Kullasalongen med 200 konstverk har vernissage 7 april

Krapperup 230405
Det våras för konsten…
Jordmånen för skånskt konstnärskap tycks vara lika god som den skånska myllan för växtligheten.
Likt liljorna på marken i påsktider, blommar det snart generöst och inbjudande av konst i allsköns färger och former.
Ateljéer och verkstäder öppnas på vid gavel för allmänheten under påskrundan. Gallerierna hänger på och bjuder på utställningar med såväl nya knoppande förmågors som etablerade konstnärers verk. Spännande, upplevelserika stunder väntar för den nyfikna och hoppfulla kulturintresserade.

På långfredagen 7 mars väntar en stor, jurybedömd samlingsutställning i Krapperups konsthall.
Efter vinterns flitiga konstnärliga processer var längtan stor hos de skånska konstnärerna att få visa sina alster.
Intresset var stort även detta år. 198 regionala konstnärer med 900 verk sökte nåd hos juryn. 75 antogs och lite mer än 200 verk hittade sina platser på väggar och podier i Kullasalongens jurybedömda vårsalong 2023.

Denna vårsalongs fräscha, nyväckta konstutbud som likt en labyrint tittar fram i alla tänkbara vinklar och vrår, är genomgående av hög kvalitet med personliga avtryck. Troligen en av de bästa vårsalongerna i Krapperup de senaste åren…?

Bra jobbat av Kullens konstförening och årets jury.!
Alla tänkbara och otänkbara -ismer och material finns representerade av såväl etablerade som oetablerade, unga som gamla.

Vad som frapperar är de många stora formaten på bildverken i denna tid av lågkonjunktur. Kreativiteten tycks ha flödat ymnigare än någonsin under denna svarta, trista vinter. De flesta har vågat ta ut svängarna, ”fläskat på” och hittat nya infallsvinklar för att utveckla sitt konstnärskap. De fantasifulla materialvalen och berättarlusten visar på en outtröttlig utveckling hos merparten av utställarna.

Det känns oetiskt att favorisera ett litet antal konstnärer i detta ymniga konstflöde. Tre konstnärer var på plats denna dag före da´n, före da´n, före vernissage-da´n: 

Svenborg Mellström, etablerad yrkesverksam sedan många decennier, som här visar sina mjuka, mångtydiga målningar i äggoljetempera.
Unga Niklas Rundström Fritsch som visar en dråplig, välgjord surrealistisk trio i akryl, som sticker ut och fångar med sitt personliga uttryck.
Pia
Ann-Carola Hansson är en av många kvinnor som i mogen ålder satsat hundraprocentigt på sin konst, utbildat sig vid sextio års ålder på Munka Ljungby konstskola och HDK.
Här presenterar hon kluriga skulpturer i stengodslera.

Alla tre är goda representanter för den mångfald av personligt uttrycksfulla konstnärer, som hittat sitt som florerar i denna vårsalong.

 Vårsalongen 2023 på Krapperups konsthall har vernissage på
långfredagen 7 april kl. Invigning 13 00.

Utställningen pågår t.o.m. 7 maj.


Svenborg Mellström

Niklas Rundström Fritsch


Pia Ann-Carola Hansson