Ninni Lundvik

Ninni Lundvik, äkta naivistisk konstnär ställer ut i Örkelljunga konsthall

Örkelljunga 220930
– Så jag målar ty så roar mig att måla…
Det klassiska citatet stämmer perfekt med den naivistiska målaren Ninni Lundviks intentioner. Tilläggas bör att hon målar för att själv må bra och få andra att må bra genom att ta del av Ninnis egen nostalgiska, fantasifulla, upplevelserika bildvärld.
För första gången ställer Ninni Lundverk ut i en egen separatutställning.
Vernissage på Örkelljunga kulturhus lördagen 1 oktober.

Ninni Lundviks glada akrylmålningar har tidigare synts på samlingsutställningar på såväl Krapperups konsthall som Galleri Hultman och Åstorps konsthall. Efter tio års flitigt kreerande med start på smärtrehab är det nu dags att få exponera hennes stora produktion i hela konsthallen.

– Jag är en typisk observer, kan sitta och studera folklivet i detalj överallt där folk samlas i äkta gemenskap i olika aktiviteter – på lekplatser, badstränder, fester, evenemang, på campingplatser, marknader, gator och torg. I all enkelhet, vill jag dela mina upplevelser och minnen genom bildberättelser.Få igång fantasin…

Mycket bygger också på minnesbilder från förr, ofta i Klippan där jag är född och bott merparten av mitt liv, säger Ninni, numera Örkelljungabo.
Akrylmålningarna är i sanning detaljrika, koloristiska och nostalgiska målningar som både berättar om vårt forna folkhemssverige och vårt folkliv av idag.

Gemenskap är ett nyckelord i Ninnis livligt berättande bildvärld, där vissa blir påtagliga tidsdokument. Bl.a.pandemins tidsanda har sökt sig dit. Som äkta naivistisk konstnär arbetar Ninni med barnaögon i kombination med professionell hantering av akrylen. Proportionerna t.ex. är sedda ur barnperspektiv i målningar där människorna är större än husen. Det viktigaste i de berättande motiven är storleksmässigt störst i likhet med barnteckningar. Men i denna utställning visar Ninni inte bara sin naivistiska ådra. Ömsinta stiliserade akrylmålningar visar motiv, där Ninni förenas med sin bortgångna dotter. Andra verk visar prov på Lundviks experimentlusta. Ett verk, tillverkad på ett underlag av toapapper och grus, har förvandlats till ett abstrakt, dekorativ målning, strålande av guldfärg.

Ninni Lundviks utställning på Örkelljunga kulturhus med vernissage 1 oktober pågår t.o.m. 22 oktober.