Stina Marntell

Stina Marntells träsnitt pryder väggarna i Klippans konsthall

Klippan 231208
Vardag, fantasi och förgänglighet kallar Stina Marntell sin utställning i Klippans konsthall med vernissage lördagen 9 december kl. 13 – 15.
Titeln är lika inkännande, lekfullt berörande som Stina konstverk i  grafiska träsnittsbilder och återbruksobjekt.
Det är en utställning där de lilla nära, vardagliga tingen får huvudrollen i träsnittsmotiv och återbruksobjekt får fantasifulla dekorativa, humoristiska funktioner. Det vardagliga får ny identitet, får oss att reflektera över sakernas och naturens kretslopp och förgänglighet.

Det är julstämning  med kombinerad humor och skönhet i konsthallen. 
Likt en treenlighet  är två gnistrande ljuskronor av icke skådat slag placerade diagonalt i två hörn med en julgran dem emellan.

I de fantasieggande,  smart välkomponerade ljuskronorna kan man hitta allt  tänkbart överblivet som de flesta utan att tänka glatt slänger.

Överblivna verktyg, askkoppar, kaffekoppar, lock, bakljus, det mesta hämtat från Stinas brors verkstad, hänger här och lyser på spikband med ljuskronor på den ena skapelsen. Den andra ljuskronan glittrar glatt med bl.a. porslinsprylar, flaskor och muggar. Även den gröna granna granen är smyckat med gammalt bortglömt porslin som legat och skräpat i lådorna.

De skickligt utförda träsnitten på väggen med varierande motiv bildar en mjuk, harmonisk inramning. Det är kärleksfulla betraktelser över naturens skönhet, människors arbetsliv, vardagsting, stilleben…

Stina levandegör det stora i det lilla.

­–Det var  när jag studerade på Munka Ljungby Konstskola som Fredrik Lindström fick mig intresserad av just träsnitt.. Jag älskar fortfarande den tekniken, säger Stina Marntell som bor på sin familjegård i Perstorp nära skogen, där hon gärna hjälper till.

Stinas konst har synts på vandrings- och samlingsutställningar men denna utställning är hennes solodebut.

Öppet-tider på Klippans konsthall är detsamma som bibliotekets.