Tre av utställarna fr.v. Lena Cronström, Maria Montelius Grifó och Tomas Montelius

Julsalong på Galleri Oscar i Mjöhult

Mjöhult 231122
– En fågel sjunger inte för att den har ett svar utan för att den har en sång. Det citatet stämmer fint på alla konstformer.
I samlingsutställningar med många medverkande skall varje konstverks röst bli hörd samtidigt som helheten fungerar som en samstämmig kör utan falska toner.
Galleri Oscars julutställning med tio konstnärer har lyckats med det konststycket.

Måleri, grafik, skulptur, foto, glas och smycken fyller det mysiga galleriet i Mjöhult med harmoniska klanger utan spretigheter.

I hallen möter vi Katriona S.W. Perssons temperamentsfulla grafik, full av liv och rörelse.

Inne i det ljusfyllda galleriet lyser Nobelkonstnären, akvarellisten Lena Cronströms läckra, formsäkra fusingfat upp fönstren i de djupa fönstersmygarna.

Lillemor Löfgrens säkra, skickligt ljusstämda öppna, yttre och inre landskapsmålningar möter i harmonisk samklang Camilla Lords matta finstämda keramik. Birgitta Ahlberg Larssons sagobetonade, suggestiva målningar bidrar till det outsägbara som anas i nästan alla verk. Tomas Montelius färgstarka, abstrakta fotokonst med surrealistiska influenser höjer den milda, lätt pastelliga tonskalan medan Gun Klings gåtfulla figurativa stengodskulpturer stämmer in i kören.
Glasskåp med smycken och silver kompletterar stämningshöjande, likt russin i lussekatten.

På ovanvåningen stämmer Maria Montelius drömska inre landskap Lillemor Löfgren ett perfekt systerskap medan Mira Grifó håller kvar greppet kring det dolda, outsagda.  
Christofer Grifós målning har en egen vägg på övervåningen, en uppstickare i den väl sammansätta kören av personliga röster. Digital grafisk design hittar här sin plats i en målning med geometriska förtecken.

Julsalongen på Galleri Oscar i Mjöhult har vernissage lördagen den 25 november kl. 13 – 17 och fortsätter t.o.m. 17 december.


Lillemor Löfgren


Birgitta Ahlberg Larsson

Ktriona S.W. Persson