Nina Korhonen

Nina Korhonen vill visa ett annat Kina, ta bort den politiska bilden och fotografera vanliga människor

Ängelholm 221022
En kinesisk kista hemma hos hennes farfar som gjort många resor i Kina satte fart på finlandsfödda fotografen Nina Korhonens upptäckariver och nyfikenhet redan som barn. Från 2004 till 2016 gjorde Nina som då redan var etablerad fotograf med ett flertal fotoböcker och lika många utmärkelser i bagaget, nio resor till Kina.

Det blev nordvästra Kina och avstamp med enstaka reor till Östkusten, Peking och Shanghai som förevigas med kameran.

Denna tidsperiod var apans år, den nionde av tolv zodiakdjur inom kinesisk astrologi. I den zodiaken ingår bl.a. tanken att allting är möjligt.

Den inriktningen bör även ha påverkat Nina som flängt runt på bussar, hundratals kilometerslånga promenader och långsamma tåg Ensam, utan guide med kameran som språkrör, då hon inte talade kinesiska…

 Hennes fotoarbete i Kina resulterade i åttonde fotobok ”Monkey to monkey” med texter av Göran Sommerdal 2018.

Lördagen 22 oktober följs boken bildmaterial upp med kompletterande med en utställning på Galleri Moment.

– Jag vill visa ett annat Kina, ta bort den politiska bilden och fotografera vanliga människor, ta del av den tusenåriga kulturen och livsfilosofin.  Det är ett mycket vänligt, nyfiket folk med många starka personligheter. Deras goda mat och livsfilosofi glömmer man aldrig. Jag jobbade förutsättningslöst – ett äventyr på jakt efter att fånga ögonblicken, säger Nina och visar en mycket vacker, stilla, lätt dimhöljd bild av en båt som sakta tar sig in i en stad – en hommage till hennes farfar.

Det är ett brett urval av bilder från folkliv, boendeformer och det urbana eller lantliga livet med den lilla människan i centrum.