"Rötter" – Oskar Jakobsen minns sin barndoms Ängelholm

Ängelholm 171013
Hur stämmer våra barndomsminnen med verkligheten? Många som efter decenniers bortavaro återkommer till gator där de lekt som barn, blir ofta lätt konfunderade. Var huset så litet? Teglet så rött? Exteriöra förändringar accepterar vi. Men att perspektiv, avstånd och storlekar i minnenas bank inte överensstämmer med verklighetens, är svårare att anamma. Vi har vår egen bild av barndomens verklighet och vi bevara dem genom livet.

Rötterna är sega. Den visuella bild från barndomen vi skapade oss om omvärlden som barn i det lilla, nära livet, är fastetsat på näthinnan, vill ändå inte släppa taget. Vi glömmer att barn bor i ett annat slags land än vi och att vårt eget synsätt förändrats.
I utställningen “Rötter” på Galleri Moment granskar Oskar Jakobsen sin barndoms Ängelholm i installationer och objekt. Kartor på podier är förvrängda, sedda ur barnperspektiv och har helt andra proportioner och avstånd.
Kartorna är tillverkade i porslin och ligger majestätiskt på marmorliknande skumgummi, upphöjda på podier.
– Varför kändes vägen till affären kortare? Var det för att jag fick gå till fots, inte åka bil? Det borde vara tvärtom. Varför kändes en annan mycket kort sträcka obeskrivligt lång på den tiden?
I denna utställning vill jag visa hur förvrängd barnets verklighet är mot den faktiska, framför allt i proportioner. Det finns ingen absolut objektiv sanning. Var och en har sin version men kartor talar ändå ett tydligt språk om faktiska förhållanden vad gäller avstånd, säger Oskar som gillar att arbeta platsspecifikt, låta verken ta plats som i denna utställning.
Det är en minimalistiskt utställning med få objekt och en helt tom vägg, där egendesignade resväskor i aluminium representerar livsresans hela värld.
De andra väggarna lyses upp av lampor i neon, formade som mjölktänder.
– Den symboliserar förändring. Något går förlorat, annat väntar, säger Oskar som lämnade Ängelholm för tolv år sedan. Under åren som gått hara han studerat och åter studerat konst under sammanlagt nio år parallellt med mycket stor utställningsverksamhet.
Han är utbildad på Kungl. Danska Konstakademien under fem år, kompletterad med en Bachelor of Art i arkitektur på samma akademi. En treårig skulpturutbildning på Royal College i London ligger också nedbäddad i Oskars symboliska resväska.

Utställningen Rötter har vernissage på Galleri Moment lördagen den 14 oktober och pågår t.o.m. 4 november.