Turid Spildo och Odd Nerdrum

Krapperups konsthall - Kvinnor skapar män

Krapperup 200717
– Konst är empirisk vetenskap! Den är metafysisk, deklarerade Odd Nerdrum, deklarerade Odd Nerdrum vid ett kort möte på Krapperups Konsthall, där fyra av hans kvinnliga adepter/lärljungar ställer ut under mottot ”Kvinnor skapar män”

Detta att beröra, provocera och skapa debatt har han lyckats med över hövan – den figurative kitschmålaren Odd Nerdrum med djupa rötter i det klassiska traditionella hantverket och kitschmåleriet som berättarteknik.
Det forna nedlåtande begreppet kitsch har hos Odd Nerdrum ändrat karaktär och förvandlats till ett effektivt styrmedel i hans ofta mästerliga bildrum. Han tog upp skällsordet från myren och satte ljus på det enligt hustrun Turid Spildo. 

Även icke konstintresserade har väl knappast missat Odd
Nerdrums självporträtt med erigerad penis.
Några sådana hittar vi dock inte i hans adepter och följeslagares utställning ”Kvinnor skapar män” i måleri och skulptur på Krapperups konsthall.

Norska Helene Knoop, Turid Spildo, Odds livledsagarinna och konstnärlig ledare för Nedrumskolan, Cathrine Bergsrud samt skulptrisen Sara Berglund ger här sin syn på män och mansrollen.

– Det är en signal till männen, byggd på känslomässig grund och Odds discipliner. Tanken är att synliggöra kvinnliga bildkonstnärers roll i måleriet och ta fram den emotionella sidan hos män, säger Turid Spildo som själv vurmar för landskap och gärna sätter in en ensam man i detsamma, fjärran den traditionella hjälterollen.

Cathrine Bergsrud söker det tidlösa, ser Jesus som en representant för män och har bl.a. reflekterat över Jesu livsvillkor och ansvar i ett av sina verk.
Hon slår fast att kitschmålare ofta blir kritiserade för att måleriet är forntida men anser att historien innehåller allt som behövs och att inriktningen kan tillföra nytt i dagens feministdebatt.

Helene Knoops starka inriktning på god kitsch där patos, poesi, drama och allvar samsas i en suverän mix i hennes bildvärld tar plats intill en målning av maestro Odd. Män klättrar i ansiktet på en kvinna. På en annan klättrar de över kroppen i Knoops klassiskt skickligt utförda färgstarka målningar.

Vikenkonstnären och skulptören Sara Stenlunds tredimensionella poetiska och filosofiska skulpturporträtt kompletterar och ger ett extra lyft i utställningen.

”Kvinnor skapar män” pågår från den 18 juli t.o.m. den 30 augusti.


Sara Stenlund


Helene Knoop

Cathrine Bergsrud

Turid Spildo