Maria Montelius-Grifo´

Maria Montelius-Grifo´ ställer ut i
Örkelljunga konsthall

Örkelljunga 230512
Visserligen är Maria Montelius Grifó en tidsoptimist av Guds nåde, även om hennes bildverk är tidlösa, men två vernissager samma dag kan knäcka den starkaste. Lördagen 13 maj ställer Maria ut sitt eget måleri och sin grafik på Örkelljunga konsthall. Samma vecka är det vernissage på mamma Gunda Hellmouth Montelius målningar, tovor och bildvävar och styvfars Olle Hellmouths silverarbeten på det egna galleriet Oscar i Mjöhult.
Kanske ljuset leder henne vidare, då ljuset är budbäraren i alla hennes bildverk.

I Örkelljunga konsthall är också värmen och ljuset som först sätter fart på sinnenas tentakler. Tidlöst och rofyllt skapar ett subtilt utvalt färgflöde, omfamnat av ett varsamt formspråk stämning i galleriet.

Hellre avskalat, renodlat än för mycket…

I Marias oljemålningar, där landet Bortom anas i ett harmoniskt linjespel finns alltid hoppfulla öppningar. Det visar Marias antroposofiska livssyn med närvaro i alltet.
Maria hittade tidigt ett eget uttryckssätt i såväl oljemålningar som grafik. Tidigt , efter olika kosntutbildningarblev hon medlem i såväl KRO och NVSK.
De flesta känner igen hennes abstrakta, mjuka oljor, med meditativ känsla.
Ändå var det mest grafiken som fångade henne som ung och som hon utbildade sig i under flera år.

Nu är hon back to basic.
Här visar hon utsökt stilrena collografier och torrnålsgrafik. Även här finns öppningar för vandring i fantasin, strävan efter närvaro i alltet.

Det starkt meditativa inslaget i Marias olika bildrum står i skarp kontrast till det lantliga, mycket jordnära liv hon lever med familj, hund och hästar hemma Mjöhult.

Utställningen på Örkelljunga kulturhus med vernissage lördagen 13 maj
pågår t.o.m. 3 juni.