Pia Nordqvist

Ingenting är för sent...

Ästorp 210828
Den devisen är färgstarka, egensinniga Pia Nordqvist ett levande bevis och ett föredöme för.

– Ingen bestämmer över mig! Med pennan i handen bestämmer jag själv över papperet. I det lustfyllda skapandet försvinner det mörka och nya vägar öppnas. Det är en besatthet, säger Pia som nu ställer ut på sin forna arbetsplats Åstorps bibliotek och konsthall med utställningen ”Surrealistisk allmogekonst” med öppning måndagen 31 augusti.

Denna konstnärssjäl som brinner för skapande alla kategorier går sin egen personligt utstakade livsväg för att nå sina mål. Samtidigt är hon en livsbejakande, öppen medkännande och positiv utåtriktad personlighet som känner allt och alla.
Mörker blir ljus, ljus blir till mörker.

Pia Nordqvists livsbejakande, aktiva engagemang och arbete för kulturen i Åstorp belönades förra året med *Åstorps kulturpris” Efter pensioneringen från sitt jobb som biblioteksassistent och utställnings- och evenemangsansvarig, gjorde Pia äntligen slag i saken att på heltid ägna sig åt konsten.

Med erfarenhet av branschen och ett brett kontaktnät därtill, sökte hon med rekordfart runt på gallerierna. Resultatet är mer än imponerande. Efter tre år med fritt sökande och skapande hemma i Nyvång har Pia Nordqvist ställt ut på tjugo gallerier, varav åtta utställningar var jurybedömda.

Pia  Nordqvist var knappast någon novis när hon nystartade sin konstkarriär. Ända sedan tonåren på fritiden har hon arbetat med olika konsttekniker, bl.a. batik och textil, utbildat sig på konstkurser och workshops med 3-D. Oförväget har hon sedan sökt och experimenterat, sig fram tills hon hittat sitt eget uttrycksmedel, där pennan alltid hittar surrealismen i ett personligt bild- och symbolspråk. Pennor i blyerts, metall eller glitter samsas glatt med lemlästade dockarmar, ansikten, tyger och nät, porslinsskärvor till väggverk i 3-D, i hennes omfattande materialbox.

Djärva, vågade färgsättningar är ett livselixir för Pia, såväl i konsten som i kläder och inredning.  Färgprakt, mönster och former lånas gärna från allmogekonsten. Verkligheten möter overkligheten, humorn sagan, historien furstar i en berättande, imaginär bildvärld. Den är av drömmar vävd, där allt otänkbart och oförväntat kan ske. I personligt utformade imaginära rum eller utopiska maskiner.  Likt sagans gestalter känner vi igen deras personnage, även när de går in från verkligheten till overklighetens skrymslen

Fantasin har inga gränser. Det har tack och lov inte Pia heller.

 Vissa av Pias konstverk kan även köpas i giclétryck. För som Pia själv säger. Konsten skall vara tillgängling för alla, även de med smalare plånböcker!

Pia Nordqvists utställning ”Surrealistisk allmogekonst” öppnar för visning måndagen 31 augusti på Åstorps konsthall och pågår t.o.m. 15 oktober.