Lotta Söder

Lotta Söder på Galleri Moment

Ängelholm 240920
– Och inom varje människa öppnade sig valv bakom valv…  oändligt (Tomas Tranströmer)
Det är konstnären Lotta Söders favoritcitat, vilket säger mycket om hennes egen konst.
I sitt sökande letar Lotta efter brutna linjer, fel och skavanker i det vackra, asymmetri i det perfekt symmetriska…
Men framför allt vill hon låta tidens lagar råda, låta olika tidsepoker mötas., skapa abstrakta landskap, bortom tid och rum.

Hon fotograferar på historiska platser och arkeologiska utgrävningar, plåtar spår av skärvor, skrifter, mönster och formspråk som hon sedan använder i sitt konstutövande.
Nu ställer Lotta Söder ut ut på Galleri Moment med måleri, mosaik och glasobjekt.

Vi möter Lotta Söder mitt i den känsliga hängningen.

Den målsättning som hon beskriver på sin hemsida ser Lotta ut att behålla. Men vid vårt fem minutersnack berättar Lotta att hon nu börjat jobba med stilleben och att använda sitt textilkunnade mer. Utbildad på HDK har tydligen Göteborgstjejen en period av back to basis.

– Egentligen är det ju inte så stor skillnad. I mina abstrakta landskap fogar jag ju också samman olika element, berättar Lotta och visar sina stilleben med motiv från hennes hem. Där finns inga av de symboler eller påfallande färgstarka inslag av geometriska former som oftast sticker ut i hennes professionella bildvärld sedan trettio år.

Texturen med pastosa inslag förstärker i vissa verk känslan av sammansmältningen av dåtid och nutid. Det är dekorativa, tilltalande målningar med livgivande vibrationer vi hittar i hängningskaoset. Lottas glasobjekt, tillverkade i målade planglas för vidare hantering till tredimensionella objekt är pigga, hantverksskickliga uppstickare.

Lotta Söder även utbildad inom glaskonst, har under årens lopp, erhållit en imponerande skörd stipendier och en omfattande mängd utställningar i bagaget.

Utställningen på Galleri Moment med vernissage
lördagen 21 september pågår t.o.m. 12 oktober.



Strimmor av hopp på Galleri Oscar

Mjöhult 240919
Utan hopp och framtidstro, inget liv... Men hur hittar vi det i en till synes tröstlös samtid? Ämnet är så högaktuellt, brinnande viktigt i dessa mer än bistra tider att ett flertal gallerier i syd bjudit in konstnärer att utveckla, gestalta och hitta trådar i nystandet.  Galleri Oscar i Mjöhult är först på plan i temat.

– Hopp är kraften som ger oss makt att stiga fram och försöka, konstaterade en kvinna vid namn Anne Lamott.

Den kraften har sju andra kvinnor tagit ad notam, de sju konstnärer som nu gästar Galleri Oscar.

Det är Maria Lindström, Maria Montelius Grifo´, Eva Nelander Juntunen, Monica Palmqvist, Katriona S.W. Persson, Annika Thorsén och Anna Rydén Westling.

Under temat Strimmor av hopp – en annorlunda utställning, låter de inte hoppet fara.
Var och en gestaltar sin personliga syn och tankar i form av strimmade objekt i textil, papper eller varför inte bark? Verken, ca 15 cm breda och 150 cm höga, hänger främst i taket men även i snurrställningar eller på väggar.

Det är i sanning en mycket udda utställning,
Allt från kaffekoppar till musselskal med bladguld, svängande mobiler till kryphålslikande motiv på textil till väggtriptyk, vidare till rönnbärs och rakubrända skalbaggar hittar sina platser i galleriet.
Och så naturligtvis, hittar vi Moder Sol som tittar in här och var bland roliga sentenser och kloka tankespråk.

Utställningen Strimmor av hopp – En annorlunda utställning har vernissage lördagen den 21 september på Galleri Oscar i Mjöhult. Utställningen pågår t o m 6 oktober.



Berit Fradera

Insikt Utsikt – Berit Fradera i
Örkelljunga konsthall

Örkelljunga 240906
Vi blundar alltför ofta över livets orättvisor och människors utsatthet, skapar blinda fläckar för att orka. Det är dessa blinda fläckar som Berit Fradera vill öppna och ge klarare konturer genom sin konst.
I decennier har Berit Fradera passionerat och starkt berörande i målningar, akvareller, illustrationer och objekt berättat om sin syn på samhällets olycksbarn – de vilsna, de sårbara, de utsatta. Utanförskapet, övergivenheten, hopplösheten hos flyktingar ett tydligt exempel.

I bagaget har Fradera en bred erfarenhet i ämnet, främst från sin tid i Francos Spanien, där hon studerade konst.          
Inblicken i den katalanska medeltiden, expressionistiska måleriet tillsammans med Fraderas femåriga studier på Konstfack, gör inte enbart hennes kunskapsbas, erfarenheter och insikter unika. Även hennes konst är unik - Alltid inkännande och berörande.

Den 7 september ställer Berit Fradera ut måleri och collage på Örkelljunga kulturhus under titeln "Insikt Utsikt".

I olja, akryl, collage, akvarell och objekt fyller hon säkert galleriet. Här möter det klassiska hantverket det nyskapande, underfundiga.

En målad, vidöppen resväska med personligt innehåll med bl.a. målade foton på insidan, berättar delar av en människas liv. Livet i en resväska…
Här är man både utanför och innanför. En stor pastost målad tavla i olja av Nike, vaktar på andra sidan.

Ansikten och åter ansikten, ofta i kvinnor och barn i grupper, dominerar. Alla är individer, ingen är illegal - ett viktigt signum för Berit Fradera.

Ansikterna görs alltid först som lermodeller och används därefter som förlagor för att fånga ansiktsuttrycken och blickarna i målningen. Vissa är målade på blästrat plexiglas, alltid på båda sidor, då de skall kunna ses från båda håll.

En del av hennes övriga målningar har skulpturala eller krackelerade effekter, då håligheter rivs och wellpapper eller skrynklat papper hittar in.

Natur och miljötänk får också sitt. Underjordens nätverk syns bl.a. i  motiv av trädens fantastiska rotsystem där trädens rötter kan binda ihop sig, försörja och ge varandra näring. – ett ömsesidigt beroende mellan träden.
Livet under jord…

Livet ovan jord, syns i urbana motiv. Motiven är scannade börsnoteringar!   De klipps och skakas så det blir platt, limmas och lackas. Slutresultatet blir  arkitektoniska uppbyggda moderna megastäder.

Berit Fradera är en vaken, kvicktänkt observer som gärna har kameran till hands för att sätta fart minnet för vidare  skjuts till måleri och objekt. I utställningen ”Insikt utsikt”  väntar många spännande, oväntade  in- och utgångar i Berit Fraderas meditativa, drömska bildrum, där var och en kan hitta sitt.
Hon är bl.a. representerad på Nationalmuseum, Moderna museet och Statens konstråd.

”Insikt Utsikt ”med vernissage på Örkelljunga kulturhus pågår t.o.m. 28 september.



Ann Blomberg

På väggen, i taket, på golvet…

Munka Ljungby 240906
Konstnären Ann Blomberg tänker alltid rumsligt och hennes tredimensionella eller platta fantasifulla objekt och collage bär gärna på privata underliggande filosofiska funderingar och tankeställare. Konkreta närliggande synintryck blandas med nostalgiska och framtidsvisioner. 
Hon vill i sitt konstutövande utan pretentioner berätta och dela med sig av sina upplevelser.

Ann Blomberg ställer nu på Galleri Skelderhus i Munka Ljungby, ett galleri hon tidigare gästat.

I denna utställning ” Bland mörka moln” gestaltar hon, oftast lekfullt och humoristiskt, på sitt personliga signifikativa sätt sin syn på framtiden.  

Materialen till objekten känner alla igen. De är ofta är hämtade ur köksskåp, hemma i vardagsrummet, i fickan eller i garaget. Hon tager vad hon hafver…
Allt kan bli nytt, även det bortkastade, oansenliga prylar.

Äggskalare, tändstickor, gamla linnen, trådar, plastbitar, pärlor…
Teknikerna är skiftande - allt från virkade och broderade element till plåtkonstruktioner och berättande tavlor i jesmonitelera.

De metaforiska anslagen är tydliga i såväl skulpturer som väggkonst och mobiler. Bl.a. sätter hon gärna sina figurativa gestalter blickande ut från en scen, livets?
Humoristiska eller grafiskt avskalade objekt i lättvikt samsas luftigt och lätt och skapar stämning i det lilla galleriet.

Ann Blomberg är utbildad på konsthögskolan Forum på åtiotalet och är en flitig utställare. På senare tid har hennes verk synts bl.a. på Galleri Rostrum i Malmö och Krognoshuset i Lund.

Vernissage på Galleri Skelderhus lördagen 7 september kl 13.




Harri Monni

Bildrum som öppnar
nya livsrum

Klippan 240830
Målningar som skapar nya hemlighetsfulla rum att dyka in i - upptäcka, förvånas, glädjas åt, igenkänna i - är tyvärr alltför få. En briljant konstnär som lyckats med det konststycket är Harri Monni som ställer ut i Klippans konsthall lördagen den 31 augusti.

"Things, events and borders" kallar Harri utställningen, vars koloristiska målningar har majestätiska mått på över två gånger två meter. Även mindre konstverk flankerar – alla utförda i samma personligt skapade collageteknik.

Harri Monni har hela världen som arbetsfält, när han inte är verksam på som lektor på någon konsthögskola, vill säga. Han har sökt och hittat sitt eget bildspråk, både konkret och abstrakt med sina målade collage och urklippta, små bilder som läggs skift på skift. Akrylfärger med inlagda naturliga pigment är allmänt förekommande i hans mjuka, rena färgskala. Antingen alla nyanser av blått eller av grönt dominerar i motiv, där interiörer eller arkitektoniska delmoment omtumlande hittar sina välplacerade platser.

Det lilla blir det stora, när han bygger sina världar. Beroende på vilka ögon man ser med, skapar Harri Monni balans och struktur i en till synes, i dubbel bemärkelse upp- och nervänd värld. Hoppet tittar alltid fram i hans bildvärldar i form av ljusskiftningar och subtilt utvald färgsättning. I vissa av hans bilder kan man både vara inne och ute, då interiör möter utsikt. Inget är förutsägbart.

Inte för Harri själv heller.

– Man måste ibland överraska sig själv! Som jag gjorde här, säger Harri och visar två olika stora bildverk.

– Jag lät bilderna i en serie blekas i fönsterljus, fick fram nya schatteringar och färger och skapade ett nytt motiv. I grunden är det samma material, berättar Harri som har sin ateljé i hemma i Helsingfors. En mycket stor sådan med gigantisk takhöjd och stora ljusinsläpp – ett måste för denne konstnär som älskar att jobba i stora format.

Harri Monnis utställning “Things, events and border” har vernissage lördagen 31 augusti och pågår t.o.m. 12 oktober. Öppet-tider samma som bibliotekets.




Maria Westmar

Valtider i Åstorps konsthall

Åstorp 240830
Vad har vi människor för samverkan mellan vårt stora marina mytomspunna, magiska däggdjur –Valen? Kunskaper? Likheter? Nytta?
Konstnären Maria Westmar som under många år forskat kring hur tillsynes fasta material och enheter som sten, textil, sand och skumgummi kan upplevas som levande i vissa sammanhang genom att förstå dem relationellt.

Maria vill skapa perspektiv på vårt materiella ursprung och berätta det i sitt skapande.
Nu är det havet och dess invånare, valen som står i centrum för hennes djupa forskningsarbete och skaparlust.

I utställningen ”The skin of the sea” med vernissage i Åstorps konsthall lördagen 31 augusti visar Maria Westmar en textil skulptur, en duk på ca 11 meter, som upptar större delen av det lilla konstrummet. Skulpturen som symboliserar valens hud, är tillverkad av sex lakan i bomull, färgade i vattenbad med olika samverkande färgpigment. Textilen, huden är upphängd på ett flertal rör som skapar liv och havsvågskänsla.

– Vi bär havet i oss, säger Maria som jobbade havsnära under arbetet med skulpturen som är effektfullt färgad med naturliga pigment som brasiliana och järn för bästa hudkänsla.

– Valarna är vamblodiga, föder levande ungar, kalvar. I tidernas begynnelse bodde de i havet, därefter en period på land för att sedan stanna i havet som den gör idag. Valarna bromsar även växthuseffekten bl.a. som rovdjur och som ruttnande lik på havsbotten. Inne i valens senor kan man se skelett, som liknar människohänder, berättar Maria och visar på en bild intill skulpturen.

Under utställningsperioden ska Maria åka på en längre resa till Island för att fortsätta sitt arbete med valen i fokus. Resultatet är tänkt att bli ett nytt verk som skall komplettera hennes utställning i Åstorps konsthall.

Malmöbon Maria Westmar har masterexamen i fri konst. Hon har gjort utställningar och samarbeten som bl.a visats på Konstepidemin i Göteborg och Zabriskie Point i Schweiz för att nämna några. Ett flertal utmärkelser har hon hunnit knipa under åren bl.a ett tvåårigt arbetsstipendium förra året. 

Malmöbon Maria Westmar har masterexamen i fri konst. Hon har gjort utställningar och samarbeten som bl.a visats på Konstepidemin i Göteborg och Zabriskie Point i Schweiz för att nämna några. Ett flertal utmärkelser har hon hunnit knipa under åren bl.a ett tvåårigt arbetsstipendium förra året. 
Under utställningsperioden ska Maria åka på en längre resa till Island för att fortsätta sitt arbete med valen i fokus. Resultatet är tänkt att bli ett nytt verk som skall komplettera hennes utställning i Åstorps konsthall.

Malmöbon Maria Westmar har masterexamen i fri konst. Hon har gjort utställningar och samarbeten som bl.a visats på Konstepidemin i Göteborg och Zabriskie Point i Schweiz för att nämna några. Ett flertal utmärkelser har hon hunnit knipa under åren bl.a ett tvåårigt arbetsstipendium förra året. 


Maria Montelius-Grifo´, katarina Erasmie och Bodil Vinke – några av utställarna

11 SAG-medlemmar intar Galleri Oscar

Mjöhult 240823
Det är en inbjudande, varm och livskraftig bild- och skulpturvärld  som nu presenteras på Galleri Oscar i Mjöhult. Elva av SAG:s, Scanian Art Groups erfarna professionella medlemmar bjuder solidariskt på sina upplevelser av livet, djuren och naturen. Alla tänkbara och otänkbara tekniker används för att gestalta intryck och uttryck i vår omvärld.

Humor, hoppfullhet och skaparglädje samsas naturligt med vemod, livsfilosofi och skönhetstänk. Som livet självt…
Endast några få mänskliga figurer hittar hit i bildrum eller skulptur. Natur och djur berättar.
SAG:s motto med nytänkande, kvalitet och kreativitet uppfylls här med råge.
Vissa konstverk når mästarklass bl.a. Åsa Canbäcks djurskulpturer.

Förutom Åsa Canbäck medverkar:
Katarina Erasmie - måleri,
Zoli  Fuglesang Kareld - måleri
Anita Köster - måleri
Marcus Liedholm - måleri/fotokonst­
Håkan Lindskog - måleri
Maria Lindström - keramik
Maria Montelius-Grifó – grafik/Måleri
Jan Persson - måleri
Bodil Vinke – textil
Agneta Meta Wijkander – måleri

Vernissage 24 augusti, utställningen pågår t.o.m. 8 september.


Katarina Erasmie

Anita Köster


Zoli Fuglesang-Kareld


Maria Montelius Grifo´


Jan Persson


Håkan Lindskog


Agneta Meta Wijkander


Markus Liedholm


Maria Lindström


Bodil Vinke


Åsa Canbäck



Christel Amos Jönsson, Christel Khan och Lena Koller

Spännande naturtema i
Krapperups konsthall

Krapperup 240809
Var hämtar man inspiration och kraft, i sökandet efter nya former, färger, ljussläpp och infallsvinklar? Helhetstänket?
Vår personliga del i alltet…
Naturligtvis i naturen…
Lördagen 10 augusti exponerar en välrenommerad trio Kullakonstnärer sina upplevelser av naturen, dess avtryck och intryck i utställningen ”Natura” i Krapperups konsthall. Underrubriken är också en trio – Berget, Skogen Havet.

Christel Khan visar skulpturer och fat i stengods och brons, Christel Amos Jönsson målningar och glasobjekt och Lena Koller som stora färgstarka fotografier.

Alla tre uppfyller kriterierna på professionellt skapande genom att på ett personligt sätt söka uttrycka universella sanningar. 
De är så olika i tanke, process och tekniker men bildar en spännande helhet med unika in- och utgångar i konsthallen. En värld man vill utforska. Ljus och hopp, mystik och myt, förändelseprocesser…

Christel Amos Jönsson söker alltid nya uttryck och har nu efter en längre sejour i hennes andra hem Italien, gjort en nystart. Ett lysande blått hörn visar vackra glasskulpturer under en blå en avskalad ljus målning i tempera.

– Det taktila är tillbaka, säger Christel och visar egna naturpigment i jordfärger.

Christel tar ett helhetsgrepp på ämnet natur med material av jord, lera och sand. Även sand som används i glasprocessen kommer ju från naturen i likhet med leran i hennes keramik.

Christel Amos Jönsson som bl.a. studerat på Florenceakademien blandar gärna klassiska influenser med det modernistiska formspråket. Klassiska träsnittfigurer hittar in i det ljusa, rena avskalade målningarna. Stilrena avtryck i stengods från stranden i Farhult blickar ödmjukt men kaxigt ned på en av väggarna.

– Jag vill ha rytm i bilden. Konst är som musik med dess färgackord och sångpålägg, säger Christel, vars bilder och objekt andas ljus, framtidstro och hopp.

Hopp heter också en liten hare som tittar fram bland Christel Khans alla skogsträd, som bär skogens magi och mystik. Jord, lera och avtryck…
Det skrovliga, lätt jordiga, medvetet avskavda med oväntade spännande håligheter och texturer är ett signum för Khan. Det finns en urkraft och hängivenhet för naturen som präglar alla hennes objekt. Känslor, fånga ögonblicket, sedan klarsynt tänka efter är en av Khans paroller.

Christel Khan har anslaget i handen, gör allt arbete själv inklusive den tunga bronsprocessen med gjutning, slipning och patinering. 

Hennes värld är tidlös. Moder jord styr.

Så till urstockholmaren, fotografen Lena Koller som sedan något år valt att flytta till Höganäs efter ett par år i Malmö. Kollers namn är kanske mest förknippat med kändisporträtt, trädgård och mat. Sedan åttiotalet har vi sett analoga bilder i magasin och böcker.
Men den har hon nu satt på hyllan i sitt arbete med konstfotografering.
Här visar hon en intressant vinkling på temat natur – kompost. Allt är inte vad det synes vara – inte ens i foto.
Alltsammans i det gröna till synes, växande är omfamnade i koloristiska svulstiga, vackra och formsäkra motiv som värmer i konsthallen.

– Man kan se det som en metafor över åldrande. Många associerar grönsaker tlll organ i kroppen, förklarar Lena.

Som synes finns det mycket nytänkande i denna energirika, estetiskt vackra utställning som bildar en egen liten oas för själen.

 Naturautställningen på Krapperups Konsthall med vernissage 10 augusti pågår t.o.m. 8 september. 


Målningar Christel Amos Jönsson och keramik Cristel Khan

Lena Koller, foto
Christel Amos Jönsson
glas och måleri



Foto av Lena Koller och skulpturer av Christel Khan




Såpbubblor och betong
För scen och salong...

Mjöhult 240523
Det är en synnerligen spännande mångsidig kreatör och konstnär – som rör sig inom flera av konstens snåriga, lockande stigar som nu intar Galleri Oscar i Mjöhult. Ordet intar stämmer i bokstavlig bemärkelse då hela galleriet andas upplevelser i bildverk med Hans Ekbladhs typiska signum, där såpbubblor står i fokus.

Konstnären, filmarbetaren och f.d. ägaren till Konst& inredningsbetong Hans Ekbladh leds och utvecklas genom sina olika specialiteter. Hans signum med såpbubblor kom till vid upptäckten av microballonger i cementen, bubblor som han sedan införlivade i sina målningar i akryl, olja, akvarell eller blandteknik.

Bubblorna står som en metafor för livets skörhet, bräcklighet och flyktighet, oftast i en lekfull, fantasifull och tankeväckande kontext.

– Jag vill leka med bilden, testa material och låta det födas i stunden.

Jag är äkta nyfiken på människor, på material, på samhället av idag och igår, jobbar lika gärna såväl surrealistiskt som realistiskt och abstrakt, säger Ingelsträdebon Hans som arbetat som konstnär sedan 1984. Bl.a. har han ställt ut på Historiska muséet och Blå hallen i Höganäs – ytterligheter även här.

Parallellt har han arbetat som filmarbetare i filmens värld. Många storfilmer bl.a. Hamilton, Jönssonligan, The girl with the dragon tattoo har Hans Ekbladh satt sin prägel på. Som cineast sedan barnsben har han en mängd karaktärer att ösa ur och sätta in i andra sammanhang i sitt berättande underfundigt roliga bildspråk.

 I denna utställning med titeln Vem har målat på Rådhuset i Helsingborg visar Ekbladh Helsingborgs historia i stora svepande målningar av klassiskt snitt. Alla dessa inträngande bildverk visar stadens historia från 1897 då den byggdes efter ritningar av stadsarkitekten Alfred Hellerström. Även i dessa realistiska bildrum som prydde Rådhusets källarfönster från 2022 fram till i år, låter han humorn och fantasin flöda och ger Hellerström en välförtjänt medalj, vilket hans aldrig fick i verkligheten. I dessa berättande verk kan vi hitta allt från brandsoldater, poliser, änglamakerskor…

Denna kollektion står i skarp kontrast till de kändisar med såpbubblor som vi möter både i nedre och övre galleriet. Historisk och samtida konst, nutid och dåtid … Alla berättar uttrycksfullt sin historia inlindade i skickligt hantverk och nya tankeväckande sammanhang.

I hallen möter vi bl.a. Greta Tunberg på en strand full med skräp.

Därinne syns bl.a. en cowboyklädd Clintan˛ blossande på såpbubblor bland dynamiska, kraftfulla djurporträtt.

Övervåningen är fullt med celebra sällskap. Vad sägs om Beatles, Pippi , Amy Winehouse, David Bowie , Jack Nicholson, Frida Karlo?

Det är roligt och inspirerande att vandra runt och dyka in i Hans Ekbladhs bildrum, där man alltid kan hitta något nytt och kanske få sig en tankeställare på köpet. En liten fredsduva t.ex. som gärna tittar in bland bubblorna! 

Hans Ekbladhs utställning på Galleri Oscar har vernissage .
lördagen den 25 maj kl 13-17. Utställningen pågår t.o.m. 6 juni.

Mattias Bäcklin

Spännande utställning på Galleri Moment

Ängelholm 240112
På Galleri Moment väntar en omvälvande, mångfacetterad utställning ”Rymdverk”. Det är ett universum där dåtid, nutid och framtid möts. Urskogen kontra det urbana, livet döden, vetenskapen folktro och myter…
Allt är i ständig rörelse i en värld stadd i förändring.

Mattias Bäcklin är en egensinnig, narrativ konstnär med bred kunskap inom ornitologi och insektssamling som brinnande tillskott till sin utbildning på Kungl. Konstakademien.
Ekologi och metafysik är andra ämnen Bäcklin djupdyker i - kunskaper som han sedan använder i sin konstprocess, där lågan alltid brinner för nya utmaningar och tekniker. Men han brinner även för mer vanliga urbana intressen i skön kontrast bl.a. som hiphoppare.

En mängd prominenta offentliga uppdrag, böcker och stipendier har följt i spåren.
Mattias Bäcklins bredd som konstnär är påfallande. Han jobbar lika gärna och lika skickligt med sågar, slipar i tredimensionella verk i trä eller metall som med blyertsteckningar, grafik, video eller 3D printing.

– Naturen sköter sig själv. Det finns en outtömlig konstnärlig potential i naturen. Människans spår och förändringar i jordytan… Men vad ställer vi människor egentligen till med, frågar sig Mattias medan han visar en av sina stora, inträngande blyertsteckningar i alla nyanser av grått.

Här väntar oväntade äventyr i landskap där bl.a. historiska händelser hittar sin plats bland modern civilisation, urskog och rymdålder. 

Rymdåldern hittar också hit i form av en skulptur med roligt skoavtryck av Gösta ”Pollenkungen” Carlsson som sade sig träffat en utomjordisk farkost 1946 i Sibirienskogen – jfr UFO - monument 1972. Nedanför teckningen står en modell i metall för offentligt uppdrag – en konstruktion med möjliga och till synes omöjliga ingångar och utgångar – mullvadsgångar enligt Mattias som i sina konstverk skapar en egen mytologi.

Fåglar, djur och natur ger alltid avtryck i Bäcklins konstverk, skulpturer såväl som bildverk – i fåglarnas  imacmönsterteckningar,  i  det vittrade, eroderingar…

Eller varför inte såga fram ny design i trämaterialet? Eller förvandla en rokokostol till ett nyskapande, tankeväckande konstverk?

Allt detta och mer därtill bjuder Bäcklund in till i sin utställning "Rymdverk".

Vernissage på Galleri Moment lördagen 13 januari kl. 11 – 14.
Utställningen pågår t.o.m. 24 februari under Ängelholms biblioteks öppettider.



Tommy Ramhed

Ur det rostiga lilla, fula, trasiga, korrugerade, krackelerade växer ett bländande macrokosmos fram

Förslöv 240105
Det är  inträngande, intensiva och oväntade möten i Galleri Hattlösas nya bildrum i en utställning där det lilla dolda, det fula, trasiga, krackelerade förvandlats  till ett bländande macrokosmos.
Det är Tommy Ramhed som med mobilkameran och ett subtilt sökande öga forskat och undersökt traumatiserade ytor och korrugerat material för att i mikrokosmos hitta makrokosmos.

Det lilla blir stort… Små detaljer blir häpnadsväckande huvudmotiv… Ur det rostiga, repade, avskavda, krackelerade eller söndriga växer nya världar fram.

Färgskalan  i ockra, svart och rött och texturen som ofta får en nästan tredimensionell effekt  för tanken till grottmålningar eller nya outforskade landskap.

Livsstigar, livsträd, djur, gestalter anas i de gnistrande färgskimrande, vackra motiven monterade på kapraplatta och exklusivt papper – smultronställen där var och en kan hitta sitt eller sig själv.

– Jag söker det icke perfekta,  jagar kontraster, detaljer, söker skönhet i det fula. Det kan vara ett stuprör i koppar, en träbit från ett snickeri. Det är de små, små detaljerna som gör det, säger Tommy Ramhed som efter pensioneringen äntligen gett sig i kast med det han själv brinner för.

Hans pappas vilja och förhoppningar styrde honom motvilligt länge. Med ett dåligt självförtroende som ett brev på posten…

Men Ramhed har ändå under åren hunnit med mycket kreativt skapande, om än på andra arenor. Då var det örat inte ögat som gällde. Som ljudtekniker hos Mikael Wiehe och Stefan Jarl och Skånska teatern fick han utlopp för sitt stora musik och ljudintresse. Under många år jobbade han sedan med egen mottagning inom alternativ medicin. Fotointresset har alltid funnits med den namnkunnige fotografen Georg Oddner som mentor, men inte fått något utlopp förrän efter faderns bortgång.

2019 hade Tommy sin första separatutställning.

– Då insåg jag vikten av rätt hängning, insåg hur förändrade positioner av mina verk ändrade karaktär och stämning i mina bilder. Det var en ren terapeutisk upplevelse,  berättar Tommy som nu går in på de livsstigar han brinner för.

Det bör han få även på Galleri Hattlösa, där Galleri Hattlösas ständige utställningsscenograf Ulf Melvin Fjellström kreerat helheten.

Vernissage på Galleri Hattlösa 6 januari kl. 17– 20.
Utställningen pågår t.o.m. 2 mars.

Dialogföredrag kl. 19 mellan Tommy Ramhed och Torvald Berg på vernissagedagen. Förbokning: torvald.berg@me.com

Även dialog torsdag 11 januari kl.19.