Fr.v. Margareth Anderberg och Bertil Duné (utställningsansvariga) Lie Svennbeck, Chrissie Lundström, Birgitta Svensson och Jakob Anckarsvärd

Historia, Natur och Konst, upplev detta på Össjö herrgård

Össjö 230629
Alla dessa livgivande goda ting hittar den nyfikne sökaren på undersköna Össjö herrgård som öppnar för allmänheten lördagen 1 juli.  
Då bjuds det till vernissage inne i mangårdsbyggnaden i äkta empir av konstnären Jakob Anckarsvärd som gör ett återbesök i Skåne efter fyra år, då han hade en uppskattad utställning på Tomarps kungsgård.
I ett av annexen med skön patina och svunnen tidsanda, ställer samtidigt en kvinnostark konstnärsgrupp, kallad Tvärdrag, ut målningar och skulpturer. Därinne huserar Lie Svennbeck, Birgitta Svensson, Chrissie Lundström och Susanne Jönsson med konstverk på vittrade väggar och bord.

En trappa upp inne mangårdsbyggnadens domäner bjuder Jakob Anckarsvärd in till en utställning som känns förvånande platsspecifik. Dekoren, inredningen och blomsterprakten råkar stå helt i symbios med Anckarsvärds motiv på målningarna.
Redan vid övre trappan möts besökaren av ett blomsterfång i form av stilleben. Det är ett nytt drag av denne egensinnige, experimentelle målarsjäl, mest känd för sina koloristiska landskapsmålningar med konsthistoriskt stänk av Cézanne och Hill.

– Stilleben kan skapa liv mot en mörk himmel som ett fyrverkeri, säger Jakob Anckarsvärd som är en ständig sökare efter nya uttryck och ingångar i måleriet.

Han har en trygg bas i sin gedigna utbildning på konsthögskolor i Stockholm och Glasgow och fil.mag. i estetik oçh pedagogik.
En rund tavla med ett stilleben, perfekt anpassad till rundningen på väggen faller ögat på innan ingången till det större utställningsrummet.
Där möter vi det som är hans signum - landskaps- och skogsmotiv.
Jakob Anckarsvärds målningar är kraftfulla, suggestiva med berättande tilltal och poetiska undertoner.
Ständiga djupstudier i konsthistoriens måleriska traditioner möter nytänkande.

Som Jakob Anckarsvärd själv säger:
– Måleriet måste kommunicera. Man kan bryta mot regler för att nå dit man vill under förutsättning att man är väl förtrogen med dem.

Ett stenkast från mangårdsbyggnaden hittar man Tvärkastkonstnärerna – ett passande namn för fritt skapande konstnärer.
Alla är professionella konstnärer och kända medlemmar av den Nordvästskånska konstrundan.
Den lilla hyddan med dess knaggliga stengolv och vittrade väggar bör vara en dröm för dessa skapande kreatörer.
Alla fyras tecken är deras självständiga, personliga uttryck i mångsidiga tekniker, ofta med dolda budskap under ytan.
Som keramikern Birgitta Svenssons avskalade, arketypiska skrin och askar i rakuteknik.…
Som konstnären, scenografen och skulptrisen Chrissie Lundströms surrealistiska och naivistiska träskulpturer , där inre landskap möter yttre i humoristisk lekfullhet…
Som Lie Svennbeck som arbetar förutom med målningar och installationer, även med träskulpturala bildverk, där natur och miljötänk gärna tittar in…
Som Susanne Jönsson som här visar abstrakta tolkningar i akryl, lager på lager…
Förutom alla lockande utställningar på Össjö herrgård finns en underskön trädgård att vila och njuta i.


Jakob Anckarsvärd


Lie Svennbeck

Birgitta Svensson

Susanne Jönsson

Chrissie Lundström