Christer Järeslätt

Ny färgsprakande fotoutställning
på Galleri Moment

Ängelholm 240626
Inget är som väntans tider för fotografen/konstnären Christer Järeslätt. Men det är ingen baby han väntar på, åtminstone inte när han är i  hans favoritstad för fotografering: den japanska staden Hakodate.

Han väntar på stadens magiska förvandling: Från det trista grå, avfolkade till en stad i ljus… När gatlampor, trafikljus och neon sätter fart framåt natten, öppnar sig en helt ny värld med upplysta platser.

Tomma gator fylls av sprakande färger, skuggor och rörelser. Med mobilkameran till hands kan det bli en lång väntan på det rätta fotografiska ögonblicket.

– Det är en magisk förändring, nästan andligt, säger Christer som nu ställer ut sina foton från Hakodate på Galleri Moment. Vernissage lördagen 27 juli.

Det är en sprakande koloristisk utställning han bjuder på.  Färgerna berättar genom sina mättade färgfält och kontrastverkan, där den rena japanska arkitekturen fylls med nytt flöde i balanserade motiv.

Att Christer Järeslätt är både fotograf och konstutbildad och använder sig av båda disciplinerna syns tydligt i denna måleriska, färgstarka utställning som pågår t.o.m. 17 augusti  på Galleri Moment.



Elisabeth Brenner Remberg

Textila nätverk på
Galleri Oscar

Mjöhult 240725
Möt vår egen kronprinsessa på Galleri Oscar i Mjöhult!
Glatt och gillande övervakar Victoria designern och konstnären Elisabeth Brenner Rembergs unika skulpturala nätverkskompositioner – presenterad  i ett stort tuftat prinsessporträtt lite grann från ovan i galleriet.Nu lyser hon som sig bör i ensamt majestät i sitt herredöme över spännande, eleganta nätverkskompositioner.

Elisabeth Brenner Rembergs utställning Textila nätverk, känns ung, fräsch och nyskapande.

– Som fött i stunden, vilket ofta är ett kännetecken på högkvalitativ konst.

Brenner Rembergs textila skaparprocess i denna utställning är kreativ och udda. Med ett halvsekels professionellt uppmärksammat konstnärligt arbete World Wide bakom sig, fortsätter hon med nyfikna saklekarögon att utforska, utveckla textilkonsten och söka otrampade personliga uttrycksvägar.
Elisabeth Brenner nätverkar i sin konst på sitt eget speciella sätt.

Fångade i allsköns nät, typ industri-, höns och hårnät, har Elisabeth samlat överblivet material – allt från cigarettpapper, bh-band, tryckknappar, plastbitar, fjädrar, metall m.m. och omvandlat dem i en ny kontext. 

I hennes nät hittar dessa till synes värdelösa komponenter, sina väl valda platser, knutna eller flätade i stringenta, skulpturala ”nätverkskompositioner”.

Formspråket är avskalat med geometriskt och matematiskt tänk.

Ljuset gör sedan sitt jobb och levandegör med hjälp av dagsljus eller med färg på baksidan av objektet. Det känns både taktilt och subtilt. Man vill nudda, känna på materialen.

– Jag är ständigt nyfiken, älskar att jobba, söka nya vägar!
I mina nya konstverk har jag börjat använda rostiga komponenter av metall och lysande reflexband för att skapa ljus, skimmer och nya luraögonen-effekter, säger Elisabeth och visar syn för sägen.

Kluriga mobiler i nätverk med gula reflexband lyser hängande från takbjälken.

Ett bildverk med utplacerade metallkorkar på en rostig yta, får mig att tänka på en plåt med kakor medan någon annan med bilintresse säkert ser bilprylar i stället.

Det är sådant som gör denna utställning spännande och berörande. Det enkla, superestetiska i form- och uttryck skapar lätt oväntade associationer.

Elisabeth Brenner Rembergs konstnärliga resa är lång och innehållsrik.
Hon har haft en mängd olika prominenta uppdrag bl.a. som chefsdesigner efter sina sexåriga textila studier vid Academy of Fine Arts i Hamburg. I Swaziland följde samma uppdrag på ett handväveri, där hon även ledde ett kvinnokollektiv. Sedan följde huvuddesignerjobb på Kasthall i tio år och på Hatema Gamma Holdings I Nederländerna, där hon även parallellt arbetade som lärare vid Academy of Industrial Design i Einhoven. I dagsläget är Elisabeth Brenner Remberg även vice ordförande i Nordic Textil Art.

För att ta några av många exempel…
Det intressanta är att Elisabeth tycks ha dragit stor nytta av sina erfarenheter. Fläta hår och fläta korgar lärde hon sig i Swaziland.
Bilskrot och komponenter som hon använder i sitt konstnärskap, är hon väl förtrogen med som tidigare chefdesigner inom den globala bildindustrin.

 Elisabeth Brenner Rembergs utställning ”Textila nätverk” på Galleri Oscar i Mjöhult har vernissage 27 juli kl 13 – 17. Utställningen pågår t.o.m. 11 augusti.




Foto: Elisabeth Brenner Remberg



Erich Hörtnagls "To be a Man" på
Galleri Hattlösa i Förslöv

Förslöv 240625
Ingen som passerar Förslöv kan undgå den.
En ärkeängel i jätteformat hänger på Galleri Hattlösas fasad. Kanske är det Gabriel han heter, för det är ju bara män som bär den vördnadsvärda titeln. Med kyrkan på andra sidan gatan kan det strategiska läget inte vara
bättre för exponering av Erich Hörtnagls fotoutställning
”To be a Man” med vernissage 26 juni.
Som brukligt är på Galleri Hattlösa bjuds det på en högkvalitativ utställning.
Det gör det för övrigt alltid när filmproducenten, grafikern, skulptören och konstnären Erich Hörtnagl är i farten, runt om i världen.

Temat är mer aktuellt än någonsin: Mannens roll i dagens samhälle.
Utställningen är enligt Erich en fotografisk berg- och dalbana genom maskulinitetens multiuniversum.

Tänk efter…

Vad är det som har hänt de senaste århundradet? Kvinnans emanicipation och utveckling har gått rasande fort, historiskt sett. Rollspelet mellan man och kvinna är helt förändrat. Vad händer då med männen? Vad har de gjort för att utveckla sina roller och hitta balansen mellan könen? Känner de sig överflödiga, när kvinnor erövrar marker som tidigare enbart var deras? När det gäller barnalstring behövs inte längre deras kroppar, bara deras sperma för att ta ett drastiskt exempel. Rädda? Osäkra, när de förlorat den traditionella huvudrollen i livets spel? Frågan har stötts och blötts alldeles för lite i såväl massmedia som i offentliga diskussioner. Männen, ofta rådvilla tycks för det mesta tiga still.

”To be a Man” inbjuder till diskussioner om arv, miljö, genetik, historia, funktioner samt inte minst till dagens samhälle i ständig förändring.

Det är inträngande, dubbelbottnade och starkt berättande foton som visas. De medvetet svartvita bilderna är omslutna i en helhet, där olika grupperingar av foton kommunicerar med varandra. Samtliga foton berättar likt filmsekvenser om mannens roll i dagens samhälle i olika kulturer. Det är uttrycksfulla, noga utvalda välbalanserade foton med spännande undertoner, bilder som skapar nya perspektiv på mansrollen.

En bild av en Kristusskulptur intill en soldatfigur är en metafor för de olika ikonroller som förärats män i årtusenden. Kungar, riddare, clowner…

Maktkampen pågår överallt i världen än i dag. Om än i nya kostymeringar…

Det finns mycket att titta på i denna levande utställning, njuta av skickligt hantverk och samtidigt se och begrunda vad bilderna berättar.

En bild från Markusplatsen i Venedig är genial i sin komposition. En överlägsen kypare står i dubbel bemärkelse upphöjd på andra våningen av palatset och ser ned på en sliten sopare. Två motståndare…MC-killar, tatuerade män, män i exercis där man i bakgrunden även ser en kvinna i uniform,….

Andra exempel i det stora bildutbudet:

En man vid spegeln iakttar en kvinna i med skrevande ben i en säng intill…
En tuff biffig man med en diabetesknapp bland sina tatueringar…
En procession där kvinnan stolt med framtidstro och hopp leder processionen medan en äldre man längre bak ser trött och plågad ut…
Frågorna hopar sig i huvudet. Vad är tradition och genetik? Hur hittar vi balansen mellan könen?
En av konstens allra finaste utmaningar är att med konstens hjälp kunna sätta problem under debatt.
Det gör i sanning Erich Hörtnagls unika fotoutställning ”To be a Man” på Galleri Hattlösa i Förslöv!



Malin Palm

Malin Palm på galleri Moment

Ängelholm 240629
– Att åka iväg… Vara på en annan plats… Ta med sig sitt konstnärskap… Det är en fördel för själva konsten.
Så säger konstnär Malin Palm som ställer ut sina målningar i tempera på Galleri Moment med vernissage lördagen den 29 juni. De målningar som visas skapades under en ”Artist in Residence vecka” i städernas stad – Paris. Den som inte kan skapa någonting i denna stads rika utbud är det synd om.

Malin Palm tillhör inte dem utan tycks ha fått fart på sina kreativitetsceller i denna inspirerande miljö som står i stor kontrast till den lilla byn Fenderfors i Dalsland där hon är verksam.

Malin Palm målar abstrakta landskap i modernistisk stil. Målningar har lådinramningar som gör det lätt att dela vid behov och man slipper distanser. Bildverken skapades på hösten och det gula och orangea dominerar med rätta i balanserade, ljusa landskap

– Jag målar spontant, ligger på golvet och målar tills jag tycker att jag fått fram ljuset, säger Malin som arbetar i ett konstnärskollektiv.

Nyckelviksskolan och Örebro konstskola blev starten på karriären som denna sommar ser ut att vara fulltecknad. Dussintals separatutställningar uppe i landet men även i Göteborg, har följt i spåren samt inte minst ett flertal gestaltningsuppdrag till sjukhus och skolor.

Denna utställning i Galleri Moments konsthall i Ängelholms bibliotek är Malin Palms första utställning i Skåneland.

Utställningen med vernissage lördagen den 29 juni
och pågår t.o.m. 28 juli.





Susanna Arwin

Den svenska tanten –
olika sidor av samma sak

"Med väskan som vapen" på Krapperups Konsthall

Krapperup 240628
De rekorderliga, rättskaffens kvinnor som var så vanliga under fyrtio, femtio, sextiotalet är idag i sin livsstil ytterst ovanliga. De svenska tanterna vågade vara vanliga, en bragd i sig. Inga lösfransar, lösnaglar, tatueringar eller tingeltangel här inte…

Kristna, lojala, trygga, med baskern ordentligt på huvudet över permanentat hår eller stålpapiljottlockar, med handväskan i högsta hugg och stadiga fotbeklädnader därtill, var hon en av samhällets stadiga samhällsbärare, ofta med ett orubbligt civilkurage. Alla känner vi någon typisk tant - farmor eller
mormorsmor, som gav oss trygghet och stabilitet i tillvaron. Vi förstod inte deras potential på tiden det begav sig.
Idag i den tid när det vanliga är det mest ovanliga, tackar vi varmt för deras insats.

Den svenska tanten är numera mönsterskyddad av Patent och
registeringsverket tack vare konstnären Susanna Arwin.
Lördagen den 29 juni ställer denna mångsidiga konstnär ut på Krapperups konsthall.
Utställningen ”Med handväskan som vapen” lär dra horder av besökare till Kullabygden i sommar. Det är ett proffs av högsta dignitet som lekfullt, inbjudande och koloristiskt
lyser upp den 400 kvm stora konsthallen.

Susanna Arwins utställning har alla förutsättningar att dra folk till Kullabygden. Det är en levande, högkvalitativ utställning, fylld av humor, nostalgi, nya tankebanor och infallsvinklar, skapade i olika tekniker och bildspråk.

I glas, porslin, grafik, brons, måleri, textil och betong visar Susanna en unika bredd som konstnär. Trägen tioårig utbildning, mängder av utställningar, uppmärksammade utsmyckningar runt om i landet samt priser har gett en säkerhet – att likt tanterna, våga vara sig själv. Ny egenhändig gjutteknik ikonstglas och egenpatenterad pappersteknik i linne är bara några av Arwins spännande och lyckade experiment.

– Det är mitt livs största utställning, säger en glad Susanna som länge sneglat
på Krapperups konsthall som favorit för egen utställning. ”Den svenska tantent" projektet började med mitt intresse för ikoner som jag studerade i Ryssland.

När så Maria Magdalenakyrkan på Söder i Stockholm ville ha en ikon av mig blev det en stor bild av den svenska tanten i screentryck på tyg som placerades framför korset vid koret. Hon blev en ikon. Sedan fortsatte utvecklingsprojektet. Bildverk och skulpturer
hamnade bl.a. på Ostasiatiska muséet och i Kalmar domkyrka
Det är de inre värdena jag vill nå – Tantfullness. Ecce homo… Hos den mest kända skulpturen jag gjorde 1995 ”Med handväskan som vapen” skapad efter ett foto av Hans Runesson skapade rejäl debatt och uppmärksammade stort viralt framför allt i USA. Med den skulpturen vill jag ta fram mod och civilkurage – ett slags antivåldsmonument, säger Susanna medan hon fingrar på en porslinstant tillägnad Sara Danius – ett av de priser, hon designat till kvinnor med mod och civilkurage som utmärkt sig extraordinärt.

Summa summarum: Det är en spännande, rolig och fantasieggande utställning med många undertoner – utan tvekan en av de allra bästa på Krapperups konsthall på länge.

Vernissage 29 juni. Utställningen pågår t o m 4 augusti.






Såpbubblor och betong
För scen och salong...

Mjöhult 240523
Det är en synnerligen spännande mångsidig kreatör och konstnär – som rör sig inom flera av konstens snåriga, lockande stigar som nu intar Galleri Oscar i Mjöhult. Ordet intar stämmer i bokstavlig bemärkelse då hela galleriet andas upplevelser i bildverk med Hans Ekbladhs typiska signum, där såpbubblor står i fokus.

Konstnären, scenografen, ägaren till Konst&inredningsbetong Hans Ekbladh leds och utvecklas genom sina olika specialiteter. Hans signum med såpbubblor kom till vid upptäckten av microballonger i cementen, bubblor som han sedan införlivade i sina målningar i akryl, olja, akvarell eller blandteknik.

Bubblorna står som en metafor för livets skörhet, bräcklighet och flyktighet, oftast i en lekfull, fantasifull och tankeväckande kontext.

– Jag vill leka med bilden, testa material och låta det födas i stunden.

Jag är äkta nyfiken på människor, på material, på samhället av idag och igår, jobbar lika gärna såväl surrealistiskt som realistiskt och abstrakt, säger Ingelsträdebon Hans som arbetat som konstnär sedan 1984. Bl.a. har han ställt ut på Historiska muséet och Blå hallen i Höganäs – ytterligheter även här.

Parallellt har han arbetat som scenograf i filmens värld. Många storfilmer bl.a. Hamilton, Jönssonligan, The girl with the dragon tattoo har Hans Ekbladh satt sin prägel på. Som cineast sedan barnsben har han en mängd karaktärer att ösa ur och sätta in i andra sammanhang i sitt berättande underfundigt roliga bildspråk.

 I denna utställning med titeln Vem har målat på Rådhuset i Helsingborg visar Ekbladh Helsingborgs historia i stora svepande målningar av klassiskt snitt. Alla dessa inträngande bildverk visar stadens historia från 1897 då den byggdes efter ritningar av stadsarkitekten Alfred Hellerström. Även i dessa realistiska bildrum som prydde Rådhusets källarfönster från 2022 fram till i år, låter han humorn och fantasin flöda och ger Hellerström en välförtjänt medalj, vilket hans aldrig fick i verkligheten. I dessa berättande verk kan vi hitta allt från brandsoldater, poliser, änglamakerskor…

Denna kollektion står i skarp kontrast till de kändisar med såpbubblor som vi möter både i nedre och övre galleriet. Historisk och samtida konst, nutid och dåtid … Alla berättar uttrycksfullt sin historia inlindade i skickligt hantverk och nya tankeväckande sammanhang.

I hallen möter vi bl.a. Greta Tunberg på en strand full med skräp.

Därinne syns bl.a. en cowboyklädd Clintan˛ blossande på såpbubblor bland dynamiska, kraftfulla djurporträtt.

Övervåningen är fullt med celebra sällskap. Vad sägs om Beatles, Pippi , Amy Winehouse, David Bowie , Jack Nicholson, Frida Karlo?

Det är roligt och inspirerande att vandra runt och dyka in i Hans Ekbladhs bildrum, där man alltid kan hitta något nytt och kanske få sig en tankeställare på köpet. En liten fredsduva t.ex. som gärna tittar in bland bubblorna! 

Hans Ekbladhs utställning på Galleri Oscar har vernissage .
lördagen den 25 maj kl 13-17. Utställningen pågår t.o.m. 6 juni.

Mattias Bäcklin

Spännande utställning på Galleri Moment

Ängelholm 240112
På Galleri Moment väntar en omvälvande, mångfacetterad utställning ”Rymdverk”. Det är ett universum där dåtid, nutid och framtid möts. Urskogen kontra det urbana, livet döden, vetenskapen folktro och myter…
Allt är i ständig rörelse i en värld stadd i förändring.

Mattias Bäcklin är en egensinnig, narrativ konstnär med bred kunskap inom ornitologi och insektssamling som brinnande tillskott till sin utbildning på Kungl. Konstakademien.
Ekologi och metafysik är andra ämnen Bäcklin djupdyker i - kunskaper som han sedan använder i sin konstprocess, där lågan alltid brinner för nya utmaningar och tekniker. Men han brinner även för mer vanliga urbana intressen i skön kontrast bl.a. som hiphoppare.

En mängd prominenta offentliga uppdrag, böcker och stipendier har följt i spåren.
Mattias Bäcklins bredd som konstnär är påfallande. Han jobbar lika gärna och lika skickligt med sågar, slipar i tredimensionella verk i trä eller metall som med blyertsteckningar, grafik, video eller 3D printing.

– Naturen sköter sig själv. Det finns en outtömlig konstnärlig potential i naturen. Människans spår och förändringar i jordytan… Men vad ställer vi människor egentligen till med, frågar sig Mattias medan han visar en av sina stora, inträngande blyertsteckningar i alla nyanser av grått.

Här väntar oväntade äventyr i landskap där bl.a. historiska händelser hittar sin plats bland modern civilisation, urskog och rymdålder. 

Rymdåldern hittar också hit i form av en skulptur med roligt skoavtryck av Gösta ”Pollenkungen” Carlsson som sade sig träffat en utomjordisk farkost 1946 i Sibirienskogen – jfr UFO - monument 1972. Nedanför teckningen står en modell i metall för offentligt uppdrag – en konstruktion med möjliga och till synes omöjliga ingångar och utgångar – mullvadsgångar enligt Mattias som i sina konstverk skapar en egen mytologi.

Fåglar, djur och natur ger alltid avtryck i Bäcklins konstverk, skulpturer såväl som bildverk – i fåglarnas  imacmönsterteckningar,  i  det vittrade, eroderingar…

Eller varför inte såga fram ny design i trämaterialet? Eller förvandla en rokokostol till ett nyskapande, tankeväckande konstverk?

Allt detta och mer därtill bjuder Bäcklund in till i sin utställning "Rymdverk".

Vernissage på Galleri Moment lördagen 13 januari kl. 11 – 14.
Utställningen pågår t.o.m. 24 februari under Ängelholms biblioteks öppettider.



Tommy Ramhed

Ur det rostiga lilla, fula, trasiga, korrugerade, krackelerade växer ett bländande macrokosmos fram

Förslöv 240105
Det är  inträngande, intensiva och oväntade möten i Galleri Hattlösas nya bildrum i en utställning där det lilla dolda, det fula, trasiga, krackelerade förvandlats  till ett bländande macrokosmos.
Det är Tommy Ramhed som med mobilkameran och ett subtilt sökande öga forskat och undersökt traumatiserade ytor och korrugerat material för att i mikrokosmos hitta makrokosmos.

Det lilla blir stort… Små detaljer blir häpnadsväckande huvudmotiv… Ur det rostiga, repade, avskavda, krackelerade eller söndriga växer nya världar fram.

Färgskalan  i ockra, svart och rött och texturen som ofta får en nästan tredimensionell effekt  för tanken till grottmålningar eller nya outforskade landskap.

Livsstigar, livsträd, djur, gestalter anas i de gnistrande färgskimrande, vackra motiven monterade på kapraplatta och exklusivt papper – smultronställen där var och en kan hitta sitt eller sig själv.

– Jag söker det icke perfekta,  jagar kontraster, detaljer, söker skönhet i det fula. Det kan vara ett stuprör i koppar, en träbit från ett snickeri. Det är de små, små detaljerna som gör det, säger Tommy Ramhed som efter pensioneringen äntligen gett sig i kast med det han själv brinner för.

Hans pappas vilja och förhoppningar styrde honom motvilligt länge. Med ett dåligt självförtroende som ett brev på posten…

Men Ramhed har ändå under åren hunnit med mycket kreativt skapande, om än på andra arenor. Då var det örat inte ögat som gällde. Som ljudtekniker hos Mikael Wiehe och Stefan Jarl och Skånska teatern fick han utlopp för sitt stora musik och ljudintresse. Under många år jobbade han sedan med egen mottagning inom alternativ medicin. Fotointresset har alltid funnits med den namnkunnige fotografen Georg Oddner som mentor, men inte fått något utlopp förrän efter faderns bortgång.

2019 hade Tommy sin första separatutställning.

– Då insåg jag vikten av rätt hängning, insåg hur förändrade positioner av mina verk ändrade karaktär och stämning i mina bilder. Det var en ren terapeutisk upplevelse,  berättar Tommy som nu går in på de livsstigar han brinner för.

Det bör han få även på Galleri Hattlösa, där Galleri Hattlösas ständige utställningsscenograf Ulf Melvin Fjellström kreerat helheten.

Vernissage på Galleri Hattlösa 6 januari kl. 17– 20.
Utställningen pågår t.o.m. 2 mars.

Dialogföredrag kl. 19 mellan Tommy Ramhed och Torvald Berg på vernissagedagen. Förbokning: torvald.berg@me.com

Även dialog torsdag 11 januari kl.19.