Åstorps kommuns kulturpris
tilldelades BMZ.se´s redaktion
Ann Christine och
Tomas Montelius år 2016


Hans-Ingvar Jönsson avtackad vid Åstorps Riksteaterförening

Åstorp 230315
Vid Åstorps Riksteaterförenings årsmöte avtackades centerpartisten Hans-Ingvar Jönsson som varit ordförande sedan starten. Till ny ordförande valdes liberalen Bodil Hellberg.

____________________________________

NÄRINGSLIVSNYTT I KLIPPAN
- klicka här!

NÄRINGSLIVSNYTT I ÅSTORP
- klicka här!


NÄRINGSLIVSNYTT I ÅSTORP

Välkommen att delta på vår jobbmässa på Arena Åstorp 30 mars!

Ta chansen!
Åstorp kommun har bäst företagstillväxt i hela Skåne och detta vill vi lyfta fram! Arbetsmarknadsenheten vill för första gången anordna en rekryterings/företagsmässa i vår alldeles nybyggda Arena Åstorp!
För dig företagare som ställer ut kommer det att finnas stora möjligheter att nätverka, ta emot ansökningar och boka vidare intervjuer. Ni hjälper även till att profilera Åstorp som en attraktiv kommun med gott företagsklimat och fantastiska möjligheter för sökande. Vi skulle bli oerhört tacksamma och glada om ni vill vara med på denna satsning i Arenan.

När: torsdag 30 mars 2023     
Tid: kl.14.00-17.00
Var: Arena Åstorp, Trädgårdsgatan 63
Kostnad: Gratis!

Praktisk information:
Mässan står för allt det praktiska som ståbord, ström och marknadsföring. Du som företagare behöver endas dyka upp med ett behov av ett nutida eller framtida rekryteringsbehov!
Anmälan och frågor: linnea.engnes@astorp.se, Linnéa Engnes Enhetschef

PRAO – elevers möjlighet att uppleva arbetslivet!

PRAO en värdefull samverkan mellan skola och arbetsliv. Prao bidrar med viktiga erfarenheter till ungdomarna inför kommande val av utbildning och yrkesinriktning.
Under sin prao får eleverna erfarenhet av yrkeslivet och inblick i hur arbetslivet fungerar, men även hur arbetet i specifika branscher går till.
Genom att öppna upp er verksamhet stärker ni ert varumärke, skapar intresse för er bransch och förebygger generationsväxling.

Praoperioden för eleverna i årskurs 8 är förlagd under veckorna 19,21 och 22.
Registrera din arbetsplats på www.samverka.nu eller ta kontakt med Karolina, karolina.afkleen@astorp.se för mer information.
Ni hittar även en del information på hemsidan www.astorp.se
Vi ser fram mot en härlig praoperiod tillsammans med er.

Se inspirationsfilm på cirka 2.5 minut!
PRAO - Ett livslångt avtryck - YouTube

Svenskt Näringslivs enkät till företag i kommunen!

Organisationen skickar ut en anonym enkät till ett antal företag i kommunen utifrån att hur du som företagare upplever företagsklimatet.
Vi är väldigt tacksamma om du som företagare som har fått enkäten skickar in den till Svenskt Näringsliv senast den 31 mars. Resultatet hjälper oss att bli bättre och stärker våra insatser för er som företagare.

Näringslivslunch 28 mars på Arena Åstorp!

Ni är alla hjärtligt välkomna till vår kostnadsfria Näringslivslunch. Temat för dagen är elförsörjning och andra aktuella frågor för er som företagare.
En separat inbjudan kommer! Det går alldeles utmärkt att anmäla dig nu! Inspiration, mingel och glädje utlovas!
När: 28 mars
Tid: 11.30 – 13.00
Var: Arena Åstorp, Trädgårdsgatan 63 i Åstorp
Anmälan: susann.cardell@astorp.se

Framtidscoachen – ett kostnadsfritt bollplank för dig som företagare!

Du är välkommen att kontakta Framtidscoachen för att få kvalificerad rådgivning inom flera relevanta områden.
Exempel på insats: 
Att ge en kvalificerad rådgivning till dig som företagare för att kunna minska kostnaderna och överleva i en lågkonjunktur.
Välkommen att kontakta: kontakt@framtidscoachen.se
Läs mer: Framtidscoachen

Samlad information från Region Skåne till företag; energiinformation mm. 

Många företag i Skåne oroas när energipriserna i södra Sverige skjuter i höjden. För att fler företag ska klara sig i en tid med höga energipriser behövs insatser utöver det högkostnadsskydd som regeringen aviserat. Därför öppnar Region Skåne företagsakuten som samlar stöd till skånska företag med höga energikostnader för både el och gas. Region Skåne finansierar även insatser i form av ökad rådgivning och checkar för energieffektivisering.
Nedan även länk till affärsutvecklingscheckar för att öka konkurrenskraften för skånska företag. Inom områdena: Internationalisering, Digitalisering, Hållbarhet och kompetens.
Läs mer: Företagsakuten - Utveckling Skåne (skane.se)
Affärsutvecklingscheckar - Utveckling Skåne (skane.se)

Nätverka: Inbjudan till Lydinge Business Club 2 mars!

Ni är alla välkomna att anmäla er till Lydinge Business Club på Lydinge Resort den 2 mars! Här har ni möjlighet att nätverka och få presentera ditt företag. Denna gång är Åstorps kommun värdföretag. Vi vill ju så klart att just du kommer.
Kostnad: Gäster betalar endast för lunchen.
Anmälan i länken: http://form.jotform.com/223611955883363
Program:
11.00 samling med kaffe och mingel
11.30 mötet inleds
12.45 Avslutning med kaffe

Energi- och klimatrådgivarna tipsar!Kostnadsfri och oberoende energi- och klimatrådgivning!

Den 6 mars öppnas ansökningsperioden för elkostnadsstöd för elintensiva företag. Företaget räknas som elintensivt om det hade en elanvändning på minst 0,015 kilowattimmar per omsatt krona under 2021. Då räknas inte uppvärmning in. På sidan energimyndigheten.se/elkostnadsstod kan du beräkna hur mycket stöd du kan få. Där finns också svar på dina frågor och vilka kriterier som krävs för att få stödet.
Det generella elstödet som är riktat till alla företag, även de som inte räknas som elintensiva, kommer sannolikt att kunna sökas den 30 maj 2023.
Läs mer: Energi- och klimatrådgivning - Åstorp (astorp.se)

Fokus Tillväxt - en gratis rådgivning för dig som företagare!

Vill du öka omsättningen i ditt företag och växa?
Fokus Tillväxt hjälper dig att hitta nyckeln till lönsamhet i just din verksamhet och guidar dig hela vägen. Detta projekt är initierat av Region Skåne som tillsammans med Almi Skåne och andra företagsfrämjande aktörer i Skåne, hjälper företagare att växa och öka sin lönsamhet. Med hjälp av en nuläges- och behovsanalys hittar ni ditt företagsbehov och utmaning. Utifrån analysen får du sedan kontakt med en lämplig rådgivare inom aktuellt tillväxtområde.
Läs mer: Fokus Tillväxt - Utveckling Skåne (skane.se)

Destinationspitchen – en fond för besöksnäringen!

Från och med oktober 2022 startar Familjen Helsingborg en fond för besöksnäringen i nordvästra Skåne. Syftet är att ge stöd och möjligheter till aktörerna på destinationen att realisera sina idéer.                                                                   Pitchen kan handla om evenemang, affärs- & produktutvecklingsinsatser, sälj- och marknadsföring, utbildning eller kompetensfrågor. Högsta summan är 50 000 kronor per pitch!
Ansökningsperioder 2023:
1 mars – 30 mars – beslut 17 april
Läs mer: Destinationspitchen | Familjen helsingborg

Se även Åstorps hemsida:
www.astorp.se


NÄRINGSLIVSNYTT I KLIPPAN

Välkommen till Årets Näringslivsfest på Lucy's in the Sky!
Nu är det äntligen dags att fira näringslivet i Klippans kommun! Vi ses den 17 maj för att dela ut pris till Årets Tillväxtföretag och Årets Entreprenör. Kvällen bjuder på god mat, underhållning och chansen att mingla med andra gäster. Det här vill ni inte missa, så samla kollegor och medarbetare och fira kvällen tillsammans med oss!

Läs mer...

Och de nominerade är..
Varje år delar Klippans kommun ut pris till Årets entreprenör och Årets tillväxtföretag. Totalt har nu sju företag nominerats. Vinnarna kommer att uppmärksammas på vår Näringslivsfest den 17 maj.

Läs mer...

Bästa Tillväxt 2022
Utmärkelsen Bästa Tillväxt räknas som en av Sveriges mest prestigefulla utmärkelser inom svenskt näringsliv. Bästa Tillväxt går till den kommun i varje län i Sverige som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst under året. Åter igen placerar sig Klippans kommun i topp fem i Skåne län.

Läs mer...

Telefontider införs på Plan- och byggavdelningen
Från och med slutet av mars har kommunens bygglovshandläggare och byggnadsinspektör på Plan- och byggavdelningen i Klippans kommun telefontider två gånger i veckan. De finns då tillgängliga för att svara på frågor och funderingar om byggprojekt.

Läs mer...

Cykelleden Skåne invigs 3 juni
Den nya regionala Cykelleden Skåne står klar till sommaren. Den 3 juni kommer en invigning gemensamt hållas för Söderåsenkommunerna på Röstånga Turistinformation. Du kan redan nu ta del av sträckningen av leden på Cykelleden Skånes hemsida.

Känner du till Region Skånes Affärsutvecklingscheckar?
Affärsutvecklingscheckar ska bidra till att öka konkurrenskraften för skånska företag – och i förlängningen göra det möjligt för företagen att nyanställa.

Läs mer...

Skyddar du dina kunders integritet?
Hur väl skyddar du dina kunders personliga uppgifter? I och med GDPR blev det tydligt att du som företagare har ett stort ansvar för hur du behandlar personuppgifter. Almi har på sin hemsida listat några saker som kan vara bra att tänka på.

Läs mer...

Aktuella upphandlingar
Vill du vara med och lämna anbud? Klippans kommun har samlat alla upphandlingar på en sida, som uppdateras kontinuerligt.

Läs mer...

P-skivor
Just nu är ni flera som hört av er angående P-skivor. Om du behöver P-skivor att dela ut till dina kunder kan du höra av dig till naringsliv@klippan.se så ser vi till att du får en bunt.

Projekt Söderåsen 2.0
Till påsk lanserar vi 2023 års vårkampanj. Med hjälp av vår professionella marknadsföringspartner kommer vi lyfta vad besökarna kan göra och uppleva på och kring Söderåsen. Har ni upplevelser ni vill ska lyftas i kampanjen? Det behöver vara tydliga, helst bokningsbara upplevelser eller paket som gärna involvera flera aktörer.

Läs mer...

Projekt Destination Rönne å och Ringsjön
På Naturkartan.se finns nu destinationen Rönne å och Ringsjön. Naturkartan är en digital friluftsguide med syfte att inspirera människor till ett aktivt friluftsliv. Redan nu finns en hel del vandringsslingor och besöksmål inlagt, och vi arbetar med att lägga till fler. Allt för att marknadsföra vårt område som naturdestination.

Läs mer...

Sök Affärsutvecklingscheckar!
Affärsutvecklingscheckar ska bidra till att öka konkurrenskraften för skånska företag – och i förlängningen göra det möjligt för företagen att nyanställa.

Läs mer...

Verksamt.se
Verksamt.se är myndigheternas gemensamma webbplats för företagsinformation och företagstjänster. Nu har Webb Service Award utsett Verksamt.se till Sveriges bästa webbplats i kategorin Samhällskommunikation. På Verksamt.se finns information och e-tjänster för dig som driver, ska starta eller utveckla ditt företag.

Läs mer...

Destinationspitchen
Destinationspitchen är fonden för dig inom besöksnäringen. Du kan söka medel för evenemang, affärs- & produktutvecklingsinsatser, sälj- och marknadsföring, utbildning eller kompetensfrågor. Nästa ansökningsperiod är 1 mars till 31 mars.

Läs mer...

Vill ni bli mer hållbara i ert företag?
Funderar du på hur företaget kan bidra till den gröna omställningen? Nu kan du söka stöd från Region Skåne till insatser som gör ditt företag mer cirkulärt.

Läs mer...

Nominera Årets Entreprenör
Nomineringen till Årets Entreprenör 2022 är öppen. Du kan nominera en företagare verksam i Klippans kommun som du anser har gjort något extra under det gångna året. Priset har som syfte att lyfta fram företagare som uppvisar nyskapande kreativitet samt driver sin idé eller verksamhet på ett framgångsrikt sätt.

Läs mer...

Save the date
Näringslivsfesten 2023 äger rum onsdagen den 17 maj. Kvällen kommer att bjuda på mingel, underhållning, prisutdelning och mat. Mer information kommer längre fram, men boka in datumet i din kalender redan nu!

Enkät om företagsklimatet
till företagen

I början av januari skickade Svenskt Näringsliv ut sin årliga enkätundersökning till ett antal företag i Klippans kommun. Undersökningen ger företagare chansen att berätta om hur det är att vara verksam i Klippans kommun. Om du har fått enkäten, ta chansen att göra din röst hörd! Sista svarsdag är 31 mars.

Läs mer...

Projekt Söderåsen 2.0
Arbetet med att utveckla destinationen Söderåsen fortlöper. Projektet Söderåsen 2.0 arbetar med att etablera fler portar till Söderåsen, än Skäralid. För tillfället planerar vi årets kampanjer som genomförs tillsammans med besöksnäringen, samt planerar skyltning.

Läs mer...

Projekt Destination Rönne å
och Ringsjön

Kommunerna Eslöv, Hörby, Höör, Klippan, Åstorp och Ängelholm arbetar tillsammans med ett gemensamt destinationsprojekt. Rönne å och Ringsjön ska bli en självklar plats för naturturism och upplevelser. Just nu planeras en fototävling för allmänheten och en webbplats med digital karta håller på att tas fram.

Läs mer...

Digitala informationsträffar med Företagsakuten
Energipriserna i södra Sverige har skjutit i höjden. För att minska de ekonomiska konsekvenserna för näringslivet finns stöd och rådgivning nationellt, regionalt och lokalt. Region Skåne bjuder löpande in till digitala informationsträffar.

Läs mer...

Energikontor Syd
Energikontor Syd arbetar med förnybar energi och energieffektivisering för en minskad klimatpåverkan och hållbar regional utveckling. De kan ge stöttning till företag genom rådgivning, seminarier och digitala informationsmöten.

Läs mer...

Beredskap för företag
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tagit fram information för företag om krisberedskap och hur ett förberett företag gör Sveriges krisberedskap starkare.

Läs mer...

Affärsutvecklingscheckar
Affärsutvecklingscheckar ska bidra till att öka konkurrenskraften för skånska företag – och i förlängningen göra det möjligt för företagen att nyanställa.

Läs mer...

Handledarguide för prao
Dagens praoelever är morgondagens medarbetare. Men vad du behöver tänka på inför att du tar emot en praoelev? God förberedelse gör att praoveckan blir så bra som möjligt för alla berörda.

Läs mer...

Nyheter Näringsliv
Här hittar du fler intressanta nyheter för dig som företagare.

Aktuellt...

Upptäck ditt närområde!
På Söderåsens hemsida finns tips och inspiration för dig som vill upptäcka närområdet. Här har vi samlat restauranger, besöksmål, gårdsbutiker, aktiviteter, naturupplevelser med mera.

Läs mer...

Klippans kommun fortfarandebättre än rikssnittet i kommunranking
Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges alla kommuner. Syftet med rankingen är att på en övergripande nivå visa var det är bäst att starta och driva företag i Sverige.

Läs mer...

Viktig information om Klippans kommuns nya hemsida
Sedan den 20 september har vi ny hemsida. Förändringen av sidan innebär bland annat att länkar från våra gamla nyhetsbrev inte fungerar längre. Detsamma gäller om du länkar från din hemsida till vår.

Läs mer...

Många företag i Skåne oroas när energipriserna i södra Sverige skjuter i höjden
För att fler företag ska klara sig i en tid med höga energipriser behövs insatser utöver det högkostnadsskydd som regeringen aviserat. Därför öppnar Region Skåne en företagsakut som samlar stöd till skånska företag med höga energikostnader för både el och gas. Region Skåne finansierar även insatser i form av ökad rådgivning och checkar för energieffektivisering.

Läs mer...

Framtidscoachen
Är din verksamhet hårt drabbad av världsläget och energikrisen? Kanske vill du expandera din verksamhet och behöver ett bollplank? Är du redo att ta nästa steg mot hållbart företagande? Eller är ditt behov att möta någon som bekräftar dina tankar eller utmanar dig med frågor?

Läs mer...

Kostnadsfri Energi- och klimatrådgivning
Vill du ha tips på hur du kan minska din energianvändning? Hör av dig till Energi- och klimatrådgivningen på energiradgivning@smfo.se eller 0435-78 24 95. Här hjälper Ann-Kristine Nilsson som är vår energi- och klimatrådgivare er kostnadsfritt.

Läs mer...

Stöd till hållbarhet Region Skånes hållbarhetscheckar
gör skånska företag mer konkurrenskraftiga. Du som företagare kan söka hållbarhetscheckar för att hantera energikrisen. Stödet kan användas som medfinansiering för att göra en energikartläggning, köpa in kompetensstöd kring energieffektivisering eller andra satsningar inom hållbarhet som stärker ditt företag.

Läs mer...

Till dig som är fastighetsägare
Energimyndigheten har tagit fram information om vad du kan göra för att klara ett längre el- eller värmeavbrott. ”Värme i lägenheten vid elavbrott” är en broschyr i pdf-format som du kan tipsa dina hyresgäster om. Broschyren är en del i en serie informationsmaterial som ger råd och tips om vad man kan göra dels för förebyggande innan elavbrott, dels för att lindra konsekvenserna under elavbrott.

Läs mer...

Vill du hjälpa dina anställda
att må bra?
Som arbetande förälder kan det vara svårt att få tiden mellan arbetet, hemmet och barnens alla fritidsaktiviteter att gå ihop. Vi letar därför nu efter arbetsgivare som genom oss skulle vara intresserade att erbjuda föräldrautbildning på arbetsplatsen.

Läs mer...

Anbudsgivarekonto för dig som leverantör
Mercell TendSign Upphandlingsverktyg är Sveriges mest använda upphandlingsverktyg. Som företagare kan du registrera dig i verktyget och ta del av anbudsskolan och personlig anbudshjälp.

Läs mer...


Det är alltid med spänd förväntan vi gör ett besök på Galleri Hattlösa.

Denna lilla pärla till konsthall har i åratal bjudit på spännande utställningar av bästa kaliber.

Den 31 april intog konstnären och professorn i teckning Kjell Strandqvist galleriet.

Denne man som av en recensent kallades för ”en av konstvärldens vise män” visar här ett urval ur tematutställningarna Image och Lättsinne. 

 

Det strama, behärskade geometriska tänket i Image möter här i den nyare Lättsinne, en mer lekfull, spjuveraktig släkting.

Denna kontrastverkan skapar i sig en extra spännvidd i den harmoniska, tidlösa bildvärlden, där geometriska figurer står i frontlinjen i konkretismens anda.

Kjell Strandqvist bildvärld lever i flera dimensioner, är så genomtänkta och välgjorda, att de aldrig känns platta eller kalla. Strukturerna betyder mycket i hans konstverk, känns som rätt jordgrund för att figurerna skall komma till sin rätt, växa och bjuda på mångtydighet.
– Kalla mig aldrig konstruktivist! Jag jobbar med en idé eller händelse som utgångspunkt i mina koncept, utgår från en enkel struktur eller figur. Jag jobbar mycket med korrigeringar, balans och obalans, säger Kjell Strandqvist som själv gick på Kungl. Konstakademien innan han blev professor i teckning på samma högvälborna ställe -86 till -96.

Som elev på ”Mejan” träffade han eminente Ulf Lindhe som fick honom in på nya kreativa tankebanor som han fortsatt med i ett livslångt sökande.

Som en dykare med blyskor och pannlampa…

Så uttrycker denne verbale och skrivskickliga konstnär sin process i en av sina utgåvor som finns på plats till försäljning i galleriet.

Blyskor och pannlampa tycks vara en lyckosam process.

Förutom uppmärksammade utställningar, främst på de stora gallerierna i Stockholm samt lärartjänster är Kjell Strandqvist även projektledare i Statens konstråd.

 

Kjell Strandqvists utställning på Galleri Hattlösa i Förslöv med vernissage 30 mars pågår t.o.m. 29 april. Öppet lördagar och söndagar kl. 11 – 15. Annandag påsk kl. 11 – 15.


Katriona S W Persson

Ett skepp kommer lastat med grafik…

Mjöhult 230530
Gåtfulla grafiska skepp i dimma dolda, lastade med dåtid, nutid och framtid, är målaren och grafikern Katriona S. W. Perssons signum.
Lördagen 3 juni visar Katriona delar av sin mycket breda, halvsekellånga grafikproduktion i en retrospektiv utställning  på Galleri Oscar i Mjöhult. Vernissage kl. 13

Läs mer...



Charlotte Hedberg

En poetisk vandring i tiden

Ängelholm 230518
Charlotte Hedberg - en gränsöverskridande konstnär och tidsresenär gästar Galleri Moment med vernissage lördagen den 20 maj.
Vår mänskliga uppfattning om tids-, förgängelse- och evighetsbegrepp är mer än mångtydigt.

–­Tiden är naturens sätt att se till att inte allt sker på en gång, är ett känt citat som inte alltid stämmer.

I fantasins och konstens värld kan allt ske samtidigt. I Charlotte Hedbergs bildvärld kan dåtid och nutid samsas i samma kontext.


Läs mer...





Maria Montelius-Grifo´

Maria Montelius-Grifo´ ställer ut i
Örkelljunga konsthall

Örkelljunga 230512
Visserligen är Maria Montelius Grifó en tidsoptimist av Guds nåde, även om hennes bildverk är tidlösa, men två vernissager samma dag kan knäcka den starkaste.

Lördagen 13 maj ställer Maria ut sitt eget måleri och sin grafik på Örkelljunga konsthall. Samma vecka är det vernissage på mamma Gunda Hellmouth Montelius målningar, tovor och bildvävar och styvfars Olle Hellmouths silverarbeten på det egna galleriet Oscar i Mjöhult.
Kanske ljuset leder henne vidare, då ljuset är budbäraren i alla hennes bildverk.

Läs mer...



Fr.v. Theresa Kristensson och sittande Rose-Marie Ström, Stående bakom: Lotte Holm, Ingrid N Lindgren, Monica Fellving, Eva Hansson, Monca Hulthén Dahlström, Janet Löfgren, Agneta Frick, Lisbeth Wallén och Kerstin Olofsson

Mörshögsgruppen – Skaparglädje, social samvaro, personlig utveckling

Mörarp 230511
Skaparglädje… Social samvaro…Personlig utveckling…
Mörshögruppen, där kvinnor söker, finner och får utlopp för sin många gånger dolda kreativitet, ser ut att fylla dessa tre kriterier med råge.
 I över trettio år har Mörshögsgruppen med målarpenseln i hand, ca tjugo gånger årligen, träffats, skapat fritt och självständigt under mentorskap av konstnären, bildläraren och mentorn Ingrid Nilsson Lindberg.

Läs mer...



Leif Haglund

Menageri – en mans värld!

Klippan 230505
Vem är jag?
Ett självporträtt , en spegelbild av konstnären Leif Haglund med liknande skräckkänsla som Munchs Skriet men fylld av lekfull humor, ligger och väntar på hängning i Klippans konsthall. ”Någon jag kände” är  den mångtydiga titeln.
Den är signifikativ för Haglunds utställning ”Menageri – En mans värld”.  
Vernissage lördagen 6 maj.

Läs mer...



Hundratals nyfikna besökare när gamla Karantänen förvandlats till konsthall

Konsten rycker in på ombyggda f.d.
Karantänen i Helsingborg

Munka Ljungby 230421
Om väggar kunde tala…
Karantänen, byggd 1916 på Gröningen i Helsingborg har levt lika många
liv som katten. Först med djur i karantän fram till 1982 vidare till nattklubb, däremellan flera olika hyresgäster eller ockupanter.
Sedan 2020 är Karantänen i kommunens ägo. Den 22 april var det invigning av dess nya status som konsthall på bästa läge i sta´n.

Läs mer...



Stina Östberg med lilla hunden Bullen

Stina Östberg tillbaka på Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 230421
Galleri Skelderhus aktuella utställare, Stina Östberg är en sökare av format. Som konstnär, konstkonsult och med teologiska studier i bagaget, kopplas gärna teologins mysterier samman med konstens.
Det andliga tänket och existentiella frågeställningar sätter i gång den skapande processen, det s.k. tillstånd, som Stina själv ser som det egentliga konstverket.

Läs mer...




Kjell Strandqvist på Galleri Hattlösa

Krapperup 230318
Det är alltid med spänd förväntan vi gör ett besök på Galleri Hattlösa.
Denna lilla pärla till konsthall har i åratal bjudit på spännande utställningar av bästa kaliber.
Den 30 mars intog konstnären och professorn i teckning Kjell Strandqvist galleriet. Denne man som av en recensent kallades för ”en av konstvärldens vise män” visar här ett urval ur tematutställningarna "Image" och "Lättsinne". 

Läs mer...




Munkaelever intar Bjuvs Konsthall

Krapperup 230318
Med papper och penna har nitton av Konstskolan Munka Ljungbys förstaårselever gett sig ut på en veckas rekogniseringsrunda i Bjuv.
Resultatet därifrån samt målningar och tidigare verk under höstterminen ställs nu ut i Bjuvs Konsthall på Södra Storgatan med vernissage 24 mars.
Det är en orädd, opretentiös fri lek i form, uttryck och material som visas i utställningen under titeln Verkligheten.
Med kol, krita, blyerts och tusch har eleverna jobbat med mänskliga uttryck, rörelser förutom snabba bildminnen från vandringen i byn.
Alla slags papperskvaliteter från omslagspapper till kartong har utnyttjats.
Man tager vad man hafver…
Det är rätt att konstskoleelever kravlöst redan på ett mycket tidigt stadium erbjuds möjlighet att ställa ut i Bjuvs utmärkta konsthall.

Öppettider: kl.12– 16
25-26 mars, 1-2 april, 7– 10 april



Årets Kullasalong – Många äro kallade...

Krapperup 230318
I likhet med tidigare Kullasalonger har hundratals förhoppningsfulla konstnärer sökt och lämnat in sina verk – allt från pyttesmå keramikalster till gigantiska oljemålningar. Alla ska skärskådas av den trehövdade juryn som i år utgörs av Dyveke Zadig, konstnär verksam Malmö och på Österlen, Thomas Kjellgren, kulturjournalist och kurator från Kristianstad samt Ola Åstrand, målare, tecknare och grafiker från Tomelilla.
Vernissage på årets Kullasalong blir den 7 april och utställningen
pågår t o m 7 maj.



Jerker Andersson

Från det kollektiva tänket till det individuella...

Ängelholm 230317
Tiderna förändras och vi med dem. Samhällets skiftningar och strukturer skiftar  så snabbt och ofta att vi inte hinner med att få en överblick i alla skeenden.
Vi måste kunna se bakåt för att se framåt – i stort som i smått.
Det vi glömmer eller har glömt, kan ibland ett annat öga registrera och få oss att minnas – kameraögat.

Läs mer...



Caroline Färnström

På ena sidan alltid den andra

Klippan 230317
– Allt som finns i mitt huvud och hjärta, registreras och kan sedan hitta en plats i mina verk. Mitt konstnärskap bottnar i ett lustfyllt uttrycksbehov, en lek i färg och form, säger en pigg konstnär vid namn Caroline Färnström.
Lördagen 18 mars  bjuder  in till Caroline vernissage på sin utställning utställning ”Mellan oss” på Klippans konsthall.
Tittar man Carolines långa CV med en 45 årig yrkesverksamhet som konstnär i bagaget, tycks hennes sökande inom konstens gyllne ramar oavbrutet förnyas med nya kunskaper.

Läs mer...


Mariann Wikström, Årets kvinnliga företagare i Åstorps kommun, flankerad av Anette Andersson och centerns lokalordförande Annica Vink

Mariann Wikström – Årets kvinnliga företagare i Åstorps kommun

Kvidinge 230307
– När jag insåg att jorden under mig var lika stor som världen ovanför, öppnades en ny värld att utforska!

De orden myntades av Årets kvinnliga företagare i Åstorp – agronomie doktor Mariann Wikström, utsedd av kommunens Centerkvinnor och Centerpartiet.
Agro Plantarum AB, där Mariann är VD, startades 2012 med inriktning på forskning och utveckling, gällande sjukdomar och skadegörare i lantbruks- och trädgårdsgrödor. Tonvikten är lagd på spannmål.

Läs mer...



Lis Kläpp

Tidlöst, balanserat i strålande kolorit

Munka Ljungby 230224
Energier, rytmer, klanger anas i Lis Kläpps spännande, slösande koloristiska bildvärld. Det är expressiva, abstrakta oljemålningar hon bjuder på, där berättande symboler i form av djur, träd eller människor håller i taktpinnen.
Färger, former och figurativa element lever i ett tidlöst, balanserat samspråk i en levande, mångfacetterad bildvärld, där det ljusa, positiva gärna hittar sin plats.

Läs mer...


PRESSRELEASE

Ritning över var Åstorps nya kommunhus ska ligga

Beslut fattat – här ska Åstorps kommun bygga nytt kommunhus

Åstorp 230209
Den 8 februari fattade kommunstyrelsen i Åstorp beslut om att kommunstyrelseförvaltningen ska ta fram ett konkret alternativ för ett nytt kommunhus på Björnekulla ås. När detta är gjort ska en beställning skrivas fram till kommunstyrelsen.

I det nya kommunhuset kommer stora delar av kommunstyrelseförvaltningens, bildningsförvaltningens, samhällsbyggnadskontorets och socialförvaltningens administrativa personal att ha sin arbetsplats. I huset kommer det också att finnas plats för politiska möten såsom kommunfullmäktige och samtliga nämnder.

Den tomt som är aktuell ligger i nära anslutning till det torg där den nya järnvägsbron kommer att ansluta. Det interna arbetet påbörjas inom kort och ett första steg kommer att vara att bestämma vilket arbetssätt kommunen ska ha framöver. I detta arbete kommer bland annat studiebesök att ske för att hämta inspiration. Därefter kommer arbetet med innehållet att påbörjas. Det kommer då att bildas olika delprojekt som kommer att involvera berörda förvaltningar.

I dagsläget sitter kommunens förvaltningar och tjänstemän utspridda i olika lokaler i Åstorp eftersom det nuvarande kommunhuset är för litet. Tidigare har frågan om att bygga om eller bygga på det nuvarande kommunhuset diskuterats, men beslutet landade så småningom i att ett nytt kommunhus behöver byggas. Kommunchef Jonas Jönsson ser stora möjligheter med det nya kommunhuset.

– Det blir en modern arbetsplats där vi samlar våra administrativa resurser. Att samla den administrativa personalen kommer innebära att vi blir mer effektiva. Det kommer även att underlätta samverkan på många sätt. De politiska sammanträdena får ändamålsenliga lokaler vilket i sin tur innebär att vi frigör befintliga lokaler såsom Kulturhuset Björnen och Arena Åstorp, samtidigt som det öppnar upp för möjligheter för annan verksamhet att husera i vårt nuvarande kommunhus framöver, säger han och fortsätter:

– Det känns roligt att vi vågar pröva nya vägar i Åstorp och jag tror att detta kommer att bli hur bra som helst. Björnekulla ås känns som helt rätt plats i och med närheten till stationsområdet och den centrala placeringen, så det känns jättepositivt på alla sätt och som ett viktigt steg framåt i kommunens utveckling.

Bakgrund till beslutet

Frågan om nytt kommunhus i Åstorp är något som diskuterats under många år. Utredningen av potentiella placeringar av nytt kommunhus började med ett tiotal olika platser. Efter den utredningen valde man att gå vidare med inventering av fyra av dessa platser, däribland Björnekulla ås. Kommunstyrelsen i Åstorp röstade igår ja till beslutet om att bygga det nya kommunhuset på Björnekulla ås, utöver majoritetsstyret (SD, M och KD) som alla röstade ja yrkade även Socialdemokraterna bifall till förslaget.

– Det känns mycket bra att vi landat i detta beslut med en så bred politisk majoritet. Björnekulla ås ligger ett stenkast ifrån järnvägsstationen och centrumkärnan, vilket gör det lättillgängligt för invånarna, inte minst när den nya järnvägsbron är på plats. Samtidigt kan vi samla personal från de olika förvaltningarna under ett och samma tak och i och med det underlätta det förvaltningsövergripande samarbetet vilket känns väldigt positivt, säger kommunstyrelseordförandens ordförande Peter Lindberg (SD).



Johan Sundgren

Johan Sundgren –
en framgångsrik representant för dagens dokumentärfotografer

Klippan 230128
Fotot minns och påminner när minnet sviktar…
Det är ett av många kluriga citat som beskrivit vikten av fotots särställning i historien.
Att fånga ögonblicket, beröra och konstnärligt presentera resultatet är en på konstform som kan påverka våra sinnen och medvetandegöra vårt samhälle av idag. I stort som smått, idag, i morgon…

Läs mer...


PRESSRELEASE


Frida Wallin

Hon blir ny vd för
Björnekulla Fastighets AB

Åstorps kommuns fastighetsbolag Björnekulla Fastighets AB (BFAB) rekryterar Frida Wallin som ny vd. Frida kommer närmast från Höörs Fastighets AB där hon arbetat som projektchef. Hon tillträder som vd den 1 april 2023.

Läs mer...



Vi gratulerar Åstorps kommun som
har bäst tillväxt i Skåne!

Läs mer här...



Helena Backmark

Helena Backmark ställer ut tavlor och skulpturer med uråldrig sagokänsla

Klippan 221210
– I min konst vill jag dela med mig av mina naturupplevelser! Berätta vad naturen ger, gå på upptäcktsfärd, visa på närheten och kopplingen mellan människa, djur och natur och sedan sy ihop mina intryck till ett bildrum. Det säger Helena Backmark som ställer ut sina målningar i blandteknik på Klippans konsthall med vernissage lördagen 10 december.

Läs mer...



Jörgen "Fotozon" Nilsson och Ulf Eriksson

Premiär på filmen om konstnären
Ulf Eriksson

Höganäs 221108
Det var premiär på Sagabiografen i Höganäs, en av landets äldsta biografer, torsdagen 8 december.
Mannen bakom dokumentärfilmen – Jörgen Fotozon Nilsson som nu satsar på film efter att under många år framgångsrikt varit verksam som stillbilds- och konstfotograf. Tidigare i år visades en uppskattad film om Krapperups slott i slottets museum.
Konstnären, poeten och livsnjutaren Ulf Eriksson porträtteras och berättar om sitt långa händelserika konstnärsliv i denna dokumentär.



Linnea Ivinger

Linniv Art Gallery Klippan – öppet t.o.m söndag vecka 49

Klippan 221206
En liten elegant konstsalong lyser i kapp med juleljusen denna vecka på Storgatan i Klippan. Utställningen med vernissage 3 december pågår t.o.m. söndagen 11 december.
Linniv Art Gallery står det på dörren till galleriet som sedan i mars varit en secondhandbutik.
Men i juletid skall det till andra delikata bullar! Gärna oftare än så, tycker butiksföreståndaren Linnea Ivinger som affärsmässigt söker sig fram mellan sina gracer: musik, konst och design.

– Jag har bestämt mig för att göra det jag vill och tror på! Men i dagens läge bör man söka sig fram, gärna med comboverksamheter!

Linnea som är uppvuxen i ett kreativt hem har bl.a. tidigare varit vice ordförande i Klippans konstförening, jobbat med musik, arrangerat modevisningar och jobbat inom vården arbetar nu med det hon länge eftersträvat.

Det är ett inbjudande, stilfull salong med stora silverstakar, läckra montrar och väggar och några smakfullt ditsatta småbord som ersätter butikens utbud.
Ett flertal konstutövare har ändå gott om plats att komma till sin rätt.
Clownmålningar i akryl och skulpturer av Helena Henriksdotter dominerar på väggar och bord. Helena Henriksdotter, säger sig jobba på hobbynivå men är medlem i Konstnärsförbundet och har ett tiotal utställningar i bagaget.
Här presenteras bl.a. också kuddar med screentryck och akvareller av Anette Olin Gustafsson.
De vackra glasmontrarna glittrar av äkta och oäkta valörer samt designsmycken bidrar tillsammans med de tända ljusen till en stämningsfull julkänsla.



Helena Henriksdotter


Lucas Nagel

Lucas Nagel möblerar om naturen i sina motiv och bilder

Ängelholm 221118
Målaren och skulptören Lucas Nagel vill ge oss nya perspektiv på naturens under och dess kopplingar till mänskligt liv.
Allt Lucas Nagel skapar har sitt ursprung i naturen som alltid varit hans inspiration och ledstjärna i den konstnärliga processen med måleri och skulptur. Nagel fotograferar, förvränger, förändrar i form och färg det till synes uppenbara i naturen, upptäcker nya strukturer, spår och detaljer. Objektet blir pånyttfött. Nya verkligheter uppstår.

Läs mer...



Mycket folk i Kvidinge hembygdshall

Hantverks- och verksamhetsutställningar både här och där...

Kvidinge/Åstorp 221105
Nog är det både konstigt och onödigt att så många likartade evenemang så ofta kolliderar? Kommuner emellan, stadsdelar emellan…
Hur är det egentligen med den interna kommunikationen i kommunhusen och samarbetet med grannkommunerna?
Efter att år efter år ha stött på fenomenet är frågan berättigad.
Nu hände det igen. Hantverks- och verksamhetsutställning 3 oktober på Kvidinge Hembygdshall och Höstmässa med hantverk och verksamheter på Kulturhuset Björnen i Åstorp två dagar senare i dagarna två.
Merparten av arrangörerna och utställarna var inte medvetna om den andras existens.

Nåväl, allt såg ut att slå väl ut ändå. I Kvidinge var det trångt om saligheten, då det formligen vällde in intresserade. Hantverk i alla de former ligger Kvidingeborna varmt om hjärtat, ända sedan tiden då keramiken stod högt i kurs i byn. Fortfarande drejas och skulpteras det för fullt i stugorna. Även åstorparna hade fastnat i leran och stannat kvar. I Kvidinge ståtade Strögårds vävstugas produktion av bl.a. handdukar och mattor längst fram på scengolvet.
Men det var gott om andra textiler. Flinka fingrar hade lekt avancerat med virknålar och garn och skapat välgjorda, fantasifulla alster. Andra visade på hudvårdsprodukter, en tredje sålde tjänster och kristaller för själen. Och så naturligtvis glitter, tomtar, änglar och katter i skilda material och tekniker.
Kattmotiv stötte vi på även på höstmässan, vissa utskurna i glas.

Smycken , textiler – förkläden och tygväskor, träsnidade figurer och så naturligt vis keramikobjekt…


Från hantverksmässan i Åstorps kulturhus



Nina Korhonen

Nina Korhonen vill visa ett annat Kina, ta bort den politiska bilden och fotografera vanliga människor

Ängelholm 221022
En kinesisk kista hemma hos hennes farfar som gjort många resor i Kina satte fart på finlandsfödda fotografen Nina Korhonens upptäckariver och nyfikenhet redan som barn. Från 2004 till 2016 gjorde Nina som då redan var etablerad fotograf med ett flertal fotoböcker och lika många utmärkelser i bagaget, nio resor till Kina.

Läs mer...



Kvidingekonstnären Lie Svennbecks vernissage i Atriet på Klippans bibliotek

Klippan 221008
”Innanför Utanför i mitt Grannskap” kallar Kvidingekonstnären Lie Svennbeck sin utställning/installation. Vernissage i Atriet, den lilla konsthallen i Klippans bibliotek lördagen 8 oktober.
Äntligen en konstnär som jobbat platsspecifikt och använt den frodiga grönskan i rummet som scenografi och förstärkning av sina målningar för en inspirerande helhet!
Avlånga målningar med träramar över och under dukarna med säreget stämningsfulla naturmotiv med personligt uttryck, ligger halvt gömda bland grönskan. Andra målningar är fritt exponerade. Träbitar tittar fram bland grenarna, likaså målarredskap som trasor.

Konst och natur blir ett.

Lie har tecknat ned sina egna tankar om projektet, frågeställningar och lyriska reflektioner om Moder jord och dess framtid.

– Landskapets fyrtio nyanser av grönt skiftande till gyllenockra och brun mylla och så det härliga stilla buffliga vinter landskapet…

Räknar tiden. Årsringar i mig…

– Jag förlänger min sommartid och flyttar det stora vardagsrummet hit!

Lies verbala förmåga tog sig på vernissagedagen även uttryck i de texter som hon skrivit till Freddy&BOA:s mjuka, sköna låtar som framfördes som ett mysigt extra tillskott på vernissagedagen.

Lie Svennbecks Installation/utställningen ”Innanför Utanför mitt Grannskap” pågår t.o.m. 20 november. Öppettider desamma som Klippans bibliotek. 




Presentation av Åstorps Arena och näringslivsmöte i den nya cafeterian

Åstorp 220929
Åstorps kommuns näringslivsutvecklare, Susann Cardell hade bjudit in företagare fritidsfolk och tjänstemän till visning av den nya Arenan som bl.a. rymmer två stora hallar och en mindre. Det är förberett för externa evenemnang med ett skyddsgolv som täcker den sammanlagda ytan av båda de stora hallarna, berättar Bengt Nordén som guidade dagens besökare, en skara på 60-70 pers.
Läktarna rymmer 1100 platser.
I första hand ska idrothallen användas för badminton, handboll och innebandy samt på dagtid av Björnekullakolans och Rågenskolans elever.
Anläggningen innehåller också sex konferensrum, fyra större och två mindre.
En fräsch cafeteria med supermodernt kök intogs dagen till ära av Systrarna Buffé som vanligtvis håller till på Tingvalla.
Ronny Sandberg, kulturstyrelsens ordf, ordade lite om valet och dess betydelse för Åstorp. Andra talare var kommunchefen Jonas Jönsson, Susann och representant för ALMI.

– Jag har packat ner mitt kontor, då jag inte vet om jag får sitta kvar eller lämna om några veckor då allt beräknas blir klart, säger en bekymrad Ronny Sandberg.



Natalia Johansson

Varje stad har en egen själ

Mjöhult 220923
Experimentlustan och fantasin tycks fortfarande brinna med samma starka låga hos konstnären Natalia Johansson vars konst många i Nordvästskåne stiftat bekantskap med det senaste decenniet på olika gallerier bl.a. i Klippans konsthall.
Den 24 september ställer Natalia Johansson ut på Galleri Oscar i Mjöhult.

Läs mer...



Fr.v. P-O Carlson, Bengt Johansson,Britt-Marie Hellberg, Roger Ragnarsson, Karin Björk Hernandez, Ingrid Svensson och Marie Munke

Vem tror du att du är?
Kulturdag i Klippan 1 oktober

Klippan 220922
Vem är jag? Intresset för släktforskning och hembygdshistoria, sökandet efter rötter i en rotlös, otrygg värld, ser ut att öka i takt med inflationen. Långkörare som TV-programmen ”Vem tror du att du är eller ”Det sitter i väggarna” är populärare än någonsin.
På Kulturdagen i Klippan 1 oktober ligger också fokus på både hembygd och släktforskning.

Läs mer...



Arkivbilder från tidigare utställningar

Stor konst- och designutställning på
Spritans Kulturnatt och "Made in Skåne"

Ödåkra 220916
Snapsen Ödåkra taffel Aqvavit var känd för sin utsökta kryddblandning.
Liknande smakfullt kryddade förädling har hänt de senaste fem åren på Spritan nu med fokus på stärkande kultur, inte starka drycker.

Gammalt möter nytt.
Inte för inte är det en konstnär och entreprenör, Andreas Wargenbrandt som förvandlat och förädlat den gamla spritfabriken till ett levande kulturcentrum.

Närmast på Spritans - Ödåkra Spritfabriks evenemangskalender, står Kulturnatten.
Under Kulturnatten öppnas en konstutställning ”Made in Skåne”. Tjugotre konstnärer presenterar sina bild- och designverk i den storslagna konsthallen på 1000 kvm. Merparten av konstnärerna kommer från Nordvästskåne. Här bjuds det på såväl måleri, foto och skulptur som keramik, blandteknik och textil.

I designavdelningen syns bl.a. designern och kungl.hovleverantören Anders Ölund och formgivaren Anna R Kinnman för att nämna några av de namnkunniga i den spännande mixen konstnärer.

Vernissage 24 september kl. 19 – 01.
Utställningen ”Made in Skåne” pågår t.o.m. 2 oktober.

Ödåkra konsthall är i sig ett udda konstverk med de dess pelargångar som för tanken till såväl hangarer och kyrkorum. Konst, design, mat och dryck, livemusik och hygge under samma tak bidrar till en upplevelse över det vanliga.
Flertalet aktörer inom shopping och fika på Spritan kommer att ha öppet på Kulturnatten.



Samarbetspartners:
Helsingborgs stad, Art Öresund och Spritfabriken Ödåkra.



Lone Larsen

Lone Larsen tillbaka på
Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 220908
Hon är van att breda ut sig - konstnären, skulptrisen, förläsaren och projektledaren Lone Larsen.
Lone arbetar ofta med storslagna gestaltningar i det offentliga rummet, där bl.a. skulpturer, likt jäsande degar i imploderade kroppsformer, hittat sin plats.
I Stockholm, Wanås, Island, Helsingborg för att nämna några…
Lone Larsen är rikt representerad och har en mängd utmärkelser och stipendier i bagaget.

Läs mer...



Ingela Svensson

Ingela Svensson först ut på Höstsäsongen i Klippans konsthall

Ängelholm 220901
Vad kan man göra med en träbit?
Är konstnären Ingela Svensson i farten kan det hända mycket.
På såväl björk, plywood som MDFplatta men även i på linoleum och textil gör Ingela spännande, oväntade konstnärliga, avskalade avtryck i hennes grafiska arbete. I Klippans konsthall med vernissage lördagen 3 september ställer Ingela Svensson ut grafik på textil, trä och papper samt inte minst teckningar som har ett naturligt fokus i hennes breda arbetsprocess.

Läs mer...






Hans Frode

Neon och origami i Krapperups konsthall

Krapperup 220811
Neon och origami på Krapperups konsthall Krapperups konsthall har i dagarna förvandlats till en boning med japanskdoftande tempelkänsla, fylld av symboler och japansk livsfilosofi. En lång allé, livets stig?, flankerad av ett sextiotal utsökta klädnader s.k. oribobälten inbjuder besökaren till fortsatt upplevelserik vandring. Det är New Yorkbaserade paret Tokiko och Hans Frode som ställer ut origami och neonlysande bildrum under titeln ”Made in Japan”. Den unika Oribosamlingen är inköpt av paret från en nedlagd fabrik.

Läs mer...



Malte Hultgren

Symbolrik utställning på Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 220804
Nu är det återigen ungt, friskt konstnärsblod på Galleri Skelderhus – det lilla galleriet i Munka Ljungby som gärna ger unga, nyexaminerade konstnärer en chans att få exponera sina verk. En sådan är Malte Hultgren som efter studier på Munka Ljungby konstskola och kandidatexamen på Gerrit Rieveld Academie i Amsterdam nu gör sin första separatutställning.

– Mitt måleri är alltid tankebaserat. Jag planerar mitt måleri, blandar och bygger upp rummet in i huvudet bit för bit till ett enda verk. Mina bildrum kallar jag för målningar, trots att de inte är det i ordets rätta bemärkelse, då jag jobbar med olika tekniker. Här har jag använt olika trycktekniker bl.a. screentryck i det största verket där jag bl.a. har foto som delkomponenter. Mitt utforskande av tekniker föder hela tiden nya idéer.
Denna utställning eller installation som jag hellre vill kalla den, har jag gett titeln Mekaniskt partnerskap.

Malte berättar att han medvetet tar bort det typiskt mänskliga i människors yttre framtoning. Alla hans figurer, liknande skolplanscher i stora tryck på duk och papper, saknar ögon och uttryck. I hans små skulpturer går han ett steg längre. De är modellerade digitalt som små stolar.

– Jag jobbar symboliskt, ofta humoristiskt och gärna med människan som symbol. Magin i människors ansikte tar kraft. Utan dem blir vi mer uppmärksamma på annat och skapar bättre jämvikt, säger Malte och börjar tillsammans med Skelderhus` Harald Hjärne bygga upp installationen där bl.a. rundstavar ska lyfta och presentera vissa verk.

Vernissage på Galleri Skelderhus med Klenodbutiken lördagen den 6 augusti kl. 13 – 16. Utställningen pågår t.o.m. den 4 september.



KKV-sommarutställning för tredje
gången gillt

Ängelholm 220802
Flitiga KKV - Konstnärernas Kollektiv Verkstad i Nordvästra Skåne, öppnade sin tredje sommarutställning i Ängelholm. De tidigare utställningarna har visats på Kronohäktet och Gamla Rådhuset samt Öppen Verkstad i den egna lokalen.

Den här gången huserar man åter i Gamla Rådhuset på torget, där tio av medlemmarna visar upp delar av sin produktion.Förutom nestorn, Mats Ole Svenssons "akvarellmackor" kan besökaren bekanta sig med konstverk av Anna Rydén Westling, Azita Sassanian, Gun Kling, Monica Andoff, Karin Håkansson, Marianne Eriksson Mjöberg, Maria Montelius-Grifo´,Wicky Lundegren och Ingela Törnqvist.
Här samsas såväl måleri som grafik, keramik och textil.

Utställningen pågår t o m 14 augusti. Öppet vard. kl 13-17. lörd 11-14


Anna Rydén Westling


Kattskulptur av Karin Håkansson, keramik och keramiktrio av Gun Kling


Tillbaka till det glada 80-talet i Bruksspelets version av Silver Hill

Klippan 220706
Åttiotalet var ett decennium med framtidshopp och optimism – en tid då allt kändes möjligt för många svenskar.
En unik visionär av stora mått som levde sin dröm till fullo var Nils-Erik Sundblad som 1981 startade nöjesanläggningen Silverhill i Klippan intill pappersbruket. Som fältflygare, ryttare och läkare skapade han en turistanläggning av sällan skådat slag.
Bl.a.lippizanerhästar, flygplan med uppvisningar, veteranbilar, handgjord Rolls Royce ingick i den storslagna nöjesparken under fem år, anpassad till lyst för turister och allmänhet.
Denne man ses som en symbol för det glada åttiotalets uppgång och fall.

Läs mer...


PRESSRELEASE

Jonathan Ollio Josefsson ställer ut på
Galleri Moment

Ängelholm 220706
Sprayburkar, mönster och starka färger är naturliga följeslagare för Jonathan Ollio Josefsson (f 1978). Redan i ungdomsåren lade graffitin grunden för ett lekfullt bildbygge. Med ett rikt bildbagage från Göteborgs stadsrum, konsthögskolor och internationella arenor, finns en stor kunskap att experimentera med olika material och tekniker för att kunna röra sig fritt mellan textilkonst, illustration, måleri och graffiti. Jonathan Ollio Josefsson beskriver:
I mina konstverk är ofta abstrakta mönster återkommande i olika former och färger. Myllrande mönster blir motiv i berättelser där betraktaren själv får stå för innehållet. Med improvisation och intuition som nyckelord komponeras konstverken. Inspiration kommer från allting runt omkring mig, vilket jag försöker ta med mig in i mina verk. Ett exempel är alla mönster på möbler, tapeter och vardagliga prylar.

Vernissage 9 juli. Utställningen pågår till 6 augusti




Karolina Jacobsen tar emot besökarna i Krapperups museum. I bakgrunden, videoskärmen som visar filmen om Krapperup

Besök Krapperups museum och beskåda Jörgen "Fotozon" Nilssons unika utställning

Krapperup 220704
Den som besöker Krapperups konsthall i sommar bör inte missa fotografen Jörgen "Fotozon" Nilsson stora dokumentation av Krapperups slott. Muséet ligger ett stenkast fråm konsthallen. Inne i muséet har det byggts upp ett rum med ytterväggar som exteriören på slottet. I showrummet visas en 14 minuter lång rundvandring på video. En flicka går runt i interiören. Hon för tankarna till "Vita frun" som spökar på många slott... Filmen visar slottsinteriörer som gemene man annars aldrig får tillfälle att se då det är besöksförbud för allmänheten.
Väggarna utanför biosalongen är täckta med flera meter höga exteriörbilder av slottet och omgivningarna. Ett gigantiskt arbete av fotografen Jörgen "Fotozon" Nilsson som visas t.o.m. 31 juli.


Stillbild ur videofilmen om Krapperups slott



Foto: Maria Friberg

Två fotografer visar utställningen
"Prognos" i Klippans konsthall

Klippan 330702
Två generationers fotografer, Peter Stridsberg och Maria Friberg intar den 2 juli Klippans konsthall - en gemensam utställning under titeln Prognos.
För tre år sedan då Peter Stridsberg gick ut Umeå konsthögskola sökte han kontakt med den redan etablerade fotografen och filmaren Maria Friberg för råd, stöd och mentorskap i sitt fotoskapande. Båda arbetar med iscensatt fotografering med ett måleritraditionellt bildspråk. Fokus ligger på natur, människor och förändringsarbete.
Tillsammans har de skapat både gemensamma utställningar och offentliga gestaltningar.

Utställningen Prognos pågår t.o.m. 28 augusti.


Foto: Peter Stridsberg



John F Franzén i sin ateljé på Österlen. Foto: Ulfmelvin Fjellström, Fenix Frames

Cadillac, Hells Angels och Kungaporträtt på Galleri Hattlösa

Förslöv 220701
Vad har kungafamiljen och Hells angels för gemensam nämnare om inte kontrasternas store konstnär – målaren och grafikern John F Franzén.

– Det han har velat göra, har han också gjort, enligt Ulf Linde.

John F Franzén, professor i måleri, med ”cowboyhatt och boots made för driving” är nu ”On the road again” med sin utställning på Galleri Hattlösa i Förslöv.

Vernissage lördag 2 juli, dagen efter Franzéns åttioårsdag.

Läs mer...


Ulfmelvin Fjellström, utställningsdesigner och Torvald Berg, galleriägare



Ritha Holst

Ritha Holst på Galleri Oscar med
får, citroner och afrikanska elefanter

Mjöhult 220630
Ulliga, gulliga får med oskuldsfull blick, fulla av tillit… Majestätiska elefanter med livsvisdom i blick… Frestande blickfång i form av små citroner gula…
Det är en betagande ömsint värld med exotiska vibrationer som Ritha Holst bjuder på i sin separatutställning ”Bland djur och citroner” på Galleri Oscar.
Vernissage lördag 2 juli.

Läs mer...



Gunnar Nilmén, Katriona S W Persson och
Mats Ole Svensson
Foto: Lie Svennbeck

Nina B Johansson

KKV intar Gamla Rådhuset i Ängelholm

Ängelholm 220621
De är flitiga, konstnärerna på KKV – Konstnärernas Kollektivverkstad i Ängelholm. Utställningen ”Konst i Kvadrat” har precis avslutats på Kronohäktet, när nästa utställning ”Sommartryck” har vernissage 21 juni. Dock inte på Kronohäktet utan i Gamla Rådhuset, mitt på Torget.

Här är det nio grafiker som pryder väggarna fram t.o.m. 3 juli:
Nina B Johansson, Mimi Belfrage Mohlin, Katriona S W Persson, Maria Montelius Grifo´, Tor Udd, Gunnar Nilmén, Mats Ole Svensson, Karin Håkansson och Eva Carlstein.

Gunnar Nilmén, ordförande i KKV, Ängelholm arbetar företrädesvis i svartvitt med stora kontraster. Här har han även experimenterat med olika svartgrader som sedan klippts i remsor och flätats till ett nytt motiv.
Tecknaren Nina B Johansson är alldeles färsking på koppargrafik och visar sina fyra nya grafiska blad, där hennes tecknarskicklighet elegant överförts till plåten.
Katriona S W Persson är tillsammans med Gunnar Nilmén nestor i sällskapet som utgör en finstämd kavalkad av god grafik som nu visas i det lilla men ändamålsenliga galleriet.

Ytterligare en sommarutställning är planerad 2 – 14 augusti och KKV:s grafikverkstad kommer att ha ”Öppen verkstad” 15-17 juli samt 22 – 24 juli.

I oktober under Kulturveckan och i november/december är Kronohäktet bokat bl.a. för Julutställningen.
Det är bra fart nu för KKV Ängelholm med nyrenoverade lokaler och upprustad maskinpark och ett antal nya medlemmar…


Vernissage 21 juni
Gunnar Nilmén


Astrid Göransson och maken fotograf David Skoog

Astrid Göranssons konstverk
"Kom som du är" invigd på Riksplan

Stockholm 220615
Nu är den på plats på Riksplan i Stockholm - Maglabytösen, konstnären och skulptrisens Astrid Göranssons monument på över två meter som visualiserar kampen för jämlikhet och demokrati.  Konstverket ”Kom som du är” som uppfördes i samband med att Sveriges riksdag firade demokratins 100 årsjubileum och invigdes av talman Andreas Norlén den 15 juni.
”Skulpturen porträtterar de fem första kvinnorna i riksdagen: Kerstin Hesselgren, Elisabeth Tamm, Nelly Thüring, Berta Wellin och Agda Östlund. De bärs fram av två unga kvinnor av vår tid för att visa att kampen för demokrati och jämlikhet går vidare in i framtiden. Verket kopplar samman de fem pionjärerna med alla efterkommande generationer.
Skulpturen fångar ett fruset ögonblick och är samtidigt en symbol för samarbete, demokrati och att bära en gemensam vision.”

Fakta: Sveriges riksdag
Foto: Lie Svennbeck



Strålande operaföreställning från
ett lastbilsflak

Opera till folket! Bort med finkulturstämpeln! På gator och torg likt gycklarna i antikens tespiskärror, far nu Malmö Operas aktörer med en lastbil som spelplats, runt i Skåne på turné!
Den 7 juni var det Klippans tur att gratis på njuta av deras excellenta kunnande inom sång, musik och scenisk gestaltning. Salongen denna kväll var Aktivitetsparken, där publiken parkerade sig i egna stolar framför lastbilen.

Läs mer..



Lars Johansson och Magnus Persson, framgångsrika företagare på Solotec

Årets företagare och andra pristagare
i Åstorps kommun

Åstorp 220608
Årets utnämningar till Årets Företagare, Årets Entreprenör och andra, hölls på Lydinge Resort i Hyllinge under festliga former.

Läs mer om alla utmärkelser och dess motiveringar...



Ulfmelvin och Malin Fjellström med John-E Franzéns tvåmeterstavla

Bilderna tenderar att bli större och större

Maglaby 220605
2 juli kommer den legendariska målaren och fotografen John-E Franzén att ställa ut sina bilder av bilar och motorcyklar. Många av bilderna är målade och fotograferade under hans tid USA.
Ulfmelvin Fjellström, rammakare och utställningsdesigner på Fenix Frames i Maglaby har under många år ramat John-E Franzéns bilder och det är också han som hänger John-E:s utställning på Hattlösa i Förslöv inför konstnärens 80-årsdag.
Ett av verken som ställs ut är en 2 meter bred bild på plåt – en Cadillac Eldorado.
– Originalet är i hela bilens längd, över 8 meter. Den hänger på Statens Konstråd i Stockholm. berättar Ulfmelvin.
Utställningen på Hattlösa pågår t.o.m. 14 augusti.



Galleristen Maria Montelius Grifo' och en av utställarna
Åsa Canbäck

Katter – en utställning med klös!

Mjöhult 220602
Katter – en utställning med klös på Galleri Oscar
– Om man kunde korsa katter och människor, skulle människan bli
bättre men katterna sämre.
Så kan det låta från en lyrisk kattfantast som ser katten som en bättre hälft.
Förklädda änglar eller demoner?
Kattens komplexa, egensinniga men sociala personlighet har förundrat människor ända sedan antikens Egypten, då den dyrkades som en gud.

Läs mer...


PRESSRELEASE


Hur vill jag vara som vän/jag som en docka

Åstorp 220527
På Haganässkolan har Gertrud Afredsson genomfört ett skapande skola konstprojekt med F och 1 klasser med temat: Hur vill jag vara som vän/jag som en docka.
Barnen har läst Pelle Svanslös under året som gått och tillsammans har boken diskuterats. Att karaktärerna finns i oss på olika sätt. Vi pratade om att vara ledsen, utanförskap och ensamhet. Och att vara arg och att man ibland kan bli det. Vad gör vi för att hjälp, trösta, bry sig om någon som är blyg eller ser ensam ut, Jo vi bjuder in, berättar Gertrud.
– Dockorna blev mycket populära och det var ett mycket roligt projekt att göra. Vissa dockor har ansikten både fram och bak...
Material som använts är lakan, lim, tusch, olika tyger, glitter och garn. Dockorna ägs av barnen själva men ställs ut i bibliotekets skyltfönster.



Madelene Larneby visar upp statistiken över vem som lånat mest

Åstorp bibliotek riktar stort tack
till alla låntagare – Ni är bäst i nordväst!

Åstorp 220527
I
Åstorps bibliotek har utlåningen under 2021 ökat med 2% för vuxna och hela 11% för barnen. I alla de andra kommunerna har utlåningen minskat...
Heja Åstorp!



Johan Herder

Johan Herder ställer ut i Åstorps konsthall
– "Detta är jag"

Åstorp 220520
”Detta är jag” kallar Johan Herder sin utställning som har vernissage på Åstorps konsthall lördagen den 21 maj.
Konsthallen känns, sedan Johan inredde den med gamla och nya målningar, som ett smakfullt, elegant vardagsrum som man gärna vill gå in i. Gammalt och nytt blandas i en harmonisk färg- och form-mix utan att bli spretigt.

Läs mer...



Anna Sörenson Rydh

En sfär, ett klot, ett hål –
Anna Sörenson Rydh ställer ut i Klippans konsthall

Klippan 220506
En eloge till Klippans konstförening som ännu en gång lyckats fånga en nytänkande, fantasifull och välutbildad konstnär till Klippans unika,  funktionella  konsthall!
Efter internationella utställningar i bl.a. New York, Brüssel, Berlin och London och uppmärksammade nationella bl.a. Art open gästar Anna Sörensson den skånska konstarenan.
Lördagen den 7 maj öppnar Anna Sörensson Rydhs utställning ”En sfär,  en bild, ett klot” på Klippans konsthall.

Läs mer...


PRESSRELEASE

Katinka Husberg

Katinka Husberg är årets kulturpristagare

Munka Ljungby 220427
Kulturpriset delas ut till en person, grupp eller organisation som bidragit med värdefulla kulturinsatser med anknytning
till staden. Vinnaren tilldelas 25 000 kronor.

Katinka Husberg, konstnär och gallerist, är mottagare av Ängelholms kommun kulturpris 2022 med följande motivering:

Genom Katinkas mångfacetterade engagemang och innovativa idéer ger hon fler människor möjlighet att möta kulturlivet samtidigt som hon främjar och uppmuntrar det konstnärliga klimatet i Ängelholm. Det är lika delar Katinkas konstnärliga drivkraft som den betydelse Galleri Skeldershus har för den samtida konstscenen som motiverar till årets kulturpris.



Malmökonstnären Aleks Hill

Släpp konstnärerna loss – Det är vår!

Krapperup 220413
När livsvillkoren förändras, nya utmaningar står för dörren, vaknar många som ur en törnrosasömn, söker och hittar nya livsvägar eller konstuttryck. Den ofrivilliga isoleringen under pandemin tycks ha satt fart på många kulturutövares kreativitetsceller.
Samlingsutställningarna runtom på gallerierna det senaste året har känts mer nyskapande och överraskande än på länge.

Läs mer...



Bo Wikström, Bengt Wikström och Ander Ehrenstråle

Inte en ledig stol när Bengt Wikström med kompisar intog Hembygdshallen

Kvidinge 220331
– Under femtio- och sextiotalen hade vi de flottaste bilarna, snyggaste tjejerna och den bästa musiken, inledde sångaren och gitarristen Bengt Wikström torsdagskvällen på Kvidinge hembygdshall. Sedan brakade Bengt loss med det övriga sällskapet i kvällens eminenta trio – Anders Ehrenstråle på gitarr och brodern/basisten Bo  Wikström, i en fartfylld musikalisk resa i rockens och countrymusikens tecken.

Läs mer...



David Noro

David Noro på återbesök på
Galleri Skelderhus

– Bara med konst kan man uttrycka det man inte begriper, sade den gode
H Tikkanen.
Det ligger mycket i det citatet. Tikkanens ord ploppade upp ur minnet vid ett besök på Galleri Skelderhus, där 28 årige David Noro ställer ut sina målningar med vernissage lördagen den 2 april.

Läs mer...



Pia Nordqvist

Pia Nordqvist på nya äventyr

Örkelljunga 220320
Konstkarriären fortsätter att gå i raketfart för Nyvångstjejen Pia Nordqvist!
Det är inte för inte som denna egensinniga kvinna lever efter devisen
”Ingen minns en fegis!”
Färgstark och orädd har Pia gått sin egen väg för att nå sina mål. Efter en yrkeskarriär som konst- och evenemangsansvarig i Åstorps konsthall, tog hon ut förtida pension för att på heltid ägna sig åt det hon brinner för.

Läs mer...




Johan Söderströms utställning "Labor"
på Galleri Moment

Ängelholm 220312
”Labor” kallar Johan Söderström sin utställning på Galleri Moment – en titel som är signifikativt för denne konstnär vars verk är material- och processbaserade. Vägen dit blir målet i Söderströms udda arbetsprocess, där han bokstavligen trampar i dynga!

Läs mer...




Konst & kontemplation eller
Fia med knuff?

Klippan 220305
Som sann brinnande humanist med kärlek till såväl mänsklig kommunikation som tystnad och kontemplation, välkomnar konstnären/konstutvecklaren Karin Müller Lindberg besökare till sin utställning i Atriet i Klippans bibliotek.
Vernissage 4 mars.
Bibliotek som vardagsrum för kultur, kunskap och kontemplation sitter som en smäck med Karins livssyn och utställningskoncept.

Läs mer...



Skapande skolaprojekt i Örkelljunga
på temat Drakabygget

Örkelljunga 220208
Välkommen att kika på ett Skapande- skola projekt med temat Drakabygget!
Utställningen är i Örkelljungas Bibliotek 8-25/2

De vackra färgglada huvudena är Skapade av förskoleklasser i Örkelljunga kommun tillsammans med mig som konstnärliga inspiratör.

Barnen fick i uppgift att skapa sina egna huvud till den lilla havsfrun, ifall någon får för sig att hugga av det igen, då finns här många huvuden att välja på här i Örkelljunga! Barnen har fått skapa fritt med gipsbindor, färg och massor av glitter och annat dekorationsmaterial precis som i Drakabyggets anda. Det skall var kul att skapa!

Det har varit så roligt att få träffa barnen och dess lärare, jag vill att ni skall veta att jag har fått så många fina upplevelser av de olika skolorna jag har besökt. Både miljön och verksamheten har varit suverän! Bra jobbat Örkelljunga! Kommer gärna tillbaka.

Text och foto: Ebba Kristina Wingårdh



Fr.v. Katriona S W Persson, Anna Rydén Vestling, Gun Kling, Theo Vestling, ordf i KKV Nordvästskåne Gunnar Nilmén och invigningstalare Heidi Zentio

KKV hyllar Ängelholm i temautställning

Ängelholm 230530
Genom staden rinner en å ”är temat på KKV:s nya utställning med vernissage den 30 maj på Kronohäktet i Ängelholm. Historiskt sett är det ju vatten som fått människor att bosätta sig där och bilda byar eller städer. Så egentligen kan man vända på begreppet och säga att runt den slingrande ån bildades en stad. Eller varför inte göra en metafor och se ån  som livspulsen i människokroppen?

Läs mer...


Verk av Gun Kling



S Camilla Boström

Energi injection i Krapperups konsthall

Krapperup 230512
Boosta själen, fyll på det dammiga förråden med förnyad livsglädje och inspiration på Krapperups konsthall!
Lördag 13 maj är det vernissage på utställningen ”Energi injection” där paret S Camilla Boström/SCEB och Jonathan Josefsson/Ollie med explosiv lust, yrkesskicklighet och experimentella tankebanor skapar vibrerande energi i konsthallen.

Läs mer...


Jonathan Josefsson



Tovad bild på rostig plåt av Gunda Hellmouth Montelius och
silversmide av Olle Hellmouth

Minnesutställning för konstnärsparet Gunda Hellmouth Montelius och Olle Hellmouth

Mjöhult 230430
Textil och silver lyfter och ”gifter sig” naturligt med varandra, såväl hemmavid som i de stora salongerna och gallerierna. Gifta var också konstnärparet, textilaren och målaren Gunda Hellmouth Montelius 1926– 2019 och silversmeden Olle Hellmouth 1921– 2005.

Utvalda delar av deras konstnärliga livsverk visas nu i en minnesutställning på Galleri Oscar i Mjöhult. Vernissage 6 maj.

 Många minns med säkerhet konstprofilernas verksamhet, liv och leverne i Utvälinge, där de bodde i decennier. Varje år drog de horder av besökare under Nordvästra Skånes konstrunda.

Olle Hellmouth höll också mycket populära kurser i silversmide i garaget därhemma.

 De två var mycket olika personligheter med vitt skilda referenser. Olle var hantverkaren som nyfiket testade och utvecklade silvrets spännvidd och gränser. Gunda var den äkta konstnärssjälen som hela livet med obetingad lust gränslöst undersökte konstens uttrycksmöjligheter, ständigt på språng att skapa nytt.

Gundas batikdesign och mönster väckte så stor uppmärksamhet under sextiotalet att Marimekko ville anställa henne. Hon tackade nej, vilket säger mycket om hennes vilja till självständigt unikt skapande.
Gunda jobbade även under unga år som modist i egen verksamhet.
På sjuttiotalet drev hon boutiquen ”Kunigunda” i Uppsala med egendesignade kläder samt designade kostymer till kända artister.
Det sistnämnda hade hon erfarenhet från sin tid på kostymateljén på
Helsingborgs stadsteater på femtiotalet. Men bildskapandet fanns redan då på hedersplats

– Så jag målar, ty så roar mig att måla, var hennes favorituttryck.

Batik, bildvävar, sidenmålningar, tovade verk bl.a. av hundhår samt
akvareller och akryler…Varenda liten skinnbit, sidentrasa, knapp, bomullstyg… Allt kunde användas - i spinnrocken, i vävstolen eller målningar. I hennes bildrum hittar man såväl mytologiska som livsfilosofiska, bibliska
eller fantasimotiv. Variationen var tidigt lika stor som kreativiteten.

Olle Hellmouth med ett förflutet som röjdykare, raketforskare och sprängämnesexpert på Försvarets forskningsanstalt FOA, idag FOI, började sent i livet med att studera silversmidets spännande hantverk .Olle blev snabbt en erkänd skicklig hantverkare som ibland drog nytta av
sitt arbete under havsytan . Bl.a gjorde han skulpturala silverarbeten
med svartek från havets botten. Ofta skulpterade han droppe för droppe i
sina objekt.

I utställningen visas både objekt och smycken, varav många har designats av hustrun Gunda som här visar tovor i unik design, stora bildvävar, batik samt akrylmålningar.

Minnesutställningen på Galleri Oscar i Mjöhult med vernissage lördagen 6 maj kl.12– 16 pågår t.o.m. 21maj.



Gun och Björn Dahlberg

Vernissage för Gun och Björn Dahlberg i mysiga Korsvirkesbörsen i lilla Össjö

Össjö 230429
Det gäller att öppna korpgluggarna…
Det finns ett otal underbara kulturpärlor i för många gömda och glömda byar! Ett av dem är Café Korsvirkesbörsen i Össjö. Össjös folkliv liknades av någon med den i Morden i Midsommer.
Gemyt, gemenskap, högvälborna och bönder i en gammaldags mysig mix.
På Café Korsvirkesbörsen, som drivs av Ulla Magnusson, kan man inte bara njuta av hembakt och kaffe. Under den mysiga f.d backstugans bjälkar är väggar och b
ord fyllda med konstav såväl regionala som lokala konstnärer.

Lördagen 29 april var det vernissage på två av ortens egna, uppskattade konstnärer och bildkonstnärer: Gun och Björn Dahlberg, som hela yrkeslivet inte enbart haft fokus på konsten utan även är varmt uppskattade för sitt stora engagemang i ungdomar och deras utveckling.
I denna utställning visar de delar av sin breda, stora produktion i olika tekniker. Vi hann med en snabbtitt och kryssade oss fram bland de många besökarna. Gun använder sig mest av textila tekniker, i batik eller broderier.
Humoristiska självporträtt i broderiteknik varvas bl.a. med bilder av favoritmotivet - ödlan eller bilder av barnteckningar.

Björn som bl.a. visar teckningar och akvareller i stads- eller lantmotiv, visar här ett udda bildrum - ett rakubränt pussel. Björn Dalhbergs stora akvarell med motiv av äldre människor på väg, bär en signifikativ titel: ”Nu går vi mot ännu en vår”. Det epitetet passar utmärkt in på Björn och Gun själva, vars många decennierlånga konstnärsgärning nu får en nytändning i vårsolen.

Gun och Björn Dahlbergs utställning på Café Korsvirkesbörsen pågår t.o.m. 4 juni. Öppet lördagar och söndagar kl. 13 – 17.


Björn Dahlberg

Gun Dahlberg



Äntligen! Astrid Göransson får Åstorp kommuns kulturpris. Det var på tiden!

Åstorp 230405
Konstnären Astrid Göransson får Åstorp kommuns kulturpris 2023!
Att hon inte fått det tidigare är ett under och en blunder av kommunen.
Nyvångsförfattaren Maria Wine, bortgången sedan decennier har länge lyfts fram i ljuset som Åstorpsbygdens stora legendar.
Nu är det dags att lyfta och hylla vår högst levande, ständigt aktuella mångsidiga konstnär, Maglabybon Astrid Göransson, i strålkastarljuset.
Få har väl missat hennes offentliga gestaltningar på gator och torg eller utställningar på gallerier runtom i landet, nyligen i Bjuvs konsthall.

Astrid Göranssons senaste och mest uppmärksammade  gestaltning 2022 ”Kom som du är” åskådliggör demokratins 100 årsjubileum och kvinnornas intåg i riksdagshuset. En skulptur med en nutida kvinna som bär de fem riksdagskvinnorna längs en slingrande stig på väg till Riksdagshuset står nu på Riksplan i Stockholm. En tydligt berättande symbol för samarbete, demokrati och framtida visioner. Den slingrande stigen visar att det fortfarande är svårare och krångligare för kvinnor att nå vissa poster.

Astrid Göranssons konstverk i måleri som skulptur, animationer, videos eller installationer berättar ofta en historia i dåtid eller nutid. Gömda och glömda personer eller berättelser levandegörs. Kvinnors olika livsöden har hon i många år berättat om i olika tekniker bl.a. om sin mammas livsöde som piga samt fotoprojektet ”Vem är din mamma?” tillsammans med mannen och fotografen David Skoog.

Det årslånga projekt som det nu jobbas för fullt med är en utställning till Eskilstuna konsthall. Där ger Astrid liv, kött och blod till en okänd, synnerligen begåvad kvinnlig konstnärs livsöde och konstnärskap, Augusta Strömberg, född 1866. Augustas målningar och Astrid Göranssons animationer, skulpturer och teckningar i symbios, berättar om Augustas säregna livsöde och konstbegåvning.

 Vi gratulerar Astrid Göransson varmt till kulturpriset och de tiotusen riksdaler som delas ut på nationaldagen.

BMZ återkommer i sommartid om Astrid Göranssons vidare öden och äventyr på konstarenan. 




Kullasalongen med 200 konstverk har vernissage 7 april

Krapperup 230405
Det våras för konsten…
Jordmånen för skånskt konstnärskap tycks vara lika god som den skånska myllan för växtligheten.
Likt liljorna på marken i påsktider, blommar det snart generöst och inbjudande av konst i allsköns färger och former.
Ateljéer och verkstäder öppnas på vid gavel för allmänheten under påskrundan. Gallerierna hänger på och bjuder på utställningar med såväl nya knoppande förmågors som etablerade konstnärers verk. Spännande, upplevelserika stunder väntar för den nyfikna och hoppfulla kulturintresserade.

Läs mer...



Helena Thimansson

Café 63 och Thimanssons vinbar etablerar
sig i Landskrona konsthall

Landskrona 230404
Café på dagarna, vinbar efter klockan fem…
Det låter som ett mycket vettigt affärskoncept för krögare av idag. Varför låta dyra lokaler stå tomma stora delar av dygnet?
Helena och Jörgen Thimansson är ett erfaret restaurangpar som utvecklat affärsidén, först i Kristianstad med ”Bara vin bistro”, en rörelse som nu är sålt.

– Det gick lysande! Så vi fortsatte och startade i oktober enligt samma affärsidé i Ystad Thimanssons vinbar och restaurang.

Nu är det dags för Landskrona under namnen Café 63 och Thimanssons vinbar, säger Helena som är utbildad ekonom, medan Jörgen är charkuterist.
Thimanssons är vindistributörer till trettio restauranger i Skåne.

Lokalen för Thimanssons kommande café och vinbar är perfekt: Landskrona konsthall vänstra flygel. I den vackra, funktionella konsthallen har det under åren funnits ett café, drivet av olika entreprenörer – så det grundläggande är lagt för att uppnå parets intentioner.

Tidlösare, mer romantiskt läge får man leta länge efter, med ån och Citatellet som blickfång. En drink med tilltugg, ute eller inne en skön sommarkväll, låter som en dröm efter denna trista vinter.

–Vi öppnar Café 63 på långfredagen, när portarna till Nordvästra Skånes stora konstrunda slås upp till den stora konsthallen. Thimanssons vinbar räknar vi med att kunna starta lite senare under våren! Allt i rätt tid, säger Helena Thimansson som även räknar med att arrangera vinprovningsaftnar framöver.



Att synliggöra det osynliga – Sarah Perfekt ställer ut sina bilder i Åstorps nya Arena

Åstorp 230402
Det som inte syns…
Våra egna korpgluggar är sällan så öppna som vi tror. Vi stressar fram med mobilen i hand, kollar förstrött från ett bilfönster och missar upplevelser i vardagen.

Dokumentär-, redaktionell- och berättande-fotografen Sarah Perfekt letar ofta med erfarna, vakna ögon efter att hitta det osynliga, udda som vi ofta sätter skygglappar för och synliggör upptäckterna med kameralinsen.
I Åstorps nya stolthet Arenan visar Sarah Perfekt utställningen Människor och duvor.
Två trappor upp i en för ändamålet utmärkt korridor, blickar varmt uttrycksfulla levande porträtt av män med duvor på besökaren.
Alla är tagna med digital systemkamera, uppförstorade och tryckta.

– Jag åkte förbi bodar och åkrar och fick syn på en man med en duvskock ovanför huvudet. Det var  Åstorps brevduveförening som var i farten. Flockar av fåglar som kan hitta hem var som helst ifrån. Det är berörande fenomen, där det ömtåliga möter styrka, frihet fångenskap, bokstavlig gränslöshet möter galler i utrymmet… En berättelse föder ofta nya berättelser och vinklar.

Bakom alltihopa finns gubbarnas berättelser från det verkliga livet, säger Sarah Perfekt, vars signum är den enskilde människans berättelse i tiden som en spegelbild av en mycket större helhet samt att synliggöra det osynliga.
Sarah Perfekt har varit yrkesverksam i tretton år efter studier på bl.a. fotoprogrammet på Munka Ljungby folkhögskola, kompletterat med studier i kulturjournalistik och filmvetenskap. Bland Sarah Perfekts dokumentära fotoprojekt de senaste åren kan nämnas bl.a Ghost ships, Shorts stories of directions, Arne 90 åringen.

Sarah Perfekts fotoutställning Människor och duvor med vernissage 31 mars pågår t.o.m. 11 juni.



Funplays gigantiska lek- och aktivitetsanläggning i Hyllinge har öppnat i Hyllinge

Hyllinge 230324
Behov är till för att fyllas.
När man inte längre vågar låta barn gå på skogspromenad eller leka fritt på gårdsplanen p.g.a.den ökande våldspiralen måste det finnas trygga, upplevelserika alternativ för hela familjen.
Trenden med stillasittanden med mobilen är förödande, främst för de små. Intresset för aktivitets- och upplevelsecenter av olika slag tycks idag vara nästintill omättligt.
Allaktivitetshuset Sågen i Klippan är ett exempel, Väla är på gång och nu är gamla Familia i Hyllinge omvandlat till ett storartat Funplace för hela familjen.

Läs mer...



Åstorps nya Skyline med sina
10 våningar är nu invigd

Åstorp 230324
Åstorps högsta bostadshus på bästa läge är nu invigt!
En stor takterrass för alla som bor i huset Hästhoven har en svindlande utsikt.
Den fula, tråkig bensinmacken är nu ett minne blott. Flyttlasset till det tio våningar höga huset med 54 lägenheter, varav 18 redan är uthyrda, sker den 3 april.



Adam Loebberts verk beundras

Hundratals besökare och stipendieutdelning på den tredje ART ÖRESUND-utställningen

Ödåkra/Spritan 230317
30 utställare på den tredje jurybedömda ART Öresundutställning på Spritan.

Läs mer...



Gitt Grännsjö

Gränslöst spännande och energirikt konstnärsskap i Örkelljunga kulturhus

Örkelljunga 230317
Gitt Grännsjös utställning på Örkelljunga kulturhus liknar en välfylld skattkista, späckad av oväntade, inspirationsrika bildverk och objekt.
Sällan har jag skådat en så spännande, hoppfull bildvärld, där kompositioner av färger, former och material skapar så effektfulla, laddade, oftast tredimensionella färgstarka bildrum.

Läs mer...


PRESSRELEASE


Nicolas Lunabba

Nicolas Lunabba till Åstorps bibliotek

Ängelholm 230228
Nicolas Lunabba kommer till Åstorps bibliotek Han debuterade med sin bok Blir du ledsen om jag dör? år 2022. I ett samtal med bibliotekarien Oscar Klang kommer han att berätta om sin bok och sitt arbete med barn och unga. Idag arbetar Nicolas Lunabba som verksamhetsansvarig för organisationen Helamalmö.
Dag: Tisdag 21 mars
Tid: 18:00
Plats: Åstorps bibliotek
Samtalet är gratis, men det finns begränsat antal platser. Anmälan till biblioteket@astorp.se eller
042-64220.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Oscar Klang, bibliotekarie, 042- 64219, oscar.klang@astorp.se


PRESSRELEASE

Karin Ellerstrand Bengtsson

Minnesutställning för Karin Ellerstrand

Ängelholm 230228
Utställning till förmån för cancerfonden Med glädje och stolthet visar nu Konstnärernas Kollektivverkstad i nordvästra Skåne verk av Karin Ellerstrand i en minnesutställning på Kronohäktet, Ängelholm, 4 - 12 mars. Karin var mångårig medlem i föreningen samt dess ordförande 2013 - 2020. Hon var en centralfigur som samlade och inspirerade oss fram till sin alltför tidiga bortgång i cancer december 2021. Ett stort antal av hennes verk kommer att ställas ut och säljas till förmån för Cancerfonden, dit pengarna oavkortat går. Karins konstnärsskap kännetecknas av gränsöverskridande skapande och lusten att prova olika
metoder och verktyg. Hon var en ständig bärare av nya idéer. I kollektivverkstan arbetade hon främst med screentryck, men skapade i övrigt framförallt verk i måleri, textil och keramik. Karin har genom åren ställt ut på många orter i Sverige så väl som runt om i Europa. Ändock var hon trogen sin region och deltog många år i Konstrundan NVSK. Till Ängelholms 500 årsjubileum
 2016 lyfte hon fram stadens tegeltillverkning och mindes sin barndoms ängar vid Villans tegelbruk i en utställning på Gamla Rådhuset. 2019 kunde ängelholmarna glädjas åt hennes arbete i en separatutställning på Galleri Moment.

VERNISSAGE Lördag 4 mars kl 12 - 15
På vernissagedagen invigningstalar Karins vän och konstnärskollega
Johan Bjärntoft kl 13.00.



Jucivaldo Tavares

Jucivaldo Tavares  konst bejakar livet

Ängelholm 230218
– Jag vill måla hela världen, lilla mamma!
Den klassiska repliken i gamla filmrullen Rännstensungar sitter som smäck, passar fint för att beskriva konstnären Jucivaldo Tavares`syn på sin konstgärning.
Den stora skillnaden är att han inte bara talar till sin mamma utan till alla världen över. Brasilienfödde Jucivaldo, uppvuxen i en känd gammal släkt har såväl portugisisk som indianskt och afrikanskt blod i sin gener.

Läs mer...



Kalle Brolin

Slagghögens magi i Åstorps konsthall

Åstorp 230216
Bildkonstnären, filmaren, curatorn och bildläraren Kalle Brolin vill vidga gränserna för uttryck i offentliga rum.
Med fokus på de gamla skånska sockerbruks- och kolgruvsamhällenas betydelse och deras avtryck på våra yttre och inre landskap – igår, idag, imorgon, fortsätter han att utforska temat såväl teoretiskt som filosofiskt.

Åstorps stolthet, slagghögen från Nyvångs gruva vill Kalle Brolin argumentera för att ge en ny status som skulptur. Redan 2019 gjorde han en film med samma intentioner.
Utställningen ”Jag är utan titel” med vernissage lördagen 18 februari i Åstorps konsthall är en fortsättning på temat.

I den helt nya videoinstallationen med montage av insamlade och inspelade bilder, visar han delar av materialet på flera olika skärmar.
I en film ställer människor olika filosofiska, känslomässiga frågor till AI, (artificiell intelligens) som svarar med olika bilder av slagghögen. De kan vara svåra att förstå som svar på frågeställningarna men sätter ändå fart på hjärnkontoret och ställer in oss på nya fordringar, vinklingar och tankebanor.

Slagghögen framställs här som en högre makt som styr över bybornas liv och leverne.
Nyvångs slagghög har utan tvekan fungerat som ett ID -kort för bygden, även om Björnen står som reklamsymbol.

Det skall bli spännande att se Åk 3:s teckningar med frågor och svar om installationen under utställningsperioden – ett projekt inom kulturgarantins ramar.

Välmeriterade Kalle Brolin, utbildad på Munka Ljungby, Umeå och Valands konsthögskolor har levt och verkat som konstnär i bl.a. Berlin, London, Buenos Aires, Istanbul m.fl. Han har därutöver skrivit konst- och kulturkritik, medverkat i forskningsobjekt och är en av grundarna till solcellsdrivna utomhusbion Sunshine Socialist Cinema.

Inte att förglömma är han även lärare på sin gamla förstlingsskola Munka Ljungby konstskola. Utställningen ”Jag är utan titel” med vernissage lördagen 18 februari pågår t.o.m. 29 april.



Christina Berglund

"Översvämning" på Galleri Moment

Ängelholm 230120
När mardrömmar besannas, i stort som i smått, och verkligheten visar sitt fulaste, otänkbara tryne, väcks ett passionerat intresse av att påverka och åskådliggöra vad som pågår.
Sätta ögat på eländet…
Drömmar, mardrömmar, verklighet i en salig röra…
Konstnärer inom bild, konst, teater, litteratur och musik har i sin yrkesverksamhet möjligheten att göra just detta, visa sitt personliga gehör för det som sker i världen och härhemma.
En av dem är Christina Berglund som nu visar utställningen ”Översvämning” på Galleri Moment i fotocollage/montage.

Läs mer...



Johan Herder

Atmosfäriska landskap i Atriet på
Klippans bibliotek

Klippan 230110
Att hitta det sköna i det osköna är en konst i sig.
Framför allt om man har ett erfaret öga och kunskap att med kameran i högsta hugg locka fram det spännande fördolda i detaljer, balansera, förstora och komponera motivet.
En sådan konstnär är Johan Herder som nu ställer ut på Atriet i Klippans bibliotek.
Det är unika, vackra koloristiska, abstrakt berättande bildrum - blickfång, fulla av liv och spännvidd, som visas under titeln Atmosfäriska bildrum. Vernissage 14 januari.

Läs mer...



Kajsa Palmquist

Bra vibrationer på Galleri Hattlösa

Förslöv 230106
Nya sköna världar öppnas där alltet - rymden med dess planeter, månar och ufon, omfamnar betraktaren, när Galleri Hattlösa  slår upp porten till årets första utställning.

Vernissage trettondagen 6 januari kl. 17 – 20.

Kajsa Palmquists suggestiva bildvävar bjuder på ett lätt svindlande, vackert möte som sätter fart på torkade, fantasivissnade tankerötter.

Redan i hallen visar skira fantasifulla maneter i taket att Kajsa Palmquist är i farten.

Hela livet har Kajsa sysslat med färg och form, sökt och hittat ett alldeles eget signum.

Läs mer...



Patrik Svensson

Patrik Svensson presenterade sin
nya bok på hemmaplan

Åstorp 221205
Nyfikenheten kan driva människan hur långt som helst, både i bildlig och verklig bemärkelse, ibland ned till 8000 meters djup!
Människans förundran över livets gåtfulla mirakel, driften att utforska det outforskade, tycks outtömligt. Kvidingesonen Patrik Svensson - kulturjournalisten, författaren som numera även bör kunna kallas sig folkbildare - efter hans världssuccé med essäsamlingen Ålevangeliet som utkom för tre år sedan, gästade Åstorps bibliotek.

– Nu är jag nästan hemma, sade Patrik och blickade varmt ned på auditoriet som var påfallande stort. Ortsborna är stolta över sin världsberömde författare.

 Så tog Patrik till orda. I begynnelsen är alltid ordet.

Det blev vi snabbt medvetna när Patrik berättade om hur hans läsintresse och nyfikenhet över havets mysterium föddes genom en biblioteksbok som hans mamma Britt-Marie läste för honom när han var sex år gammal. Om och om igen… Intresset och nyfikenheten var så stor att han själv lärde sig läsa på köpet.

Hans älskade mamma som ville bli bibliotekarie men tvingades jobba med praktiska yrken istället, tillägnas hans nyutkomna bok ”Den lodande människan” – en essäsamling med underrubrikerna havet, djupet och nyfikenheten. Redan den trion rubriker visar på Patrik Svenssons unika förmåga att ta in människans känslor oh beteenden i det stora faktabaserade alltet. ”Den lodande människan” handlar om havet med tonvikt på människans relation till havet.

Spännande kända och okända karaktärer bland utforskare, erövrare, dykare och kartläggare av havet fick liv, skapade intresse för naturvetenskap när Svensson berättade om sina djupdyk i historien och havens mysterier. Samtidigt inser man hur lite man vet, hur mycket som fortfarande är outforskat. Vem trodde att så mycket som 60 till 70 procent av världens hav var outforskade? Eller att det däri lär finns 759 000  outforskade arter och organismer? Nyfikenheten väcks.
I likhet med essäerna, det formspråk som Patrik lär använda även i denna bok, bryter han spännande vetenskapliga fakta med personliga berättelser, även i som föredragshållare. Som när Patrik fick Augustpriset för bästa faktabok med Ålevangeliet och bandet Amazon signifikativt spelade ”Ut på öppet hav…”

Det blev en mycket uppskattad afton denna måndagskväll 5:e december i Åstorps bibliotek som även arrangerat Patrik Svenssons föredrag om hans nya bok ”Den lodande människan”.

Evenemanget filmades så att även de på äldreboenden kan få ta del av bygdens största kändis` berättelser.



Maja Björk

Lokala amatörkonstnärer visar sina verk i Åstorps konsthall

Åstorp 221204
Vintersalongen som öppnades 3 december på Åstorps konsthall  kan ses som en hommage till ortens alla kreatörer som jobbar på amatörbasis. Det jobbas i det dolda i stugorna av lust, uttrycksbehov, för att må bra, tagga ned, utvecklas… Ett livselixir.
All skapande verksamhet är inte till för att bedömas eller säljas men förtjänar alltid uppmuntran.

Ett litet antal unga drömmer om en framtida yrkesverksamhet som konstnär och jobbar flitigt med konstens alla hantverk och discipliner. En sådan person är 18-åriga Maja Björk som går sista året på estetiska linjen i Helsingborg.
Bland de tretton amatörkonstnärer som exponerar sina bilder i skilda tekniker sticker hennes digitala bildrum ut och lovar gott för hennes framtidsplaner.

– Jag jobbar gärna med olika tekniker, blandar, experimenterar för att hitta nya strukturer, gör olika collage. Vill fortsätta att utvecklas, säger Maja som visar oss runt i den lilla konsthallen. Tidigare på vernissagedagen var det workshop för alla som ville fylla den ena långväggen med lek, färg och form.

Resultatet blev en drake/orm i rosa som kompletterats med andra rosenröda drömmar på en piedestal. På kortväggen visar fjorton förskolebarn i Nyvång sina kärleksfullt arbetade lerklumpar.  

Vintersalongen  som pågår till  den 13 januari är arrangerad av konstnären och konstpedagogen Gertrud Alfredsson som kravlöst vill synliggöra och uppmuntra den dolda kreativeten i Åstorp. 



Harald Hjärne

Harald Hjärnes konstverk "Ambassadören"
fyller tomt skyltfönster inför julen

Ängelholm 221122
Ett extra häftigt blickfång under julrushen i Ängelholm är Harald Hjärnes stora oljemålning Ambassadören i skyltfönstret intill Synsam på Storgatan.
Konstverket har skapats i samarbete med TB List. Konstnären är bl.a. delägare i Galleri Skelderhus och Harald Hjärnes målningar har bl.a. uppmärksammats på Liljevalchs konstsalong och Dunkers kulturhus.



Monica och Bengt Malmlöf

Äventyrlig fadderresa till Burkina Faso
Kvidinge Hembygdshalls torsdagskvällar har blivit en permanent träffpunkt för många kvidingebor. Gemenskap över en fika med hembakat är många gånger lika viktigt som det uppträdande eller föredrag som presenteras. Men upplevelser i alla dess enkla eller storslagna former är ett samlande som ofta slår det populära antikvitetsintresset.
Torsdagen 17 november var det kvidingebon Monica Malmlöf som familjärt och generöst bjöd auditoriet på en upplevelserik fadderresa 2011 till  Bukina. Faso i västra Afrika.

Läs mer...



Nina B Johansson

Mångsidiga Nina B Johansson har sin första separatutställning i Örkelljunga kulturhus

Örkelljunga 221028
– Räcker det att vara människa eller måste man bli något, frågar sig Nina B Johansson i ett av sina tecknade, broderade verk, varav vissa är försedda med slagfärdiga texter.
Med osviklig fingertoppskänsla fångar Nina B Johansson tillstånd och känslor hos människor i en vardag vi alla känner hos hemma i.
Det lilla nära livet, det vardagliga skeendet är fångat med underfundig precision av en oemotståndlig, driven observer som hittat sitt.  

Läs mer...



Elisabeth Kettley Cronfalk

Guldskimrande utställning på
Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 221021
Allt är inte vad det synes vara. Den lilla spjuvern, Ljuset, kan förändra mycket, likaså kan traditionella ting få nya spännande funktioner.
Enintressant utställning väntar på Galleri Skelderhus.
Med en maskinell järnnål som slår upp och ned och bildar små punkter har Elisabeth Kettley Cronfalk skapat stora guldskimrande, ljusskiftande bildrum på mässingsplåtar.

Läs mer...



Lucas Schönefeldt

Nyinstiftat stipendium till 17-årige
Lucas Schönefeldt

Klippan 221017
Den 15 oktober delades ett unikt stipendium ut i Klippans konsthall. För första gången delades ett stipendium ut i Magnus Ragnvids nystartade insamlingsstiftelse med fokus på en ung HBTQIA+person.

Kriterierna för ansökan gällde skåningar, aktiva inom konst, musik eller andra kulturyttringar. Intresset var stort.

30 nomineringar om 13 personer - från digitala till målande konstnärer, artister och scoutledare i åldrarna 17 – 25 år mottogs av en meriterad jury.

– Det var starka, rörande nomineringar. Alla förtjänade ett stipendium, säger  fotografen Magnus Ragnvid som själv ställde ut i Klippans konsthall med en inträngande porträttsamling för två år sedan. Då sålde Ragnvik  fem konstverk till kommunen - pengar som blev startkapital till insamlingsstiftelsen.

Valet på årets stipendiat föll på helsingborgaren, Ekebyfödda Lucas Schönefeldt som fick mottaga stipendiet på 25 000 kronor. Denna sjuttonåring har sjungit och spelat ukulele och piano sedan han var nio år, på scener såväl utanför som inom landet.
Lucas kom ut som homosexuell redan som tioåring.

Idag skriver han låtar, där han berättar om sina känslor av otillräcklighet, utanförskap och ångest.

– Lucas är en fantastisk person som med sitt engagemang och sin personliga berättelser ger stöd år unga hbtqia+, säger Magnus Ragnvik som kommer att dela ut ett stipendium årligen. 



Henrik Widegren i spexarform

Henrik Widegren showade i en fullsatt Kvidinge hembygdshall

Kvidinge 221007
Torsdagen den 6 oktober intog, i ordet rätta bemärkelse, Henrik Widegren Kvidinge hembygdshall. För första gången på många år var det fullsatt i salongen.Widegren är ett hett namn alla kategorier och åldrar. Förutom populära Fråga Lund har hans låtar nått miljonpublik på nätet.
4 miljoner kollade virala ”Never google your sympton” för att nämna en av  hans många  låtar som även väckt uppmärksamhet world wide bl.a. i arabländerna.


Läs mer..
.



Ninni Lundvik

Ninni Lundvik ställer ut i konsthallen i hemkommunen Örkelljunga

Örkelljunga 220930
– Så jag målar ty så roar mig att måla…
Det klassiska citatet stämmer perfekt med den naivistiska målaren Ninni Lundviks intentioner. Tilläggas bör att hon målar för att själv må bra och få andra att må bra genom att ta del av Ninnis egen nostalgiska, fantasifulla, upplevelserika bildvärld.
För första gången ställer Ninni Lundverk ut i en egen separatutställning.
Vernissage på Örkelljunga kulturhus lördagen 1 oktober.

Läs mer...



Först ut på Kvidinge Hembygdsförenings höstprogram var Värmlandstjejerna
Hebbe Sisters – Maria, Emelie och Josefine.

Hebbe Sisters, först ut i Kvidinge Hembygdshall på höstprogrammet

Kvidinge 220923
Nu kör Kvidinge Hembygdsförenings populära torsdagskvällar igång.
Först ut med sång, musik och dans var de tre värmländska systrarna Hebbe – Maria, Emelie och Josefine d.v.s. Hebbe Sisters välkända från såväl Allsång på Skansen som Bingolotto. Kvällen bjöd på såväl swing och klassiska pärlor av Chopin som ösiga poplåtar. Lillsyrran Maria showade dessutom med steppdans mellan varven...
_______________

Den 6:e oktober kommer Läkaren från "Fråga Lund", Henrik Widegren med sitt program: "Sjuk, Frisk eller Mittemellan?"



Mer än 1500 besökare tittade in i f.d. loppislokalen på Köpmansgatan

Stort intresse för Kullakonstnärernas utställning på Kulturnatten

Höganäs 220917
Kulturnatten i Höganäs lördagen den 17 september blev en hoppfull ljuslåga att bära med sig in i det kommande höstmörkret som lär bli mörkare än någonsin.
Glada människor njöt av folklivet och det breda, festliga utbudet av levande musik, prova på konst, frestande restaurang-, pubbesök, tävlingar och lekar.

På Köpmansgatan skimrade lekfulla såpbubblor bland de horder av intresserade som besökte f.d. Loppisbutiken, nu förvandlat till ett förstklassigt, stilfullt galleri.

Ca 1500 personer lär ha kollat de sexton Kullakonstnärernas högkvalitativa bildverk. Alla verk lyckades komma till sin rätt i den generösa, funktionella lokalen. Ingen behövde trängas. Tvärtom…

Småbord och stolar bjöd elegant plats för de med trötta fötter och ryggar. Det tillfälliga galleriet blev en varm inbjudande mötesplats denna afton. En första gnistrande sten lagd till det kommande kulturhuset?

Föreningen Kullakonstnärerna har höga krav och tuffa kriterier vid sina intagningar av konstnärsmedlemmar, vilket också märktes i den homogena, välarrangerade utställningen.

Denna utställning är bara ett av många evenemang som Kullakonstnärerna anordnar. Filmer och offentliga föredrag sker kontinuerligt.

Kullakonstnärernas bidrag till Kulturnatten är årligt återkommande.


Gunilla von Zweigbergk, kassör i föreningen Kullakonstnärer samt Inga Modén, ordförande

Även hunden visade intresse för konsten


David Carlander, VD på Lydinge Resort AB, Susann Cardell, näringslivsutveclare på Åstorps kommun och Åstorps kommundirektör Jonas Jönsson

Sveriges största hållbarhetskonferens med digitala hubbar över hela landet

Åstorp 220918
Torsdagen 15 september arrangerades Sveriges största hållbarhetskonferens med 10000 digitala deltagare över hela landet. I Åstorp samlades intresserade i Lydinge Resort AB:s konferensrum för en heldag med inte mindre än 21 namnkunniga talare som bl.a. Gunhild Stordalen, Fredrik Reinfeldt, Cam och Chris Abbott och Noura Berrouba.
Bland deltagarna i Lydinge syntes många företagsledare och företrädare för kommunen samt en del från idrottsvärlden.



Julia Bondesson

En skör position – ny utställning av
Julia Bondesson

Åstorp 220905
Besjälade trädockor i vuxenformat, snidade i trä med traditionella verktyg, tar plats i tak och på golv i Åstorps konsthall.
Det är skulptrisen och performanceaktören Julia Bondessons som ställer ut under titeln ”En skör position”. Vernissage 12 september.

Hennes skulpturer kan aktiveras och förändras allt efter kontext i Julias egenskapade koreografier mellan det statiska och aktiva. Kropp och själ lever i samspel i gestalter av skuret, snidat och hugget trä.

– Jag tänker i trä. Ju mer man jobbar desto mer ser man potentialen. Känslor går ut i träet. Det ger motstånd men även hopp, säger Julia som redan innan utbildningen på Kungl. Konsthögskolan jobbade med träet i fokus. Uppmärksammade utställningar och stipendier har följt i spåren bl.a. en utställning på Moderna muséet och ett Beckerstipendium 2015.

Utbildning i handdocksteater i Taiwan och träsnideri i Japan och Thailand har gett tydliga influenser av andliga dimensioner i Julias utvecklingsarbete.
Människans skörhet och utsatthet är återkommande temata i Julias produktioner.

Julia Bondessons utställning med vernissage 12 september pågår t.o.m. 4 november.



Ilkka Pärni
Konkretist med eget uttryck på
Galleri Hattlösa i Förslöv

Förslöv 220901
Konstruktivism, konkretism, abstrakt geometrisk, ingenjörskonst? Beteckningar eller ismer känns ibland både onödiga och överflödiga. Ilkka Pärnis strama, in absurdum förenklade bildvärld, i ett avancerat proffsspel med färger och former skapar en suverän, elegant betagande renhet i de vackra Galleri Hattlösa i Förslöv. Rektanglar, kvadrater och cirklar gifter sig med varandra eller skapar kontraster i medvetet samspel.

Läs mer...



Foto: Linnea Johagen, Åstorps kommun

Nu står den där – den nya Arenan som kostat 100 miljoner kronor

Åstorp 220822
Invigning av Åstorps nya Arena under festliga former med pompa och ståt samt alla glada föreningar som fick visa sina konster under invigningen.
– Vilket lyft för idrottslivet i kommunen! hördes samstämmiga röster från representanter i idrottsleden...

Läs mer...


Stadsteaterns foajéchef Britta Jonasson Från Malmö Opera, Sopranen Elisabeth Einarsdotter, trombonisten och sångaren Martin Hultkvist och pianisten och repetitören Albert Van Platen

Helsingborgs Stadsteater och Malmö Opera presenterade kommande repertoar

Åstorp 220810
Frihetstemat står i fokus på Helsingborgs stadsteaters kommande repertoar. Det stod med all önskvärd tydlighet klart när teaterns foajéchef  Britta Jonasson presenterade det kommande lustfyllda, spännande  utbudet hösten 2022 fram till våren 2023.

Läs mer...


Ewa Brolin och Gunilla Hansson ställer ut
på Galleri Moment

Ängelholm 220811
Små tecknade vikobjekt i Galleri Moments fönster visar att nu är det nytt på gång i de nya ljusa lokaliteterna, inrymda i Ängelholms bibliotek.
Det är Göteborgskonstnärerna och goda vännerna Gunilla Hansson och Ewa Brodin som arbetat fram en platspecifik installation till deras utställning med tre H – Hår, händelser och horisonter.
Vernissage lördagen den 13 augusti.

Läs mer...



Elsebeth Malmsten, Susanne Jardeback och Ullastina Larsson. Infälld bild Lena Cronström

Unik utställning – Fyra Nobelkonstnärer för första gången under samma tak

Mjöhult 220727
Detta, att bli sedd, uppskattad och utvald av de stora är varje konstnärssjäls ofta väl dolda dröm. De fyra Nobelkonstnärer som ställer ut på Galleri Oscar i Mjöhult hade inte ens vågat låta tanken flyta upp till ytan, när Kungl. Vetenskapsakademiens representanter ringde för hedersuppdraget att utforma diplom till Nobelpristagare.

Läs mer...



I A S E Samlingsutställning i Sädesmagasinet på Tomarp

I A S E Sommarutställning på Tomarp

Kvidinge 220804
Nu är det åter dags för I.A.S.Es konstutövare att visa framfötterna i en sommar
utställning i Sädesmagasinet på Tomarps kungsgård.
I.A.S.E är en förkortning av International Artists Society Europé.
Vernissage på de första tretton medlemmarna 4 augusti kl. 12 – 15.
18 augusti samma tid ställer de resterande tretton ut sina alster i måleri och
skulptur i Sädesmagasinets lokaler.



Astrid Göransson och kollegan, maken David Skoog med en detalj ur förlagan till statyn "Kom som du är".

Från Riksdagshuset till Bjuv –
Astrid Göransson visar processen bakom
"Kom som du är"

Bjuv 220707
– Vi vaktar inte dörrar, vi vaktar demokratin, säger Jarmo, säkerhetsvakt i Riksdagshuset.
En annan som vårdar demokratin genom sitt jobb som städare i Riksdagshuset bjuder på en annan metafor. 
– Jag jobbar ur patientens synvinkel – patienten Sverige.
Så kan det låta bland demokratins vårdare.
I boken ”Rundor” som ingår i Astrid Göranssons prestigefulla, hedersamma projekt med demokratimonumentet ”Kom som du är” på Riksplan, får alltifrån lokalvårdare till säkerhetsvakter göra sina röster hörda. I teckningar eller ord berättar de om sina dagliga rundor i Riksdagshuset.
Som sig bör i demokratins namn… Nämnda skrift finns gratis tillgänglig inte bara i Riksdagshuset utan även i lilla Bjuv.

Läs mer...



Salvador Dali
Johan Patricny

Anders Zorn

Henry Ungers

Surrealism möter naturalism i
Krapperups konsthall

Krapperup 220701
De flesta konstnärer är barn av sin tid, påverkade av samtidens influenser, vare sig de vill det eller inte, merparten sökare efter egen identitet.
Ändå hävdar en våra stora konstnärer: En stor konstnär är antingen före eller efter sin tid. Det stämmer väl med den prominenta samling konstnärer, som ställer ut på Krapperups Konstsalong: Salvador Dali  med skulpturer och Anders Zorn med etsningar samt våra samtida Henry Unger med metafysica och Johan Patricny med sitt samtida realistiska måleri.

Vernissage på utställningen med titeln ”Surrealism möter naturalism” Krapperups konstsalong den 2 juli.

Läs mer...



Midsommarfirande i Kvidinge för första gången utanför Hembygdshallen

Kvidinge 220624
Kanske inte man ur huse men glädjande många hittade till gräsplätten utanför Kvidinge Hembygdshall för att fira midsommar.
Här bjöds på förtäring, dans kring stången och en alldeles riktig trollkarl.
Vanligtvis ser man inte många ute i byn men det vackra vädret och att det faktiskt anordnades midsommafirande, lockade ut såväl gamla som nya framförallt barnfamiljer.
BMZ tog en liten rundtur i byn häromdagen och upptäckte en helt ny del av Kvidinge med många nybyggda hus, framförallt vid Söderåsvägen.

Snart börjar fältet framför den heliga Prästamarken, byns stolthet, bebyggas och Kvidinge växa ytterligare till fromma för bl.a. unga barnfamiljer.






20 Morganbilar var anmälda till Söderåsrallyt 2022

Stora bilar, gamla bilar, nya bilar och några riktiga rariteter...

Åstorp 220611
184 ekipage deltog i lördagens Söderåsrlly. Färden på 11 mil slingrade sig från Åstorp och Kvidinge, Klippan, Perstorp och genom Söderåsens natur tillbaka igen till Perslund. Mänga cabroileter syntes i det vackra vädret.
Uppställd vid Perslunds hembygdsgård hittade vi en riktig raritet – En Indigo 3000.
Den byggdes på en egen rörrams-konstruktion och använde komponentrer från Volvo. Endast 40 bilar byggdes innan företaget gick i konkurs.




En campingutrustad Morgan med paraply och en Renault R 1062 CV sport 1954 hittades också bland jättestora fordar och andra skrytbilar.



Hans-Ingvar Jönsson tar emot sitt kulturpris av kulturnämndens ledamot Eva Nilsson t.v. och kulturnämndens ordförande Linda Marie Camper

Åstorps kulturpris 2022 till
Hans-Ingvar Jönsson

Åstorp 220606
Mer än någonsin behöver vi känna trygghet och gemenskap, när diktatoriska, onda krafter hotar vårt demokratiska land. Sällan har vi känt oss så utsatta.
Vår blågula fana – symbolen för fred, demokrati, jämlikhet och frihet drog också extra stor publik till Nationaldagsfirandet på Perslund i Åstorp. Men när det obligatoriska regnet satte fart, fick den även fart på publiken som efterlämnade en liten skara kvar till kvällens clou – Årets kulturpris.

Läs mer...



Thomas Holst

2022 års kulturpris tilldelas Thomas Holst

Klippan 220606
Kulturpriset i Klippan tilldelades Thomas Holst för sina genomgripande insatser för det lokala musiklivet, såväl som det nationella, och för att vara en fantastisk ambassadör för Klippans kommun. Få personer har så starkt och återkommande uttryckt sin sammansatta kärlek till sitt ursprung och definierat sin tillhörighet till Klippanbygden som Thomas.
Läs mer om Thomas och övriga pristagare i Klippan 2022.

Läs mer...



Clara Fina Frisk

Stillastormande på Galleri Moment

Ängelholm 220603
– Jag litar på slumpen! Min konst är konsekvenserna av det som händer omkring mig! Låter händerna styra och improvisera! Vill att mina verk skall se ut som födda i stunden, slumpmässigt gjorda, även om den tekniska och konstnärliga sinnet ändå är där och kontrollerar, säger Galleri Moments nya utställare textilkonstnären och designern  26-åriga Clara Fina Frisk, utbildad på Munka Ljungby konstskola för att sedan ta kandidatexamen i textil från HDK Valand.

Läs mer...



Lars Andersson, Hemköp i Ljungbyhed

Årets utmärkelser i Klippan

Klippan 220602
På grund av pandemin har flera utmärkelser blivit "hängande" och såväl Köpmanspriset och Näringslivspriset 2019 som Näringslivsprisent 2020 har nu landat på rätta ställen tillsammans med Årets Entreprenör och Årets Tillväxtföretag.


Läs mer...





Anders Segerson

Naturskönhet och snickarglädje

Munka Ljungby 220601
Mörker möter ljus, ljus möter mörker, ljus möter hav… Naturen är ständigt närvarande både i Anders Segersons dagliga liv och i hans yrkesverksamhet som målare och kreativ skåpmakare.
På Galleri Skelderhus intima galleri med frikostigt ljusinsläpp visar Anders Segerson delar av sitt livsverk som konstnär. Vernissage den 4 juni kl. 13 00.

Läs mer...



Annie Johansson och Anja Fredell, två av de fyra tjejerna som ställer utpå Krapperups konsthall

"In i våra sinnens passager"
Materialbaserad konst i Krapperup

Krapperup 220520
”In i våra sinnens passager” materialbaserad konst kallar de fyra unga  konstnärerna – alla med Värmlandsanknytning, som ställer ut på Krapperups konstsalong lördagen den 21 maj.
Alla konstnärer vill naturligtvis beröra, annars fanns det i ju ingen konstform. De fyras tecken i denna utställning är att med materialets hjälp, ta beröringen ytterligare ett snäpp. Målsättningen är att beröra på insidan – i gapet mellan det funktionella, bakom orden. Allt med hjälp av materialet och dess utvecklingsmöjligheter…

Läs mer...



Susann Cardell håller bandet som kommunchefen Jonas Jönsson klipper och förklarar Porten till Söderåsen invigd

Porten till Söderåsen invigd med utegym korv och tipsrunda

Åstorp 220519
Denna strålande försommardag, onsdagen den 19 maj, bjöd på en avslappad, livgivande folkfest när Åstorps leaderprojekt Porten till Söderåsen efter många turer och pandemier öppnades på Tingvalla.
Det unika strövområdet hade fräschats upp, renoverats och blivit mer funktionellt och trivsamt. Ståtliga murar flankerade öppningarna upp till Tingvalla Dansplats.

Läs mer...



Caroline Leander och Jörgen Düberg

Helsingborgs stadsteater firar 100 år

Åstorp 220513
Idag rullar den gamla mångtusenåriga thespiskärran (resande teatersällskap) vidare idag i form av uppsökande teater.
Fredagen den 13 maj var det dags för Riksteaterns lokalförening i Åstorp att bjuda på ett teaterhistoriskt äventyr i Kulturhuset Björnen.
Helsingborgs stadsteaters föreställning ”Den fantastiska leken” firade teaterns hundraårsjubileum som stadsteater med en lekfull kavalkad om teaterns minst sagt händelserika, sekellånga leverne.
En rejäl research av bl.a. skådespelaren Jörgen Düberg, scenografen Yvonne Ericsson och skådespelarnestorna Anna Greta Bergman och Per Jonsson ligger bakom det omfattande manuset. Samt inte minst material ur eldsjälen och legendaren scenmästaren Henry Larssons samlingar – en man som var en stöttepelare på teatern i femtiofem år!

Läs mer...



Per Ekros, Håkan Andersson, Andreas Wargenbrant och Jean Louis Merchandise

Spritans Vårsalong samlar 30 konstnärer med stor variation

Ödåkra 220513
Spritans Vårsalong i den stora konsthallen på översta våningen huserar 30 konstnärer med vernissage fredagen 13 maj.
Den här utställningen är annorlunda än vad som är brukligt. Oftast är det etablerade konstnärer som samlats för att visa upp sina alster eller glada amatörer som ställer ut tillsammans.
I den här utställningen har arrangören Håkan Andersson samlat ett illustert gäng, en blandning av rena amatörer och ett flertal garvade ringrävar…

Läs mer...



Cecilia Björk

Cecilia Björk utmanar det traditionella

Mjöhult 220505
Cecilia Björk är en sökande konstnär i tiden som  gillar utmaningar och vägrar att begränsas av traditionella måsten.
Det operfekta, slitna och använda får ny funktion och mening i hennes bildrum, där kvinnan alltid har huvudrollen och elegant tar plats.
Björks starka, uttrycksfulla personligheter -  kvinnoporträtt laddade med energi och glödande inre och yttre skönhet, väntar nu på vårens besökare på Galleri Oscar i Mjöhult.

Läs mer...



Galina Davydtchenko

Att berätta en historia –
Galina Davydtchenko på Galleri Moment

Ängelholm 220506
– Man skall inte förakta att bli gammal och trasig, säger Galina Davydtchenko som öppnar sin utställning ”Att berätta en historia” lördagen den 7 maj på Galleri Moment i Ängelholm.
Det förakt hon syftar på gäller inte som man kan tro människors skröplighet, utan gamla industribyggnaders liv, leverne och förfall.
Ryskfödda Galina är sedan decennier bosatt på Södermalm i Stockholm.

Läs mer...




Varför, varifrån och varthän? Arnold Bunge ställer ut i Örkelljunga konsthall

Örkelljunga 220423
– Tiden väller fram, mäktig flod, tidens ström, hastig tanke, underlig dröm…
De poetiska fraserna kommer från målaren och installatören Arnold Bunges diktsamling.
Efter femtio år som yrkesverksam konstnär, har de eviga existentiella frågorna stått i fokus i Bunges konstnärskap. De eviga frågorna ”Varför, varifrån och varthän” är grundstenarna som han sätter under luppen i sin brinnande kunskapstörst och i sitt konstnärskap.

Läs mer...



Karin Gustavsson och Emma Linde

Textilkonst i tiden på Galleri Moment

Ängelholm 220408
Det är på tiden att textilkonsten får den upprättelse som sig bör efter att i decennier alltför ofta blivit smått styvmoderligt behandlat.
Idag, efter lång pandemi och ständiga miljö- och klimathot är textilkonsten mer inne och comme il faut än på många år.

Läs mer...



Roliga skulpturer av Kent Andersson

Nationell jurybedömd konstutställning på Spritan i Ödåkra konsthall

Ödåkra 220325
Nu slår vårens svenska konstutbud ut i full blom på Spritans konsthall! Efter pandemin är behovet stort bland kulturarbetare att äntligen få visa sina verk för publik. Ca 250 konstnärer från hela Sverige kände sig kallade till Art Öresunds jurybedömda utställning med vernissage den 25 mars. Trettiofyra professionella aktörer från norr till söder inom alla tänkbara tekniker antogs med flera konstverk vardera.

Läs mer...



Ida Bentinger

Magisk, upplevelserik utställning i
Klippans konsthall

Klippan 220319
Likt vårens blommor slår nu konstens magiska växkraft ut i full blom i såväl Atriet som Konsthallen i Klippan. Det är en förunderlig, magisk värld / bubbla som konstnären f.d. Jonstorpflickan Ida Bentinger skapat i Klippans konsthall under temat / titeln Natur Lagar.

Läs mer...



Centerpartiets nya ordförande i Åstorp, Ulf Liljankoski, Jessica Rosvall och Anette Andersson från Centerkvinnorna

Jessica Rosvall – Åstorps kvinnliga företagare 2022

Åstorp 220308
Åstorps Centerkvinnor och Centerparti är som vanligt på hugget den 8 mars.
Sedan 2008 har de grönas representanter uppmärksammat och uppvaktat en driftig, kreativ kvinnlig företagare på internationella kvinnodagen.

Valet föll i år på Jessica Rosvall – en synnerligen god förebild för kvinnliga entreprenörer. Jessica startade sitt första företag Hårstudion i Åstorp 1992, kompletterat med företaget Stil och design 2017.

Ytterligare ett företag har tillkommit – ett webbföretag som säljer kläder.
Idag omsätter Jessicas företag 4,5 miljoner, en hög siffra i en svårt konkurrensansatt bransch.

– Jag brinner för kläder och design, vill skapa flera ben att stå på!
Det är viktigt för mig med personliga bemötandet - det mysiga, familjära!
Även verksamhetsmässigt håller jag mig bokstavligen till familjen. Idag har jag min syster Petra som stöttepelare och min pojkvän behjälplig med inredningskontakter, berättar en glad Jessica som är stolt över utmärkelsen till Årets kvinnliga företagare.

På fem år har hennes verksamhet i f.d. Euronics generösa lokaler blivit något av en kvinnlig träffpunkt för byns folk i farten. Här kan man få håret fixat, handla kläder och bijouterier samt kolla inredningsprylar – allt samlat i en elegant stilren miljö med hög mysfaktor. I lokalerna anordas även speciella tjejkvällar, där delar av nyinkommet visas och diskuteras.

– Det känns rätt att både kunna fixa håret och hitta rätt outfit till kunden, skapa helheten, som har dubbel anledning att korka upp champagnen efter centeruppvaktningen med diplom, tårta och blombukett.

I år firar Jessica Rosvall trettio år som egen företagare, väl värt att fira i synnerhet när företagandet krönts med Årets kvinnliga företagare 2022!



Edward C Johanssons rock´n roll och country lyfte taket i hembygdshallen

Kvidinge 220217
Äntligen var det, som sig bör, fullspikat i den anrika konsertsalongen i Kvidinge hembygdshall!
Dragplåstren som lockade gammal som ung var musikgenren med rock och country samt inte minst tordagskvällens artist - den begåvade sångaren och musikern Edward C Johansson.
Charmigt, lekfullt och vibrerande svängigt, förtrollade Edward publiken från första till sista sekund med sin musikaliska professionella säkerhet och publikkontakt. Tolkningarna av låtar från bl.a. Elvis, Jim Reeves, Johnny Cash och Hank Williams satt som smäck, mjukt, personligt nyanserat till suveräna gitarrinsatser. Det är inte för inte som denne, rutinerade 31-årige musiker är med i The international Rock A billy Hall of Fame i Jackson Tennesse.
Det var en ovanligt berikande kväll, där publiken och artisten var i symbios – ett signum på ett bra gig, show eller föreställning! Det tackar vi Edward C johansson för – en kille med framtiden för sig!


Edward bjöd in namnkunniga gitarristen Anders Ehrenstråle, tillika Kvidingebo, att lira några låtar








Klicka i logotyperna
för vidare länkning
till vår a sponsorer

www.astorp.se




Din bästa affär

Ingen aktuell utställning


 
DAGMAR GLEMME
ART CENTER
I Ugglarp

13 maj- 26 augusti
Konsthall Hässleholm
Samlingsutställning tillsammans
med 3 ukrainska konstnärer.

18 maj- 21 maj
Konstrundan Halland


0707783119 eller
dagmar.glemme@gmail.com




Galleri Oscar • Konstgalleri
Lönhultsvägem 58
263 94 Mjöhult
070-29 19 111
info@gallerioscar.se

Öppettider under utställningarna:
fredag, lördag, söndag
Kl 13 - 17

3 - 18 juni

Katriona S W Persson
Retrospektiv grafik


1 - 16 juli

Lucie Rääf & Åse Ulvtorp
Måleri och skulptur


29 juli - 13 augustii

Drömskt och sagolikt
Måleri, textil och skulptur

Pia Nordqvist, Bodil Vinke,
Anna Rydén Westling,
Danaxel Lindberg

Med stöd från



Leif Haglund

Måleri / Grafik

6 maj – 17 juni

______________

I Atriet:



Charlotte Hedberg 
Fotobaserat collage

20 maj _ 10 juni




Stina Östberg 
Måleri, textil

22 april – 14 maj

www.galleriskelderhus.se






Örkelljunga konstförening
& konsthall

Maria Montelius-Grifo´
Måleri & Grafik

13 maj – 3 juni

Örkelljunga Kulturhus.
Med stöd från
Sveriges Konstföreningar



Kalle Brolin

Artificiell intelligens

18 februari – 29 april



Energi injection

Camilla Boström/SCEB och
Jonathan Josefsson/Ollie


13 maj – 25 juni




Ge dina bilder den inramning
de förtjänar. FENIX FRAMES
Maglabyv. 236 • Maglaby
Tel. 0706-70 68 01




Ingen aktuell utställning

www.hillesgarden.se










0768-20 64 70
tomas@montelius.net