Gunnar Nilmén i Örkelljunga konsthall

HANDTRYCKT i Örkelljunga konsthall

Örkelljunga 231005
Rakt in i plåten… Tryck och avtryck…Mellan ljus och mörker…
Sedan urminnes tider är konstgrafik genom dess mångfaldighet och beständighet en folkets konst. Även den med tunnare plånbok får möjlighet att skaffa sig högklassig konst.

Den grafiska arbetsprocessen är spännande med snudd på magi. Överlag är den synnerligen tuff, tidsödande, riskfylld och tålamodsprövande. Ett drag för mycket, fel papper, för blött…

Allt kan hända.

Med en experimentlusta som grafikern Gunnar Nilméns krävs en kunskapsportfölj över det vanliga för att nå dit han vill.
En sådan späckad portfölj har han skaffat sig i utbildningar i olika grafiska tekniker både inom -och utomlands.

De senaste åren har han utbildat sig i polymerfoto, denne grafiker som ständigt är på jakt efter nya utmaningar, aldrig ser sig färdigutbildad och nyfiket söker nya möjligheter i svårigheter.

Förutom ordförandeskap i KKV – Konstnärernas Kollektiv Verkstad i Ängelholm, medlemskap i såväl Kullakonstnärer som Konstrundan NVSK har Gunnar Nilmén nyligen fått medlemskap i det celebra Grafiska sällskapet, vars jurys argusögon bara tar med de bästa av de bästa.

Lördagen den 7 oktober ställer Gunnar Nilmén sin grafik i Örkelljunga kulturhus.

Det är en befriande stilren, homogen och estetiskt tilltalande utställning Gunnar Nilmén bjuder in till.

Grupperingarna av bilderna hänger samman som buketter av en florist. Det är abstrakta, suggestiva och inträngande oinramade bilder i dova toner fyller väggarna. En mobil i taket skapar rörelse.

En Artistic box och ett par andra skulpturala verk ger smak på det tredimensionella som Nilmén skapar en kittlande föraning av i vissa av sina verk, skapade med fingertoppskänsla.

Koppargrafik, collografi, fotopolymer, chine collé, ofta i kombinationer, svartvit och färg… De flesta möjliga och till synes omöjliga hantverkstekniker är representerade.

Detaljer som medveten trasighet i kanter på etsningar, sydda eller broderade partier för större djup, flätade underlag i olika svarthetsgrader med tredimensionella effekter, tryck på samma motiv med flera olika plåtar är bara några exempel på uniciteten i Nilméns bildrum.

Fotopolymerbilder med utgång från ett foto som vrids och vänds är en annan spännande teknik som öppnar för nya magiska bildvärldar.

–Jag strävar efter struktur och balans, skapa en helhet i spänningen mellan ljus och mörker. Arbetsprocessen från tanke till resultat är alltid lika fantastisk, fascinerande och utvecklande, säger Gunnar Nilmén som aldrig skissar, aldrig tröttnar på sitt jobb och aldrig vill sluta utvecklas.

Gunnar Nilméns utställning Hantverk med vernissage 7 oktober
pågår t.o.m. 28 oktober .