påminna våra vuxna jag om i framtiden? Kan en sten få oss att minnas? I denna workshop kan besökare i alla åldrar göra påminnelsestenar för nuet och för framtiden. Här målar vi budskap som vi vill påminna oss själva eller andra om. Vi leker med tanken att stenen är en tyst kommunikationsbärare som vi kan ladda med positiv mening. Stenarna kommer stensättas och vi inviger vårt gemensamma konstverk med en fest!

Obs! Missa inte Lotten Pålssons utställning som pågår just nu på Åstorps konsthall. Utställningen varar t.o.m. 30 december. Ta chansen att se hennes utställning!

Bästa Biennalen sker i samverkan med Regionssamverkan Sydsverige, som är ett samarbetsorgan för Sveriges sex sydligaste regioner och som arbetar för en långsiktig hållbar utveckling för Sydsverige. Regionsamverkan Sydsverige består av regionerna Skåne, Blekinge, Halland, Jönköpings län, Kalmar län och Kronoberg. Bästa Biennalen finansieras av alla medverkande arrangörer och regioner samt Kulturrådet.
Staffan Lindfors, Gideon Andersson, Dag Westling och Esbjörn Hazelius

Quilty åter på scen efter pandemin med succé i Åstorps kulturhus

Åstorp 211024
Quilty är och tycks förbli unika i landet vad gäller irländsk folkmusik.  Kvartettens breda musikaliska kompetens, såväl vokalt som instrumentalt samt musikernas absoluta gehör och scennärvaro är svårslaget.

Dag Westling, Gideon Andersson, Esbjörn Hazelius och Staffan Lindfors bjöd denna kväll publiken ut till havs – Out of the Ocean, som är titeln på Quiltys senaste cd. Med högsta kvalitet och brinnande passion och spelglädje  bjöd de generöst på irländska och skotska  svängiga sånger med Atlanten som fond. Seachanties, emigrantvisor, kärleksballader… Reels, jigs och hornpipes…Samstämmig körsång, imponerande a capellanummer…

Ett lystmäte för den taggade,imponerade publiken som visade sin uppskattning med applåder och ovationer i det fullsatta Kulturhuset Björnens som nu äntligen levde upp efter pandemi-idet.

Bengt Göte Bengtsson och Roland Andersson

Den siste bonden, kåseri av Roland Andreasson, musik Bengt Göte Bengtsson

Kvidinge 211021
Den siste bonden… Vad hände?  Aktiva, levande bondesamhällen försvann. Endast knäckta ryggåsar och gapande tomma fönster återstår på de tysta markerna. En mjölkbonde per dag slutar av de få som finns kvar.  Landets mjölkgårdar har krympt i antal från 46 000 till 3 000 de senaste fyrtio åren.

Framtiden svarar inte, som en lyhörd poet uttryckte det.

Det kontroversiella, högaktuella ämnet belystes i dikt och toner med insprängd kalla fakta av Roland Andreasson och Bengt Göte Bengtsson en torsdagskväll i Kvidinge Hembygdshall.

Det vemodiga ämnet till trots blev det en varm, mysig kväll med nyttigt info, nostalgiska vibrationer och humoristiska vinklar. Medan Roland berättade om de forna böndernas liv och leverne i egna och andras dikter, höll Halmstads kulturpristagare, musikern Bengt Göte Bengtsson gitarren i ett vant grepp och sjöng bekanta låtar från tiden det begav sig. Det var bl.a. kända låtar av Dan Andersson och Astrid Lindgrens En fattig bonddräng som skickligt fångade publiken. Roland Andreasson å sin sida gav fina och roliga prov både på egen poesi och andras.  Och vem om inte den tidigare journalisten Roland kunde se poesin och skriva den därtill om gamla mjölkbord, utedass och koskit! Kornas tömningar liknade han humoristiskt vid serenader med sjungande ackord! Fakta, minnen berättades och varvades med underhållning i ett program utan bilder. De bilderna fick man och bör man skaffa sig själv. Ett aktivt lyssnande i enbart ord och toner sätter fart både på tankeställare och kreativitet. I det här programmet ”Den siste bonden” var det många undringar om vår framtid som ploppade upp. Det är svårt för Ulf Lundell och alla vi andra som gillar öppna landskap. Vart är vi på väg?
PRESSRELEASE

Ida Prisell med en del av sina elever

Pelle Svanslös Våga Vara Snäll-stipendium för 2021 har tilldelats Haganässkolan

Åstorp 211015
Pelle Svanslös Våga Vara Snäll-stipendium har tilldelats Haganässkolan i Åstorp, Skåne. Som många vet är det Sveriges kanske finaste stipendium – lika fint som strömming, som Pelle själv skulle sagt. Under tre års tid har Pelle Svanslös funnits med i lärandet och bidragit till barnens förståelse för allas lika värde.

– Vi känner ren och skär tacksamhet, det här betyder mycket för både lärare och elever, säger läraren Ida Prisell som tog emot stipendiet.

Läs mer...Av krokiutställningens 27 utställare var det fyra som var på plats och arbetade med "hängningen" fr.v.Birgitta Emnell Gatestål, Ingela Dahlgren, Marie Nilsson och Carina Edman.

In på bara kroppen – en tvådagars krokiutställning i Spritans konsthall

Ödåkra Spritfabrik 211008
I Spritans generöst tilltagna galleri på närmare 800 kvm, breder en krokiutställning ut sig 9 och 10 oktober. ”In på bara kroppen” heter utställningen som är initierad av Ingela Dahlgren på företaget ”Skaparbubblan”.
Här samsas konstfackutbildade med glada amatörer och allt däremellan. Den yngsta medlemmen är 12 år och den äldsta, Elsa Fänge, har precis fyllt 97 år.

Läs mer...Kathinka Lindhe

Sixten Sparre – en kallblodig mördare

Kvidinge Hembygdshall 211007
News eller fake news? Det är frågan för många i dag med mobilen i hand och lurar i öron. I alla tider har det skvallrats och nyfikenheten på grannen likaväl som stora världens nyheter tillhörde livets vardagliga nödtorft och gav lite lysten spänning i en tunga vardagslunken.

Läs mer...Pia Fonnesbech, Linda Drescher och galleristen Harald Urban Hjärne

Galleri Skelderhus har nu i hösttider återigen bytt skepnad

Munka Ljungby 211007
Denna gång har det intima galleriet förvandlats till ett varmt mysigt rum, glödande av lustfull färgrikedom och ett säkert mönster- och formspråk. Det är konstnärerna dansksvenskan Pia Fonnesbech och amerikanskan Linda Drescher som bjuder in till vernissage lördagen 9 oktober till utställningen med underrubriken: varje dag…

Läs mer...Maria Montelius-Grifó

Efter ett lyckat första år som gallerist
ställer nu Maria ut sina egna verk

Mjöhult 210930
Efter ett år av lyckade utställningar är det dags för galleristen och konstnären Maria Montelius Grifo´att visa sitt eget konstutbud i sitt eget ägandes Galleri Oscar i Mjöhult. Utställningen med vernissage fredagen 1 oktober bjuder på såväl oljemålningar som akvareller och grafik.

Läs mer...Gunnel Arlock

Gunnel Arlock – Färglek från olika perspektiv

Örkelljunga 211001
– Det är en mångsidig, välutbildad konstnär och psykolog/psykoterapeut som drar nytta av båda sina gracer som ställer ut på Örkelljunga konsthall den 2 oktober.

– Pandemin gjorde mig mer sugen på färg, säger konstnär Gunnel Arlock, som kompletterat sina psykologverksamhet med examinerad bildkonstnärtitel från Finlands konstfack samt konststudier på akademisk nivå. Det har blivit en mängd utställningar jurybedömda och separata sedan dess.

Läs mer...Majwi Andreasson initiativtagare till Secondhandkvällen

Hembygdshallen i Kvidinge öppnar efter pandemin med Secondhand försäljning

Kvidinge 210923
I över fyrtio år har Kvidinge hembygdsförening ståndaktigt arrangerat sina populära torsdagskvällar, enbart pandemin stängde låset till Hembyggshallen
förra året.

Nu öppnas den gamla porten igen till många trogna besökares glädje.Startskottet gick i torsdags den 23 september med den forna salongen förvandlat till modernt ett showroom med second hand prylar. Här fanns det gott om ting till lyst eller nytta- från kläder till vuxna och barn, böcker och barncyklar till gamla cylinderhattar och kubbar.

Närmast väntar ett program om Sixten Sparre och Elvira Madigan den 7 oktober.
Bo Larsson, Stockholmsskildrare
av format

Förslöv 210917
En av våra främsta Stockholmsskildrare, konstnären Bo Larsson  ställer nu ut på Galleri Hattlösa i Förslöv. Den som inte sett hans konst på Moderna muséet, Vetenskapsakademien eller på Nationalmuseum, kan ha mött hans målningar på Tomarps kungsgård för några år sedan.

Läs mer...Välbesökt möbelmässa på Spritan

Fullskaliga möbler och miniatyrer på Spritans gigantiska konsthall

Ödåkra 210904
Stockholm har sin Älvsjömässa. Helsingborgsregionen har nu utan andra jämförelser sitt smultronställe, där möbeldesign har plats att breda ut sig – Ödåkra konsthall på Spritan. Spritan har stått i ständig utveckling med kulturaktiviteter alla kategorier och har nu vuxit ur baranskorna inte bara till en mysig träffpunkt utan som en levande kulturmmetropol på den nordvästskånska landsbygden av sällan skådat slag.

Läs mer...Ann Moen

Miljö, utsatta barn och kvinnohistoria när Ann Moen ställer ut i Kronohäktet

Ängelholm 210904
På Kronohäktet  i Ängelholm är det som vanligt fullt ös vad gäller utställningar. Platsen är perfekt med dess intilliggande torg med genomströmning av folk på väg eller på trevliga stopp för pratstunder med kreti och pleti.
Lördagen den 4 september hade Ann Moen vernissage på en utställning som är öppen även söndagen 5 september samt 10, 11 och 12 september.

Läs mer...Alldeles utanför perrongen vid stationen i Klippan tronar den nya betongsoffan

Nu är den sjunde Klippansoffan på plats

Klippan 210904
Sedan några år tillbaka kan den trötte vila sig på de s.k. Klippansofforna som är utplacerade på olika ställen i kommunen. Sofforna är dekorerade i bjärta färger av konstnärerna Jasmine Cederqvist och Tim "Timmey" Nedrup samt Henrietta Kozica som målat tre av dem.
Förutom den senast tillverkade soffan, står de övriga i Stidsvig, Ljungbyhed och i Klippans centrum:
Varje soffa har kostat 200 000 kr att tillverka och frakta ut till sina olika destinationer.
Kulturutvecklare Lotta Andgren som varit involverad i upphandlingen av sofforna kan nu konstatera att satsningen gått hem hos K lippanborna.
Några av sofforna har varit inne för uppfräschning men är nu på plats igen.Klicka i logotyperna
för vidare länkning
till vår a sponsorer

www.astorp.se
Din bästa affär
Kajsa Palmquist
Bildvävar
6 januari - 15 februari


 


DAGMAR GLEMME
ART CENTER
I Ugglarp

Öppet Hus 2:a och 3:e advent
4 och 11 dec

Invigning av "SKOGSANDAR"
en stor sten 2,20 meter hög i
Halmstad/Vallås bibliotek.
Invigningsdag ej bestämd.


0707783119 eller
dagmar.glemme@gmail.com

Vi följer myndigheternas rekommendationer
angående Covid19

www.dagmarglemme.se
Galleri Oscar • Konstgalleri
Lönhultsvägem 58
263 94 Mjöhult
070-29 19 111
info@gallerioscar.se

JULUTSTÄLLNING
med 11 konstnärer

26 nov - 18 dec

Öppettider:
Fredag 16 -19
Lördag - Söndag 12-16

Galleri Oscar • Konstgalleri
Lönhultsvägem 58
263 94 Mjöhult
070-29 19 111
info@gallerioscar.se

Med stöd från Sveriges KonstföreningarJohan Sundgren

Dokumentärfoto

29 januari –
12 mars 2023
______________

I Atriet:

Johan Herde
r

Fotokonst
Atmosfäriska landskap

14-31 januari 2023Christina Berglund
Fotomontage

Vernissage 21 januari
Utställningen pågår
21 januari – 11 februariElisabeth Kettley Cronfalk
Objekt

22 oktober – 20 november

www.galleriskelderhus.se


Örkelljunga konstförening
& konsthall

Tomas Montelius
Fotokonst, teckning

27 november - 18 december

Örkelljunga Kulturhus.

Med stöd från
Sveriges KonstföreningarJULSALONG

26-27 nov, 2-4, 9-11 dec


Ge dina bilder den inramning
de förtjänar. FENIX FRAMES
Maglabyv. 236 • Maglaby
Tel. 0706-70 68 01
Ingen aktuell utställning

www.hillesgarden.se


0768-20 64 70
tomas@montelius.net