Paula Fohlin-Svanberg

Paula Fohlin-Svanberg ställer ut i Örkelljunga kulturhus

Örkelljunga 231103
Ljusets luriga, retsamma flöde – dess speglingar, skuggor och oväntade ljusinsläpp leker tafatt med oss dagligen. Allra mest leker och lockar ljuset i urbana, glasade miljöer.
I stadens ögon – skyltfönstren, är ljuset ledaren och skaparen av flera, ofta oväntade verkligheter.  Du upplever både gatan du står på och utbudet i fönstret. Det inre möter det yttre. Perspektiv ändras.
Ett fascinerande fenomen som är så basalt och vanligt förekommande att vi alltför ofta tar den vackra magiska processen för given.
En som i decennier sökt fånga gäckande, gåtfulla ljusögonblick och göra dem till sina egna, är konstnären Paula Fohlin-Svanberg.

Speglingsmotiven har blivit hennes uppskattade unika signum.

Lyhört söker hon ljusögonblicken och perspektiven, fångar med kameran, bearbetar, rensar, skalar av och gör motiven till sina och våra.
Finstämt, mjukt och suggestivt fyller Paula Fohlin-Svanbergs målningar konsthallen.

Allt är stilrent i en stillsamt väl avvägd färgskala i tempera – en teknik som med dess matta textur passar perfekt till motiven, där olika verkligheter stämmer träff.

Vackra skyltfönsterplagg kan t.ex. bilda stlllebenliknande solitärer …
Ben skymtas från ett fönster med stort utbud. Ljuset skymmer resten.
En klänning från shoppingcenter lyser på en fasad…
En tröja har fastnat på del av ett hus…
Perspektiv förändras…

Det är alltid ljuset som styr.

I Paulas bildrum är man inte gäst hos verkligheten utan i en slags illusion mellan dröm och verklighet som man gärna vill stanna kvar i.

Paula Fohlin-Svanberg är en erfaren konstnär som vet vad hon vill och har den begåvning och breda kompetens som behövs för att nå dit.
Hon blev tidigt uppmärksammad.  Uppvuxen i konstnärsfamilj och med utbildning på Forum 1979 – 84 i Malmö har det regnat med både stipendier och en mängd utställningar under åren.

Innan Paula började med sin kända speglingskonst var det djungelliknande motiv av bland annat monstera som gällde.
Gröna, sköna och slingrande växtmotiv skapar sitt eget liv på ena väggen i konsthallen, där resten av målningarna har ljusets skiftningar i olika dimensioner som vägledare.

Paula Fohlin-Svanbergs utställning på Örkelljunga kulturhus har vernissage lördagen 4 november kl. 11 00  och pågår t.o.m. 25 november.