Peter Stridsberg

Fram i ljuset med Peter Stridsberg på
Galleri Moment


Ängelholm 250529
Det kan låta motsägelsefullt att iscensätta naturen för att undersöka landskapets betydelse i våra liv – ett högaktuellt ämne idag med vår gröna omställning.
Men jämför man med engelskan scenery- natur, landskap, utsikt, stämmer ordet iscensättning perfekt i sammanhanget.
Bildkonstnären Peter Stridsberg som nu ställer ut på Galleri Moment  med vernissage 31 maj, använder kameran som främsta uttrycksmedel i sin iscensättning av relationen människa/natur och platsernas förändring sida vid sida av människans.

Det är poetiska, iscensatta fotografiska bildverk med egenskrivna dikter intill varje verk, som presenteras. Dikterna ger inre bilder, bilderna skapar texter i symbios.
Så kan det fungera det när kombon text och bild är sammansvetsade...
I poemen ges också info om var bilden är tagen. Men som alltid.. Var och en ser sitt.
Stilren skönhetsupplevelse kan räcka långt.

Likt berättaren i antika dramer tycks det även i Peters dramaturgi finnas en berättare – naturen själv. 

– Jag vill leda betraktaren in i naturen med distans och närvaro. Jag försöker vara neutral mellan två världar. Där är för övrigt allas kreativas hemvist – mellanrummet, säger Peter och visar ett signifikativ Stridsbergsverk med honom själv i strålkasterfokus. Alltid taget bakifrån,  Det är rakt och enkelt, stramt och suggestivt utan onödiga attribut.

De flesta bildverken är tagna i vintertid. Det är inte så konstigt eftersom denna kollektion är pinfärsk och har producerats det senaste halvåret. Det är kallt, vitt, snö och typiskt nordiskt med en nästintill nationalromantisk touch.
Men som Carl-Johan Olsson på Nationalmuseum påpekar i en recension av en tidigare utställning "Nattens grönska" är det ljussättningen som skiljer den från att den romantiska inriktningen. Han påpekar bl.a. att ljuset inte är sceniskt fördelat och kalkylerat som hos romantikerna och att Peter Strindberg arbetar med saklig klarhet i motsats till romantikernas förföriska effekter.

–I stället badar vissa scener i skarpt dagsljus medan natttscenerna är belysta som om vi stiger in i dem med ficklampa. Ljuset kommer dock från den strålkastare som medverkar i bilder som har tagits dagtid, konstaterar Carl-Johan Olsson som också  associerar Stridsbergs bildverk i utställningen "Nattens grönska" till Brechts typiska Verfremdung.
Bland flera lyriska epitet liknar Carl-Johan Olsson Stridsbergs bildverk ”en vacker allvarsam lek med landskapsmotivet”.

Peter Stridsberg född  1994, tycks veta vad han vill och har gjort en snabb karriär som fotografisk bildskapare och även i sitt arbete med installationer. Efter Munka Ljungby konstskola med David Skoog som fotolärare , tog han 2019 sin Masterexamen vid Umeå Konstuniversitet. Sedan dess har Peter Stridsberg avverkat flera konstutställningar såväl inom som utom landet.
Peter Stridsbergs utställning” Fram i ljuset” med vernissage 31 maj pågår t.o.m. 19 juni.




Ur bildsamlingen Nattens grönska