Gunnar Nilmén visar grafik på
Galleri Oscar

Mjöhult 210615
Mellan ljus och mörker kan det uppstå en förunderlig, oväntad och magisk värld. Åtminstone om man är grafikkonstnär…
Tryck och avtryck.
Den som yrkesmässigt behärskar den avancerade grafikkonstens  tålamodskrävande turer, vet ändå aldrig fullt ut vilken bildvärld som uppstår.
Ett drag för mycket, så är det klippt, likaså att hamna utanför ramarna, ett fel papper, för blött, för lite svart… Allt kan hända.
Arbetsprocessen är lång, spänd och spännande, slutresultatet mångfaldigat och bestående. Konstgrafik är en folkets konst sedan urminnes tider.
Dess reproducerande förmåga gör konsten tillgänglig för många, även de med mindre plånböcker.

På Galleri Oscar i Mjöhult möter vi grafikkonstnären Gunnar Nilmén som ställer ut sin grafik med öppning 19 juni.

– Det gäller att få struktur och balans, skapa en helhet i spänningen i mellanrummet mellan ljus och mörker, låta dem interagera i en stegs- eller tvåstegskommunikation. De två kontrahenterna bildar i sig formationer som jag sedan kan utveckla. Jag eftersträvar en tydlighet, ett helhetstänk. Arbetsprocessen från tanke till resultat är fantastisk, ständigt fascinerande och utvecklande.

Mestadels jobbar jag med olika typer av koppargrafik men även med collografi, fotopolymer  och chine collé, gärna i kombinationer, både i svartvitt och färg, berättar Gunnar som i decennier vidareutbildat sig under ständig utveckling och experimenterande.

Gunnar Nilméns grafikutställning på Galleri Oscar visar med all önskvärd tydlighet, hur konsten kan förvandla ett galleri till ett nytt, händelserikt konst- och livsrum.

Med konstens och ljusets hjälp skapas och levandegörs nya spännande vinklar, stämningar och intressepilar.

Den förvandlingen bör falla Gunnar själv i smaken, då han i decennier jobbat internationellt som projektledare hos IKEA parallellt med sitt skapande och ett stort antal internationella jurybedömda grafikutställningar..

Gunnnar Nilméns konstnärliga CV, med bred internationell grafikrepresentation är visserligen långt och omfattande. Men det är inte förrän nu efter förtida pensionsavgång som han kan satsa helhjärtat på grafiken, förutom sitt ordförandeskap i KKV Ängelholm. KKV är också hans huvudsakliga arbetsplats, där han gärna jobbar med musik i örat. Han har också haft uppdrag inom musikbranschen, gjort omslagsbild för singeln ”Low key stories” åt Bel Adore.

Den första man möter i  Galleri Oscar är nitttonhundratalets saltaste söderböna – Greta Garbo, vars mystik och stjärnstatus förevigats med just salt som ger stjärnliknande drömsk effekt i grafiken.

En mobil som i bilder visar delar av arbetsprocessen ger naturlig rörelse i rummet. Tunna grafiktryck vid ett fönster ger mjukt ljus och liv.
En stilren skulptur av grafiktryck med vikta sidor arrangerade i grupp på ett bord skapar stil och vilsamhet.
Abstrakta, suggestiva, inträngande bilder - elegant monterade och hängande i nät med häftklämmor, ger en internationell storstadskänsla åt det lantligt vackra galleriet. Varje tryck är ett original.

Gunnar Nilmén tillför hela tiden något nytt i sitt hantverk och  konstnärliga bildtänkande. Han syr och broderar som förstärkning i sina motiv, använder koppartekniken på linnétyg, rispar, skapar reliefer …
Allt utfört med bästa precision av ett tränat, nyfiket öga och ett hantverk med suverän fingertoppskänsla…

Gunnar Nilméns utställning lyfter grafikens breda vingar och ger mersmak.

Grafikutställningen på Galleri Oscar med öppning 19 juni pågår t.o.m. 4 juli.