Mattias Bäcklin

Spännande utställning på Galleri Moment

Ängelholm 240112
På Galleri Moment väntar en omvälvande, mångfacetterad utställning ”Rymdverk”. Det är ett universum där dåtid, nutid och framtid möts. Urskogen kontra det urbana, livet döden, vetenskapen folktro och myter…
Allt är i ständig rörelse i en värld stadd i förändring.

Mattias Bäcklin är en egensinnig, narrativ konstnär med bred kunskap inom ornitologi och insektssamling som brinnande tillskott till sin utbildning på Kungl. Konstakademien.
Ekologi och metafysik är andra ämnen Bäcklin djupdyker i - kunskaper som han sedan använder i sin konstprocess, där lågan alltid brinner för nya utmaningar och tekniker. Men han brinner även för mer vanliga urbana intressen i skön kontrast bl.a. som hiphoppare.

En mängd prominenta offentliga uppdrag, böcker och stipendier har följt i spåren.
Mattias Bäcklins bredd som konstnär är påfallande. Han jobbar lika gärna och lika skickligt med sågar, slipar i tredimensionella verk i trä eller metall som med blyertsteckningar, grafik, video eller 3D printing.

– Naturen sköter sig själv. Det finns en outtömlig konstnärlig potential i naturen. Människans spår och förändringar i jordytan… Men vad ställer vi människor egentligen till med, frågar sig Mattias medan han visar en av sina stora, inträngande blyertsteckningar i alla nyanser av grått.

Här väntar oväntade äventyr i landskap där bl.a. historiska händelser hittar sin plats bland modern civilisation, urskog och rymdålder. 

Rymdåldern hittar också hit i form av en skulptur med roligt skoavtryck av Gösta ”Pollenkungen” Carlsson som sade sig träffat en utomjordisk farkost 1946 i Sibirienskogen – jfr UFO - monument 1972. Nedanför teckningen står en modell i metall för offentligt uppdrag – en konstruktion med möjliga och till synes omöjliga ingångar och utgångar – mullvadsgångar enligt Mattias som i sina konstverk skapar en egen mytologi.

Fåglar, djur och natur ger alltid avtryck i Bäcklins konstverk, skulpturer såväl som bildverk – i fåglarnas  imacmönsterteckningar,  i  det vittrade, eroderingar…

Eller varför inte såga fram ny design i trämaterialet? Eller förvandla en rokokostol till ett nyskapande, tankeväckande konstverk?

Allt detta och mer därtill bjuder Bäcklund in till i sin utställning "Rymdverk".

Vernissage på Galleri Moment lördagen 13 januari kl. 11 – 14.
Utställningen pågår t.o.m. 24 februari under Ängelholms biblioteks öppettider.