Redan under pressvisningen tittade nyfikna in...

"Fyra synsätt" i Krapperups Konsthall

Krapperup 230811
– Vi ser det vi vill se, hör det vi vill höra, sorterar bort det överflödiga…
Det är ett av forskarnas teorier om vårt sätt att tolka vår omvärld.
Det är spännande att jämföra våra upplevelser - hur hjärtat, hjärnan och våra referensramar präglar våra intryck.
För en konstnärssjäl som drivs av att förmedla sina upplevelser är det personliga synsättet till omvärlden ofta en kommunikationskanal som driver dem framåt.

I Krapperups Konsthall är det vernissage på utställningen ”Fyra synsätt” lördagen 12 augusti. Fyra mycket välmeriterade och erfarna konstnärer i mogen ålder ställer ut konstverk i en skön blandning av måleri, skulptur och teckning.

De blekingska gänget - Signar N Bengtson, måleri, Per Serre, måleri, Johnny Martinsson skulptur och Lars Erik "Lehån" Håkansson har tidigare bildat en konstnärsgrupp. De bildar här en mix med spännvidd, präglad av humor, allvar och lek med såväl verbala vinklingar som skulpturala.

De verbala vinklingarna kommer från Lars Erik "Lehån" Håkansson som i sina eleganta, linjesköna ögonblicksteckningar i svart och vitt med inkännande humor, ställer problem under debatt.
Håkansson visar att enkelhet är ett effektivt vapen och slår huvudet på spiken, när han visar sin syn på människans tillkortakommanden såväl som politikens, i dråpliga ögonblicksbilder.

Vi känner igen oss.

Martinssons vinklingar på sina stilrena skulpturer i klarlackad målad metall,  har till synes omöjliga vinklingar som inte står Oscar Reuterswärd när.
Uppvuxen vid havet har han studerat kraftfälten i allt från skeppens linjer och vattnets rörelser till segeldukarnas ytor och skapat mångtydiga skulpturer.
En mycket mångtydig, kraft och uttrycksfull bronsbyst, skiljer sig från hans andra skulpturer, fångar och fängslar i ensamt majestät.

På långväggarna residerar målarna.

Signar N Bengtsons koloristiska oljemålningar, har en lekfull skaparglädje och livsglädje som balanserar mellan fantasi, saga och verklighet. Som mycket berest bjuder Signar med kärlek och humor på världen, som han ser den. Bengtson kompletterar sina målningar med glada, oemotståndliga små mobiler och träfigurer.

Så till Per Selle…

Det är en konstnär, känd för sina landskapsmålningar. Hans landskap skapar värme och intimitet i galleriet, motiv man gärna vill kliva in i.
Subtilt närgånget kryper han gärna nära sina motiv, hittar rörelser som griper in i naturens former.

Men lika ofta vill han visa översikten av sitt landskap.

Utställningen ”Fyra synsätt ” med vernissage lördagen 12 augusti i Krapperups Konsthall fortsätter t.o.m. 10 september.


Johnny Martinsson
Signar N Bengtson


Per Serre

Signar N Bengtson


Lars Erik "Lehån" Håkansson