Anna Sörenson Rydh

En sfär, ett klot, ett hål –
Anna Sörenson Rydh ställer ut i Klippans konsthall

Klippan 220506
En eloge till Klippans konstförening som ännu en gång lyckats fånga en nytänkande, fantasifull och välutbildad konstnär till Klippans unika,  funktionella  konsthall!
Efter internationella utställningar i bl.a. New York, Brüssel, Berlin och London och uppmärksammade nationella bl.a. Art open gästar Anna Sörensson den skånska konstarenan.
Lördagen den 7 maj öppnar Anna Sörensson Rydhs utställning ”En sfär,  en bild, ett klot” på Klippans konsthall.

När BMZ dagen före klampar in och avbryter den viktiga hängningen i tak och på väggar, vibrerar och doftar luften av färg och kreativitet.

 Mitt på golvet ligger Anna själv bland stora teckningar 150 gånger 150, alla med cirkelformen i fokus.  Stora plastsjokformationer i väntan på att blåsas upp till jätteformat ligger intill – två skulpturer, varav en Flower Mushroom har väckt uppmärksamhet på bl.a Art Open. Den andra skulpturen Rainy cloud kommer att hänga i taket och symboliskt regna på besökarna. God hjälp med hängningen har Anna av maken och kollegan Daniel Rydh – ett par som gärna arbetar tillsammans. Med måleri, skulptur, installationer, video…
You name it… 

På golvet står små oljemålningar lutande mot väggen. Det är motiv inspirerade av Annas gammelmormor som arbetade med textil/handarbete.

– Cirkeln, klotet och dess formationer kan ses som en allegori, säger Anna, som tog sin Master i New York och en postmaster i Brüssel. Innan dess hann hon med konsthögskolestudier i Umeå.

– I cirkeln är vi alla delaktiga, kommer inte in eller ut! En bild av tid…, förklarar Anna.

Dessa med färgpenna handtecknade stora mjuka bildrum är imponerande skickligt utförda med subtila färgskiftningar och växlande tydliga strukturer. Det är en överjordisk, drömsk värld/sfär att stiga in i. Den världen kommer sedan att förstärkas med de i taket hängande fantasifulla skulpturerna.

Det är med spänning vi ser fram att göra ett nytt besök i konsthallen.

Vid det laget är med säkerhet paret Sörensson Rydh hemma i Stockholm igen, där deras lilla förstfödde väntar på mamma och pappa.

 Anna Sörenssons utställning ” En sfär, en bild, ett klot” med vernissage 7 maj på Klippans konsthall pågår t.o.m. 19 juni.Galina Davydtchenko

Att berätta en historia –
Galina Davydtchenko på Galleri Moment

Ängelholm 220506
– Man skall inte förakta att bli gammal och trasig, säger Galina Davydtchenko som öppnar sin utställning ”Att berätta en historia” lördagen den 7 maj på Galleri Moment i Ängelholm.
Det förakt hon syftar på gäller inte som man kan tro människors skröplighet, utan gamla industribyggnaders liv, leverne och förfall.
Ryskfödda Galina är sedan decennier bosatt på Södermalm i Stockholm.

– Jag är helt fascinerad av förfallna fabriker och vad de kan berätta. Det är en påminnelse om samhällets och livets förändringsprocess! Deras historia skapar nya historier och väcker frågor! Jag vill måla min egen vardag, mina fantasier om städer och de människor som jobbade där, bodde där och deras vardagsliv och drömmar, säger Galina och visar sina välarbetade oljemålningar av industribyggnader, deras förfall och upplösning. Övergivna och förfallna byggnader, ibland före och efter bränder blir i Galinas händer tidsdokument som kan väcka slumrande tankebanor. Var det nödvändigt att rasera? Vissa nedläggningar följdes ju av protester. Nostalgi… Miljöer som försvinner. Vad finns där nu?

– Det är inte helt verklighetstroget. Jag omarbetar efter eget huvud, tar bort det oväsentliga, lägger in byggnader i andra miljöer. Jag vill berätta deras historia, säger Galina som lyckats fånga det vackra i det skröpligt sköra och fallfärdiga raserade.

Ödesresa utan mål heter en av hennes målningar, vilket allmänt säger mycket om hennes inriktning. Bland  de vackra, lätt ödestunga arton målningarna särskiljer sig en varm en målning  ”En icke förutsägbar bana” med motiv av en ståtlig, formskön interiör i form av en trappa.

En udda tankvärd utställning – ett samhällsdokument som ställer frågor.

 Galina Davydtchenko är utbildad på Konstakamien i S:t Petersburg, kompletterad med årslånga studier på Konstfack. Hennes verk har synts bl.a på Liljevachs konstdsalong förutom en mängd utställningar i Sverige, USA och Tyskland.

Galina Davydtchenkos utställning på Galleri Moment pågår t.o.m. 28 maj.Cecilia Björk

Cecilia Björk utmanar det traditionella

Mjöhult 220505
Cecilia Björk är en sökande konstnär i tiden som  gillar utmaningar och vägrar att begränsas av traditionella måsten.
Det operfekta, slitna och använda får ny funktion och mening i hennes bildrum, där kvinnan alltid har huvudrollen och elegant tar plats.
Björks starka, uttrycksfulla personligheter -  kvinnoporträtt laddade med energi och glödande inre och yttre skönhet, väntar nu på vårens besökare på Galleri Oscar i Mjöhult.
Vernissage lördagen 7 maj.

 Varje känd eller okänd profil i Cecilias Björks persongalleri har sitt eget personliga universum och livshistoria, omsluten i ett mångfacetterat, lekfullt bildrum, där dåtid möter nutid, poesin leken. Indirekt en hyllning till feminismen…

I mixed media/collageteknik är de livskraftiga, inkännande kvinnoporträtten elegant placerade i ett bildrum, där urblekta äldre tidningsurklipp samsas med klistrade remsor av affischer, tapeter och reklamtexter. Kontraster och rå ytbehandling ger en extra touche till Cecilias personliga manér. Alla hennes målningar är målade på baksidan av pannån, vars ljusbruna färg gärna förstärks med färgsvep av rost.

Det säger mycket om denna framgångsrika, välutbildade konstnär som söker sitt.Cecilia Björks förkärlek för graffiti, Pop- och Street Art är påtaglig, inspirerande och känns äkta. Hennes CV är brett.

 Cecilia doktorerade i konst&modedesign vid University of the Arts och blev uppmärksammad inom Londons modevärld. Hon var bl.a. med och limmade fjädrar på isländska sångerskan Björks omtalade Swandress som syntes på Oscarsgalan för tjugo år sedan.

2014- 2015 inledde hon ett samarbete med IKEA och gjorde sig ett namn world wide. Cecilia är en aktiv tjej som alltid har någonting på gång.

Senast syntes hennes målningar på bl.a. Kulturhotellet i Helsingborg.
Därutöver för att nämna några av hennes uppdrag, var att inreda Radisson Blu Metropols sju våningar i Helsingborg med sina målningar, där alla våningar fick sin personliga känsla och atmosfär. Vissa målningar fick fortsätta på väggen i graffitistil… Så kan det gå när denna kreativa konstnärssjäl i farten…

Nästa jobb väntar på H22 utställningen.

Cecilia Björks utställning på Galleri Oscar i Mjöhult med vernissage 7 maj pågår t.o.m. 22 maj.


Varför, varifrån och varthän? Arnold Bunge ställer ut i Örkelljunga konsthall

Örkelljunga 220423
– Tiden väller fram, mäktig flod, tidens ström, hastig tanke, underlig dröm…

De poetiska fraserna kommer från målaren och installatören Arnold Bunges diktsamling. Efter femtio år som yrkesverksam konstnär, har de eviga existentiella frågorna stått i fokus i Bunges konstnärskap. De eviga frågorna ”Varför, varifrån och varthän” är grundstenarna som han sätter under luppen i sin brinnande kunskapstörst och i sitt konstnärskap.

Den 23 april ställer Uppsalabon Arnold Bunge ut stora delar av sin omfattande produktion av akrylmåleri, digital bildbehandling och installationer under samma ogripbara tema som gäckat människan sedan tidernas begynnelse.

En installation av ett släktträd med foton av släkt och okända runtom i världen har ett bladverk av fotoremsor med en kista av Bunges farfars foton vid foten. Denna Hyphae Globalis är en gestaltning som ger en klar blick av Bunges intentioner.

– Vi hänger alla ihop som ett nätverk, en kedja. I min forskning har jag hämtat mycket inspiration  från forntida hällristningar och från aboriginernas syn på livet. Där existerar döda och levande parallella liv i cirkulära former, säger Arnold Bunge och visar oss runt på golvet dagen innan vernissage.

Golvet är överfullt av ett flöde av koloristiska bildrum med spännvidd.

Som t.ex. bilder av ringar på vattnet eller konturer som binder samman människosläktet, ekologins spår, DNA;s verkningar, eller varför inte fyllda bokhyllor som stillar kunskapstörsten en smula samt bilder som illustrerar gränsen mellan liv och död…

Det är bara en bråkdel av Bunges motiv i välbalanserade, estetiskt tilltalande bildrum som alla ställer frågor med ekon bakåt.

En  skimrande blå, hoppfull svit full av längtans blå blomma ramar in ena utställningsväggen.

– För sju år sedan upptäckte jag den digitala bildbehandlingen, vilket har betytt mycket för min konstnärliga utveckling vid sidan av måleriet, säger Arnold Bunge och visar en mängd små dekorativa, lättplacerade bilder.

Arnold Bunges utställning på Örkelljunga konsthall pågår t.o.m. 14 maj.Karin Gustavsson och Emma Linde

Textilkonst i tiden på Galleri Moment

Ängelholm 220408
Det är på tiden att textilkonsten får den upprättelse som sig bör efter att i decennier alltför ofta blivit smått styvmoderligt behandlat.
Idag, efter lång pandemi och ständiga miljö- och klimathot är textilkonsten mer inne och comme il faut än på många år.

The seventees is back.

Second hand förvandlas till second life i förädlad form och funktion i ett avancerat återbruk av professionella flinka fingrar.

Lördagen den 9 april  är det vernissage på textilutställningen ”Avtryck omtryck eftertryck ”på Galleri Moment.

 Två textilkonstnärer samsas kamratligt på de generösa ytorna i nya Galleri Moment, konsthallen på Ängelholms stadsbibliotek: Karin Gustavsson och Emma Linde. De båda är kompisar sedan studietiden och gick ut HDK i Göteborg samtidigt för ett kvartssekel sedan. Karin hamnade sedan i Stockholm och gick ett år på Mejan medan Emma förblev Göteborg trogen, även om hon bor i Alingsås. I dag arbetar hon halvtid som universitetslektor på HDK Valand. 

– Väv är det nya måleriet, säger Karin och visar ett av sina skulpturala bildverk, inspirerat av naturen – ett fossilliknande objekt som skapats av lera och virkad ull.

– Det är materialet som väcker min nyfikenhet, analysera potentialen i det, skapa ny textur och form.

Karin jobbar i denna utställning med fria tolkningar av lövets formationer. Emma Linde å sin sida har hundra vitsippor som bas i sin skaparprocess.

– Under pandemin var jag mycket ute i naturen. Jag plockade hundra vitsippor, räknade, pressade… Tecknade sedan av konturerna, skar ut och tryckte dem.  Jag jobbade sedan systematiskt med olika arrangemang och formationer av dessa ”bokmärken” av vitsippor, förklarar Emma Linde i full färd med den viktiga hängningen inför vernissagen nästa dag.

Karin Gustavsson och Emma Lindes utställning på Galleri Moment med vernissage lördagen den 9 april pågår till 30 april.

David Noro

David Noro på återbesök på
Galleri Skelderhus

– Bara med konst kan man uttrycka det man inte begriper, sade den gode H. Tikkanen.
Det ligger mycket i det citatet. Tikkanens ord ploppade upp ur minnet vid ett besök på Galleri Skelderhus, där 28 årige David Noro ställer ut sina målningar med vernissage lördagen den 2 april.

Danske David är inte ny bekantskap i galleriet. För ett par år sedan ställde han ut en platspecifik stor installation i det intima galleriet.

Idag är det hans färgstarka akrylmålningar som ger liv i lokalen. Liv och död, människors vardag… alla förändringar som sker och påverkar människors liv. Fragment av världen. Ecce homo…

Med andra ord är det existentiella funderingar med fokus på människans inre natur och dess förändringar under livets lopp som tar plats i Davis bildvärld.

I mötet människor emellan tittar ofta själens obotliga ensamhet fram.
Ögon som stirrar rakt på betraktaren i en stor målning ser rådvilla ut inför livets villkor.

– Jag älskar att höra andra människors åsikter om livet och mänskligheten. Diskussionerna under studietiden på konstskolorna i Nederländerna gav mig mycket, säger David som studerat vid The Gerrit Rietvield Academie i Amsterdam och The Royal Academy of Fine Art i Antverpen.

 

Idag bor han i Köpenhamn, där han inom kort kommer att ställa ut.

David Noros målningar kan även ses på Dunkers kulturhus i utställningen t0 – en ny era. Det är en uppmärksammad jurybedömd utställning där även Galleri Skelderhus konstansvarige, Harald Hjärne deltar.

David Noros utställning på Galleri Skelderhus med vernissage
2 april kl. 13 - 16 pågår t.o.m. 15 maj.Pia Nordqvist

Pia Nordqvist på nya äventyr

Örkelljunga 220320
Konstkarriären fortsätter att gå i raketfart för Nyvångstjejen Pia Nordqvist!
Det är inte för inte som denna egensinniga kvinna lever efter devisen
”Ingen minns en fegis!”
Färgstark och orädd har Pia gått sin egen väg för att nå sina mål. Efter en yrkeskarriär som konst- och evenemangsansvarig i Åstorps konsthall, tog hon ut förtida pension för att på heltid ägna sig åt det hon brinner för.

Ritat, målat, jobbat med textil och batik, gått konstkurser och arbetat med workshops har Pia gjort sedan barnsben. Sedan 2007 har hon ställt ut på en mängd mindre ställen men efter pensioneringen för lite över tre år sedan, har mer än mycket positivt hänt för Pia.
Hennes verk har nu väckt uppmärksamhet på ett flertal mer kända gallerier med jurybedömda utställningar bl.a. på Krapperups konsthall och Romelegården.

Lördagen den 19 mars intog Pia Nordqvist Örkelljunga kulturhus med sina surrealistiska bilder med allmogestuk och sina 3 D verk. I Pias imaginära rum möter verkligheten overkligheten, humorn sagan och historiens furstar. Hon sticker ut. Med krita, kol och tuschpenna skapar hon bilder dit handen för henne. Ibland överraskar slutresultatet henne själv.

Personnaget i hennes bildrum med stympade eller delbara lemmar påminner om marionettdockor som rör sig i en främmande, smått galen värld. Bildvärlden omramas av specialanpassade ramverk av Fenix Frames.
Dockor tar inte bara plats i bildrummen. De är en
av många prylar som använder sig av i sina skulpturala 3-D collage, där dockansikten klippts ut, målas och limmas. Hon tager det hon hafver i materialväg, leker och kreerar. Glitter, kulor, pärlor och guldmålade ting använder Pia som komponenter i såväl bilder som 3-D skulpturer. I denna värld är allt guld som glimmar.

Men Pia Nordqvist vore inte Pia utan den färgprakt som genomströmmar det mesta hon företar sig. Färgglädjen tar sig inte bara uttryck i bild och skulpturala skapelser utan även i fantasifulla skor, målade med läderfärg. En av Pia förädlad herrsko i storlek 43, väcker uppmärksamhet i ett hörn av galleriet.

Det är en charmig, levande utställning som utan överdrift väckte stark respons hos vernissagefolket!

Utställningen på Örkelljungas kulturhus pågår t.o.m. 9 april.

Ida Bentinger

Magisk, upplevelserik utställning i
Klippans konsthall

Klippan 220319
Likt vårens blommor slår nu konstens magiska växkraft ut i full blom i såväl Atriet som Konsthallen i Klippan. Det är en förunderlig, magisk värld / bubbla som konstnären f.d. Jonstorpflickan Ida Bentinger skapat i Klippans konsthall under temat/titeln Natur Lagar.

Ett känsloladdat scenrum med oanade inslag bjuder in besökaren till livgivande sällskap av teckningar, målningar, skulpturer och installationer i samverkan.  Den högkvalitativa utställningen sätter fart på fantasin och ställer existentiella frågor – en utställning för såväl den kräsne konnässören som barn och konstovana.

– Egentligen skulle jag ha ställt ut redan för två år sedan men pandemin kom emellan. Den har naturligtvis påverkat processen. Mörkret lurar på nya ställen medan nya ljusglimtar dyker upp på andra verk, säger Ida och visar oss runt.

Idas hantverksskicklighet i såväl klassiskt måleri som fritt skulpturskapande är påfallande. Här möter vi naturtrogna apor, i tyll och hattar, på apberget eller i burar som symboler för människan. Stora skimrande oljemålningar av havet dominerar ena vägen medan klassiska, mästerliga oljor av människoliv lyser på den andra väggen. På ena kortsidan fastnat blicken på en fantasieggande målning kombinerat med foto.

En lustfull stig med inplastade, fantasieggande teckningar bör vara spännande för de små medan nog många vuxna fastnar för hennes udda salongstänkande, där med hjortstolar där stolsbenen är klövar. Hjärtat är med överallt. Förutom Idas respekt för naturen och alla aspekter som dyker upp om samröre med människa, djur och natur, visar sig hjärtan även i fysisk form. Små hjärtan tillverkade i kålblad syns bland stora skulpturer av okända djur med mänskliga drag.  Totemdjur beskyddar utställningen.

– Jag har ständig kontakt med barnet inom mig! Får inre bilder som jag tar emot och plockar ner. Samma sak brukar återkomma.

Ett säkert hantverk är ett måste innan jag ger mig i kast med mina verk. Förutom Konstfack, har jag studerat till Master of fine Art på Accademia di Belle Arti i Bologna, där jag fortfarande bor och på Tekniska högskolan för att lära mig göra mekansiak skulpturer, säger Ida Bentinger som nu närmast skall ge sig iväg till Vedby i textilens högborg i samarbete med Jasmine Cederkvist. Där skall det skapas nya konstverk av gamla jeanstyger.

Ida Bentingers utställning ”Natur Lagar” med vernissage på Klippans konsthall den 19 mars pågår t.o.m. 30 april.


Johan Söderström


Johan Söderströms utställning "Labor"
på Galleri Moment

Ängelholm 220312
”Labor” kallar Johan Söderström sin utställning på Galleri Moment – en titel som är signifikativt för denne konstnär vars verk är material- och processbaserade. Vägen dit blir målet i Söderströms udda arbetsprocess, där han bokstavligen trampar i dynga!

Med grovt och fint byggspackel pressar, sprider och valsar Johan materialet och gjuter in det i ekramar. Han använder både händer och fötter eller gör avtryck av prylar för att få fram det han vill i en expressiv arbetsprocess. Därefter följer torkning under ett till två dygn.

– Jag jobbar alltid med en idé, ett koncept -  oftast med fokus på existentiella frågeställningar. Det oförutsedda i material och metoder fascinerar, leder mig och formar uttrycket. De livgivande sprickor som uppstår ser jag som metaforer för tid. Den japanska Kintsugo är ett föredöme. Där döljs inte sprickor i keramik med vanligt lim, de framhävs med guldfärgat lim  för att poängtera åldrandet.  

­Förr jobbade jag mycket med färg, men färg kan ta över och slå ut det jag vill ha fram. Konceptet är för mig alltid i fokus så det får bli mjuka, enkla kontraster i ljusgrått och vit spackel. Koncept, komposition och fysisk närvaro är några av mina ledord, säger Johan Söderström som är utbildad på Kunstakademiet i Oslo och har både Norge och Sverige som arbetsfält.

Johan Söderströms utställning ”Labour” på Galleri Moment pågår
14 mars t.o.m. 2 april.
Färgprakt med spännvidd på
Galleri Moment

Ängelholm 220210
Konstnär Karin Dockson bjuder in till vernissage lördagen 12 februari  i Galleri Moments nya, funktionella lokaler.
Det är nytänkande sköna, starkt koloristiska världar som möter betraktaren i Docksons utställning Relationer.
Abstrakta målningar, de flesta i s.k. flasheteknik med liknande mjuka sammetskänsla som tempera, fyller väggarna och fångar intressespröt med ett drivet bild- och färgspråk.

Karin Dockson vill berätta, belysa och beröra. Frågor som ”Vart är vi på väg,” samt klimatets påverkan på människor, fauna och djur är ämnen som står i fokus i hennes generöst tilltagna målningar. Det rena, avskalade linjespelet i en omgivning som skapar rörelse ger unik spännvidd, balans och skönhet.
I hälften av verken syns ett av Karin Docksons signum – hybriden.

 – Det finns någon figur i de flesta av mina verk här. De figurativa formerna kallar jag för hybrider – former som jag jobbat fram under många år, först tredimensionellt.

Hur kommer vi alla, djuren och naturen förändras i takt med klimat- och miljöförändringar!

 Karin Docksons bildverk är färgstarka byggen, där tankens och idérikedomens kraft sätter fart på det kreativa skapandets fortsatta process. Som arkitekt är hon van vid byggen och som illustratör att berätta. Som konstnär kan Karin dra nytta av sina andra gracer med större frihetskänsla och flödande färgrikedom därtill.

Karin Docksons utställning ”Relationer” på Galleri Moment
pågår t.o.m. 5 mars.Karin DocksonIngela Ihrman och Frida Petrson

Påfågelns andedräkt

Åstorp 220129
Malmö konstmuseum, Röstånga konsthall, Tjörnekulla konsthall, Ystads konsthall och Åstorps konsthall har ett gemensamt konstprojekt – Den platta jorden.Det är ett nätverk för konstnärligt utforskande av Skåne som kan ge nya perspektiv och infallsvinklar på respektive hembygds identitet. Konstnärerna har residensboende  i regionen under några veckor för att lära känna kommunen och dess närområden, studera folkliv, natur och historia.

I Åstorp var de Kalmarkonstnärerna Ingela Ihrman och Frida Peterson som tilldelades det utmanande uppdraget med residens i Kvidinge i april förra året. Med sig i bagaget hade de Elsa Graves drama ”Påfågeln” som utspelar sig i hennes barndoms hemtrakter in till Nyvångs slagghög.

Den 29 april var det dags att redovisa vad de kommit fram till i utställningen ”Påfågelns andedräkt”. I en informativ broschyr ”Alla berg har en ande” redogörs hur utställarna i samverkan jobbat fram utställningen och dess skulpturer.

Ingela Ihrman och Frida Peterson berättar att när de kom till Tomarps kungsgård möttes av en påfågel som fällde ut sina magnifika solfjädrar – ett omvälvande möte.

De tar fram att varje plats har ett väsen, alla människor en andedräkt. Varje hem har sin unika doft, andedräkt. De vet vi och känner efter kort tids bortovaro. Men hur luktar Åstorp? Hur hittar man dess själ, väsen eller andedräkt?  I detta sökande som ledde fram till utställningens titel, använde de sig av trattmetoden - ett sätt att möta en plats genom att för en tid göra sig själv till en behållare.

 ”Påfågelns andedräkt” kommer att filmas av fotografen och fotokonstnären Anette Nilsson som även skall hålla i workshops med fokus – ett kulturgarantiprojekt för Åstorps tredjeklassare.

Utställningen pågår t.o.m. 29 april i Åstorps konsthall.Ellen Dynebrink, Emma Hasselblad och Lotta Grimborg.
Emma har gjort verken på golvet.

Girly hands – Working arms i
Klippans konsthall

Klippan 220129
En livsbejakande utställning, fylld av professionell skaparglädje med utmanande vibrationer därtill, väntar nu i Klippans konsthall. Opening 29 januari.
Det är tre textilkonstnärer som i denna gemensamma utställning ”Girly hands-working arms” utmanar det traditionellt perfekta. Samtidigt hyllar Ellen Dynebrink, Lotta Grimborg och Emma Hasselblad sina långsamma, monotona och taktila arbetsprocesser och inte minst deras yrkesverksamma systerskap. Kvinnokraft…

Det är djärva, oväntade grepp som denna kreativa trio som träffades under utbildningen på HDK, exponerar längs väggar och på podier.Trots deras ungdom har de långa utbildningar och utställningserfarenhet att luta sig mot. Var och en har sin egen specialitet inom textilkonsten.

Allt från lappteknik till broderier, applikationer, stickade bildverk och applikationer samt olika blandtekniker fyller lustfyllt konsthallen. Konstverken med medvetet skeva, personliga uttryck, skapar ett färgglatt livsrum att botanisera i.

– Textilkonsten uppmärksammas mer än tidigare. Det börjar hända någonting säger Lotta Grimborg som sitter med lilla Elin i knät.

”Girly hands – Working arms” är en textilutställning i tiden som bör passa lika bra för konnässören som hela familjen.

Utställningen på Klippans konsthall pågår t.o.m.13 mars.Skulpturer av Lotta Grimborg


Lappteknik av Ellen DynebrinkSilvia Wieser

Silvia Wiesers utställning "Trampa jord"
i Galleri Moments nya konsthall

Ängelholm 220115
– Mycket handlar om dualism - liv och död! I naturen blir det påtagligt, säger Silvia Wieser, den första utställaren i Galleri Moments nya konsthall i Ängelholms bibliotek.

 KRO-medlemmen Silvia Wieser har många strängar på sin lyra.  Som psykoterapeut, bildterapeut, konstvetare och aktiv konstnär bör känsloregistret ha många in- och utgångar. I denna utställning ”Trampa jord” som skapats under pandemin visar Silvia målningar och objekt med fokus på naturen.

– Jag målar i akryl, lager på lager, låter färgerna och formerna berätta. Älskar det rosa i kombination med grönt. För mig är målandet meditativt – ett sätt att hålla ihop mig själv med förhoppningen att även beröra andra med mina verk. Det taktila arbetet med mina objekt tillverkade av material från naturen, ger mig mycket tillbaka, säger Silvia, schweizare som flyttade till Sverige för flera decennier sedan, först till Norrland under många år, sedan till Skåne.

Hennes tid i Norrland  belönades bl.a. med ett kulturstipendium i Grundsunda förra året. Förutom pengar fick  Silvia fri vistelse i konstnärens Hans Wigerts sommarstuga, där Silvia bara kunde vara, njuta av naturen utan krav, recognisera och hitta material till inspirerande objekt.

Kanske var det här Silviamaterial till de spännnade objekt som nu visas i konsthallen. Här finns rönnbär i fiskelinor, snurrade och formade till platta, objekt av frökapslar från lupiner, avancerade skapelser av näver m.m.

De flankeras av Silvias färgstarka målningar, vissa dystopiska, andra dekorativt hoppfulla, vilket stämmer väl med de känslor vi alla upplever under denna pandemi.

Silvia Wiesers utställning ”Trampa jord” på Galler i Moment har vernissage måndag 17 januari och pågår till 5 februari.