Skulptris Sara Stenlund, Viken

Släpp konstnärer loss, det är vår!

Krapperup 210329
Det spirar och gror i ateljéer och verkstäder. Våren sätter fart inte bara på naturen utan i hög grad på slumrande livsgnistor och yrvakna skaparlustar.

Kullasalongen är ett av våra traditionella vårtecken  i Nordvästskåne – ett litet embryo till ljusare tider för alla och envar.

På den mörkaste av alla dagar, långfredagen den 2 april öppnar Kullasalongen 21 i Krapperups konsthall denna säsong och släpper in livgivande ljusglimtar i bild och skulptur.

436 verk av 109 konstnärer har granskats och bedömts av en fristående jury. 47 kvinnor och 17 män, bosatta, sommarboende eller födda i Skåne, godkändes.

Gamla godingar blandas med nya stjärnskott i en lättsam kompott i allsköns tekniker och manér. Virkat, textil, teckningar, akrylmålningar och akvareller i trivs fint bland keramiska alster och mobiler.

Ålderspannet bland konstnärerna spänner från fyrtio- till åttiotallster
Ett par av de yngsta konstnärerna tittar bakåt i konsthistorien och förvånar med sina realistiska, mycket välarbetade oljor a la femtiotal medan vissa av de äldsta årgångarna visar sig stå under ständig utveckling och letar nya infallsvinklar och manér i Contemporary Art.

Alla är inte barn av sin tid, det sneglas bakåt och trevas framåt, vilket gör besöket spännande.

Spännande var också arktekten Malin Mattssons akrylmålningar på duk. Målningarna hade en raffinerad känsla av sten och doft av skog och natur. Den bör var ett perfekt komplement till naturkänslan i ett glasat arkitektritat komplex. Där bör även Sara Stenlunds byster ”Sharing wisdom ”skulpturer i Jesmonite eller Kajsa Palmquist vävda akryler på cellofan hitta sina platser.

Bor man inte i skön natur kan man ju ha naturen på väggen, allra helst Erich Hörtnagls förtrollande landskap och foto i mixed media, omvärvd av mystik och magi.

Den som längtar efter det exotiska, med vibbar av surrealism kan hitta den världen i Therese Galbovs välgjorda stora oljemålningar.

Överlag är det alltid inspirerande att möta nya bekantskaper i skilda tekniker.
Miljötänkandet har också öppnat upp för användning av tidigare otänkbara material i den skapande arbetsprocessen, likaså har det digitala bjudit på nya kreativa lösningar för utveckling av bild- och formspråk.

Den jurybedömda Kullasalongen på Krapperups konsthall pågår 2 april – 23 maj.


Kajsa Palmquists vävd akryl på cellofan. I bakgrunden Knud Wang Rasmussens olja, akryl på masonit


Anna Rylanders I C U


Möllekonstnären Malin Mattsson

Erich Hörtnagl, Landskap


Therese Garbov, oljor på duk