Natalia Johansson

Varje stad har en egen själ

Mjöhult 220923
Experimentlustan och fantasin tycks fortfarande brinna med samma starka låga hos konstnären Natalia Johansson vars konst många i Nordvästskåne stiftat bekantskap med det senaste decenniet på olika gallerier bl.a. i Klippans konsthall.
Den 24 september ställer Natalia Johansson ut på Galleri Oscar i Mjöhult.

Det är en värmande, livsbejakande utställning, där färgstarka, geometriska former, komponerade till en balanserad helhet, bildar spännande lätt abstrakta stadsmotiv med kubistiska influenser. Vattenytor, ljusspeglingar, fiskar och djur skapar liv och rörelse i Natalias fiktiva städer. Stadsmotiven dominerar men mjuka, harmoniska ikonliknande, stiliserade porträtt och humoristiska djurmotiv bryter elegant av helheten.

På podier blickar okända, galet humoristiska, surrealistiska djurpersonligheter med metallinslag i stengods. I fönstren leker dekorativa mobiler tafatt med ljuset.

Ryskfödda Natalia, sedan decennier stockholmare, är utbildad på Mukhina konsthögskola i S:t Petersburg i fem år. Från början var hon inriktad på design, något som hon nu drar nytta av i sitt fantasifulla skapande i glas, skulptur och blandtekniker.

– Jag har en stabil, mångsidig grund som jag utgår ifrån och ständigt utvecklar. I stadsmotiven, baserade på inre bilder, inte foton, exponerar jag stadens bästa sida, försöker fånga stadens speciella själ i olika tekniker – akryl, olja eller blandat. Det gör jag i former och deras relationer till varandra, jobbar mycket med skuggor, färg och balans. Genom geometrin försöker jag sedan hitta en stringens, en tingens ordning.
Under studietiden lärde jag mig att klippa bort onödiga detaljer, en lärdom jag fortfarande använder mig av. Arbetsprocessen är viktig för mig, säger Natalie med ett flitigt CV med många utställningar i bagaget.

– Jag är en optimist, en positiv person som vill sprida och förmedla den positiva kraften i min konst.

Natalia Johansson har vernissage på Galleri Oscar i Mjöhult lördagen den 24 september kl. 12 – 16. Utställningen pågår t.o.m. 9 oktober.