Olof Nimar

I gränslandet mellan fotografiska och måleriska processer och traditioner

Åstorp 200828
Tillfället gör inte bara tjuven. Detta faktum gäller även i konstnärens vardag, där ett vardagligt tillfälle kan bli ögonöppnare och incitament till nya experimentella skapelser.

– Det var när jag delade en limefrukt som jag sedan fotograferade som jag upptäckte det måleriska i foto.

Jag såg penseldrag och rörelser, en upptäckt som fick mig att undra hur vi egentligen ser på saker och ting. Det blev till ett experiment, varav ni kan se delar av resultatet här i Åstorps konsthall 27 augusti – 23 oktober.
Det säger konstnären och fotografen Olof Nimar, född 1985, utbildad vid konsthögskolorna i Braunschweig och Malmö. Han har en rik skörd utställningar såväl hemma som utomlands i bagaget.

Nimars konstnärsskap rör sig i gränslandet mellan fotografiska och måleriska processer och traditioner. Ofta ingår även installationer i hans konceptbaserde utställningar. Dock inte i denna utställning ”Mellan tre fingrar”, där bilderna på frukter är fotograferade i rörelse och dagsljus.
Titeln syftar på paralleller mellan de olika konstuttrycken.  Han söker hitta en egen liten värld i mellanrummet eller sammankopplingen mellan det vi ser och de vi med vår erfarenhet vet. Vad ser vi egentligen? Var går gränsen mellan dokumentation och konst, fiction och verklighet? Mellan olika konsttekniker? Det är ett djärvt grepp, ett vågspel att visa endast sju små mjukt milda foton av  lime, mispel och plommon i en förövrigt tom konsthall. Det är ett in absurdum minimalistiskt, rogivande och tidlöst rum, där man inte kan fästa blicken på någonting annat än Olof Nimars bilder.  Vad man upplever eller inte upplever i Nimars bildrum är upp till var och en.

Som helhet ger Olof Nimars utställning ”Mellan tre fingrar” ett meditativt, ifrågasättande intryck som inbjuder till att sitta i soffan framför och meditera och begrunda.

Åstorps konsthall är öppen under bibliotekets ordinarie öppettider.