Mattias Bäcklin

Spännande utställning på Galleri Moment

Ängelholm 240112
På Galleri Moment väntar en omvälvande, mångfacetterad utställning ”Rymdverk”. Det är ett universum där dåtid, nutid och framtid möts. Urskogen kontra det urbana, livet döden, vetenskapen folktro och myter…
Allt är i ständig rörelse i en värld stadd i förändring.

Mattias Bäcklin är en egensinnig, narrativ konstnär med bred kunskap inom ornitologi och insektssamling som brinnande tillskott till sin utbildning på Kungl. Konstakademien.
Ekologi och metafysik är andra ämnen Bäcklin djupdyker i - kunskaper som han sedan använder i sin konstprocess, där lågan alltid brinner för nya utmaningar och tekniker. Men han brinner även för mer vanliga urbana intressen i skön kontrast bl.a. som hiphoppare.

En mängd prominenta offentliga uppdrag, böcker och stipendier har följt i spåren.
Mattias Bäcklins bredd som konstnär är påfallande. Han jobbar lika gärna och lika skickligt med sågar, slipar i tredimensionella verk i trä eller metall som med blyertsteckningar, grafik, video eller 3D printing.

– Naturen sköter sig själv. Det finns en outtömlig konstnärlig potential i naturen. Människans spår och förändringar i jordytan… Men vad ställer vi människor egentligen till med, frågar sig Mattias medan han visar en av sina stora, inträngande blyertsteckningar i alla nyanser av grått.

Här väntar oväntade äventyr i landskap där bl.a. historiska händelser hittar sin plats bland modern civilisation, urskog och rymdålder. 

Rymdåldern hittar också hit i form av en skulptur med roligt skoavtryck av Gösta ”Pollenkungen” Carlsson som sade sig träffat en utomjordisk farkost 1946 i Sibirienskogen – jfr UFO - monument 1972. Nedanför teckningen står en modell i metall för offentligt uppdrag – en konstruktion med möjliga och till synes omöjliga ingångar och utgångar – mullvadsgångar enligt Mattias som i sina konstverk skapar en egen mytologi.

Fåglar, djur och natur ger alltid avtryck i Bäcklins konstverk, skulpturer såväl som bildverk – i fåglarnas  imacmönsterteckningar,  i  det vittrade, eroderingar…

Eller varför inte såga fram ny design i trämaterialet? Eller förvandla en rokokostol till ett nyskapande, tankeväckande konstverk?

Allt detta och mer därtill bjuder Bäcklund in till i sin utställning "Rymdverk".

Vernissage på Galleri Moment lördagen 13 januari kl. 11 – 14.
Utställningen pågår t.o.m. 24 februari under Ängelholms biblioteks öppettider.Tommy Ramhed

Ur det rostiga lilla, fula, trasiga, korrugerade, krackelerade växer ett bländande macrokosmos fram

Förslöv 240105
Det är  inträngande, intensiva och oväntade möten i Galleri Hattlösas nya bildrum i en utställning där det lilla dolda, det fula, trasiga, krackelerade förvandlats  till ett bländande macrokosmos.
Det är Tommy Ramhed som med mobilkameran och ett subtilt sökande öga forskat och undersökt traumatiserade ytor och korrugerat material för att i mikrokosmos hitta makrokosmos.

Det lilla blir stort… Små detaljer blir häpnadsväckande huvudmotiv… Ur det rostiga, repade, avskavda, krackelerade eller söndriga växer nya världar fram.

Färgskalan  i ockra, svart och rött och texturen som ofta får en nästan tredimensionell effekt  för tanken till grottmålningar eller nya outforskade landskap.

Livsstigar, livsträd, djur, gestalter anas i de gnistrande färgskimrande, vackra motiven monterade på kapraplatta och exklusivt papper – smultronställen där var och en kan hitta sitt eller sig själv.

– Jag söker det icke perfekta,  jagar kontraster, detaljer, söker skönhet i det fula. Det kan vara ett stuprör i koppar, en träbit från ett snickeri. Det är de små, små detaljerna som gör det, säger Tommy Ramhed som efter pensioneringen äntligen gett sig i kast med det han själv brinner för.

Hans pappas vilja och förhoppningar styrde honom motvilligt länge. Med ett dåligt självförtroende som ett brev på posten…

Men Ramhed har ändå under åren hunnit med mycket kreativt skapande, om än på andra arenor. Då var det örat inte ögat som gällde. Som ljudtekniker hos Mikael Wiehe och Stefan Jarl och Skånska teatern fick han utlopp för sitt stora musik och ljudintresse. Under många år jobbade han sedan med egen mottagning inom alternativ medicin. Fotointresset har alltid funnits med den namnkunnige fotografen Georg Oddner som mentor, men inte fått något utlopp förrän efter faderns bortgång.

2019 hade Tommy sin första separatutställning.

– Då insåg jag vikten av rätt hängning, insåg hur förändrade positioner av mina verk ändrade karaktär och stämning i mina bilder. Det var en ren terapeutisk upplevelse,  berättar Tommy som nu går in på de livsstigar han brinner för.

Det bör han få även på Galleri Hattlösa, där Galleri Hattlösas ständige utställningsscenograf Ulf Melvin Fjellström kreerat helheten.

Vernissage på Galleri Hattlösa 6 januari kl. 17– 20.
Utställningen pågår t.o.m. 2 mars.

Dialogföredrag kl. 19 mellan Tommy Ramhed och Torvald Berg på vernissagedagen. Förbokning: torvald.berg@me.com

Även dialog torsdag 11 januari kl.19.