Lars Bertle

95-årige konstnären Lars Bertle har blivit friare och djärvare med åren

Helsingborg 201020
Det sprakar och glöder i Lars Bertles  färgstarka, abstrakta livs- och bildrum. På Konsten i Helsingborg ställer denna 95-åriga konstprofil ut 31 målningar som sjuder av energi, kraft och livsglädje.
Alla målningarna har tillkommit under de senaste tjugo åren. Still going på trasiga gamla löparben tycks Bertle stå under ständig utveckling.
Han säger sig ha blivit djärvare och känna större frihet i sitt skapande de senaste decennierna.

Med känsla som styrmedel, ljuset som tolk och med havet och landskap som inspirationsspröt skapas fria fantasier i färg och form. Det är schwung i färg och form. Med spateln som verktyg för ristningar i pastost oljefärgsflöde, skapar Lars Bertle rörelse i abstrakta, upplevelserika landskap.

Lars Bertles livsresa är mångfacetterad med flera udda hållplatser. Under resans gång. Redan som barnhemsbarn upptäcktes hans konstnärliga talang. Lars var sedan flitig med penna och pensel vid sidan om jobb som furir under brinnande krig och senare som truckförare.

Konstnärsbanan tog sin början 1952 på Kullakonst.
1967 erhöll han Helsingborgs kulturstipendium. Den utmärkelsen plus ett antal lyckade utställningar fick honom att våga satsa professionellt på konsten. Som tvåbarnspappa med fast anställning på Fryshuset var det ett vågspel som slog väl ut. En rik skörd av uppskattade utställningar runtom i landet följde.

Lars var inte enbart en stark konstprofil som satte färg på Helsingborg och var med och startade Galleri Nordvästen. För många var han även känd som en aktiv idrottare under  Råå IF:s glanstid.
Under sin mer än halvsekellånga karriär har Lars Bertle skördat flera utmärkelser och stipendier sedan det officiella startskottet 1967 och är representerad på Statens Konstråd samt i många kommuner och regioner över hela landet.       

 Lars Berles utställning med vernissage lördagen 7 november blir den sista på Konsten. Helsingborgs konstförening flyttar verksamheten till Karl X Gustafs gata, där det planeras för Konst på kryss och jurybedömda Nordisk salong nästa år.
Vernissagen 7 november  är p.g.a. corona uppdelad i tre pass med max tio personer åt gången. Tider: kl 13, 14 och 15.

Anmälan krävs. medlem@hbgkonst.se

Även söndag 15 och 22 november visas Lars Bertles utställning på Konsten.