Elsebeth Malmsten, Susanne Jardeback och Ullastina Larsson. Infälld bild Lena Cronström

Unik utställning – Fyra Nobelkonstnärer för första gången under samma tak

Mjöhult 220727
Detta, att bli sedd, uppskattad och utvald av de stora är varje konstnärssjäls ofta väl dolda dröm. De fyra Nobelkonstnärer som ställer ut på Galleri Oscar i Mjöhult hade inte ens vågat låta tanken flyta upp till ytan, när Kungl. Vetenskapsakademiens representanter ringde för hedersuppdraget att utforma diplom till Nobelpristagare.

En i ordets rätta bemärkelse unik konstutställning äger rum på Galleri Oscar i Mjöhult med vernissage lördagen den 30 juli kl 12 – 16.
Nobelkonstnärerna från Nordvästskåne – Lena Cronström, Susanne Jardeback, Ullastina Larsson och Elsebeth Malmsten ställer här för första gången ut tillsammans.

Alla fyra är utvalda av Kungl. Vetenskapsakademiens ledamöter – ett  stort hedersuppdrag, en ära att utnämnas i konkurrens med hela landets konstnärselit.
Det treåriga uppdraget, ett ämne årligen, bestod i att utforma personligt riktade diplom till Nobelpristagarna i kemi, fysik och kemi.
Förutom det specialdesignade konstverket skulle en personlig hälsning gällande pristagarens ämnesområde bifogas, skrivet med kalligrafiska bokstäver.

Bokbindare binder in diplomet i specialbehandlat läder. Lädrets färgskala och diplomets format är startskottet för den kommande kreativa processen, där konstverket bl.a. skall harmoniera med format och skinn.
Det är ett omfattande, komplext uppdrag som inte bara handlar om begåvning, erfarenhet och hantverksskicklighet av bästa kaliber.

Analyser och researcher av Nobelpristagarnas insatser inom resp. ämneskategori samt en verbal uttrycksförmåga kräver mångsidig kunskap långt utanför sedvanliga konstramar. Dessutom gällde det och gäller fortfarande att knipa käft, då Nobelkonstnärerna fick hålla denna hedrande utmaning dolt för världen och närstående ända - från våren till hösten

Det var mycket hemligheter och dramatik i den vetenskapliga maktens korridorer innan massmedia TV och press fick nys om deras lyckosamma uppdrag. Den storartade, årliga festen i Blå hallen i Stadshuset blev sedan ett festligt oförglömligt avslut på varje uppdrag.

På Galleri Oscar flödar det av ljus, skönhet och hoppfullhet, även om skörhet och vemod blickar fram i vissa konstverk. Humor och lekfullhet får också sin rättmätiga plats.

Det är helt i Alfred Nobels egen anda, där strävan att göra komplexa grejor enklare var en av hans deviser. Likaså stämmer det med hans berömda citat: Hoppet är naturens slöja för att dölja sanningens nakenhet.

I akryl, olja och blandtekniker lever och växer det i utsökta bildrum, fyllda av minnen, drömmar, tankar, hemligheter… En spännande högkvalitativ konstnärlig vandring att stanna till vid, reflektera, drömma, njuta…

Alla Nobelkonstnärerna har hittat sitt eget avtryck, sökt och funnit nya uttrycksmöjligheter och friheter i sitt skapande. Det är en synnerligen sevärd utställning för alla sinnen…

Passa på att uppleva alla våra skickliga Nobelkonstnärer under samma tak på Galleri Oscar!

Utställningen med Nobelkonstnärerna Lena  Cronström, Susanne Jardeback, Ullastina Larsson och Elsebeth Malmsten pågår t.o.m. 14 augusti.

Konstnärerna berättar om sina uppdrag söndagen 7 augusti kl 15.00.
Entré 100.- inkluderar dryck och tilltugg. Medlemmar i Galleri Oscar går gratis.

Beställ plats per tel 070 29 19 111 eller via
mail konstforeningen@gallerioscar.se


Susanne Jardeback


Lena Cronström


Elsebeth Malmsten


Ullastina Larsson