Sarah Down Finer

Känt och okänt – en utställning
med många ansikten

Klippan 201009
Se människan! Men vem? Vilket av mina jag är jag, för det finns ju många av dem, eller…? Vår egen självbild stämmer sällan med omvärldens. Men bra porträtt kan på ett enda klick berätta ett livs historia eller framhäva oanade delar av personligheten. De kan beröra,  engagera, ställa frågor, leda framåt…

Fotoobjektet och betraktaren är i symbios. Så är fallet i Magnus Ragnvids lysande fotoutställning Familiar face på Klippans konsthall. Det är mycket spännande att studera och känna in de tjugofem personligheter, kända och okända som vi möter i konsthallen.

Klippansonen Magnus Ragnvid  återvänder efter tjugofem år till sitt barndoms Klippan med utställningen Familiar Face, tillägnad bortgångne barndomsvännen Mats Andersson. Det är starka, inträngande kvinnoporträtt, i storformat, där det laddade uttrycket förstärks av dess höga tekniska kvalitet och förklarande texter.

Sårbarhet är ett av nyckelorden som smygs in i Magnus Ragnvids levande, intensiva bildrum, där styrka, livskraft och energi alltid tar plats. Här träffar vi Magnus mamma Lena Ragnvid i ett ömsint porträtt bland kändisar som Petra Mede, Camilla Läckberg, Jill Johnsson, Sarah Dawn Finer samt aktivister, HBTQ-ikoner bland de många kvinnor som inspirerat honom.

– Kameran är mitt skydd och verktyg för att komma åt individen bakom fasaden. Jag vill berätta en historia, för mig själv och andra. Alla har en självbild man vill visa utåt. Jag själv gör min egen tolkning av deras personligheter. Min tolkning och kvinnornas egen möts sedan i deras betraktelser.

 Man kan säga att jag är såväl regissör som psykolog och problemlösare, när jag fotograferar porträtt, säger Magnus som känner det ångestladdat men samtidigt förlösande att vara tillbaka på sin barndoms gator, där han ofta kände sig utanför, likt en Ufo.

– Men det var nog jag som behövde röra på mig och hitta mig själv, säger Magnus, stationerad i Stockholm men som även varit verksam i såväl London, som Köpenhamn och Berlin.

Magnus blev snabbt etablerad fotograf med uppdrag från Absolut Vodka och Zeta till TV 4 och Vogue samt ett flertal utställningar bl.a. på Svenska ambassaden i Tokyo.

Magnus Ragnvids utställning Familiar Face med vernissage
10 oktober pågår t.o.m. 29 november.


Magnus Ragnvid i Klippans konsthall


Sanna Bråding


Julia Frej