Överst: Jonas Jönsson, kommunchef, Åstorp och Peter Lindberg, ordf. kommunfullmäktige.Ida Prisell, lärare på Rågenskolan, Elin Renemark, utvecklingsledare i Åstorp, Anna Meurling Alriksson, chef på Bildningsförvaltningen, Åstorp, Caroline Höstgren, Sydsvenska Handelskammaren samt Susann Cardell, näringslivsutvecklare, Åstorps kommun.

Fokus på ökat samarbete
skola / näringsliv

Åstorp 240919
– Det viktigaste är mötet. konstaterade Åstorps näringslivsutvecklare Susann Cardell som bjudit in det lokala näringslivet till ett höstmöte med lokala och regionala representanter från skola, utbildning, kultur- och arbetsmarknad. Möten är nödvändiga för ett ökat samarbete över yrkes- och länsgränser, skapa förståelse, hitta nya grepp och lösningar i ett ständigt pågående utvecklingsarbete.
Syftet är att med gemensamma krafter, från högsta nivå till gräsrotsnivå, få folk i arbete. Fokus är lagt på våra unga och samarbetet med näringslivet för att förändra Åstorps dystra, dystopiska arbetslöshetssiffror.

Med en skrämmande siffra på över sexton procents arbetslöshet i Åstorp är det av största vikt att snabbt ändra bilden innan den blir permanent. Förste talare var Åstorps kommunfullmäktiges ordförande Peter Lindberg som bl.a. berättade om ett samarbete med företagare, där tolv unga fått en unik möjlighet i projektet ”Ung kraft och Boost.” Projektet ger ungdomarna möjlighet att under sex månader få delta i arbetet på ett företag. Dessutom erbjuds tio hugade ungdomar att få insikt i olika verksamhetsgrenar på företag och knyta kontakter. Han informerade även om att en kommande beredskapsvecka i Åstorp är på gång och att arbetet med en vattenreservoar vid Björnås fortskrider.


Caroline Höstgren, Sydsvenska Handelskammaren
Många unga saknar motivation till arbete. Varför knega?
En som på lokal nivå jobbar hårt för förändring i det synsättet är läraren och pedagogen Ida Prisell på Rågenskolan. Hon omsätter skolämnena i praktiken, kopplar samman arbete med det verkliga livet och lokala företags behov. Klasser med tvåor och femmor bereds möjlighet att få del i olika verksamheter. Femmorna gör arbetsplatsbesök, och får inblick i hur många olika kompetenser och yrken det faktiskt kan finnas i ett företag. Hon vidgar deras perspektiv och skapar intresse.
Även vi äldre glömmer lätt hur otroligt många kompetenser som samlas under ett tak!

Vem tänker på eller ser en bagagehanterares slit som ett jobb? Praoplatser, mentorskap, anpassade studieplaner… Det jobbas hårt på alla tänkbara plan- framför allt inom alternativa utbildningsvägar, kompetensutveckling både inom och utom företag.

Anna Meurling Alriksson, chef på bildningsförvaltningen i Åstorp, informerade bl.a. om arbetet att få elever att läsa mer och få ökat läsförståelse - ett skarpt nyttigt verktyg för framtidsjobb. Svenska och matte är som alltid de viktigaste huvudämnena. Ett viktigt inslag som inte nog kan betonas… Bättre svenska leder ofta till bättre mattebetyg, då eleverna snabbare fattar frågorna. Kunskaperna leder ofta till den gymnasiebehörighet som eftersträvas.

Elin Renemark, utvecklingsledare i Åstorp, berättade om strategier för tillväxt, framtidstro och vikten av att visa vad som finns tillgängligt för marknadens alla parter. Hon arbetar med samverkan mellan skola och näringsliv – arrangerar studiebesök, yrkespresentationer etc.



Caroline Höstgren, projektledare för YH Kompetens Skåne på Sydsvenska handelskammaren som har 2500 medlemsföretag och trettio anställda, informerade om skräddarsydda utbildningar på gymnasie- och högskolenivå, anpassade efter arbetsgivarbehov samt kompetensutveckling av befintliga personer på ett företag. Utbildning och åter utbildning, yrkesutbildning gärna specialiserad, och allra helst yrkeshögskolestudier, är de vägar som leder framåt. Det tycks jobbas hårt och engagerat på alla håll och kanter, över läns- och yrkesgränser, för att skapa en ljusare framtid för våra yngre och samtidigt ge arbetssökande vuxna möjljgheter till att utveckla sina kompetenser. Samarbete skola näringsliv – är en viktig nyckel. Det är svårt att glasklart sia om framtida arbetsmarknad som i en kristallkula. Vår värld, stadd i ett alltför högt förändringstempo, kan snabbt förändras. Nära, pålitliga kontakter är ett måste. Därför behövs dessa möten för att ge olika parter nya förutsättningar, få info om senaste nytt och knyta nya affärsband som kan leda framåt.