Prisutdelare Pernilla Olsson och kulturpristagaren Astrid Göransson

Nationaldagen i Åstorp med mingel, kulturpris och kulturstipendier

Åstorp 230606
Visst har vi svenskar mycket att fira!
Sverige är inte bara sill, köttbullar, Abba och ikea.
Vi lever i ett fritt, förhållandevis tryggt land med demokrati, rättvistänk och jämställhet i fokus. Men vi måste fortsätta  att jobba och förbättra våra stabila byggstenar och inte ta något för givet. Det resonemanget tog också med rätta kommunstyrelsens ordförande Peter Lindberg i Åstorp fasta på vid invigningstalet i Perslund på Nationaldagen den 6 juni.

Det var stor uppslutning av folk i alla åldrar med äkta solsken i blick denna strålande vackra försommardag, när Sverige även passade på att fira 500 år! Flaggan hissades, musikkåren spelade och medtagna små gulblå viftades. Associationerna till Ukrainas gulblå fana var svåra att undgå mitt i den festliga evenemanget, där samhörighet och gemenskap var nyckelord.
Stora delar av Åstorps föreningsliv var representerade och visade upp sina program med olika aktiviteter.

Så till dagens prisskörd: Åstorps kulturpristagare och stipendiater.
Årets kulturpristagare var konstnären och skulptrisen Astrid Göransson, vars offentliga utsmyckningar berättar och levandegör glömda eller gömda människors liv och leverne. Ingen har väl missat förra årets gestaltning ”Kom som du är” som visar demokratins intåg och kvinnors intåg i riksdagen 1922, strategiskt placerad på Riksplan vid Riksdagshuset.
Astrid Göransson är en kulturarbetare av rang som alla i bygden borde vara stolta över.
Själv är hon stolt över sin hembygd, denna jordnära tjej som hittade sitt livsverk i Kvidingeleran och fastnade däri.

– Det är min plats på jorden, deklarerade Astrid i  sitt tacktal, där hon lovordade Åstorp och dess forna mentorer som betytt mycket för hennes utveckling som konstnär, där den konstnärliga friheten är det viktigaste.

Utan nya framtidshopp  inom kulturen vore livet fattigt.
I år var det extra roligt att det var två unga på G som fick kulturstipendier.

 De tilldelades Noel Ekwurtzel och Adrian Björk som lär ha hunnit en bra bit på väg mot en karriär inom musiken. En uppmuntran i form av stipendier bör vara en god stark för vidareutveckling av dessa duktiga och ambitiösa, förhoppningsvis framtida musiker.

Vi gratulerar å det varmaste!


Adrian Björk, Astrid Göransson och Noel Ekwurtzel