Leif Haglund

Menageri – en mans värld!

Klippan 230505
Vem är jag?
Ett självporträtt , en spegelbild av konstnären Leif Haglund med liknande skräckkänsla som Munchs Skriet men fylld av lekfull humor, ligger och väntar på hängning i Klippans konsthall. ”Någon jag kände” är  den mångtydiga titeln. Den är signifikativ för Haglunds utställning ”Menageri – En mans värld”.  Vernissage lördagen 6 maj.

Leif Haglund är en kulturarbetare som jobbar brett. Han arbetar med såväl måleri, skulptur, teckning och installationer som digitala projekt, grafisk form, design, video och scenografi. Därutöver driver han landets mest tillfälliga konsthall – Årstads konsthall, ett f.d mejeri på bystan utanför Falkenberg samt projektleder inom digital design, scenframträdanden och evenemang.

– Jag arbetar både med traditionella- som nyskapande digitala verktyg.
Som utbildad konstgrafiker sågs de inte med blida ögon när jag på tidigt åttiotal jobbade med s.k. datagrafik. Jag gillar mångfalden med grafiken. Därför blir det gärna temata eller serier under processens gång även  inom måleriet. Motiven blir det som fängslar mig, det jag är nyfiken på. Ofta är det tillfäligheternas spel. Min målsättning är att påverka, politiskt, känslomässigt eller mänskligt.
Konsten vill jag se som en naturlig del av människors vardag, säger Leif medan han sorterar en mängd målningar av mycket stora format.

Målningarna är av olika blandtekniker - främst kol, torrkrita, tusch eller vinylfärger på akvarellpapper. Det är kraftfulla, expressiva målningar, fulla av liv och rörelse – i inre eller yttre uttryck, som visas.
Menageriet består bl. a. av motiv av fåglar, katter, kossor, paddor, alla mycket utrycksfulla med egna personligheter och karaktärer. Att få en kossa intelligent och balanserad, kräver sin man!
En utsökt kolteckning av två män, pojke på väg till man tillsammans med en vuxen man, hänger på en kortväggen, fångar och visar vägen i det färgstarka menageriet med spännande djur bland dansande män och inträngande porträtt.

– Det här är mitt sätt att se på världen, säger Leif och berättar att  utställningen även kompletteras av en biosalong, där en film med dansande män visas.

Leif Haglunds utställning ”Menageri – En mans värld” med vernissage 
6 maj pågår t.o.m. 17 juni.