Hans Frode

Neon och origami i Krapperups konsthall

Krapperup 220811
Neon och origami på Krapperups konsthall Krapperups konsthall har i dagarna förvandlats till en boning med japanskdoftande tempelkänsla, fylld av symboler och japansk livsfilosofi. En lång allé, livets stig?, flankerad av ett sextiotal utsökta klädnader s.k. oribobälten inbjuder besökaren till fortsatt upplevelserik vandring. Det är New Yorkbaserade paret Tokiko och Hans Frode som ställer ut origami och neonlysande bildrum under titeln ”Made in Japan”. Den unika Oribosamlingen är inköpt av paret från en nedlagd fabrik.

– Oriboklädnaden som nu är en nationalsymbol föddes redan under sjuttonhundratalet inom teatern. Då var det endast män på scenen, män som skulle spela kvinnor. För att åskådliggöra det kvinnliga använde man kimonobältet oribo, där varje oribo bär på sin individuella historia. förklarar Hans Frode och berättar vidare att individuell självkännedom karaktäriserar och sätter fokus inom den japanska livsfilosofin. Känslor får inte styra det egna jaget.

Man har sina känslor men man är inte sina känslor. Tappa aldrig ansiktet…Självbehärskning är A och O. Ta på dig masken… Japansk filosofi, dolda hemligheter i ett för oss ofta okänt symbolspråk genomströmmar utställningen.

Längs väggarna dominerar Hans neonlysande målningar, där tunga, utvalda 1800-talsramar är av stor vikt för helheten. Ljuset underifrån i form av neonrör är en teknik som Hans själv konstruerade redan som ung konstnär efter konststudier i London,

– Jag bygger upp mina verk, målar både på fram och baksida av planglaset, använder bl.a. gips och vax, avklipp av glas som applikationer. I bakgrunder använder jag bl.a. av japanska stämplar eller origamifoton. Lackarbeten ingår också i min produktion.

Det inneboende ljuset från neonrören skapar sedan sitt eget liv bland mina stilleben eller vymotiv. Alla är vi underordnade ljuset…

 Ljuset tittar fram även i Tokikos bildverk.

Tokikos origamikonst, där varje liten vikt ros eller fågel sätts ofta samman till ett enda verk. Små solitärer, oftast i form av olika, symbolrika fågelarter fyller ett helt bord och erbjuds här gratis till besökaren. Den svenska ekoxen, en symbol för såväl styrka som skörhet hittar också sin plats bland tranor och kolibrier.

Tokiko och Hans Frode hämtar inte bara styrka och inspiration från den japanska livsfilosofin och det vardagliga Brooklynliver. Den öländska sommaren tillför sitt livselixir.

Hans och Tokikos utställning Made in Japan på Krapperups konshall har vernissage lördagen den 13 augusti och pågår t.o.m.11 september.