BMZ.se är optimerad för Chrome. Använder du Safari måste du skriva www.bmz.se i sökfältet

Åstorps kommuns kulturpris
tilldelades BMZ.se´s redaktion
Ann Christine och
Tomas Montelius år 2016

_______________________

NÄRINGSLIVSNYTT I KLIPPAN
- klicka här!

NÄRINGSLIVSNYTT I ÅSTORP
- klicka här!


NÄRINGSLIVSNYTT I ÅSTORP

Nyhetsbrev Åstorp januari 2024
Nyhetsbrev Åstorp oktober 2023

Svenskt Näringslivs enkät till företag i kommunen!

Organisationen skickar ut en anonym enkät till ett antal företag i kommunen utifrån att hur du som företagare upplever företagsklimatet.
Vi är väldigt tacksamma om du som företagare som har fått enkäten skickar in den till Svenskt Näringsliv senast den 31 mars. Resultatet hjälper oss att bli bättre och stärker våra insatser för er som företagare.

Framtidscoachen – ett kostnadsfritt bollplank för dig som företagare!

Du är välkommen att kontakta Framtidscoachen för att få kvalificerad rådgivning inom flera relevanta områden.
Exempel på insats: 
Att ge en kvalificerad rådgivning till dig som företagare för att kunna minska kostnaderna och överleva i en lågkonjunktur.
Välkommen att kontakta: kontakt@framtidscoachen.se
Läs mer: Framtidscoachen

Samlad information från Region Skåne till företag; energiinformation mm. 

Många företag i Skåne oroas när energipriserna i södra Sverige skjuter i höjden. För att fler företag ska klara sig i en tid med höga energipriser behövs insatser utöver det högkostnadsskydd som regeringen aviserat. Därför öppnar Region Skåne företagsakuten som samlar stöd till skånska företag med höga energikostnader för både el och gas. Region Skåne finansierar även insatser i form av ökad rådgivning och checkar för energieffektivisering.
Nedan även länk till affärsutvecklingscheckar för att öka konkurrenskraften för skånska företag. Inom områdena: Internationalisering, Digitalisering, Hållbarhet och kompetens.
Läs mer: Företagsakuten - Utveckling Skåne (skane.se)
Affärsutvecklingscheckar - Utveckling Skåne (skane.se)

Energi- och klimatrådgivarna tipsar!Kostnadsfri och oberoende energi- och klimatrådgivning!

Den 6 mars öppnas ansökningsperioden för elkostnadsstöd för elintensiva företag. Företaget räknas som elintensivt om det hade en elanvändning på minst 0,015 kilowattimmar per omsatt krona under 2021. Då räknas inte uppvärmning in. På sidan energimyndigheten.se/elkostnadsstod kan du beräkna hur mycket stöd du kan få. Där finns också svar på dina frågor och vilka kriterier som krävs för att få stödet.
Det generella elstödet som är riktat till alla företag, även de som inte räknas som elintensiva, kommer sannolikt att kunna sökas den 30 maj 2023.
Läs mer: Energi- och klimatrådgivning - Åstorp (astorp.se)

Se även Åstorps hemsida:
www.astorp.se


NÄRINGSLIVSNYTT I KLIPPAN

Enkät om trygghet och brott
Under hösten skickar Klippans kommun tillsammans med polisen ut en undersökning till företagare i kommunen. Undersökningens syfte är att ge oss kunskap om företagares upplevda trygghet och utsatthet för brott. Deltagande är helt frivilligt, men dina svar är viktiga för vårt framtida arbete med bättre förebyggande insatser.

Läs mer...

Näringslivsfesten 2024
Den 15 maj 2024 är det dags att fira näringslivet i Klippans kommun! Under kvällen kommer pris att delas ut till Årets Tillväxtföretag och Årets Entreprenör.

Läs mer...

Välkommen till höstens företagarträffar
Under hösten bjuder Klippans kommuns Näringslivsfunktion in dig som företagare och föreningsrepresentant till företagarträffar. Träffarna är kostnadsfria och ett utmärkt tillfälle att skapa nya kontakter.

Läs mer...

Utlysningar från Tillväxtverket
Har du en idé som kan sätta Familjen Helsingborg på kartan och stärka regionen som besöksdestination? Vi vill tillsammans med dig i besöksnäringen i nordvästra Skåne skapa framtidens destination, även under vintermånaderna!

Läs mer...

Sök finansiering från Vinterpitchen
Har du en idé som kan sätta Familjen Helsingborg på kartan och stärka regionen som besöksdestination? Vi vill tillsammans med dig i besöksnäringen i nordvästra Skåne skapa framtidens destination, även under vintermånaderna!

Läs mer...

Länsstyrelsen söker leverantör
Drift av serveringen i Skäralid vid Söderåsens nationalpark finns nu ute för anbud. Länsstyrelsen i Skåne Län tar emot anbud till och med den 12 oktober.

Läs mer...

Sustainalink
Visste du att det finns möjlighet att få hjälp av universitetsstudenter i din verksamhet? Genom Klippans kommuns samarbete med den ideella organisationen Sustainalink har du möjlighet att få hjälp av studenter.

Läs mer...

Aktuella upphandlingar
Vill du vara med och lämna anbud? Klippans kommun har samlat alla upphandlingar på en sida, som uppdateras kontinuerligt.

Läs mer...

Undersökning om trygghet och brott bland företagare i Klippans kommun
Under 2023 kommer Klippans kommun bjuda in företag i kommunen att svara på en enkät om trygghet och brott. Syftet är få en bättre bild av vad företagare i kommunen upplever för problem i relation till brottsutsatthet och otrygghet.

Läs mer...

Framtidscoachen
Är din verksamhet hårt drabbad av världsläget och energikrisen? Kanske vill du expandera din verksamhet och behöver ett bollplank? Är du redo att ta nästa steg mot hållbart företagande? Eller är ditt behov att möta någon som bekräftar dina tankar eller utmanar dig med frågor?

Läs mer...

Fotoutställning öppnar 15 september
Mer än 150 fantastiska fotografier skickades in till fototävlingen "Med kärlek till vatten" som ingår i projektet Destination Rönne å och Ringsjön. Under hösten kommer de 20 bästa bilderna att ställas ut på flera platser i Skåne. I Klippans kommun kan du uppleva dem i atriet i Klippans bibliotek.

Läs mer...

Ny cykelled invigd!
Cykelleden Skåne, som är en regional cykelled, in­vigdes den 3 juni. Invigningen skedde på flera ställen runt om i Skåne. Den lokala invigningen för Söderåsenområdet var i Röstånga, och arrangerades av Söderåsenkommunerna i samarbete med Söderåsens Nationalpark och Region Skåne.

Läs mer...

Fokus Tillväxt
Vill du öka omsättningen i ditt företag och växa? Vi hjälper dig att hitta nyckeln till lönsamhet i just din verksamhet och guidar dig hela vägen.

Läs mer...

Affärsutvecklingscheckar
Affärsutvecklingscheckar ska bidra till att öka konkurrenskraften för skånska företag – och i förlängningen göra det möjligt för företagen att nyanställa.

Läs mer...

Fritidsbanken
Klippan Kommun har under 2022 etablerat en Fritidsbank för Klippans invånare. Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med sport- och friluftsprylar. Fritidsbanken söker nu företag i Klippans kommun som vill samverka och stötta med ekonomiska medel.

Läs mer...

Nyheter Näringsliv
Här hittar du fler intressanta nyheter för dig som företagare.

Aktuellt...

Bästa Tillväxt 2022
Utmärkelsen Bästa Tillväxt räknas som en av Sveriges mest prestigefulla utmärkelser inom svenskt näringsliv. Bästa Tillväxt går till den kommun i varje län i Sverige som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst under året. Åter igen placerar sig Klippans kommun i topp fem i Skåne län.

Läs mer...

Telefontider införs på Plan- och byggavdelningen
Från och med slutet av mars har kommunens bygglovshandläggare och byggnadsinspektör på Plan- och byggavdelningen i Klippans kommun telefontider två gånger i veckan. De finns då tillgängliga för att svara på frågor och funderingar om byggprojekt.

Läs mer...

Skyddar du dina kunders integritet?
Hur väl skyddar du dina kunders personliga uppgifter? I och med GDPR blev det tydligt att du som företagare har ett stort ansvar för hur du behandlar personuppgifter. Almi har på sin hemsida listat några saker som kan vara bra att tänka på.

Läs mer...

Aktuella upphandlingar
Vill du vara med och lämna anbud? Klippans kommun har samlat alla upphandlingar på en sida, som uppdateras kontinuerligt.

Läs mer...


Projekt Destination Rönne å och Ringsjön
På Naturkartan.se finns nu destinationen Rönne å och Ringsjön. Naturkartan är en digital friluftsguide med syfte att inspirera människor till ett aktivt friluftsliv. Redan nu finns en hel del vandringsslingor och besöksmål inlagt, och vi arbetar med att lägga till fler. Allt för att marknadsföra vårt område som naturdestination.

Läs mer...

Verksamt.se
Verksamt.se är myndigheternas gemensamma webbplats för företagsinformation och företagstjänster. Nu har Webb Service Award utsett Verksamt.se till Sveriges bästa webbplats i kategorin Samhällskommunikation. På Verksamt.se finns information och e-tjänster för dig som driver, ska starta eller utveckla ditt företag.

Läs mer...


Vill ni bli mer hållbara i ert företag?
Funderar du på hur företaget kan bidra till den gröna omställningen? Nu kan du söka stöd från Region Skåne till insatser som gör ditt företag mer cirkulärt.

Läs mer...

Projekt Söderåsen 2.0
Arbetet med att utveckla destinationen Söderåsen fortlöper. Projektet Söderåsen 2.0 arbetar med att etablera fler portar till Söderåsen, än Skäralid. För tillfället planerar vi årets kampanjer som genomförs tillsammans med besöksnäringen, samt planerar skyltning.

Läs mer...

Digitala informationsträffar med Företagsakuten
Energipriserna i södra Sverige har skjutit i höjden. För att minska de ekonomiska konsekvenserna för näringslivet finns stöd och rådgivning nationellt, regionalt och lokalt. Region Skåne bjuder löpande in till digitala informationsträffar.

Läs mer...

Energikontor Syd
Energikontor Syd arbetar med förnybar energi och energieffektivisering för en minskad klimatpåverkan och hållbar regional utveckling. De kan ge stöttning till företag genom rådgivning, seminarier och digitala informationsmöten.

Läs mer...

Beredskap för företag
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tagit fram information för företag om krisberedskap och hur ett förberett företag gör Sveriges krisberedskap starkare.

Läs mer...

Handledarguide för prao
Dagens praoelever är morgondagens medarbetare. Men vad du behöver tänka på inför att du tar emot en praoelev? God förberedelse gör att praoveckan blir så bra som möjligt för alla berörda.

Läs mer...

Upptäck ditt närområde!
På Söderåsens hemsida finns tips och inspiration för dig som vill upptäcka närområdet. Här har vi samlat restauranger, besöksmål, gårdsbutiker, aktiviteter, naturupplevelser med mera.

Läs mer...

Klippans kommun fortfarande bättre än rikssnittet i kommunranking
Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges alla kommuner. Syftet med rankingen är att på en övergripande nivå visa var det är bäst att starta och driva företag i Sverige.

Läs mer...

Framtidscoachen
Är din verksamhet hårt drabbad av världsläget och energikrisen? Kanske vill du expandera din verksamhet och behöver ett bollplank? Är du redo att ta nästa steg mot hållbart företagande? Eller är ditt behov att möta någon som bekräftar dina tankar eller utmanar dig med frågor?

Läs mer...

Till dig som är fastighetsägare
Energimyndigheten har tagit fram information om vad du kan göra för att klara ett längre el- eller värmeavbrott. ”Värme i lägenheten vid elavbrott” är en broschyr i pdf-format som du kan tipsa dina hyresgäster om. Broschyren är en del i en serie informationsmaterial som ger råd och tips om vad man kan göra dels för förebyggande innan elavbrott, dels för att lindra konsekvenserna under elavbrott.

Läs mer...

Vill du hjälpa dina anställda
att må bra?
Som arbetande förälder kan det vara svårt att få tiden mellan arbetet, hemmet och barnens alla fritidsaktiviteter att gå ihop. Vi letar därför nu efter arbetsgivare som genom oss skulle vara intresserade att erbjuda föräldrautbildning på arbetsplatsen.

Läs mer...

Anbudsgivarekonto för dig som leverantör
Mercell TendSign Upphandlingsverktyg är Sveriges mest använda upphandlingsverktyg. Som företagare kan du registrera dig i verktyget och ta del av anbudsskolan och personlig anbudshjälp.

Läs mer...

Evenemangsguiden uppdaterad 240119 läs här...


Catherine Westling och Thomas Hertzman

Strålande föreställning på Kulturhuset Björnen

Åstorp 240611
Det är en intim, tät föreställning i det lilla formatet byggd på Kristina Lugns texter.  Den är ett praktexempel på att med högkvalitativa texter, ett fåtal skickliga, erfarna aktörer, musiker och medarbetare kan man i all enkelhet spränga den magiks gränsen mellan scen och publik.Utan stora åthävor med minimal funktionell scenografi, fyllde en trio scenbygget med sina gestaltningar, instrument, en stol och bord.  Samt en papperspåse med titeln på Kristina Lugns ”Bekantskap sökes med äldre bildad herre.”
”Less was more” framför den kontrasterande glittrande röda ridån på Kulturhuset Björnen i Åstorp.

Läs mer...elnaB

elna B:s utställning "By the way"
på Åstorp Arena

Åstorp 240126
Svettiga motionärer och idrottare kan nu göra en välbehövd paus i sina träningspass och titta på konst.
Åstorp Arena, där folk möts och växer, är en perfekt plats för allt och alla. Naturligtvis bör konsten hitta sitt här.
Visserligen är inte en lång korridor det bästa utrymmet för konstutställningar men man tager vad man hafver.

Öppet för allmänheten måndag t.o.m. fredag 9 – 14.

Fredagen den 26 januari öppnade Kvidingekonstnären elna B årets första utställning.

Titeln”By the way” med inspirerande underrubrikerna Parisblått och Grön jord är mitt i prick. elna B jämför gärna skapandeprocessen med jazzens improvisationer och låter lekfullhet och intuition styra.

I denna utställning låter hon färgerna berätta i ett varmt bildspråk.

elna (E-et alltid i gemener) ett B som i Bengtsson har ställt ut sedan sjuttiotalet efter konstutbildningar på bl.a. Nyckelviksskolan och Munka Konstskola. 16 jurybedömda utställningar talar sitt tydliga språk.

Hon är även verksam som dekormålare/scenograf inom film och teater samt leder målarkurser.

 Utställningen ”By the way” på Åstorp Arena
pågår t.o.m 22 februari.Anna Bauer

Textilkonstnär Anna Bauer i
Klippans konsthall

Åstorp 240118
– Kreativiteten är min livboj!
Det säger textilkonstnären och konsthantverkaren Anna Bauer som ställer ut i Klippans konsthall med vernissage lördagen 29 januari.
Anna Bauers utställning ”Sånt jag tänker när ingen ser” bär syn för sägen.

Läs mer...


Helena Olsson

Helena Olssons utställning "Ta hand om"
i konsthallen på Biblioteket

Åstorp 240118
Städerskan och författaren till uppmärksammade boken ” Rapport från en skurhink ” Maja Eklöf hade nog tappat andan av förvåning om hon sett sina arbetsredskap i en konstutställning!
Den kommande utställningen på Åstorps bibliotek omfattar en serie med verk i playwood, mopp, plexiglas och vev i metall samt ett handarbete i form av en knuten bomullstopp och ett foto av fotarbete.
Vad är detta och varför, frågar sig med säkerhet mången åstorpare.

Läs mer...


Mattias Bäcklin

Spännande utställning på Galleri Moment

Ängelholm 240112
På Galleri Moment väntar en omvälvande, mångfacetterad utställning ”Rymdverk”. Det är ett universum där dåtid, nutid och framtid möts. Urskogen kontra det urbana, livet döden, vetenskapen folktro och myter…
Allt är i ständig rörelse i en värld stadd i förändring.

Läs mer...


Tommy Ramhed

Ur det rostiga lilla, fula, trasiga, korrugerade, krackelerade växer ett bländande macrokosmos fram

Förslöv 240105
Det är  inträngande, intensiva och oväntade möten i  Galleri Hattlösas nya bildrum i en utställning där det lilla dolda, det fula , trasiga, krackelerade förvandlats  till ett bländande macrokosmos.

Det är Tommy Ramhed som med mobilkameran och ett subtilt sökande öga forskat och undersökt traumatiserade ytor och korrugerat material för att i mikrokosmos hitta makrokosmos.

Läs mer...

_

Stina Marntell

Stina Marntells träsnitt pryder väggarna i Klippans konsthall

Klippan 231208
Vardag, fantasi och förgänglighet kallar Stina Marntell sin utställning i Klippans konsthall med vernissage lördagen 9 december kl. 13 – 15.
Titeln är lika inkännande, lekfullt berörande som Stina konstverk i  grafiska träsnittsbilder och återbruksobjekt.
Det är en utställning där de lilla nära, vardagliga tingen får huvudrollen i träsnittsmotiv och återbruksobjekt får fantasifulla dekorativa, humoristiska funktioner. Det vardagliga får ny identitet, får oss att reflektera över sakernas och naturens kretslopp och förgänglighet.

Läs mer...Tre av utställarna fr.v. Lena Cronström, Maria Montelius Grifó och Tomas Montelius

Julsalong på Galleri Oscar i Mjöhult

Mjöhult 231122
– En fågel sjunger inte för att den har ett svar utan för att den har en sång. Det citatet stämmer fint på alla konstformer.
I samlingsutställningar med många medverkande skall varje konstverks röst bli hörd samtidigt som helheten fungerar som en samstämmig kör utan falska toner.
Galleri Oscars julutställning med tio konstnärer har lyckats med det konststycket.

Läs mer...Karl Magnus Pettersson

Karl Magnus Peterssons Himlastenen på Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 231124
I urminnes tider har berättartraditionen betytt mycket för människors väl och ve. Bibelstycken läses högt för de icke läskunniga. Nya inre bilder skapades när tidigare släkters leverne, händelser och karaktärer kom upp i talgljusets sken i stugorna. Skrönor, sägner och släkthistorier fick liv och människor och väsen tydligare gestaltningar. Historien fick liv. Folk berördes. Bilder skapades. Nya insikter och lärdomar föddes.
Som den kloke Tage Danielsson sade: Om man vägrar se bakåt och inte vågar se framåt, så måste man se upp!

Läs mer...Fr.v. Åstorps näringslivsutvecklare Susann Cardell, Helena Wennerström, näringslivsdirektör i Helsingborg samt Roger Nielsen, ordförande i bidldningsnämnden i Åstorp samt förste vice ordf i kommunstyrelsen

Samarbete över kommungränser
för en hållbar framtid

Åstorp 231122
Vart är vi på väg?
Det är en fråga som vi alla ställt oss, inte bara gänget i ”På spåret”! Vad händer i världen, i Sverige, I lilla Åstorp? Vad gör ”Dem” för att förbättra läget i landet – i politiken, i kommuner i landsting?
”Vi och Dem” är vedertagna, folkliga uttryck, ett stängsel mellan befolkning och myndigheter av alla de slag.
Men vi kan alla påverka, i stort som i smått.
Staten är vi, är ett bevingat uttryck. I kommunsammanhang bör det vara lite lättare att bevisa att tesen kan stämma.

.Läs mer...Harald Hjärne

Harald Hjärne i Bjuvs konsthall

Bjuv 231110
Harald Hjärne går sin egen väl förtrogna konststig, där han känner sig trygg och hemmastadd.
Med kärlek, värme och glödande energi ger Harald det historiska, traditionellt föreställande måleriet en nytändning.

– Jag  är inte alls trendig, säger 28-årige Harald Hjärne som nu ställer ut i Bjuvs konsthall.

Vernissage lördagen den 11 november kl. 12 – 16.
Utställningen pågår t o m 5 januari.

Läs mer...Anders "Jösse" Jönsson

Efter den femtionde gatubilden i olja –
"Jösse" ställer nu ut på Stadsbiblioteket

Helsingborg 231110
Anders ”Jösse” Jönsson  är konstnären som haft en egentillverkad måne som han frikostigt delat med sig till helsingborgarna sommartid. Hans kreativa lilla oas på Pixlapiren har haft många besökare under åren.

”Jösse” sköter effektivt sin egen marknadsföring även på andra håll.

Med sin gatukonst mitt i myllrande stadslivet har han blivit en känd konstprofil i samma anda som Lars Herder på sin tid.

Gatukonst är ett arbetssätt klippansonen ”Jösse” tidigare använt hemma på Storgatan i Klippan, där han även ställt ut sina målningar i bibliotekets konstrum Atriet ett flertal gånger.

Nu är det dags för ”Jösse” att visa sina målningar med bl.a. kända helsingborgsmotiv i Helsingborgs stadsbibliotek.

Vernissage lördagen den 11 november. Utställningen pågår t.o.m. 26 november. Paula Fohlin-Svanberg

Paula Fohlin-Svanberg ställer ut i Örkelljunga kulturhus

Örkelljunga 231103
Ljusets luriga, retsamma flöde – dess speglingar, skuggor och oväntade ljusinsläpp leker tafatt med oss dagligen. Allra mest leker och lockar ljuset i urbana, glasade miljöer.

I stadens ögon – skyltfönstren, är ljuset ledaren och skaparen av flera, ofta oväntade verkligheter.  Du upplever både gatan du står på och utbudet i fönstret. Det inre möter det yttre. Perspektiv ändras.

Ett fascinerande fenomen som är så basalt och vanligt förekommande att vi alltför ofta tar den vackra magiska processen för given.

Läs mer...Nan Embäck

Nan Embäck tillbaka på Galleri Skelderhus – nu med en soloutställning

Munka Ljungby 231026
Nan Embäck som visade objekt och målningar i en grupputställning i somras är nu tillbaka solo på Galleri Skelderhus med en miniutställning.
Hennes målningar och objekt ger en försmak av den utställning som väntar på Dunkers kulturhus , där  hon medverkar tillsammans med Gertrud Alfredsson och Johan Bjärtoft.

Läs mer...Galleristen Maria Montelius Grifo´

Exklusiva grejor med kvalitet i jurybedömd utställning på Galleri Oscar

Mjöhult 231020
Visst har storleken betydelse… Åtminstone i konstutställningar.
Det bevisas med lysande syn för sägen i Galleri Oscars första jurybedömda utställning, där alla medverkandes 50 konstverk mäter 30X30 cm.
57 konstnärer med 171 verk från hela landet kände sig manade. 22 av dem blev uvalda av en välrenommerad jury, alla KRO medlemmar: Nobelkonstnären Susanne Jardeback, konstnär Karin Müller Lindberg, tidigare utvecklingsansvarig på Dunkers Kulturhus samt Nobelkonstnären Hans Karlsson.

Läs mer...Karin Müller Lindberg och avgående ordförande Tomas Montelius

Konstrundan i NV-Skåne byter
ordförande efter nio år

Höganäs 231117
Efter nio långa år med bokutgivning, pandemi och 25-årsjubileum lämnar Tomas Montelius över ordförandeskapet till föreningens vice ordförande Karin Müller Lindberg. Karin har tidigare varit anställd på Dunkers kulturhus som konstutvecklare, suttit i Konstundans styrelse och i dess konstråd.
Vi önskar Karin lycka till i sitt nya värv.Gunnar Nilmén i Örkelljunga konsthall

HANDTRYCKT i Örkelljunga konsthall

Örkelljunga 231005
Rakt in i plåten… Tryck och avtryck…Mellan ljus och mörker…
Sedan urminnes tider är konstgrafik genom dess mångfaldighet och beständighet en folkets konst. Även den med tunnare plånbok får möjlighet att skaffa sig högklassig konst.

Läs mer...Bibi Forsman och Johan Haugen

Färgfest på Galleri Moment

Ängelholm 230922
En lekfull stund full av energi och en sprakande färgrikedom väntar besökarna på Galleri Moment.
Det är två erfarna konstnärer med olika tekniker och erfarenheter som bjuder in till en gemensam vernissage lördagen 22 september – Bibi Forsman med keramiska objekt och Johan Haugen med oljemålningar.

Läs mer...


PRESSRELEASE

Kommunstyrelsens ordförande Peter Lindberg och Susann Cardell, kommunens näringslivsstrateg

Åstorp klättrar för tredje året i rad på Svenskt Näringslivs ranking

Åstorp 230920
Idag presenterades Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Åstorps kommun placerar sig på plats 39 i årets mätning – ett väldigt bra resultat och en stark förflyttning från föregående år där kommunen hamnade på plats 85.

Läs mer...Elisabeth Brenner Remberg

Elisabeths konst, en värld av flugfiskerör,
bh-band, knappar, digitala element samt
lin och ull

Örkelljunga 230908
Textilkonstnären och designern Elisabeth Brenner Rembergs bildvärld lämnar ingen oberörd. Nyfikenheten tar överhand.
Vad har hon fångat i nätet, denna nätfiskare och sakletare av rang?  

Läs mer...Olof Behrens

Olof Behrens intar Klippans konsthall

Klippan 230901
I en berättande dialog med sig själv och världen visar Olof Behrens  målningar, grafik och collage i Klippans konsthall med vernissage lördagen 3 september.
Gränsland kallar Behrens utställningen, en signifikativ titel för denne  gränslöst, ständigt sökande konstnär som gillar att testa gränser.

Läs mer...Det lilla kraftverket vid Forsmöllan ingår i Rönneå-projektet som Tord Andersson från Miljöpartiet informerade om

Första höstträffen med företagarna i Klippan

Spången 230829
Ett fyrtiotal företagare i regionen nappade på inbjudan att få sig något till livs i matnyttig ny info om vad som är på gång samtidigt som magen fick sitt i välsmakande lunch. Arrangör var Klippans kommun med näringslivschefen Anders Lindberg i spetsen.

Två talare var inbjudna – Magnus Lidström från NyföretagarCentrum i Höganäs och Tord Andersson från Miljöpartiet i Klippan.

Läs mer...Jeannette Lindstedt, Lennart Thöfner, Jan-Anders Hansson, Sofi Hagman
och Vera Ohlsson

Grafikutställningen Press 5 på
Galleri Moment


Ängelholm 230825
Det är viktigt att KKV får sin grafiska stämma hörd runtom i landet. Konnässörer känner till dem sedan 1969 då verksamheten startade på riksplan men bland gemene man vet fortfarande många inte vad KKV står för
Idag finns det ett trettiotal aktiva KKV:are i nära samarbete i landet och med utbytesutställningar i stora delar av världen.

Läs mer...Sju av de 12 utställarna på KKV:s utställning "Cirkulärt"- Överst fr.v. Charlotte Hedberg, Lie Svennbeck, Anna Rydén Westling, Vicky Lundegren, Gun Kling och nederst Marianne E Mjöberg samt Katriona Persson. Saknas på bilden: Monica Andoff, Eva Carlstein, Karin Müller Lindberg, Miriam Oxelman, Monica Palmqvist

KKV, Ängelholm ställer ut på temat Cirkulärt

Ängelholm 230820
Nu slås fönstret upp på vid gavel i Ängelholm för KKV – Konstnärernas kollektivverkstad för professionella aktörer. Två KKV-utställningar väntar på vernissage - en från medlemmar i Malmö och en från de i Ängelholm stationerade.
Kronohäktet Tingstorget har utvecklats till ett stammisgalleri för de flitiga utställarna i KKV Ängelholm.

Läs mer...Cirka 100 besökare gästade årets matvandring

Årets matvandring i Prästamarken i Kvidinge

Kvidinge 230820
Varje år anordnar Centerpartiet i Åstorp en matvandring som har ägt rum på lite olika platser runt Söderåsen och har utvecklats till en tradition. Årets matvandring var den sextonde och och den andra i naturreservatet Prästamarken i Kvidinge.
Åtta företag deltog med sina respektive produkter där de hundratalet besökarna fick smakprover under den två kilometer långa rundan. Ett lätt duggregn inverkade inte på det glada humöret eller nyfikenheten på nya smaksensationer. Matrundan avslutades med lunch från Bjärhus gårdsbutik.

De som bjöd på smakprover var:
Arles Ostkaka, Färlöv, Bjärhus Gårdsbutik, Söndraby, Klippan, Husets Must AB, Vallhall, Ängelholm, Lerbergets gröna blad, Rönneådalens odling, Starby, Varalövs gårdsbutik, Ängelholm och Skånemejerier.


En av utställarna var Alex Andreasson från Rönneådalen odling som berättade hur man odlar honung.Redan under pressvisningen tittade nyfikna i...

"Fyra synsätt" i Krapperups konsthall

Krapperup 230811
– Vi ser det vi vill se, hör det vi vill höra, sorterar bort det överflödiga…
Det är ett av forskarnas teorier om vårt sätt att tolka vår omvärld.
Det är spännande att jämföra våra upplevelser - hur hjärtat, hjärnan och våra referensramar präglar våra intryck.
För  en konstnärssjäl  som drivs av att förmedla sina upplevelser är det personliga synsättet till omvärlden ofta en kommunikationskanal  som driver dem framåt.

Läs mer...Två av utställarna på Galeri Oscars samlingsutstälning Anna Rydén Westling och Pia Nordqvist

Drömskt och sagolikt på Galleri Oscar

Mjöhult 230728
Vad vore livet utan drömmar?
–  En person måste drömma för att se meningen med livet, menade Voltaire. Den tesen instämmer med säkerhet de flesta kreativa personer i.
En konstnär  letar ofta efter alternativa världar för att  söka nya uttryck för sina inre och yttre känslor.
I sagans, mytens och drömmens värld finns en uppsjö av ting att skapa, associera och hitta metaforer till för att nå fram till det man vill  berätta - i färg och form, skulptur och bild.

Läs mer...I.A.S.E Sommarutställning i Sädesmagasinet på Tomarps kungsgård

Kvidinge 230802
Konstnärskollektivet I.A.S.E (International Art Sverige) ställer återigen ut i Sädesmagasinet på Tomarps kungsgård. Här är det fri entré, konstlotteri och alla är välkomna!
Ett hundratal verk kommer under de båda perioderna att visas.
Gruppen som i denna utställning omfattar 22 utställare, är fördelade på två perioder med öppettider onsdag – söndag 12-17.

Första perioden 2-13 augusti:

Anette Olin /M), Lena Magusson (M), Christina Jiglund (M), Birgitta Forsberg (M), Maria Luisa Persson (M), Ann Moen (M), Chri Andersson (M), Ivan Hansson (Foto), Inger Andreasson (M), Larisa Thomsen (Glas) och Carharina Valdix (Ke).

Andra perioden 16-27 augusti:

Else-Carfin Christensson (M), Marta Andertun Thomasson (M), Rosemarie Axelsson (M), Emilia Jonsson (M), Anneli Gannerup Lassen (M), Monica Fellving (M), Eva Hansson (M), Lotte Holm (M), Bengt Lindén (Trä, Glas), Kerstin Andersson (Glas) och Anita Sjöberg (Textil)Christer Svanberg på Galleri Moment

Djupdyk under havsytan på Galleri Moment

Ängelholm 230720
Att fånga det dolda under ytan och söka nya sköna världar, kämpar det flesta konstnärer med.
Konstnären, grafiker och konceptkonstnären Christer Svanberg gör det bokstavligen genom sin forskning av livet under havsytan, i de undervattensmotiv som varit hans signum ända sedan 1993.
Vid den tiden hade han redan varit igång i många år efter studier på Konstskolan Forum under fem år och med uppmärksammade utställningar bl.a. på Liljevalchs konsthall.

Läs mer...Huvudrollsinnehavaren Veronika Wallentin med flera aktörer.

Spännande fartfylld musikalkomedi på Bruksspelet i Klippan

Klippan 230705
Alla under Thalias vingar borde studera arbetet bakom Klippans Bruksspel!
Vikten av teamwork, där allas insatser är lika viktiga och beroende av varandra, där scennärvaro, aktivt lyssnande och spelglädje står i topp, är ett signum för Bruksspelen.  
Det syns som ett kristallklart faktum för alla medverkande från ljudtekniker till aktörer, producent, regissör, koreograf, sånginstruktör m.fl. Tillsammans ser de till att hålla skutan med 45 inblandade på rätt köl med flaggan i topp - år efter år.

Läs mer...Fr.v. Margareth Anderberg och Bertil Duné (utställningsansvariga) Lie Svennbeck, Chrissie Lundström, Birgitta Svensson och Jakob Anckarsvärd

Historia, Natur och Konst, upplev detta på Össjö herrgård

Össjö 230629
Alla dessa livgivande goda ting hittar den nyfikne sökaren på undersköna Össjö herrgård som öppnar för allmänheten lördagen 1 juli.  
Då bjuds det till vernissage inne i mangårdsbyggnaden i äkta empir av konstnären Jakob Anckarsvärd som gör ett återbesök i Skåne efter fyra år, då han hade en uppskattad utställning på Tomarps kungsgård.
I ett av annexen med skön patina och svunnen tidsanda, ställer samtidigt en kvinnostark konstnärsgrupp, kallad Tvärdrag, ut målningar och skulpturer. Därinne huserar Lie Svennbeck, Birgitta Svensson, Chrissie Lundström och Susanne Jönsson med konstverk på vittrade väggar och bord.

Läs mer...Ögonblick i Krapperups konsthall

Kapperup 230630
Carpe diem, fånga dagen! I Krapperups Konsthalls andra sommarutställning är det ögonblick, sedda med konstnärsögon som växer fram på väggar och podier. Detta fenomen att söka och hitta det absolut exakta ögonblicket är för många konstnärer och fotografer en livslång målsättning, för andra en ouppnåelig dröm. Men det behöver kanske inte vara så komplicerat. Det gäller att ta vara på de små, vardagliga ögonblicken. Ett uttryck, en rörelse, en situation…

Läs mer...Nan Embeck (överst) Sally Apelmo t.h. och Palle Ankersen

Tre unga konstnärer ställer ut på
Galleri Skelderhus


Munka Ljungby 230629
 – Det tar mycket lång tid att bli ung, hävdade Picasso.
Det är ett citat som man kan tolka bäst man vill.
På Galleri Skelderhus är det en trio i strax över kvartseklet unga, som bjuder in till vernissage lördagen 1 juli kl.13 – 16.
Alla tre, Palle Ankersen, Sally Apelmo och Nan Embäck träffades under studietiden på Munka Ljungby konstskola och har sedan gått vidare på olika konst- och konsthögskolor.
Någon gemensam nämnare i konstnärlig inriktning är svårt att hitta i deras uttryck och tekniker. Det vardagsnära i olika tappningar, i relationer och situationer, hittar dock sin plats  i merparten av konstverken.
Var och en av konstnärerna står stadigt på egna ben.
Palle Ankersen, nybilven kandidat i fri konst på Konstfack, visar här sitt  typiska varumärke i starkt koloristiska, mångtydiga bilder .
Sally Apelmo, grafisk designer och illustratör, exponerar här stillbilder i kol från animationen Den vilda vilden, som även visas under utställningen.
Både Palle och Sally har tidigare gästat Skelderhus medan Nan Embäck debuterar i galleriet.
I målningar med motiv av ett par skor, ett annat av en målarpensel  samt hörlurar och eluttag i keramik söker hon våra relationer till vanliga funktionella föremål. Hur ser man på dem när de är ur funktion?
Mellanmänskliga relationer och relationen mellan färg och form är ämnessfärer som Nan Embäck arbetar med att utforska efter långa studier bl.a. på konsthögskolorna i Stockholm och Bergen.Fr.v. Årets entreprenör. Jonas Svensson, Heja Transport AB, Susann Cardell, näringslivsutvecklare i Åstorps kommun, Årets hållbarhetspris, Ulrika Stengard-Olsson, Söderåsens Forsgård och Årets Företagare, Johan Glebe, Gleco AB

Näringslivsfest 7 juni med utdelning av pris till Årets Företagare 2022

Hyllinge 230607
Den 7 juni var det Näringslivsfest på Lydinge Resort. Till vår hjälp med utdelning av priser och humörhöjning var Farah Abadi på plats och såg till att vi var på rätt spår. Dennis Camitz underhöll med låtar till ett musikquiz där alla fick pris!

Läs mer...Glöm inte kolla sommarboken för både barn och vuxna, nu på biblioteket

PRESSRELEASE

Fr.v. Jonas Svensson, HEJA Transort AB, Susann Cardell, Åstorps Näringslivsutvecklare, Ulrika Stengard-Olsson, Söderåsens Forsgård och Årets Företagare Johan Glebe, GLECO AB

Företagarna i Åstorp och Åstorps kommun
prisade näringslivet på Lydinge Resort

Hyllinge 230607
Under festliga former och med Landskronas stolthet, Farah Abadi som konferencier samlades representanter från Företagarna i Åstorp och Åstorps kommun till den årliga ceremonin, utdelning av diverse priser på Lydinge Resort i Hyllinge.

Läs mer...Katriona S W Persson

Ett skepp kommer lastat med grafik…

Mjöhult 230530
Gåtfulla grafiska skepp i dimma dolda, lastade med dåtid, nutid och framtid, är målaren och grafikern Katriona S. W. Perssons signum.
Lördagen 3 juni visar Katriona delar av sin mycket breda, halvsekellånga grafikproduktion i en retrospektiv utställning  på Galleri Oscar i Mjöhult. Vernissage kl. 13

Läs mer...Nina Jensen

Vad är meningen med livet?

Åsorp 230602
Vad är kvar, vad får fäste i framtiden efter den stora smällen? Vad öppnar tidigare och vad har vår nutida civilisation för möjligheter i en kommande framtid? Var går gränsen mellan naturen och civilisationen?
Konstnären. Nina Jensens sökande och forskande, bakåt och framåt, under och över ytan, visar hon i utställningen ”Genom berg mot en bortglömd stad” med vernissage på Åstorps konsthall 3 juni.
Utställningen är baserad på en text ur musiken Kjell Höglunds blogg om Aquapuls , en evighetsmaskin som löser energikrisen i världen.

Läs mer...Charlotte Hedberg

En poetisk vandring i tiden

Ängelholm 230518
Charlotte Hedberg - en gränsöverskridande konstnär och tidsresenär gästar Galleri Moment med vernissage lördagen den 20 maj.
Vår mänskliga uppfattning om tids-, förgängelse- och evighetsbegrepp är mer än mångtydigt.

–­Tiden är naturens sätt att se till att inte allt sker på en gång, är ett känt citat som inte alltid stämmer.

I fantasins och konstens värld kan allt ske samtidigt. I Charlotte Hedbergs bildvärld kan dåtid och nutid samsas i samma kontext.


Läs mer...

Maria Montelius-Grifo´

Maria Montelius-Grifo´ ställer ut i
Örkelljunga konsthall

Örkelljunga 230512
Visserligen är Maria Montelius Grifó en tidsoptimist av Guds nåde, även om hennes bildverk är tidlösa, men två vernissager samma dag kan knäcka den starkaste.

Lördagen 13 maj ställer Maria ut sitt eget måleri och sin grafik på Örkelljunga konsthall. Samma vecka är det vernissage på mamma Gunda Hellmouth Montelius målningar, tovor och bildvävar och styvfars Olle Hellmouths silverarbeten på det egna galleriet Oscar i Mjöhult.
Kanske ljuset leder henne vidare, då ljuset är budbäraren i alla hennes bildverk.

Läs mer...Fr.v. Theresa Kristensson och sittande Rose-Marie Ström, Stående bakom: Lotte Holm, Ingrid N Lindgren, Monica Fellving, Eva Hansson, Monca Hulthén Dahlström, Janet Löfgren, Agneta Frick, Lisbeth Wallén och Kerstin Olofsson

Mörshögsgruppen – Skaparglädje, social samvaro, personlig utveckling

Mörarp 230511
Skaparglädje… Social samvaro…Personlig utveckling…
Mörshögruppen, där kvinnor söker, finner och får utlopp för sin många gånger dolda kreativitet, ser ut att fylla dessa tre kriterier med råge.
 I över trettio år har Mörshögsgruppen med målarpenseln i hand, ca tjugo gånger årligen, träffats, skapat fritt och självständigt under mentorskap av konstnären, bildläraren och mentorn Ingrid Nilsson Lindberg.

Läs mer...Leif Haglund

Menageri – en mans värld!

Klippan 230505
Vem är jag?
Ett självporträtt , en spegelbild av konstnären Leif Haglund med liknande skräckkänsla som Munchs Skriet men fylld av lekfull humor, ligger och väntar på hängning i Klippans konsthall. ”Någon jag kände” är  den mångtydiga titeln.
Den är signifikativ för Haglunds utställning ”Menageri – En mans värld”.  
Vernissage lördagen 6 maj.

Läs mer...Hundratals nyfikna besökare när gamla Karantänen förvandlats till konsthall

Konsten rycker in på ombyggda f.d.
Karantänen i Helsingborg

Munka Ljungby 230421
Om väggar kunde tala…
Karantänen, byggd 1916 på Gröningen i Helsingborg har levt lika många
liv som katten. Först med djur i karantän fram till 1982 vidare till nattklubb, däremellan flera olika hyresgäster eller ockupanter.
Sedan 2020 är Karantänen i kommunens ägo. Den 22 april var det invigning av dess nya status som konsthall på bästa läge i sta´n.

Läs mer...Stina Östberg med lilla hunden Bullen

Stina Östberg tillbaka på Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 230421
Galleri Skelderhus aktuella utställare, Stina Östberg är en sökare av format. Som konstnär, konstkonsult och med teologiska studier i bagaget, kopplas gärna teologins mysterier samman med konstens.
Det andliga tänket och existentiella frågeställningar sätter i gång den skapande processen, det s.k. tillstånd, som Stina själv ser som det egentliga konstverket.

Läs mer...
Kjell Strandqvist på Galleri Hattlösa

Krapperup 230318
Det är alltid med spänd förväntan vi gör ett besök på Galleri Hattlösa.
Denna lilla pärla till konsthall har i åratal bjudit på spännande utställningar av bästa kaliber.
Den 30 mars intog konstnären och professorn i teckning Kjell Strandqvist galleriet. Denne man som av en recensent kallades för ”en av konstvärldens vise män” visar här ett urval ur tematutställningarna "Image" och "Lättsinne". 

Läs mer...
Munkaelever intar Bjuvs Konsthall

Krapperup 230318
Med papper och penna har nitton av Konstskolan Munka Ljungbys förstaårselever gett sig ut på en veckas rekogniseringsrunda i Bjuv.
Resultatet därifrån samt målningar och tidigare verk under höstterminen ställs nu ut i Bjuvs Konsthall på Södra Storgatan med vernissage 24 mars.
Det är en orädd, opretentiös fri lek i form, uttryck och material som visas i utställningen under titeln Verkligheten.
Med kol, krita, blyerts och tusch har eleverna jobbat med mänskliga uttryck, rörelser förutom snabba bildminnen från vandringen i byn.
Alla slags papperskvaliteter från omslagspapper till kartong har utnyttjats.
Man tager vad man hafver…
Det är rätt att konstskoleelever kravlöst redan på ett mycket tidigt stadium erbjuds möjlighet att ställa ut i Bjuvs utmärkta konsthall.

Öppettider: kl.12– 16
25-26 mars, 1-2 april, 7– 10 aprilÅrets Kullasalong – Många äro kallade...

Krapperup 230318
I likhet med tidigare Kullasalonger har hundratals förhoppningsfulla konstnärer sökt och lämnat in sina verk – allt från pyttesmå keramikalster till gigantiska oljemålningar. Alla ska skärskådas av den trehövdade juryn som i år utgörs av Dyveke Zadig, konstnär verksam Malmö och på Österlen, Thomas Kjellgren, kulturjournalist och kurator från Kristianstad samt Ola Åstrand, målare, tecknare och grafiker från Tomelilla.
Vernissage på årets Kullasalong blir den 7 april och utställningen
pågår t o m 7 maj.Jerker Andersson

Från det kollektiva tänket till det individuella...

Ängelholm 230317
Tiderna förändras och vi med dem. Samhällets skiftningar och strukturer skiftar  så snabbt och ofta att vi inte hinner med att få en överblick i alla skeenden.
Vi måste kunna se bakåt för att se framåt – i stort som i smått.
Det vi glömmer eller har glömt, kan ibland ett annat öga registrera och få oss att minnas – kameraögat.

Läs mer...Caroline Färnström

På ena sidan alltid den andra

Klippan 230317
– Allt som finns i mitt huvud och hjärta, registreras och kan sedan hitta en plats i mina verk. Mitt konstnärskap bottnar i ett lustfyllt uttrycksbehov, en lek i färg och form, säger en pigg konstnär vid namn Caroline Färnström.
Lördagen 18 mars  bjuder  in till Caroline vernissage på sin utställning utställning ”Mellan oss” på Klippans konsthall.
Tittar man Carolines långa CV med en 45 årig yrkesverksamhet som konstnär i bagaget, tycks hennes sökande inom konstens gyllne ramar oavbrutet förnyas med nya kunskaper.

Läs mer...


Mariann Wikström, Årets kvinnliga företagare i Åstorps kommun, flankerad av Anette Andersson och centerns lokalordförande Annica Vink

Mariann Wikström – Årets kvinnliga företagare i Åstorps kommun

Kvidinge 230307
– När jag insåg att jorden under mig var lika stor som världen ovanför, öppnades en ny värld att utforska!

De orden myntades av Årets kvinnliga företagare i Åstorp – agronomie doktor Mariann Wikström, utsedd av kommunens Centerkvinnor och Centerpartiet.
Agro Plantarum AB, där Mariann är VD, startades 2012 med inriktning på forskning och utveckling, gällande sjukdomar och skadegörare i lantbruks- och trädgårdsgrödor. Tonvikten är lagd på spannmål.

Läs mer...Lis Kläpp

Tidlöst, balanserat i strålande kolorit

Munka Ljungby 230224
Energier, rytmer, klanger anas i Lis Kläpps spännande, slösande koloristiska bildvärld. Det är expressiva, abstrakta oljemålningar hon bjuder på, där berättande symboler i form av djur, träd eller människor håller i taktpinnen.
Färger, former och figurativa element lever i ett tidlöst, balanserat samspråk i en levande, mångfacetterad bildvärld, där det ljusa, positiva gärna hittar sin plats.

Läs mer...


PRESSRELEASE

Ritning över var Åstorps nya kommunhus ska ligga

Beslut fattat – här ska Åstorps kommun bygga nytt kommunhus

Åstorp 230209
Den 8 februari fattade kommunstyrelsen i Åstorp beslut om att kommunstyrelseförvaltningen ska ta fram ett konkret alternativ för ett nytt kommunhus på Björnekulla ås. När detta är gjort ska en beställning skrivas fram till kommunstyrelsen.

I det nya kommunhuset kommer stora delar av kommunstyrelseförvaltningens, bildningsförvaltningens, samhällsbyggnadskontorets och socialförvaltningens administrativa personal att ha sin arbetsplats. I huset kommer det också att finnas plats för politiska möten såsom kommunfullmäktige och samtliga nämnder.

Den tomt som är aktuell ligger i nära anslutning till det torg där den nya järnvägsbron kommer att ansluta. Det interna arbetet påbörjas inom kort och ett första steg kommer att vara att bestämma vilket arbetssätt kommunen ska ha framöver. I detta arbete kommer bland annat studiebesök att ske för att hämta inspiration. Därefter kommer arbetet med innehållet att påbörjas. Det kommer då att bildas olika delprojekt som kommer att involvera berörda förvaltningar.

I dagsläget sitter kommunens förvaltningar och tjänstemän utspridda i olika lokaler i Åstorp eftersom det nuvarande kommunhuset är för litet. Tidigare har frågan om att bygga om eller bygga på det nuvarande kommunhuset diskuterats, men beslutet landade så småningom i att ett nytt kommunhus behöver byggas. Kommunchef Jonas Jönsson ser stora möjligheter med det nya kommunhuset.

– Det blir en modern arbetsplats där vi samlar våra administrativa resurser. Att samla den administrativa personalen kommer innebära att vi blir mer effektiva. Det kommer även att underlätta samverkan på många sätt. De politiska sammanträdena får ändamålsenliga lokaler vilket i sin tur innebär att vi frigör befintliga lokaler såsom Kulturhuset Björnen och Arena Åstorp, samtidigt som det öppnar upp för möjligheter för annan verksamhet att husera i vårt nuvarande kommunhus framöver, säger han och fortsätter:

– Det känns roligt att vi vågar pröva nya vägar i Åstorp och jag tror att detta kommer att bli hur bra som helst. Björnekulla ås känns som helt rätt plats i och med närheten till stationsområdet och den centrala placeringen, så det känns jättepositivt på alla sätt och som ett viktigt steg framåt i kommunens utveckling.

Bakgrund till beslutet

Frågan om nytt kommunhus i Åstorp är något som diskuterats under många år. Utredningen av potentiella placeringar av nytt kommunhus började med ett tiotal olika platser. Efter den utredningen valde man att gå vidare med inventering av fyra av dessa platser, däribland Björnekulla ås. Kommunstyrelsen i Åstorp röstade igår ja till beslutet om att bygga det nya kommunhuset på Björnekulla ås, utöver majoritetsstyret (SD, M och KD) som alla röstade ja yrkade även Socialdemokraterna bifall till förslaget.

– Det känns mycket bra att vi landat i detta beslut med en så bred politisk majoritet. Björnekulla ås ligger ett stenkast ifrån järnvägsstationen och centrumkärnan, vilket gör det lättillgängligt för invånarna, inte minst när den nya järnvägsbron är på plats. Samtidigt kan vi samla personal från de olika förvaltningarna under ett och samma tak och i och med det underlätta det förvaltningsövergripande samarbetet vilket känns väldigt positivt, säger kommunstyrelseordförandens ordförande Peter Lindberg (SD).Johan Sundgren

Johan Sundgren –
en framgångsrik representant för dagens dokumentärfotografer

Klippan 230128
Fotot minns och påminner när minnet sviktar…
Det är ett av många kluriga citat som beskrivit vikten av fotots särställning i historien.
Att fånga ögonblicket, beröra och konstnärligt presentera resultatet är en på konstform som kan påverka våra sinnen och medvetandegöra vårt samhälle av idag. I stort som smått, idag, i morgon…

Läs mer...


PRESSRELEASE


Frida Wallin

Hon blir ny vd för
Björnekulla Fastighets AB

Åstorps kommuns fastighetsbolag Björnekulla Fastighets AB (BFAB) rekryterar Frida Wallin som ny vd. Frida kommer närmast från Höörs Fastighets AB där hon arbetat som projektchef. Hon tillträder som vd den 1 april 2023.

Läs mer...Vi gratulerar Åstorps kommun som
har bäst tillväxt i Skåne!

Läs mer här...Helena Backmark

Helena Backmark ställer ut tavlor och skulpturer med uråldrig sagokänsla

Klippan 221210
– I min konst vill jag dela med mig av mina naturupplevelser! Berätta vad naturen ger, gå på upptäcktsfärd, visa på närheten och kopplingen mellan människa, djur och natur och sedan sy ihop mina intryck till ett bildrum. Det säger Helena Backmark som ställer ut sina målningar i blandteknik på Klippans konsthall med vernissage lördagen 10 december.

Läs mer...Jörgen "Fotozon" Nilsson och Ulf Eriksson

Premiär på filmen om konstnären
Ulf Eriksson

Höganäs 221108
Det var premiär på Sagabiografen i Höganäs, en av landets äldsta biografer, torsdagen 8 december.
Mannen bakom dokumentärfilmen – Jörgen Fotozon Nilsson som nu satsar på film efter att under många år framgångsrikt varit verksam som stillbilds- och konstfotograf. Tidigare i år visades en uppskattad film om Krapperups slott i slottets museum.
Konstnären, poeten och livsnjutaren Ulf Eriksson porträtteras och berättar om sitt långa händelserika konstnärsliv i denna dokumentär.Linnea Ivinger

Linniv Art Gallery Klippan – öppet t.o.m söndag vecka 49

Klippan 221206
En liten elegant konstsalong lyser i kapp med juleljusen denna vecka på Storgatan i Klippan. Utställningen med vernissage 3 december pågår t.o.m. söndagen 11 december.
Linniv Art Gallery står det på dörren till galleriet som sedan i mars varit en secondhandbutik.
Men i juletid skall det till andra delikata bullar! Gärna oftare än så, tycker butiksföreståndaren Linnea Ivinger som affärsmässigt söker sig fram mellan sina gracer: musik, konst och design.

– Jag har bestämt mig för att göra det jag vill och tror på! Men i dagens läge bör man söka sig fram, gärna med comboverksamheter!

Linnea som är uppvuxen i ett kreativt hem har bl.a. tidigare varit vice ordförande i Klippans konstförening, jobbat med musik, arrangerat modevisningar och jobbat inom vården arbetar nu med det hon länge eftersträvat.

Det är ett inbjudande, stilfull salong med stora silverstakar, läckra montrar och väggar och några smakfullt ditsatta småbord som ersätter butikens utbud.
Ett flertal konstutövare har ändå gott om plats att komma till sin rätt.
Clownmålningar i akryl och skulpturer av Helena Henriksdotter dominerar på väggar och bord. Helena Henriksdotter, säger sig jobba på hobbynivå men är medlem i Konstnärsförbundet och har ett tiotal utställningar i bagaget.
Här presenteras bl.a. också kuddar med screentryck och akvareller av Anette Olin Gustafsson.
De vackra glasmontrarna glittrar av äkta och oäkta valörer samt designsmycken bidrar tillsammans med de tända ljusen till en stämningsfull julkänsla.Helena Henriksdotter


Lucas Nagel

Lucas Nagel möblerar om naturen i sina motiv och bilder

Ängelholm 221118
Målaren och skulptören Lucas Nagel vill ge oss nya perspektiv på naturens under och dess kopplingar till mänskligt liv.
Allt Lucas Nagel skapar har sitt ursprung i naturen som alltid varit hans inspiration och ledstjärna i den konstnärliga processen med måleri och skulptur. Nagel fotograferar, förvränger, förändrar i form och färg det till synes uppenbara i naturen, upptäcker nya strukturer, spår och detaljer. Objektet blir pånyttfött. Nya verkligheter uppstår.

Läs mer...Mycket folk i Kvidinge hembygdshall

Hantverks- och verksamhetsutställningar både här och där...

Kvidinge/Åstorp 221105
Nog är det både konstigt och onödigt att så många likartade evenemang så ofta kolliderar? Kommuner emellan, stadsdelar emellan…
Hur är det egentligen med den interna kommunikationen i kommunhusen och samarbetet med grannkommunerna?
Efter att år efter år ha stött på fenomenet är frågan berättigad.
Nu hände det igen. Hantverks- och verksamhetsutställning 3 oktober på Kvidinge Hembygdshall och Höstmässa med hantverk och verksamheter på Kulturhuset Björnen i Åstorp två dagar senare i dagarna två.
Merparten av arrangörerna och utställarna var inte medvetna om den andras existens.

Nåväl, allt såg ut att slå väl ut ändå. I Kvidinge var det trångt om saligheten, då det formligen vällde in intresserade. Hantverk i alla de former ligger Kvidingeborna varmt om hjärtat, ända sedan tiden då keramiken stod högt i kurs i byn. Fortfarande drejas och skulpteras det för fullt i stugorna. Även åstorparna hade fastnat i leran och stannat kvar. I Kvidinge ståtade Strögårds vävstugas produktion av bl.a. handdukar och mattor längst fram på scengolvet.
Men det var gott om andra textiler. Flinka fingrar hade lekt avancerat med virknålar och garn och skapat välgjorda, fantasifulla alster. Andra visade på hudvårdsprodukter, en tredje sålde tjänster och kristaller för själen. Och så naturligtvis glitter, tomtar, änglar och katter i skilda material och tekniker.
Kattmotiv stötte vi på även på höstmässan, vissa utskurna i glas.

Smycken , textiler – förkläden och tygväskor, träsnidade figurer och så naturligt vis keramikobjekt…


Från hantverksmässan i Åstorps kulturhusNina Korhonen

Nina Korhonen vill visa ett annat Kina, ta bort den politiska bilden och fotografera vanliga människor

Ängelholm 221022
En kinesisk kista hemma hos hennes farfar som gjort många resor i Kina satte fart på finlandsfödda fotografen Nina Korhonens upptäckariver och nyfikenhet redan som barn. Från 2004 till 2016 gjorde Nina som då redan var etablerad fotograf med ett flertal fotoböcker och lika många utmärkelser i bagaget, nio resor till Kina.

Läs mer...Kvidingekonstnären Lie Svennbecks vernissage i Atriet på Klippans bibliotek

Klippan 221008
”Innanför Utanför i mitt Grannskap” kallar Kvidingekonstnären Lie Svennbeck sin utställning/installation. Vernissage i Atriet, den lilla konsthallen i Klippans bibliotek lördagen 8 oktober.
Äntligen en konstnär som jobbat platsspecifikt och använt den frodiga grönskan i rummet som scenografi och förstärkning av sina målningar för en inspirerande helhet!
Avlånga målningar med träramar över och under dukarna med säreget stämningsfulla naturmotiv med personligt uttryck, ligger halvt gömda bland grönskan. Andra målningar är fritt exponerade. Träbitar tittar fram bland grenarna, likaså målarredskap som trasor.

Konst och natur blir ett.

Lie har tecknat ned sina egna tankar om projektet, frågeställningar och lyriska reflektioner om Moder jord och dess framtid.

– Landskapets fyrtio nyanser av grönt skiftande till gyllenockra och brun mylla och så det härliga stilla buffliga vinter landskapet…

Räknar tiden. Årsringar i mig…

– Jag förlänger min sommartid och flyttar det stora vardagsrummet hit!

Lies verbala förmåga tog sig på vernissagedagen även uttryck i de texter som hon skrivit till Freddy&BOA:s mjuka, sköna låtar som framfördes som ett mysigt extra tillskott på vernissagedagen.

Lie Svennbecks Installation/utställningen ”Innanför Utanför mitt Grannskap” pågår t.o.m. 20 november. Öppettider desamma som Klippans bibliotek. 
Presentation av Åstorps Arena och näringslivsmöte i den nya cafeterian

Åstorp 220929
Åstorps kommuns näringslivsutvecklare, Susann Cardell hade bjudit in företagare fritidsfolk och tjänstemän till visning av den nya Arenan som bl.a. rymmer två stora hallar och en mindre. Det är förberett för externa evenemnang med ett skyddsgolv som täcker den sammanlagda ytan av båda de stora hallarna, berättar Bengt Nordén som guidade dagens besökare, en skara på 60-70 pers.
Läktarna rymmer 1100 platser.
I första hand ska idrothallen användas för badminton, handboll och innebandy samt på dagtid av Björnekullakolans och Rågenskolans elever.
Anläggningen innehåller också sex konferensrum, fyra större och två mindre.
En fräsch cafeteria med supermodernt kök intogs dagen till ära av Systrarna Buffé som vanligtvis håller till på Tingvalla.
Ronny Sandberg, kulturstyrelsens ordf, ordade lite om valet och dess betydelse för Åstorp. Andra talare var kommunchefen Jonas Jönsson, Susann och representant för ALMI.

– Jag har packat ner mitt kontor, då jag inte vet om jag får sitta kvar eller lämna om några veckor då allt beräknas blir klart, säger en bekymrad Ronny Sandberg.Natalia Johansson

Varje stad har en egen själ

Mjöhult 220923
Experimentlustan och fantasin tycks fortfarande brinna med samma starka låga hos konstnären Natalia Johansson vars konst många i Nordvästskåne stiftat bekantskap med det senaste decenniet på olika gallerier bl.a. i Klippans konsthall.
Den 24 september ställer Natalia Johansson ut på Galleri Oscar i Mjöhult.

Läs mer...Fr.v. P-O Carlson, Bengt Johansson,Britt-Marie Hellberg, Roger Ragnarsson, Karin Björk Hernandez, Ingrid Svensson och Marie Munke

Vem tror du att du är?
Kulturdag i Klippan 1 oktober

Klippan 220922
Vem är jag? Intresset för släktforskning och hembygdshistoria, sökandet efter rötter i en rotlös, otrygg värld, ser ut att öka i takt med inflationen. Långkörare som TV-programmen ”Vem tror du att du är eller ”Det sitter i väggarna” är populärare än någonsin.
På Kulturdagen i Klippan 1 oktober ligger också fokus på både hembygd och släktforskning.

Läs mer...Arkivbilder från tidigare utställningar

Stor konst- och designutställning på
Spritans Kulturnatt och "Made in Skåne"

Ödåkra 220916
Snapsen Ödåkra taffel Aqvavit var känd för sin utsökta kryddblandning.
Liknande smakfullt kryddade förädling har hänt de senaste fem åren på Spritan nu med fokus på stärkande kultur, inte starka drycker.

Gammalt möter nytt.
Inte för inte är det en konstnär och entreprenör, Andreas Wargenbrandt som förvandlat och förädlat den gamla spritfabriken till ett levande kulturcentrum.

Närmast på Spritans - Ödåkra Spritfabriks evenemangskalender, står Kulturnatten.
Under Kulturnatten öppnas en konstutställning ”Made in Skåne”. Tjugotre konstnärer presenterar sina bild- och designverk i den storslagna konsthallen på 1000 kvm. Merparten av konstnärerna kommer från Nordvästskåne. Här bjuds det på såväl måleri, foto och skulptur som keramik, blandteknik och textil.

I designavdelningen syns bl.a. designern och kungl.hovleverantören Anders Ölund och formgivaren Anna R Kinnman för att nämna några av de namnkunniga i den spännande mixen konstnärer.

Vernissage 24 september kl. 19 – 01.
Utställningen ”Made in Skåne” pågår t.o.m. 2 oktober.

Ödåkra konsthall är i sig ett udda konstverk med de dess pelargångar som för tanken till såväl hangarer och kyrkorum. Konst, design, mat och dryck, livemusik och hygge under samma tak bidrar till en upplevelse över det vanliga.
Flertalet aktörer inom shopping och fika på Spritan kommer att ha öppet på Kulturnatten.Samarbetspartners:
Helsingborgs stad, Art Öresund och Spritfabriken Ödåkra.Lone Larsen

Lone Larsen tillbaka på
Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 220908
Hon är van att breda ut sig - konstnären, skulptrisen, förläsaren och projektledaren Lone Larsen.
Lone arbetar ofta med storslagna gestaltningar i det offentliga rummet, där bl.a. skulpturer, likt jäsande degar i imploderade kroppsformer, hittat sin plats.
I Stockholm, Wanås, Island, Helsingborg för att nämna några…
Lone Larsen är rikt representerad och har en mängd utmärkelser och stipendier i bagaget.

Läs mer...Ingela Svensson

Ingela Svensson först ut på Höstsäsongen i Klippans konsthall

Ängelholm 220901
Vad kan man göra med en träbit?
Är konstnären Ingela Svensson i farten kan det hända mycket.
På såväl björk, plywood som MDFplatta men även i på linoleum och textil gör Ingela spännande, oväntade konstnärliga, avskalade avtryck i hennes grafiska arbete. I Klippans konsthall med vernissage lördagen 3 september ställer Ingela Svensson ut grafik på textil, trä och papper samt inte minst teckningar som har ett naturligt fokus i hennes breda arbetsprocess.

Läs mer...


Hans Frode

Neon och origami i Krapperups konsthall

Krapperup 220811
Neon och origami på Krapperups konsthall Krapperups konsthall har i dagarna förvandlats till en boning med japanskdoftande tempelkänsla, fylld av symboler och japansk livsfilosofi. En lång allé, livets stig?, flankerad av ett sextiotal utsökta klädnader s.k. oribobälten inbjuder besökaren till fortsatt upplevelserik vandring. Det är New Yorkbaserade paret Tokiko och Hans Frode som ställer ut origami och neonlysande bildrum under titeln ”Made in Japan”. Den unika Oribosamlingen är inköpt av paret från en nedlagd fabrik.

Läs mer...Malte Hultgren

Symbolrik utställning på Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 220804
Nu är det återigen ungt, friskt konstnärsblod på Galleri Skelderhus – det lilla galleriet i Munka Ljungby som gärna ger unga, nyexaminerade konstnärer en chans att få exponera sina verk. En sådan är Malte Hultgren som efter studier på Munka Ljungby konstskola och kandidatexamen på Gerrit Rieveld Academie i Amsterdam nu gör sin första separatutställning.

– Mitt måleri är alltid tankebaserat. Jag planerar mitt måleri, blandar och bygger upp rummet in i huvudet bit för bit till ett enda verk. Mina bildrum kallar jag för målningar, trots att de inte är det i ordets rätta bemärkelse, då jag jobbar med olika tekniker. Här har jag använt olika trycktekniker bl.a. screentryck i det största verket där jag bl.a. har foto som delkomponenter. Mitt utforskande av tekniker föder hela tiden nya idéer.
Denna utställning eller installation som jag hellre vill kalla den, har jag gett titeln Mekaniskt partnerskap.

Malte berättar att han medvetet tar bort det typiskt mänskliga i människors yttre framtoning. Alla hans figurer, liknande skolplanscher i stora tryck på duk och papper, saknar ögon och uttryck. I hans små skulpturer går han ett steg längre. De är modellerade digitalt som små stolar.

– Jag jobbar symboliskt, ofta humoristiskt och gärna med människan som symbol. Magin i människors ansikte tar kraft. Utan dem blir vi mer uppmärksamma på annat och skapar bättre jämvikt, säger Malte och börjar tillsammans med Skelderhus` Harald Hjärne bygga upp installationen där bl.a. rundstavar ska lyfta och presentera vissa verk.

Vernissage på Galleri Skelderhus med Klenodbutiken lördagen den 6 augusti kl. 13 – 16. Utställningen pågår t.o.m. den 4 september.

Kvidinge Hembygdshalls Torsdagskvällar
inleder med Bagdad Café Band

Kvidinge 240208
Att leta vårtecken i skyn i bistert vinterklimat känns knappast lönande.
Det är i stället de små detaljerna i vår vardag som visar vägen.
I lilla Kvidinge är det Kvidinge hembygdshalls torsdagskvällar ett årligt bevis på att våren snart sätter fart. Den aktiva hembygdsföreningen är alltid först på plan vad gäller evenemang.
Torsdagen 8 februari gästade Bagdad Café Band hembygdshallen, där en stor skara countryfrälsta skånska "lantisar" bänkade sig.
Det var en garvad trio musiker från olika musikaliska konstellationer som bildat bandet ett musikprojekt.
Sedan ett par år tillbaka är huvudinriktningen country och blue grass med inslag av evergreens. Glädje och smärta.. Som livet självt…
Namnet Bagdad café Band kommer från filmen med samma namn –  med en story som bevisar  att Ingenting är omöjligt.
En skön tanke i dessa tider…

Nästa Torsdagskväll på Kvidinge hembygdshall sker den 7 mars, då den populäre gossopranen August Fohlin håller konsert. Drönarfoto: Tomas Montelius

Kulturhuset Björnen i Åstorp fyller 20 år

Pressrelease från Åstorps kommun
Musikriket är en musikalisk turnéserie som aldrig stannar och i samband med att Kulturhuset
Björnen fyller 20 år i år så vill vi fira lite extra! Och vad passar bättre än att fylla jubileumsåret Kulturhuset Björnen med nya musikaliska upplevelser. Biljetterna säljs via Tickster, på medborgarkontoret och på plats i dörren innan samtliga konserter. Vi säljer även fika i samband med flera av konserterna.

Först ut är visartisten och den fyrfaldiga grammisbelönade sångerskan Sofia Karlsson och
kammarorkestern Musica Vitae, två storheter som har en lång historia av musikaliska samarbeten. Christian Sundewall, biträdande orkesterchef, ser fram emot turnén och den musikaliska mixen:

– Vi som kammarorkester ska spela allt från nyskriven konstmusik, till jazz och folkmusik. Det är något som uppskattas av både musiker och publik. Det här ska bli superroligt!

Se nedan för årets artister:
Sofia Karlsson och Musica Vitae 10 mars 2024 på Kulturhuset Björnen i Åstorp kl 16.00
En av Sveriges nu levande främsta vissångerskor möter kammarensemble i toppklass och ljuv musik uppstår. Sofia Karlssons fantastiska röst och förmåga att genom sin sång kunna berätta en historia kommer att ge en upplevelse utöver det vanliga.

Justina Auskelyte och Johan Bridger 17 april 2024 på Kulturhuset Björnen i Åstorp kl 19.00
Duon Justina Auskelyte & Johan Bridger blandar virtuos violin och magisk marimba. Justina Auskelyte, född i Litauen och baserad i Skåne, har bland annat tagit examen från anrika Julliard School i New York. Hon anses vara en av de mest spännande lovande unga musikerna från Litauen. Johan Bridger har spelat på världens stora scener och samarbetat med internationellt hyllade artister.

Kristin Amparo – Amparoz 12 september på Kvidinge Hembygdshall kl 19.00 (observera platsen!) Välkända sångerskan Kristin Amparo tillsammans med Carl Bagge och Martin Höper. Kristin har medverkat i Så ska det låta, Melodifestivalen och i Allsång på Skansen. Kristin blandar friskt med hip- hop, punk och pop, men mest är det jazz och soul som gäller, ibland med inspiration från födelselandet Colombia.

Ebo Krdum trio 10 november på Kulturhuset Björnen i Åstorp kl 16.00
Grammisvinnare och kompositör. Hyllad av publik och kritiker. Nu kommer denna världsartist till en scen nära dig! Artisten och låtskrivaren Ebo Krdum växte upp i Sudan, och startade sin musikaliska bana genom att bygga sina egna instrument och sedan lära sig spela på dem. Sedan 2010 har han haft Sverige som sin bas och har varit aktiv som liveartist med en rad olika projekt. 2022 nominerades han till Dagens Nyheters kulturpris, nominerades till Nordiska Rådets Kulturpris och hamnade på Songlines lista ”Best of the World.
Ebo Krdum kommer nu till Åstorp och avslutar årets turné tillsammans med musikerna SugarRay Napunyi och Keba Jobatéh.

Kontakt Kultursamordnare Åstorp:
Anna Dror, anna.dror@edu.astorp.se och Chantal Kronberg-PusnikNågra av de deltagande utställarna. Fr.v. Lie Svennbeck, Ingrid Celin, Sakiba Sijaric och
Elna Bengtsson

Åstorps Arena – Ett bra komplement till konsthallen i biblioteket

Åstorp 231208
Alla med anknytning till Åstorp var välkomna att medverka i denna utställning, yrkesverksamma konstnärer såväl som amatörer.
Tjugo stycken personer antogs och medverkar i  den mångsidiga utställningen som bjuder på många olika uttryckssätt och tekniker.

Medverkande, alla med anknytning till Åstorps komun:
Marianne Somming, Rehn Sven Persson, Ann Sophie Nymberg, Anna-Karin Persson, Elisabeth Ahlberg, ,Ida Prisell, Ingrid Celin, Alice Stephan, Daria Kotsar, Marta Andertun Thomasson, Ruth Andertun Thomasson, Lie Svennbeck, Sakiba Sijaric, Kristoffer Granat, Elna Bengtsson, Danil Astafjevs, Tatjana Astafjeva, Cristina Gargård, Christer Öhrn och Lisbeth Jönsson.

Julutställningen pågår till den 11 januari 2024.
Öppet måndag– fredag kl. 8.00 till 14.00. Stängt röda dagar.


Välbesökt vernissage på Helsingborgs konstförenings julutställning i Karantänen

Helsingborg 231202
100 konstverk fyller väggarna på Karantänen intill Gröningen i Norra hamnen i Helsingborg.
Helsingborgs konstförening bjöd in 50 konstnärer att ställa ut vardera 2-4 konstverk, beroende på dess storlek. Det blev en lyckad kompott av måleri i olja eller akryl, teckning, skulptur, textil och fotokonst. Lokalen fylldes snabbt av såväl medverkande konstnärer som nyfikna besökare. Utställningen kan ses på tider som annonsen härunder förkunnar...Framtidens kulturbärare sprider
glädje i konsthallen

Åstorp 231130
– Alldeles underbart, sade Askungen om den kreation som mössen skapade till hennes bal. De lovorden stämmer perfekt på Kulturskolans utställning i Konsthallen på Åstorps bibliotek. Sju till tolvåringar har under konstnären/konstpedagogen Gertrud Alfredssons ledning skapat en berörande, fantasifull utställning med hopp för framtiden.

Alla har jobbat under temat: Skymningsland men även andra projekt under året har hittat hit. Över tjugo stycken konstelever har gemensamt arbetat fram bildverk eller skulpturer medan andra har jobbat solo mot samma målsättning.
Mitt på golvet står en piedestal full av klurigt, lurigt blänkande lergods.

Meterstora bildverk på masonit, grundmålade av dem själva är fyllda med målade eller utklippta gestalter. De är förvånansvärt rena och balanserade i sin underbara fantasifullhet. En målning är så välgjord och nyskapande att det borde passa Liljevalchs konsthall i smaken!  

Andra har hållit sig till ivrigt berättande teckningar bl.a. om en räv som hotar katter.  En del som älskar att klippa har förgyllt målningar bl.a. med fjärilar av papper. Vissa av de mindre målningarna bär på den mystik, som de flesta i den åldern älskar.

Det är svårt att inte bli berörd, ett eftersträvat epitet bland konstproffs.
Alla medverkandes namn finns tillgängligt under utställningen som pågår till januari 2024.

 Vi får hoppas att kulturskolan får fortsätta att leva och blomma i landets 287 kommuner, i Åstorp inom sång, teater, musikinstrument, konst och musikyoga. De behövs – idag mer än någonsin.Konsthallens Christina Andersson och Katarina Gill ställer iordning det sista tillsammans med utställaren Eva Nilsson Berglind från Formargruppen

Julljusen glimmar i Krapperups konsthall

Krapperup 231124
Ta fram ljuset som vilar i mörkret är i dubbel bemärkelse det klokaste vi kan göra! Som symbol för tro, kärlek och hopp är ljuset oslagbar, framför allt i jultid, när våld och krig hotande härjar i vår närhet.

Det känns helt rätt att Krapperups Konsthall nu återupptar en nygammal tradition – ljusfest i jultider!

Läs mer...Eva Larsson

Eva Larsson visar stilrena geometriska labyrinter i spännande omloppsbanor

Ängelholm 231110
Ett konstverk som är dekorativt kan det samtidigt ge ett meningsfullt eller tankeväckande budskap?

Konstnär Eva Larsson, utbildad på Kungliga KonstAcademien i Köpenhamn har länge jobbat med den frågeställningen.
Med uppmärksamma utställningar under årens lopp på bl.a. Malmö konstmuseum, Louisiana, Arken och Lunds konsthall är det nu dags för Galleri Moment i Ängelholm.

Här har hon skapat ett rum för reflektion under titeln ”Tankens geografi”.
Ett par skulpturer i valnötsform står symbol för vår hjärna.
Hur ser det ut i vår hjärna? Finns det en tankens kraft som kan försätta berg, eller?

Hon visar här vår hjärna, registrerade som i kartor med städer, robotar, strålmönster från kosmos, kretskort…
Det är skickligt utförda estetiska, tankeväckande målningar i lekfull geometri, där var och en kan hitta sitt.

Det stilrent minimalistiska möter de geometriska labyrinterna i spännande omloppsbanor.
Vackert och tänkvärt av en erfaren konstnär, tidigare känd för det feministiska projektet Bob Smith.

Eva Larssons utställning ”Tankens geografi” har vernissage lördagen den 11 november och pågår t.o.m. 5 januari 2024.
Vernissage 11 november kl 11-14

Delar av Munkaeleverna som ställer ut på Galleri Moment

UFO:n gästar Galleri Moment

Ängelholm 231026
Det är alltid lika roligt att se vad Munka Ljungbys konstskoleelever hittar på! Det finns en smittsam kreativ energi och framåtanda hos dessa elever, år efter år!
Vi tog oss en snabbtitt på två årselevernas utställning kring temat UF0 på Galleri Moment inför den kommande kulturveckan med start den 27 oktober.

De sjutton utställarna var då i febril aktivitet med hängningen och sökande efter rätt podier för lergods och specifika objekt. De flesta tekniker syntes representerade. Kreativiteten tycktes flöda i såväl textila, roliga gestalter som i träobjekt och målningar.

På en vägg såg vi bl.a. ett udda, spännande verk med papiermaché komponenter klättrande på ett nät. En krälande utomjordig med dolt ansikte i monumental format, tillverkat i trä med papperslindningar, fick oss sedan att tvärstanna. Det var en mångtydigt, smart skulptur av Raffafay Abrar.

Papperslös kallade han den. Det var som utomjordingar han och hans familj kände sig som nysvenskar!

Ena anna spännande nyskapande idé på temat var en installation av Markus Solälv. Han hade fyllt en hel vägg med gamla landskapsmålningar som han hittat på loppisar och lagt in dolda eller tydllga ingrepp av utomjordiska härjningar över eller under jord.

Det tycks bli en bli en omtumlande, spännande och nytänkande utställning som väntar på Galleri Moment – en utställning för hela familjen, även de allra yngsta!Sköna bilder under ytan

Havets andetag – Joanna Holmgren ställer ut i Klippans konsthall

Klippan 231020
Nya sköna världar öppnas när kreativa fotokonstnären Joanna Holmgren gör eleganta, säkra djupdyk i den tysta världen under ytan. Tidlöst svävar vackra kvinnor i viktlös koreografi, likt undervattensälvor i vajande lyriskt sköna undervattensmiljöer. I ett av motiven ser regulatorn ut som en mikrofon och kvinnan som en sångerska under vatten. I andra verk bär modellerna glamorösa aftonkläder.

Läs mer...Fr.v. en av Page 28:s grundare Ebba Sandin Sundqvist, Magnus Ragnvid och
kultur- och fritidschefen Arne Amrén

Page 28 – 2023 års pristagare i fotografen Magnus Ragnvids stiftelse

Klippan 231013
Gränsland heter den spännande och suggestiva utställning av Olof Behrens som breder ut sig i Klippans konsthall. Ett passande namn även vid stipendieutdelningen av Klippansonen och fotografen Magnus Ragnvids insamlingsstiftelse som gick av stapeln fredagen 13 oktober! 

Det är en behjärtansvärd och starkt behövlig stiftelse, till hjälp, stöd och uppmärksamhet för unga kreativa HBTQI+personer, verksamma inom olika kulturyttringar som konst och musik.

Många kategorier tycker sig bo i ett gränsland utan egentlig tillhörighet, som känner sig utelämnade, ensamma och har svårt att göra sina röster hörda.
En särdeles viktig sådan är det unga regnbågsfolket och dess speciella behov i en skrämmande konservativ värld.

Det var gott om folk som minglade och dinglade med alkoholfri champagne i väntan på prisceremonin.
Detta stiftelsens andra år sökte 22 stycken det eftertraktade årliga stipendiet på 25 000 kronor. Projektet skall vara unikt och pengarna skall gå där de gör nytta är en av kriterierna.

I år var det Malmöbaserade Page 28, dess mötesplats/bokhandel som fick äran att mottaga de 25 000 kronorna. Den representerades av en av Page 28:s grundare Ebba Sandin Sundqvist som jobbar tillsammans med Page 28:s andra entreprenör Lou Mattel. Samt en stor mängd volontärer inte att förglömma…

– Vår mötesplats har gjort stor skillnad. Nu har vi ett sammanhang och en samhörighet. När det är jobbigt har vi likasinnade som lyssnar och förstår. Vi måste få spy ut vår ångest, få uttrycka oss!

Vår vision är ett tryggt queerhouse, där olika konst- och kulturverksamheter tar plats under samma tak, berättade Ebba.

På plats denna dag var, förutom den prominenta stiftelsestyrelsen,  representerad av namnkunniga Emma och Henrik Zetterberg, Mariette Hansson samt kultur- och fritidschefen Arne Amrén och en representant för svenska kyrkan. Det var glada, stolta  och positiva tongångar för Magnus Ragnvids stiftelse och stipendiaten Page 28:s lyckosamma arbete.  

– Kan man göra världen lite bättre, ge alla en chans att höra och synas, sopa bort hindren och försöka ge grogrund till drömmar är det fantastiskt. Page 28 ger framtidstro och det är precis det vi behöver nu i en värld full av hotande svarta moln, sade kommunens Arne Amrén som tillsammans med Klippans konsthall och Svenska kyrkan stod för evenemanget. 


I publiken syntes delar av stiftelsens namnkunniga styrelse – Emma och Henrik Zetterberg och Mariette Hansson.Quilty i Kvidinge hembygdshall

Efterlängtat besök i Kvidinge hembygdshall
vid höstens första torsdagskväll


Kvidinge 230921
Även om det blommar i trädgårdarna vet man att hösten är i antågande när torsdagskvällarna i Kvidinge hembygdshall sätter fart efter sommaruppehållet.
Först på plan är den ständigt efterlängtade Quiltykonserten. Få svenska band inom den irländska folkmusiken har hållit ställningarna som Quilty som firar trettioårsjubileum i år.

Läs mer...Samaneh Roghani

Vernissage på Champions of Freedom på Åstorps kulturfredag

Åstorp 230914
Våldsbrottet mot den 22-åriga iranska kvinnan Mahsa Amini som torterades till döds för att hon bar huvudschalen fel, skakade och förfasade en hel värld förra året.
Kvinnokampen för rättvisa i ett reaktionärt samhälle som Iran, där mäns maktutövning mot kvinnor är så genomgripande  att varje rörelse och tanke kringskärs av censur och förbud, är aktiv och stark.  Drivkraften är stor i deras strävan efter j jämställhet, mänskliga rättigheter och att få bestämma över sin egen kropp men vi hör mycket lite av deras kamp. 

Läs mer...Vid denna station gavs en försmak av hur det känns att hamna upp-och-ner i en dikeskörning ellr vid en frontalkrock. Allt i nykterhetens tecken.

STCC Newsrace på Ring Knutstorp – en folkfest av format i ur och skur

Kågeröd 230902
Ett fyrtiotal utställare kantade paradgatan där besökarna kunde prova på olika aktiviteter.
1200 skolungdomar hade inbjudits till evenemanget varav ett tusental bussades till Knutstorp från såväl Helsingborg som andra orter.
Tanken var att intressera ungdomarna för olika teknikyrken. På plats fanns många prova-på-stationer. Däckbyten på en racerbil t.ex. Proffsen byter fyra däck på drygt två sekunder.
På en pelare vid Däckteamet satt resultatet av ungdomarnas försök… Bäst vid vårt besök var Emil  med sitt bästa – 27,18 sekunder för ett däck!

Läs mer...Maria Montelius Grifo´ och Karin Müller Lindberg

Akvarellutställning och workshop
på Galleri Oscar


Mjöhult 230827
Akvarellens magiska flöde upptar Galleri Oscars väggar i en utställning med vernissage 26 augusti och pågår t.o.m. 10 september.
Utställare är konstnären Karin Müller Lindberg och galleristen/konstnären Maria Montelius Grifo´ som nu bjuder in till en workshop i akvarell 3 september.
”Måla akvarellmed oss” är en workshop öppen för alla - såväl för den som aldrig provat på akvarellmålning som den professionella konstnären. Inga förkunskaper krävs.
Handledare är Karin Müller Lindberg, en välkänd inspiratör med mångårig pedagogisk erfarenhet.

– Det enklaste stråket är alltid den svåraste, säger Karin och betonar vikten av skaparglädje och gemenskap.

För vidare information eller anmälning till kursen: maila konstforeningen@gallerioscar.se


Karin Müller Lindberg
Maria Montelius Grifo´
ANNONSKristina Nilsson och Tomas Andersson på besök hos Hanne Jønsson

Öppna ateljéer två halvöar 2023

NV-Skåne 239805
Regnrusk och håglösa långväga gäster därhemma…
Öppna era inre fönster och släpp in naturens och kreativitetens blomster, kika in i ateljéer och verkstäder i bygden!
Besök ”Öppna ateljéer” kulturevenemanget på Bjäre och Kullahalvön 4 augusti – 6 augusti mellan 12 – 18!
En samlingsutställning med de över trettio medverkande konstnärerna finns på Krapperups musikhall.
Där kan ni välja och vraka vilka av de aktiva utvalda konstnärerna i Höganäs, Båstads, Ängelholms kommuner ni vill göra ett besök hos.
De flesta konstformer är representerade som måleri, installation, foto, film, skulptur, keramik, grafik, glas och smycken.
I varje kommun finns det en konstnär som jobbar med installationer.

I Ängelholm hittade vi Rita Winde som jobbade under temat Tänk om… - en titel i texter och installationer i träd som bör få besökare att interagera och skapa diskussioner .

Inne i city var konstnären Hanne Jönsson i glatt samspråk med besökare som var intresserade att veta mera om Hannes målningar och skulpturer.


Rita WindeRetrospektiv Lars Vilksutställning, Simon Arne och Kullakonstnärerna i Blå Hallen

Höganäs 230720
Höganäs moderna attraktion Blå hallen med dess över 3000 kvm stora yta enbart på bottenplanet, är skapad för att fyllas med events och utställningar. Förhoppningen är att Blå hallen skall verka som ett kulturellt nav för kreativa möten.

Fredagen den 21 juli slår man upp portarna för sommarens evenemang.

Äntligen ges nu en retrospektiv utställning av konstnären Lars Vilks - en konstnär som var så mycket mer än rondellhundar och Nimis. En folkkär konstnär och teoretiker som lyckades vara både provocerande och folkkär. Han skrev artiklar och böcker, föreläste för konststudenter och konstföreningar .

För första gången presenteras här verk från hela hans produktion, hundratals verk som sällan eller aldrig tidigare visats offentligt.

Denna retrospektiva utställning har målsättningen att synligggöra nya perspektiv av Lars Vilks konstnärskap, bredda och fördjupa bilden av hans livsverk. Hans rondellhundar finns dock inte med.
För som han själv deklarerade: Konsten är inte fri.

Lars Vilks retrospektiva utställning med vernissage 21 juli pågår t.o.m. 6 augusti.

Men det är fler än Lars Vilks som har vernissage 21 juli.

I det stora utbudet i Blå Hallens sommarutställning hittade vi också höganäskonstnären Simon Arne som ockuperade en hel långvägg.

Även Kullakonstnärerna ställer ut i Blå Hallen
Kullakonstnärerna visar här sitt breda kunnande i bild, glas, skulptur och grafik
21, 22 och 23 juli.

Det ser ut att bli en inspirerande och spännande sommaröppning på Blå Hallen.


Tre av Kullakonstnärerna som hjälpte till med hängningen. Fr.v. Inga Modén, Maria Montelius-Grifo´ och Gunnar Nilmén
Årets allsångspremiär regnade inne!

Åstorp 230713
Många hade sett fram emot allsångspremiären på torget som vanligtvis fylls med glada allsångare. Men tyvärr fick evenemanget flyttas in i Kulturhuset.
En bråkdel av det vanliga publikantalet tog plats framför scenen som intogs av bjuvsbaserade Retro Band. Det började lite försiktigt med "Leva Livet" tätt följt av Sven Ingvars och Siw Malmkvistlåtar, Michelangelo av Björn Skifs och Änglahund av Hasse Andersson. Sedan följde en rad andra kända musikaliska örhängen som publiken förtjust hängde med på.


Sångarglädjen tog fart efter de första låtarnaÅse Ulvtorp och Lucie Rääf

Less is more när Åse Ulvtorp och Lucie Rääf intar Galleri Oscar

Mjöhult 230630
Less is more på Galleri Oscar I Mjöhult när två halländska konstnärer gästar galleriet. Vernissage lördagen 1 juli.
Det råder en stämningsfull, tidlös ro och skönhet när Åse Ulvtorp och Lucie Rääf med vana professionella händer skalat bort allt görligt, möjligt och omöjligt i det mysiga galleriet och låter konsten tala och komma till sin rätt.

Läs mer...13-åriga Sigrid Jönsson Pihl från Malmö

"Unga&Stolta" – Årets sommarutställning i Klippans konsthall

Klippan 230629
Unga&stolta är titeln på årets sommarutställning i Klippans konsthall.
Det är en utmärkt titel för detta unga förhoppningsfulla gäng på dessa sju kreativa, unga lokala eller regionala konstutövare.
Initiativet att bjuda in unga kreativa förmågor 13-26 är är mer än lovvärt. Hur många talangfulla som brunnit för sin konst har inte gett upp sina drömmar, då de inte fått gehör, utbildning eller minsta chans på vägen?
Mentorer och bra lärare och utställningsmöjligheter kan sätta fart på både självförtroende och kreativitet, få unga att våga gå vidare.
Det är en befriande rak, ärlig utställning utan skygglappar och falsk förljugenhet.
HBTQ- personer berättar om sina svårigheter, en del om sin livsångest medan andra hoppas tro och framtidshopp i bildverk eller skulptur.
Att så många unga i Klippan, Bjuv, Hässleholm, Kristianstad och Malmö var så talangfulla och på bettet skapar hopp för framtiden! 

I ”Unga & stolta ”utställningen med vernissage 28 juni,  medverkar: Elsa Fribyter, Max Fridén, Alexandra Ingheden, Sigrid Jönsson Pihl, Miranda Lundberg och Lulu Staaf.

Utställningen pågår hela sommaren t.o.m. 28 augusti.


Mycket publik på vernissagenKvidinge Hembygdsförening är ute i god tid och klär midsommarstången

En gång är en gång – Två gånger är
början på en tradition

Kvidinge 230623
De hade blommor i sitt hår…
Midsommarfirarna i Kvidinge hade jobbat hårt för att binda vackra kransar till såväl midsommarstång som hårprydnader till festen utanför Kvidinge hembygdshall. För andra gången arrangerade Kvidinge hembygdsförening ett midsommarfirande med bykänsla och gemenskap.

Läs mer...Jan och Maj-Britt Gottfridsson från Ängelholm med sin läckra Citroën CV2

Söderåsrallyt 2023 tangerade förra årets deltagarantal – 200 ekipage

Åstorp 230610
Söderåsrallyt 2023 genomfördes i strålande solsken med 200 deltagare från nära och långt bort. Bland annat glänste flera danska fordon bland de deltagande ekipagen.
Det var inte mycket som skilde sig från förra årets evenemang. Här stoltserade stora, vräkiga amerikanare tillsammans med småbilar som Renault 4CV och Citroën CV2.

Läs mer...Prisutdelare Pernilla Olsson och kulturpristagaren Astrid Göransson

Nationaldagen i Åstorp med mingel, kulturpris och kulturstipendier

Åstorp 230606
Visst har vi svenskar mycket att fira!
Sverige är inte bara sill, köttbullar, Abba och ikea.
Vi lever i ett fritt, förhållandevis tryggt land med demokrati, rättvistänk och jämställhet i fokus. Men vi måste fortsätta  att jobba och förbättra våra stabila byggstenar och inte ta något för givet. Det resonemanget tog också med rätta kommunstyrelsens ordförande Peter Lindberg i Åstorp fasta på vid invigningstalet i Perslund på Nationaldagen den 6 juni.

Läs mer...Fr.v. Katriona S W Persson, Anna Rydén Vestling, Gun Kling, Theo Vestling, ordf i KKV Nordvästskåne Gunnar Nilmén och invigningstalare Heidi Zentio

KKV hyllar Ängelholm i temautställning

Ängelholm 230530
Genom staden rinner en å ”är temat på KKV:s nya utställning med vernissage den 30 maj på Kronohäktet i Ängelholm. Historiskt sett är det ju vatten som fått människor att bosätta sig där och bilda byar eller städer. Så egentligen kan man vända på begreppet och säga att runt den slingrande ån bildades en stad. Eller varför inte göra en metafor och se ån  som livspulsen i människokroppen?

Läs mer...


Verk av Gun KlingS Camilla Boström

Energi injection i Krapperups konsthall

Krapperup 230512
Boosta själen, fyll på det dammiga förråden med förnyad livsglädje och inspiration på Krapperups konsthall!
Lördag 13 maj är det vernissage på utställningen ”Energi injection” där paret S Camilla Boström/SCEB och Jonathan Josefsson/Ollie med explosiv lust, yrkesskicklighet och experimentella tankebanor skapar vibrerande energi i konsthallen.

Läs mer...


Jonathan JosefssonTovad bild på rostig plåt av Gunda Hellmouth Montelius och
silversmide av Olle Hellmouth

Minnesutställning för konstnärsparet Gunda Hellmouth Montelius och Olle Hellmouth

Mjöhult 230430
Textil och silver lyfter och ”gifter sig” naturligt med varandra, såväl hemmavid som i de stora salongerna och gallerierna. Gifta var också konstnärparet, textilaren och målaren Gunda Hellmouth Montelius 1926– 2019 och silversmeden Olle Hellmouth 1921– 2005.

Utvalda delar av deras konstnärliga livsverk visas nu i en minnesutställning på Galleri Oscar i Mjöhult. Vernissage 6 maj.

 Många minns med säkerhet konstprofilernas verksamhet, liv och leverne i Utvälinge, där de bodde i decennier. Varje år drog de horder av besökare under Nordvästra Skånes konstrunda.

Olle Hellmouth höll också mycket populära kurser i silversmide i garaget därhemma.

 De två var mycket olika personligheter med vitt skilda referenser. Olle var hantverkaren som nyfiket testade och utvecklade silvrets spännvidd och gränser. Gunda var den äkta konstnärssjälen som hela livet med obetingad lust gränslöst undersökte konstens uttrycksmöjligheter, ständigt på språng att skapa nytt.

Gundas batikdesign och mönster väckte så stor uppmärksamhet under sextiotalet att Marimekko ville anställa henne. Hon tackade nej, vilket säger mycket om hennes vilja till självständigt unikt skapande.
Gunda jobbade även under unga år som modist i egen verksamhet.
På sjuttiotalet drev hon boutiquen ”Kunigunda” i Uppsala med egendesignade kläder samt designade kostymer till kända artister.
Det sistnämnda hade hon erfarenhet från sin tid på kostymateljén på
Helsingborgs stadsteater på femtiotalet. Men bildskapandet fanns redan då på hedersplats

– Så jag målar, ty så roar mig att måla, var hennes favorituttryck.

Batik, bildvävar, sidenmålningar, tovade verk bl.a. av hundhår samt
akvareller och akryler…Varenda liten skinnbit, sidentrasa, knapp, bomullstyg… Allt kunde användas - i spinnrocken, i vävstolen eller målningar. I hennes bildrum hittar man såväl mytologiska som livsfilosofiska, bibliska
eller fantasimotiv. Variationen var tidigt lika stor som kreativiteten.

Olle Hellmouth med ett förflutet som röjdykare, raketforskare och sprängämnesexpert på Försvarets forskningsanstalt FOA, idag FOI, började sent i livet med att studera silversmidets spännande hantverk .Olle blev snabbt en erkänd skicklig hantverkare som ibland drog nytta av
sitt arbete under havsytan . Bl.a gjorde han skulpturala silverarbeten
med svartek från havets botten. Ofta skulpterade han droppe för droppe i
sina objekt.

I utställningen visas både objekt och smycken, varav många har designats av hustrun Gunda som här visar tovor i unik design, stora bildvävar, batik samt akrylmålningar.

Minnesutställningen på Galleri Oscar i Mjöhult med vernissage lördagen 6 maj kl.12– 16 pågår t.o.m. 21maj.Gun och Björn Dahlberg

Vernissage för Gun och Björn Dahlberg i mysiga Korsvirkesbörsen i lilla Össjö

Össjö 230429
Det gäller att öppna korpgluggarna…
Det finns ett otal underbara kulturpärlor i för många gömda och glömda byar! Ett av dem är Café Korsvirkesbörsen i Össjö. Össjös folkliv liknades av någon med den i Morden i Midsommer.
Gemyt, gemenskap, högvälborna och bönder i en gammaldags mysig mix.
På Café Korsvirkesbörsen, som drivs av Ulla Magnusson, kan man inte bara njuta av hembakt och kaffe. Under den mysiga f.d backstugans bjälkar är väggar och b
ord fyllda med konstav såväl regionala som lokala konstnärer.

Lördagen 29 april var det vernissage på två av ortens egna, uppskattade konstnärer och bildkonstnärer: Gun och Björn Dahlberg, som hela yrkeslivet inte enbart haft fokus på konsten utan även är varmt uppskattade för sitt stora engagemang i ungdomar och deras utveckling.
I denna utställning visar de delar av sin breda, stora produktion i olika tekniker. Vi hann med en snabbtitt och kryssade oss fram bland de många besökarna. Gun använder sig mest av textila tekniker, i batik eller broderier.
Humoristiska självporträtt i broderiteknik varvas bl.a. med bilder av favoritmotivet - ödlan eller bilder av barnteckningar.

Björn som bl.a. visar teckningar och akvareller i stads- eller lantmotiv, visar här ett udda bildrum - ett rakubränt pussel. Björn Dalhbergs stora akvarell med motiv av äldre människor på väg, bär en signifikativ titel: ”Nu går vi mot ännu en vår”. Det epitetet passar utmärkt in på Björn och Gun själva, vars många decennierlånga konstnärsgärning nu får en nytändning i vårsolen.

Gun och Björn Dahlbergs utställning på Café Korsvirkesbörsen pågår t.o.m. 4 juni. Öppet lördagar och söndagar kl. 13 – 17.


Björn Dahlberg

Gun DahlbergÄntligen! Astrid Göransson får Åstorp kommuns kulturpris. Det var på tiden!

Åstorp 230405
Konstnären Astrid Göransson får Åstorp kommuns kulturpris 2023!
Att hon inte fått det tidigare är ett under och en blunder av kommunen.
Nyvångsförfattaren Maria Wine, bortgången sedan decennier har länge lyfts fram i ljuset som Åstorpsbygdens stora legendar.
Nu är det dags att lyfta och hylla vår högst levande, ständigt aktuella mångsidiga konstnär, Maglabybon Astrid Göransson, i strålkastarljuset.
Få har väl missat hennes offentliga gestaltningar på gator och torg eller utställningar på gallerier runtom i landet, nyligen i Bjuvs konsthall.

Astrid Göranssons senaste och mest uppmärksammade  gestaltning 2022 ”Kom som du är” åskådliggör demokratins 100 årsjubileum och kvinnornas intåg i riksdagshuset. En skulptur med en nutida kvinna som bär de fem riksdagskvinnorna längs en slingrande stig på väg till Riksdagshuset står nu på Riksplan i Stockholm. En tydligt berättande symbol för samarbete, demokrati och framtida visioner. Den slingrande stigen visar att det fortfarande är svårare och krångligare för kvinnor att nå vissa poster.

Astrid Göranssons konstverk i måleri som skulptur, animationer, videos eller installationer berättar ofta en historia i dåtid eller nutid. Gömda och glömda personer eller berättelser levandegörs. Kvinnors olika livsöden har hon i många år berättat om i olika tekniker bl.a. om sin mammas livsöde som piga samt fotoprojektet ”Vem är din mamma?” tillsammans med mannen och fotografen David Skoog.

Det årslånga projekt som det nu jobbas för fullt med är en utställning till Eskilstuna konsthall. Där ger Astrid liv, kött och blod till en okänd, synnerligen begåvad kvinnlig konstnärs livsöde och konstnärskap, Augusta Strömberg, född 1866. Augustas målningar och Astrid Göranssons animationer, skulpturer och teckningar i symbios, berättar om Augustas säregna livsöde och konstbegåvning.

 Vi gratulerar Astrid Göransson varmt till kulturpriset och de tiotusen riksdaler som delas ut på nationaldagen.

BMZ återkommer i sommartid om Astrid Göranssons vidare öden och äventyr på konstarenan. 
Kullasalongen med 200 konstverk har vernissage 7 april

Krapperup 230405
Det våras för konsten…
Jordmånen för skånskt konstnärskap tycks vara lika god som den skånska myllan för växtligheten.
Likt liljorna på marken i påsktider, blommar det snart generöst och inbjudande av konst i allsköns färger och former.
Ateljéer och verkstäder öppnas på vid gavel för allmänheten under påskrundan. Gallerierna hänger på och bjuder på utställningar med såväl nya knoppande förmågors som etablerade konstnärers verk. Spännande, upplevelserika stunder väntar för den nyfikna och hoppfulla kulturintresserade.

Läs mer...Helena Thimansson

Café 63 och Thimanssons vinbar etablerar
sig i Landskrona konsthall

Landskrona 230404
Café på dagarna, vinbar efter klockan fem…
Det låter som ett mycket vettigt affärskoncept för krögare av idag. Varför låta dyra lokaler stå tomma stora delar av dygnet?
Helena och Jörgen Thimansson är ett erfaret restaurangpar som utvecklat affärsidén, först i Kristianstad med ”Bara vin bistro”, en rörelse som nu är sålt.

– Det gick lysande! Så vi fortsatte och startade i oktober enligt samma affärsidé i Ystad Thimanssons vinbar och restaurang.

Nu är det dags för Landskrona under namnen Café 63 och Thimanssons vinbar, säger Helena som är utbildad ekonom, medan Jörgen är charkuterist.
Thimanssons är vindistributörer till trettio restauranger i Skåne.

Lokalen för Thimanssons kommande café och vinbar är perfekt: Landskrona konsthall vänstra flygel. I den vackra, funktionella konsthallen har det under åren funnits ett café, drivet av olika entreprenörer – så det grundläggande är lagt för att uppnå parets intentioner.

Tidlösare, mer romantiskt läge får man leta länge efter, med ån och Citatellet som blickfång. En drink med tilltugg, ute eller inne en skön sommarkväll, låter som en dröm efter denna trista vinter.

–Vi öppnar Café 63 på långfredagen, när portarna till Nordvästra Skånes stora konstrunda slås upp till den stora konsthallen. Thimanssons vinbar räknar vi med att kunna starta lite senare under våren! Allt i rätt tid, säger Helena Thimansson som även räknar med att arrangera vinprovningsaftnar framöver.Att synliggöra det osynliga – Sarah Perfekt ställer ut sina bilder i Åstorps nya Arena

Åstorp 230402
Det som inte syns…
Våra egna korpgluggar är sällan så öppna som vi tror. Vi stressar fram med mobilen i hand, kollar förstrött från ett bilfönster och missar upplevelser i vardagen.

Dokumentär-, redaktionell- och berättande-fotografen Sarah Perfekt letar ofta med erfarna, vakna ögon efter att hitta det osynliga, udda som vi ofta sätter skygglappar för och synliggör upptäckterna med kameralinsen.
I Åstorps nya stolthet Arenan visar Sarah Perfekt utställningen Människor och duvor.
Två trappor upp i en för ändamålet utmärkt korridor, blickar varmt uttrycksfulla levande porträtt av män med duvor på besökaren.
Alla är tagna med digital systemkamera, uppförstorade och tryckta.

– Jag åkte förbi bodar och åkrar och fick syn på en man med en duvskock ovanför huvudet. Det var  Åstorps brevduveförening som var i farten. Flockar av fåglar som kan hitta hem var som helst ifrån. Det är berörande fenomen, där det ömtåliga möter styrka, frihet fångenskap, bokstavlig gränslöshet möter galler i utrymmet… En berättelse föder ofta nya berättelser och vinklar.

Bakom alltihopa finns gubbarnas berättelser från det verkliga livet, säger Sarah Perfekt, vars signum är den enskilde människans berättelse i tiden som en spegelbild av en mycket större helhet samt att synliggöra det osynliga.
Sarah Perfekt har varit yrkesverksam i tretton år efter studier på bl.a. fotoprogrammet på Munka Ljungby folkhögskola, kompletterat med studier i kulturjournalistik och filmvetenskap. Bland Sarah Perfekts dokumentära fotoprojekt de senaste åren kan nämnas bl.a Ghost ships, Shorts stories of directions, Arne 90 åringen.

Sarah Perfekts fotoutställning Människor och duvor med vernissage 31 mars pågår t.o.m. 11 juni.Funplays gigantiska lek- och aktivitetsanläggning i Hyllinge har öppnat i Hyllinge

Hyllinge 230324
Behov är till för att fyllas.
När man inte längre vågar låta barn gå på skogspromenad eller leka fritt på gårdsplanen p.g.a.den ökande våldspiralen måste det finnas trygga, upplevelserika alternativ för hela familjen.
Trenden med stillasittanden med mobilen är förödande, främst för de små. Intresset för aktivitets- och upplevelsecenter av olika slag tycks idag vara nästintill omättligt.
Allaktivitetshuset Sågen i Klippan är ett exempel, Väla är på gång och nu är gamla Familia i Hyllinge omvandlat till ett storartat Funplace för hela familjen.

Läs mer...Åstorps nya Skyline med sina
10 våningar är nu invigd

Åstorp 230324
Åstorps högsta bostadshus på bästa läge är nu invigt!
En stor takterrass för alla som bor i huset Hästhoven har en svindlande utsikt.
Den fula, tråkig bensinmacken är nu ett minne blott. Flyttlasset till det tio våningar höga huset med 54 lägenheter, varav 18 redan är uthyrda, sker den 3 april.Adam Loebberts verk beundras

Hundratals besökare och stipendieutdelning på den tredje ART ÖRESUND-utställningen

Ödåkra/Spritan 230317
30 utställare på den tredje jurybedömda ART Öresundutställning på Spritan.

Läs mer...Gitt Grännsjö

Gränslöst spännande och energirikt konstnärsskap i Örkelljunga kulturhus

Örkelljunga 230317
Gitt Grännsjös utställning på Örkelljunga kulturhus liknar en välfylld skattkista, späckad av oväntade, inspirationsrika bildverk och objekt.
Sällan har jag skådat en så spännande, hoppfull bildvärld, där kompositioner av färger, former och material skapar så effektfulla, laddade, oftast tredimensionella färgstarka bildrum.

Läs mer...


PRESSRELEASE


Nicolas Lunabba

Nicolas Lunabba till Åstorps bibliotek

Ängelholm 230228
Nicolas Lunabba kommer till Åstorps bibliotek Han debuterade med sin bok Blir du ledsen om jag dör? år 2022. I ett samtal med bibliotekarien Oscar Klang kommer han att berätta om sin bok och sitt arbete med barn och unga. Idag arbetar Nicolas Lunabba som verksamhetsansvarig för organisationen Helamalmö.
Dag: Tisdag 21 mars
Tid: 18:00
Plats: Åstorps bibliotek
Samtalet är gratis, men det finns begränsat antal platser. Anmälan till biblioteket@astorp.se eller
042-64220.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Oscar Klang, bibliotekarie, 042- 64219, oscar.klang@astorp.se


PRESSRELEASE

Karin Ellerstrand Bengtsson

Minnesutställning för Karin Ellerstrand

Ängelholm 230228
Utställning till förmån för cancerfonden Med glädje och stolthet visar nu Konstnärernas Kollektivverkstad i nordvästra Skåne verk av Karin Ellerstrand i en minnesutställning på Kronohäktet, Ängelholm, 4 - 12 mars. Karin var mångårig medlem i föreningen samt dess ordförande 2013 - 2020. Hon var en centralfigur som samlade och inspirerade oss fram till sin alltför tidiga bortgång i cancer december 2021. Ett stort antal av hennes verk kommer att ställas ut och säljas till förmån för Cancerfonden, dit pengarna oavkortat går. Karins konstnärsskap kännetecknas av gränsöverskridande skapande och lusten att prova olika
metoder och verktyg. Hon var en ständig bärare av nya idéer. I kollektivverkstan arbetade hon främst med screentryck, men skapade i övrigt framförallt verk i måleri, textil och keramik. Karin har genom åren ställt ut på många orter i Sverige så väl som runt om i Europa. Ändock var hon trogen sin region och deltog många år i Konstrundan NVSK. Till Ängelholms 500 årsjubileum
 2016 lyfte hon fram stadens tegeltillverkning och mindes sin barndoms ängar vid Villans tegelbruk i en utställning på Gamla Rådhuset. 2019 kunde ängelholmarna glädjas åt hennes arbete i en separatutställning på Galleri Moment.

VERNISSAGE Lördag 4 mars kl 12 - 15
På vernissagedagen invigningstalar Karins vän och konstnärskollega
Johan Bjärntoft kl 13.00.Jucivaldo Tavares

Jucivaldo Tavares  konst bejakar livet

Ängelholm 230218
– Jag vill måla hela världen, lilla mamma!
Den klassiska repliken i gamla filmrullen Rännstensungar sitter som smäck, passar fint för att beskriva konstnären Jucivaldo Tavares`syn på sin konstgärning.
Den stora skillnaden är att han inte bara talar till sin mamma utan till alla världen över. Brasilienfödde Jucivaldo, uppvuxen i en känd gammal släkt har såväl portugisisk som indianskt och afrikanskt blod i sin gener.

Läs mer...Kalle Brolin

Slagghögens magi i Åstorps konsthall

Åstorp 230216
Bildkonstnären, filmaren, curatorn och bildläraren Kalle Brolin vill vidga gränserna för uttryck i offentliga rum.
Med fokus på de gamla skånska sockerbruks- och kolgruvsamhällenas betydelse och deras avtryck på våra yttre och inre landskap – igår, idag, imorgon, fortsätter han att utforska temat såväl teoretiskt som filosofiskt.

Åstorps stolthet, slagghögen från Nyvångs gruva vill Kalle Brolin argumentera för att ge en ny status som skulptur. Redan 2019 gjorde han en film med samma intentioner.
Utställningen ”Jag är utan titel” med vernissage lördagen 18 februari i Åstorps konsthall är en fortsättning på temat.

I den helt nya videoinstallationen med montage av insamlade och inspelade bilder, visar han delar av materialet på flera olika skärmar.
I en film ställer människor olika filosofiska, känslomässiga frågor till AI, (artificiell intelligens) som svarar med olika bilder av slagghögen. De kan vara svåra att förstå som svar på frågeställningarna men sätter ändå fart på hjärnkontoret och ställer in oss på nya fordringar, vinklingar och tankebanor.

Slagghögen framställs här som en högre makt som styr över bybornas liv och leverne.
Nyvångs slagghög har utan tvekan fungerat som ett ID -kort för bygden, även om Björnen står som reklamsymbol.

Det skall bli spännande att se Åk 3:s teckningar med frågor och svar om installationen under utställningsperioden – ett projekt inom kulturgarantins ramar.

Välmeriterade Kalle Brolin, utbildad på Munka Ljungby, Umeå och Valands konsthögskolor har levt och verkat som konstnär i bl.a. Berlin, London, Buenos Aires, Istanbul m.fl. Han har därutöver skrivit konst- och kulturkritik, medverkat i forskningsobjekt och är en av grundarna till solcellsdrivna utomhusbion Sunshine Socialist Cinema.

Inte att förglömma är han även lärare på sin gamla förstlingsskola Munka Ljungby konstskola. Utställningen ”Jag är utan titel” med vernissage lördagen 18 februari pågår t.o.m. 29 april.Christina Berglund

"Översvämning" på Galleri Moment

Ängelholm 230120
När mardrömmar besannas, i stort som i smått, och verkligheten visar sitt fulaste, otänkbara tryne, väcks ett passionerat intresse av att påverka och åskådliggöra vad som pågår.
Sätta ögat på eländet…
Drömmar, mardrömmar, verklighet i en salig röra…
Konstnärer inom bild, konst, teater, litteratur och musik har i sin yrkesverksamhet möjligheten att göra just detta, visa sitt personliga gehör för det som sker i världen och härhemma.
En av dem är Christina Berglund som nu visar utställningen ”Översvämning” på Galleri Moment i fotocollage/montage.

Läs mer...Johan Herder

Atmosfäriska landskap i Atriet på
Klippans bibliotek

Klippan 230110
Att hitta det sköna i det osköna är en konst i sig.
Framför allt om man har ett erfaret öga och kunskap att med kameran i högsta hugg locka fram det spännande fördolda i detaljer, balansera, förstora och komponera motivet.
En sådan konstnär är Johan Herder som nu ställer ut på Atriet i Klippans bibliotek.
Det är unika, vackra koloristiska, abstrakt berättande bildrum - blickfång, fulla av liv och spännvidd, som visas under titeln Atmosfäriska bildrum. Vernissage 14 januari.

Läs mer...Kajsa Palmquist

Bra vibrationer på Galleri Hattlösa

Förslöv 230106
Nya sköna världar öppnas där alltet - rymden med dess planeter, månar och ufon, omfamnar betraktaren, när Galleri Hattlösa  slår upp porten till årets första utställning.

Vernissage trettondagen 6 januari kl. 17 – 20.

Kajsa Palmquists suggestiva bildvävar bjuder på ett lätt svindlande, vackert möte som sätter fart på torkade, fantasivissnade tankerötter.

Redan i hallen visar skira fantasifulla maneter i taket att Kajsa Palmquist är i farten.

Hela livet har Kajsa sysslat med färg och form, sökt och hittat ett alldeles eget signum.

Läs mer...Patrik Svensson

Patrik Svensson presenterade sin
nya bok på hemmaplan

Åstorp 221205
Nyfikenheten kan driva människan hur långt som helst, både i bildlig och verklig bemärkelse, ibland ned till 8000 meters djup!
Människans förundran över livets gåtfulla mirakel, driften att utforska det outforskade, tycks outtömligt. Kvidingesonen Patrik Svensson - kulturjournalisten, författaren som numera även bör kunna kallas sig folkbildare - efter hans världssuccé med essäsamlingen Ålevangeliet som utkom för tre år sedan, gästade Åstorps bibliotek.

– Nu är jag nästan hemma, sade Patrik och blickade varmt ned på auditoriet som var påfallande stort. Ortsborna är stolta över sin världsberömde författare.

 Så tog Patrik till orda. I begynnelsen är alltid ordet.

Det blev vi snabbt medvetna när Patrik berättade om hur hans läsintresse och nyfikenhet över havets mysterium föddes genom en biblioteksbok som hans mamma Britt-Marie läste för honom när han var sex år gammal. Om och om igen… Intresset och nyfikenheten var så stor att han själv lärde sig läsa på köpet.

Hans älskade mamma som ville bli bibliotekarie men tvingades jobba med praktiska yrken istället, tillägnas hans nyutkomna bok ”Den lodande människan” – en essäsamling med underrubrikerna havet, djupet och nyfikenheten. Redan den trion rubriker visar på Patrik Svenssons unika förmåga att ta in människans känslor oh beteenden i det stora faktabaserade alltet. ”Den lodande människan” handlar om havet med tonvikt på människans relation till havet.

Spännande kända och okända karaktärer bland utforskare, erövrare, dykare och kartläggare av havet fick liv, skapade intresse för naturvetenskap när Svensson berättade om sina djupdyk i historien och havens mysterier. Samtidigt inser man hur lite man vet, hur mycket som fortfarande är outforskat. Vem trodde att så mycket som 60 till 70 procent av världens hav var outforskade? Eller att det däri lär finns 759 000  outforskade arter och organismer? Nyfikenheten väcks.
I likhet med essäerna, det formspråk som Patrik lär använda även i denna bok, bryter han spännande vetenskapliga fakta med personliga berättelser, även i som föredragshållare. Som när Patrik fick Augustpriset för bästa faktabok med Ålevangeliet och bandet Amazon signifikativt spelade ”Ut på öppet hav…”

Det blev en mycket uppskattad afton denna måndagskväll 5:e december i Åstorps bibliotek som även arrangerat Patrik Svenssons föredrag om hans nya bok ”Den lodande människan”.

Evenemanget filmades så att även de på äldreboenden kan få ta del av bygdens största kändis` berättelser.Maja Björk

Lokala amatörkonstnärer visar sina verk i Åstorps konsthall

Åstorp 221204
Vintersalongen som öppnades 3 december på Åstorps konsthall  kan ses som en hommage till ortens alla kreatörer som jobbar på amatörbasis. Det jobbas i det dolda i stugorna av lust, uttrycksbehov, för att må bra, tagga ned, utvecklas… Ett livselixir.
All skapande verksamhet är inte till för att bedömas eller säljas men förtjänar alltid uppmuntran.

Ett litet antal unga drömmer om en framtida yrkesverksamhet som konstnär och jobbar flitigt med konstens alla hantverk och discipliner. En sådan person är 18-åriga Maja Björk som går sista året på estetiska linjen i Helsingborg.
Bland de tretton amatörkonstnärer som exponerar sina bilder i skilda tekniker sticker hennes digitala bildrum ut och lovar gott för hennes framtidsplaner.

– Jag jobbar gärna med olika tekniker, blandar, experimenterar för att hitta nya strukturer, gör olika collage. Vill fortsätta att utvecklas, säger Maja som visar oss runt i den lilla konsthallen. Tidigare på vernissagedagen var det workshop för alla som ville fylla den ena långväggen med lek, färg och form.

Resultatet blev en drake/orm i rosa som kompletterats med andra rosenröda drömmar på en piedestal. På kortväggen visar fjorton förskolebarn i Nyvång sina kärleksfullt arbetade lerklumpar.  

Vintersalongen  som pågår till  den 13 januari är arrangerad av konstnären och konstpedagogen Gertrud Alfredsson som kravlöst vill synliggöra och uppmuntra den dolda kreativeten i Åstorp. Harald Hjärne

Harald Hjärnes konstverk "Ambassadören"
fyller tomt skyltfönster inför julen

Ängelholm 221122
Ett extra häftigt blickfång under julrushen i Ängelholm är Harald Hjärnes stora oljemålning Ambassadören i skyltfönstret intill Synsam på Storgatan.
Konstverket har skapats i samarbete med TB List. Konstnären är bl.a. delägare i Galleri Skelderhus och Harald Hjärnes målningar har bl.a. uppmärksammats på Liljevalchs konstsalong och Dunkers kulturhus.Monica och Bengt Malmlöf

Äventyrlig fadderresa till Burkina Faso
Kvidinge Hembygdshalls torsdagskvällar har blivit en permanent träffpunkt för många kvidingebor. Gemenskap över en fika med hembakat är många gånger lika viktigt som det uppträdande eller föredrag som presenteras. Men upplevelser i alla dess enkla eller storslagna former är ett samlande som ofta slår det populära antikvitetsintresset.
Torsdagen 17 november var det kvidingebon Monica Malmlöf som familjärt och generöst bjöd auditoriet på en upplevelserik fadderresa 2011 till  Bukina. Faso i västra Afrika.

Läs mer...Nina B Johansson

Mångsidiga Nina B Johansson har sin första separatutställning i Örkelljunga kulturhus

Örkelljunga 221028
– Räcker det att vara människa eller måste man bli något, frågar sig Nina B Johansson i ett av sina tecknade, broderade verk, varav vissa är försedda med slagfärdiga texter.
Med osviklig fingertoppskänsla fångar Nina B Johansson tillstånd och känslor hos människor i en vardag vi alla känner hos hemma i.
Det lilla nära livet, det vardagliga skeendet är fångat med underfundig precision av en oemotståndlig, driven observer som hittat sitt.  

Läs mer...Elisabeth Kettley Cronfalk

Guldskimrande utställning på
Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 221021
Allt är inte vad det synes vara. Den lilla spjuvern, Ljuset, kan förändra mycket, likaså kan traditionella ting få nya spännande funktioner.
Enintressant utställning väntar på Galleri Skelderhus.
Med en maskinell järnnål som slår upp och ned och bildar små punkter har Elisabeth Kettley Cronfalk skapat stora guldskimrande, ljusskiftande bildrum på mässingsplåtar.

Läs mer...Lucas Schönefeldt

Nyinstiftat stipendium till 17-årige
Lucas Schönefeldt

Klippan 221017
Den 15 oktober delades ett unikt stipendium ut i Klippans konsthall. För första gången delades ett stipendium ut i Magnus Ragnvids nystartade insamlingsstiftelse med fokus på en ung HBTQIA+person.

Kriterierna för ansökan gällde skåningar, aktiva inom konst, musik eller andra kulturyttringar. Intresset var stort.

30 nomineringar om 13 personer - från digitala till målande konstnärer, artister och scoutledare i åldrarna 17 – 25 år mottogs av en meriterad jury.

– Det var starka, rörande nomineringar. Alla förtjänade ett stipendium, säger  fotografen Magnus Ragnvid som själv ställde ut i Klippans konsthall med en inträngande porträttsamling för två år sedan. Då sålde Ragnvik  fem konstverk till kommunen - pengar som blev startkapital till insamlingsstiftelsen.

Valet på årets stipendiat föll på helsingborgaren, Ekebyfödda Lucas Schönefeldt som fick mottaga stipendiet på 25 000 kronor. Denna sjuttonåring har sjungit och spelat ukulele och piano sedan han var nio år, på scener såväl utanför som inom landet.
Lucas kom ut som homosexuell redan som tioåring.

Idag skriver han låtar, där han berättar om sina känslor av otillräcklighet, utanförskap och ångest.

– Lucas är en fantastisk person som med sitt engagemang och sin personliga berättelser ger stöd år unga hbtqia+, säger Magnus Ragnvik som kommer att dela ut ett stipendium årligen. Henrik Widegren i spexarform

Henrik Widegren showade i en fullsatt Kvidinge hembygdshall

Kvidinge 221007
Torsdagen den 6 oktober intog, i ordet rätta bemärkelse, Henrik Widegren Kvidinge hembygdshall. För första gången på många år var det fullsatt i salongen.Widegren är ett hett namn alla kategorier och åldrar. Förutom populära Fråga Lund har hans låtar nått miljonpublik på nätet.
4 miljoner kollade virala ”Never google your sympton” för att nämna en av  hans många  låtar som även väckt uppmärksamhet world wide bl.a. i arabländerna.


Läs mer..
.Ninni Lundvik

Ninni Lundvik ställer ut i konsthallen i hemkommunen Örkelljunga

Örkelljunga 220930
– Så jag målar ty så roar mig att måla…
Det klassiska citatet stämmer perfekt med den naivistiska målaren Ninni Lundviks intentioner. Tilläggas bör att hon målar för att själv må bra och få andra att må bra genom att ta del av Ninnis egen nostalgiska, fantasifulla, upplevelserika bildvärld.
För första gången ställer Ninni Lundverk ut i en egen separatutställning.
Vernissage på Örkelljunga kulturhus lördagen 1 oktober.

Läs mer...Först ut på Kvidinge Hembygdsförenings höstprogram var Värmlandstjejerna
Hebbe Sisters – Maria, Emelie och Josefine.

Hebbe Sisters, först ut i Kvidinge Hembygdshall på höstprogrammet

Kvidinge 220923
Nu kör Kvidinge Hembygdsförenings populära torsdagskvällar igång.
Först ut med sång, musik och dans var de tre värmländska systrarna Hebbe – Maria, Emelie och Josefine d.v.s. Hebbe Sisters välkända från såväl Allsång på Skansen som Bingolotto. Kvällen bjöd på såväl swing och klassiska pärlor av Chopin som ösiga poplåtar. Lillsyrran Maria showade dessutom med steppdans mellan varven...
_______________

Den 6:e oktober kommer Läkaren från "Fråga Lund", Henrik Widegren med sitt program: "Sjuk, Frisk eller Mittemellan?"Mer än 1500 besökare tittade in i f.d. loppislokalen på Köpmansgatan

Stort intresse för Kullakonstnärernas utställning på Kulturnatten

Höganäs 220917
Kulturnatten i Höganäs lördagen den 17 september blev en hoppfull ljuslåga att bära med sig in i det kommande höstmörkret som lär bli mörkare än någonsin.
Glada människor njöt av folklivet och det breda, festliga utbudet av levande musik, prova på konst, frestande restaurang-, pubbesök, tävlingar och lekar.

På Köpmansgatan skimrade lekfulla såpbubblor bland de horder av intresserade som besökte f.d. Loppisbutiken, nu förvandlat till ett förstklassigt, stilfullt galleri.

Ca 1500 personer lär ha kollat de sexton Kullakonstnärernas högkvalitativa bildverk. Alla verk lyckades komma till sin rätt i den generösa, funktionella lokalen. Ingen behövde trängas. Tvärtom…

Småbord och stolar bjöd elegant plats för de med trötta fötter och ryggar. Det tillfälliga galleriet blev en varm inbjudande mötesplats denna afton. En första gnistrande sten lagd till det kommande kulturhuset?

Föreningen Kullakonstnärerna har höga krav och tuffa kriterier vid sina intagningar av konstnärsmedlemmar, vilket också märktes i den homogena, välarrangerade utställningen.

Denna utställning är bara ett av många evenemang som Kullakonstnärerna anordnar. Filmer och offentliga föredrag sker kontinuerligt.

Kullakonstnärernas bidrag till Kulturnatten är årligt återkommande.


Gunilla von Zweigbergk, kassör i föreningen Kullakonstnärer samt Inga Modén, ordförande

Även hunden visade intresse för konsten


David Carlander, VD på Lydinge Resort AB, Susann Cardell, näringslivsutveclare på Åstorps kommun och Åstorps kommundirektör Jonas Jönsson

Sveriges största hållbarhetskonferens med digitala hubbar över hela landet

Åstorp 220918
Torsdagen 15 september arrangerades Sveriges största hållbarhetskonferens med 10000 digitala deltagare över hela landet. I Åstorp samlades intresserade i Lydinge Resort AB:s konferensrum för en heldag med inte mindre än 21 namnkunniga talare som bl.a. Gunhild Stordalen, Fredrik Reinfeldt, Cam och Chris Abbott och Noura Berrouba.
Bland deltagarna i Lydinge syntes många företagsledare och företrädare för kommunen samt en del från idrottsvärlden.Julia Bondesson

En skör position – ny utställning av
Julia Bondesson

Åstorp 220905
Besjälade trädockor i vuxenformat, snidade i trä med traditionella verktyg, tar plats i tak och på golv i Åstorps konsthall.
Det är skulptrisen och performanceaktören Julia Bondessons som ställer ut under titeln ”En skör position”. Vernissage 12 september.

Hennes skulpturer kan aktiveras och förändras allt efter kontext i Julias egenskapade koreografier mellan det statiska och aktiva. Kropp och själ lever i samspel i gestalter av skuret, snidat och hugget trä.

– Jag tänker i trä. Ju mer man jobbar desto mer ser man potentialen. Känslor går ut i träet. Det ger motstånd men även hopp, säger Julia som redan innan utbildningen på Kungl. Konsthögskolan jobbade med träet i fokus. Uppmärksammade utställningar och stipendier har följt i spåren bl.a. en utställning på Moderna muséet och ett Beckerstipendium 2015.

Utbildning i handdocksteater i Taiwan och träsnideri i Japan och Thailand har gett tydliga influenser av andliga dimensioner i Julias utvecklingsarbete.
Människans skörhet och utsatthet är återkommande temata i Julias produktioner.

Julia Bondessons utställning med vernissage 12 september pågår t.o.m. 4 november.Ilkka Pärni
Konkretist med eget uttryck på
Galleri Hattlösa i Förslöv

Förslöv 220901
Konstruktivism, konkretism, abstrakt geometrisk, ingenjörskonst? Beteckningar eller ismer känns ibland både onödiga och överflödiga. Ilkka Pärnis strama, in absurdum förenklade bildvärld, i ett avancerat proffsspel med färger och former skapar en suverän, elegant betagande renhet i de vackra Galleri Hattlösa i Förslöv. Rektanglar, kvadrater och cirklar gifter sig med varandra eller skapar kontraster i medvetet samspel.

Läs mer...Foto: Linnea Johagen, Åstorps kommun

Nu står den där – den nya Arenan som kostat 100 miljoner kronor

Åstorp 220822
Invigning av Åstorps nya Arena under festliga former med pompa och ståt samt alla glada föreningar som fick visa sina konster under invigningen.
– Vilket lyft för idrottslivet i kommunen! hördes samstämmiga röster från representanter i idrottsleden...

Läs mer...


Stadsteaterns foajéchef Britta Jonasson Från Malmö Opera, Sopranen Elisabeth Einarsdotter, trombonisten och sångaren Martin Hultkvist och pianisten och repetitören Albert Van Platen

Helsingborgs Stadsteater och Malmö Opera presenterade kommande repertoar

Åstorp 220810
Frihetstemat står i fokus på Helsingborgs stadsteaters kommande repertoar. Det stod med all önskvärd tydlighet klart när teaterns foajéchef  Britta Jonasson presenterade det kommande lustfyllda, spännande  utbudet hösten 2022 fram till våren 2023.

Läs mer...


Ewa Brolin och Gunilla Hansson ställer ut
på Galleri Moment

Ängelholm 220811
Små tecknade vikobjekt i Galleri Moments fönster visar att nu är det nytt på gång i de nya ljusa lokaliteterna, inrymda i Ängelholms bibliotek.
Det är Göteborgskonstnärerna och goda vännerna Gunilla Hansson och Ewa Brodin som arbetat fram en platspecifik installation till deras utställning med tre H – Hår, händelser och horisonter.
Vernissage lördagen den 13 augusti.

Läs mer...Elsebeth Malmsten, Susanne Jardeback och Ullastina Larsson. Infälld bild Lena Cronström

Unik utställning – Fyra Nobelkonstnärer för första gången under samma tak

Mjöhult 220727
Detta, att bli sedd, uppskattad och utvald av de stora är varje konstnärssjäls ofta väl dolda dröm. De fyra Nobelkonstnärer som ställer ut på Galleri Oscar i Mjöhult hade inte ens vågat låta tanken flyta upp till ytan, när Kungl. Vetenskapsakademiens representanter ringde för hedersuppdraget att utforma diplom till Nobelpristagare.

Läs mer...I A S E Samlingsutställning i Sädesmagasinet på Tomarp

I A S E Sommarutställning på Tomarp

Kvidinge 220804
Nu är det åter dags för I.A.S.Es konstutövare att visa framfötterna i en sommar
utställning i Sädesmagasinet på Tomarps kungsgård.
I.A.S.E är en förkortning av International Artists Society Europé.
Vernissage på de första tretton medlemmarna 4 augusti kl. 12 – 15.
18 augusti samma tid ställer de resterande tretton ut sina alster i måleri och
skulptur i Sädesmagasinets lokaler.Astrid Göransson och kollegan, maken David Skoog med en detalj ur förlagan till statyn "Kom som du är".

Från Riksdagshuset till Bjuv –
Astrid Göransson visar processen bakom
"Kom som du är"

Bjuv 220707
– Vi vaktar inte dörrar, vi vaktar demokratin, säger Jarmo, säkerhetsvakt i Riksdagshuset.
En annan som vårdar demokratin genom sitt jobb som städare i Riksdagshuset bjuder på en annan metafor. 
– Jag jobbar ur patientens synvinkel – patienten Sverige.
Så kan det låta bland demokratins vårdare.
I boken ”Rundor” som ingår i Astrid Göranssons prestigefulla, hedersamma projekt med demokratimonumentet ”Kom som du är” på Riksplan, får alltifrån lokalvårdare till säkerhetsvakter göra sina röster hörda. I teckningar eller ord berättar de om sina dagliga rundor i Riksdagshuset.
Som sig bör i demokratins namn… Nämnda skrift finns gratis tillgänglig inte bara i Riksdagshuset utan även i lilla Bjuv.

Läs mer...

Klicka i logotyperna
för vidare länkning
till vår a sponsorer

www.astorp.se

Din bästa affär


 
DAGMAR GLEMME
ART CENTER
I Ugglarp


0707783119 eller
dagmar.glemme@gmail.com
Galleri Oscar • Konstgalleri
Lönhultsvägen 58
263 94 Mjöhult
070-29 19 111
info@gallerioscar.se

Ingen aktuell utstälning

Öppettider under utställningarna:
fredag, lördag, söndag
Kl 13 - 17Med stöd frånAnna Bauer

Textil

20 januari – 2 mars 2024

______________

I Atriet:Mattias Bäcklin
Måleri och skulptur

13 januari – 24 februari 2024
Örkelljunga konstförening
& konsthall

Ingen aktuell utställning

Örkelljunga Kulturhus.
Med stöd från
Sveriges KonstföreningarHelena Olsson
objekt
"Ta hand om"

20 januari – 20 april 2024Ge dina bilder den inramning
de förtjänar. FENIX FRAMES
Maglabyv. 236 • Maglaby
Tel. 0706-70 68 01
Ingen aktuell utställning

www.hillesgarden.se0768-20 64 70
tomas@montelius.net