Åstorps stadsarkitekt Johanna Perlau pratade Kvidinge i Hembygdshallen

– Vi jobbar för en hållbar samhällsutveckling - miljömässigt, socialt och kulturellt. Det är vårt ansvar att tillfredsställa dagens behov utan att äventyra komma generationers behov! Mitt uppdrag är att jobba för er medborgare utifrån den aspekten! De orden deklarerades med eftertryck av Johanna Perlau, chef för samhällsbyggnadsenheten och stadsarkitekt i Åstorps kommun. I torsdags berättade hon om sig själv, sitt jobb och  Kvidinges framtidsplaner i Kvidinge Hembygdshall.

Johannas äkta intresse att skapa en dialog med folk i byn, har gjort henne till en känd profil i byn redan efter ett knappt års verksamhet.
Innan Johanna utbildade sig till traditionell husarkitekt, hade hon ett förflutet inom hotell- och restaurangbranschen.
Hon har alltså mångårig vana av servicetänkande och tackla skilda kategoriers behov en erfarenhet som hon har stor nytta av i nuvarande profession.

Människan och dess behov är fortfarande i centrum i hennes roll som stadsarkitekt – ett jobb  som hon tidigare axlat i Strömstad och Örkelljunga.
Människor och livsmiljöer, stadens och dess platser, husen och dess gestalter…
Det är det hon jobbar för.

Varför just kommuner och varför Åstorp?
– En kommun är ett ställe för demokratins triangeldrama - politiker på en sidan, tjänstemän och experter på den andra och medborgarna och näringslivet på den tredje sidan.

Johanna är Helsingborgstjej från början och HIF-fan men bor numera i Landskrona med sin familj, där mannen är en f.d. allsvensk fotbollsspelare.


– Det är precis lagom avstånd till jobbet. Men vad jag föll för var Åstorps visioner om Söderåsstaden, där människor och företag möts och växer. Att man vill någonting, att kommunen har en utvecklingspotential. Sedan är det spännande med kommundelar som Hyllinge, Nyvång och Kvidinge. Alla har sin egen karaktär, sin kultur och det är viktigt att bevara den.

Johanna säger sig föredra Kvidinge, den ort hon själv skulle välja om hon skulle bosätta sig i kommunen.

– Det är en så fin kulturmiljö som måste bevaras så långt det går. Små, små detaljer har stor betydelse. Det mesta i mitt jobb är avvägningar, att värna om stads- och kulturmiljöer och befintliga byggnader.

Se till allmänhetens bästa men också förstå de villaägare eller företagare som vill förändra. Mycket i min roll består av att påverka i en för allmänhetens bästa riktning. Som när Stenqvists skulle byta fönster. Fönster är husets ögon och jätteviktiga. Där kunde jag påverka så att spröjsen blev de rätta även om de vann striden angående aluminiumfönster. För övrigt tycker jag at det är viktigt att bevara gamla träfönster och gamla tegeltak. Det vinner alla på i längden.

Framtiden för Kvidinge baseras på översiktsplanen från 1212. Inga detaljplaner är klara. Men 210 villor är planerade på Prästamarkens åkerjord, likaså ett gångstråk till Tomarps Ene. Långt innan spadtagen på Prästamarken 2018, är det med spänd förväntan vi Kvidingebor ser fram emot att kunna ta tåget till Helsingborg!