Catherine Westling och Thomas Hertzman

Strålande föreställning på
Kulturhuset Björnen

Åstorp 240611
Det är en intim, tät föreställning i det lilla formatet byggd på Kristina Lugns texter.  Den är ett praktexempel på att med högkvalitativa texter, ett fåtal skickliga, erfarna aktörer, musiker och medarbetare kan man i all enkelhet spränga den magiks gränsen mellan scen och publik.Utan stora åthävor med minimal funktionell scenografi, fyllde en trio scenbygget med sina gestaltningar, instrument, en stol och bord.  Samt en papperspåse med titeln på Kristina Lugns ”Bekantskap sökes med äldre bildad herre.”
”Less was more” framför den kontrasterande glittrande röda ridån på Kulturhuset Björnen i Åstorp.

Alla bar pärlhalsband och kostym som ett togetherband av såväl, tekniker, de två musikerna och skådespelerskan Assoluta Catherine Westling.
Catherine Westling bar föreställningen på sina axlar i sin roll som självklar tolkare av Lugns texter. Hon var skickligt flankerad av Thomas Herzman och Ove Lindqvist som i sin musik förstärkte texternas känslosvall i ett samklang likt Brecht och Weil.

 Så till poetissan, dramatikern, författaren, Svenska Akademiledamoten, teaterdirektören för Teater Brunnsgatan 4 - Kristina Lugn 1948 -2020.

– Livet är en parentes mellan evigheten och döden, säger hon i en av sina dikter.

Den parentesen livet beskriver hon ofta med bisarr galghumor i sina bekännelser och betraktelser. Jordnära, för publik eller läsare igenkännande men ändå en enligt henne strömlös verklighet formulerar Lugn med en poetissas unikt subtila handlag, sin livssyn och vardag. Ofta känner hon. sig utanför samhällets normer. Ensam. Medelålders.

– Ett sorgearbete att leva…

Det säger Kristina Lugn visserligen men galghumorn lurar oftast som en försonande kontrast i livets igenkännande labyrinter. I mångt och mycket har hon likheter med Sonja Åkesson. Kärleken hittar naturligtvis hit i olika skepnader.

– Rasande och farligt skör är kärleken. Kärleken är ett skepp som gungar långsamt.

Även i livsledan och sökandet efter livets mening finns det hoppfulla, drastiskt roliga eller motsägelsefulla formuleringar.

– Jag vill inte leva, jag vill inte dö… Jag röker Ni kommer att dö…

Många kända kompositörer har tonsatt Kristina Lugns texter bl.a. Benny Andersson. Lugns ”Nu mår jag mycket bättre” avslutade en säreget helgjuten, professionell föreställning i Kulturhuset Björnen.

Nästa föreställning i Riksteaterns regi väntas den 23 februari – Dansföreställningen ”The Room”.


Thomas Hertzman, Ove Lindqvist och Catherine Westling