Centerns Hans-Ingvar Jönsson och Anette Andersson uppvaktade Mina Kandi på kvinnodagen

Mina Kandi på Sigvard Måns Gård – Årets kvinnliga företagare i Åstorp

Åstorp 210308
Den gamla dängan ”Kvinnan bakom allt” borde i 2000 - talets Sverige ändras till ”Kvinnan framför allt! Nåja, kanske inte allt men otroligt mycket – alltför ofta i skymundan. Men tack och lov ser vi nu härhemma fler och fler kvinnor i toppositioner, chefsbefattningar och entreprenörskap, trots mindre snirklad bana och färre nätverk inom näringsliv och förvaltningar på karriärstigens branter och dalar.

Den internationella kvinnodagen fyller fortfarande en viktig funktion i det globala arbetet med kvinnofrågor. I Sverige är det viktigt att uppmärksamma kämpaglöden hos våra kvinnliga driftiga entreprenörer/prenöser. Den kvinnliga beteckningen finns inte, vilket säger mycket i dess frånvaro. Behovet av starka förebilder i stora som i små affärssammanhang är fortfarande är centralt.

I Centern Åstorp uppmärksammade för fjortonde året en driftig kvinnlig entreprenör i kommunen med diplom, blommor, blader och tårta på Internationella kvinnodagen 8 mars.

2021 föll valet på en synnerligen stark, driftig och kreativ kvinna vid namn Mina Kandi på Sigvard Måns Gård. På den stillsamma, rofyllda gården bland åkrar och ängar med Sockertoppen i Nyvång som långväga blickfång, driver hon ekologisk uppfödning och förädling av lammkött.

Till sin hjälp har Mina sin make som sköter djurhållningen av ett hundratal tackor och sonen Yossef som är kökshjälp och allmänt behjälplig.
I gårdsbutiken finns förutom lammkött och lammkorv bl.a. även exotiska téer och ljuvliga lammskinn. Målet är att hela proceduren från uppfödning till slakt, styckning och paketering, direkt från producent till konsument, skall ske på gården. Bland de högkvalitativa EKO- och kravmärkta mellanleden i nuläget kan nämnas Styckarna och Rekoringen som sköter största delen av försäljningen.

Mina Kandi har meriter med guldkanter för en företagare inom livsmedel.

Vid tjugo års ålder kom hon till Sverige från Marocko med goda kunskaper om det marockanska kökets kulinariska läckerheter och ett färskt studentbetyg i bagaget.

På Akademi Båstad utbildades hon till kökschef 2014 och blev en av de allra bästa i tuff konkurrens. Som husfru på slott och herresäten och cateringjobb därtill fick hon så småningom affärserfarenheter på många plan.

 – Det kändes rätt att avsluta min anställning under pandemin och satsa fullt ut på vår lammgård och gårdsbutik! Vi har successivt utvecklat verksamheten under tjugo år här på gården, bit för bit skapat ett funktionellt välutrustat kök och nu senast gårdsbutiken som kompletterar försäljningen via REKO-ringen. Närmast på agendan blir att så småningom försöka fullfölja målsättningen att leverera direkt från producent till konsument. Det är ett mångskiftande jobb, aldrig monotont. Det flyter, rullar på …

Miljömedvetenheten har ökat. Fler och fler äter lammkött, säger Årets kvinnliga företagare i Åstorp Mina Kandi, stolt och glad över uppmärksamheten.