Inlämning till årets jurybedömda Kullasalong – Eva Tornälv med maken Torgny

Nu gläntar man försiktigt på galleridörrarna med flera utställningar i Nordvästra Skåne

Nordvästskåne 200921
Närhet till natur och kultur känns som en gyllene nyckel till välbefinnande i dessa coronatider, där närhet till människor måste mätas i meter. Distanseringen skapar tyvärr inte enbart fysiska avstånd. Den  påverkar och distanserar även indirekt våra känslomässiga relationer och reaktioner.
Gudskelov har vi ju här i nordvästskåne oaser av natur- och kulturupplevelser i vår närhet. Konstgallerier på landet, där naturen tävlar med konsten ,ser  glädjande nog ut att hitta nya besökare i pandemitider.

I höst finns det mycket att se fram emot  bl.a. i Kullabygden.
Den 19 september var det dags för inlämning till jurybedömda Kullasalongen för regionala konstnärer på Krapperups konsthall.
Kullasalongen 3 oktober – 1 november följer Folkhälsomyndighetens anvisningar och tar då emot högst femtio besökare åt gången. Det var restriktivt som sig bör även under inlämningen med personal i såväl visir som munskydd.
Många har känts sig kallade och hågade att söka till utställningen efter månader i halv- eller helkarantän, i så stor utsträckning att  vissa fick nej redan vid ansökningsförfarandet.


Christina Andersson tillsammans med Jonas Norrthon tog
emot inlämningarna iförda mask respektive visir

– Vi fick ju ställa in vårsalongen p.g.a. av corona, så de som sökte dit fick förtur till höstsalongen. 191 konstnärer söker nu hit för bedömning av juryn som helt enkelt inte kunde ta emot fler sökande. C:a ett hundratal till fick vi tyvärr säga nej till, berättade Christina Andersson som tillsammans med Jonas Norrthon välkomnande konstnärerna som bildade kö till konsthallen.


En liten del av de verk som kommer att hängasElisabeth Sjödahl dukar upp sina bilder för inlämning

 

Från Restaurang Oscarsgården till Galleri Oscar i Mjöhult

På Oscarsgården i Mjöhult har konstnär Maria Montelius-Grifo´ har bråda dagar inför öppningen av Galleri Oscar 23 oktober.
Familjen Grifo´s f.d. Restaurang Oscarsgården har Maria förvandlat till ett smakfullt, charmigt och funktionellt konstgalleri med extraordinär atmosfär.

Det är ett djärvt steg att våga satsa på galleriverksamhet  i det kulturklimat som råder idag.

–  Ingen trodde på vår restaurang heller. Men den gick utmärkt redan från början. Att vi lade ner berodde bara på att det var dags för något nytt och jag har länge velat ha ett eget galleri, berättade Maria som gärna vill  jobba tema-baserat . Som etablerad konstnär och KRO-medlem lär hon inte, kemiskt fri från snobbism, nagga på det konstnärliga kvalitetstänket.

 – Denna första utställning är "Hästar" i fokus. Det känns som ett naturligt val. Det är gott om hästfolk i bygden, säger Maria som själv har hästar i stallet och tävlar i Kusk.

– Jag tänker ha både separat- och grupputställningar framöver.
Till denna första utställning ”Hästar” har jag sju utställare - såväl bildkonst i olika tekniker som skulptur, klara för opening 23 oktober.

Fram t.o.m. 18 oktober pågår Marias egen utställning. Öppet enl. ö.k.


Galleri Two Art i Nyhamnsläge

Efter besöket på Krapperups konsthall är det inte många minuters bilväg till galleriet Two Art i Lillefreds företagareby i Nyhamnsläge. Det är ett mysigt galleri med personlig touch som öppnade i våras av bildkonstnär Eva Plume och fotokonstnär Jörgen Fotozon Nilsson.

20 september, då  BMZ var på besök, var sista dagen för utställningen "Sensommarkonst".

Åtta utställare inom bild-, fotokonst och litteratur fyllde det ombonade galleriet i den röda Tomtebostugan. Bland fotokonstnärerna syntes  Johan Siggessons stora svartvita bilder bland Jörgen Fotozon Nilssons koloristiska. Bland övrig bildkonst stack Vedic Artinfluerade verk av Helena Taps ut bland målningar i akryl och blandteknik.

– I oktober väntar nya utställare, i november nästa. Här kommer vi att ha nya kreatörer varje månad. Vi hoppas bl.a. få hit Ulf Eriksson och Gunilla von Werder inom kort, berättade Jörgen som hade fullt upp med att ta hand om nya besökare som sökte sig in i det varmt ombonade galleriet.


Jörgen Fotozon Nilsson och Eva Plume i sitt nyöppnade
galleri Two Art i Nyhamnsläge


Johan Siggessons svartvita bilder drog blickarna till sig